Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

AP WLoclawek

Post autor: genealog1981 »

witam serdecznie,

Pisze z prosba o pomoc. Mieszkam za granica i zajmuje sie genealogia
swojej rodziny o nazwisku Piernikowski.
z watku AP Wloclawek zrozumialem ze Pan/Pani odwiedza archiwum we Wloclawku i moze moglbym liczyc na pomoc.

Chodzi tu o odszukanie aktu malzenstwa miedzy Tomaszem Piernikowskim( synem szymona Piernikowskiego i Scholastyki z Osieckich) a nie znana mi kobieta.

slub byl zawarty w parafii sw. Jana Chrzciciela we Wloclawku. w latach 1873-1880.

Chcialbym wiedziec czy byl zawarty taki slub. Sam nie moge sie udac do tego archiwum ze wzgledu na to ze mieszkam za granica i nie bywam w Polsce.

Odwzajemnil bym sie w jakis sposob.

pozdrawiam,

Sandro
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

AP WLoclawek

Post autor: Vasquez »

Witam serdecznie,

Jeśli byłoby to możliwe, miałbym prośbę do Pana dotyczącą pomocy w AP we Włocławku.

Chodzi o Księgi ludności stałej m. Włocławka (z lat 1843-1886, 1901-1903). Nie wiem niestety na jakiej zasadzie są tam przedstawione informacje, plus jak istnieje w niej rozdział lat, tzn. czy informacje były dopisywane do jednej księgi czy były np. prowadzone rocznikowo.

W każdym razie, jeśli o dwa okresy:

Lata 1870-te (lub najlepiej 1880-te) - Leopold Dąbkowski, jego żona Józefa Motylińska, syn Karol Dąbkowski (ur. w 1878r. we Włocławku, posiadam kopię jego aktu urodzenia).

Lata 1900-1910, Karol Dąbkowski, jego żona Czesława Sawicka, córka Maria Dąbkowska (ur. w 1905r. we Włocławku i również posiadam skan aktu urodzenia).

Chodzi mi o informację nt. tych osób pod kątem dalszych poszukiwań, tzn. daty czy miejsca urodzenia, ślubów itp., gdyż zapewne takie informacje znajdują się w Księgach Ludności Stałej.

Ponadto, być może również we Włocławku odnajdzie się akt ślubu Leopolda Dąbkowskiego i Józefy Motylińskiej, musiało to nastąpić przed 1878r., podobnie jak akt ślubu Wacława (Michała) Sawickiego i Marii Przybyszewskiej przed 1886r., choć to drugie już bardziej wątpliwe.

Z góry bardzo serdecznie dziękuję!

Karol
Pozdrawiam,

Karol.
Luziński_Marcin

Sympatyk
Adept

AP WLoclawek

Post autor: Luziński_Marcin »

Drogi Panie Włocławek :)

Chciałbym prosić o sprawdzenie, czy w parafii Białotarsk (zespół 5/0) w latach 1859-1861 znajduje się akt urodzenia Franciszki Luzińskiej, córki Jana i Agnieszki. A także, jeśli czasu starczy, o sprawdzenie czy w latach 1851-1863 rodzili się tam jacyć inni Luzińscy.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Marcin Luziński
Awatar użytkownika
Irek_Bartkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

AP WLoclawek

Post autor: Irek_Bartkowski »

Witaj Włocławek
Wracam jeszcze raz do parafii Działyń.
Możesz mi przesłać z sumariusza daty urodzin dzieci Tomasza Kapuścińskiego i Konstancji Woźniak
bartkowski.pl- @ - wp.pl *

*Moderacja- adresu e-mail (30.06.2013 m.j.n)
Pozdrawiam
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie aktu urodzenia Wacława Ostrogrodzkiego syna Henryka i Józefy z d.Ginter urodzonego ok.roku 1880 w miejscowości Perna par.Lubień .
Pozdrawiam z góry dziękuję Grażyna
genealogiaWłocławek

Sympatyk

Post autor: genealogiaWłocławek »

Witam.
Z przyczyn ode mnie niezależnych przez jakiś czas nie jestem w stanie korzystać z zasobu archiwum, a co za tym idzie - udzielać pomocy w poszukiwaniach.
Wątku na forum nie da się usunąc, więc po prostu muszę go "zawiesić" na jakiś czas. Pozdrawiam Państwo serdecznie i życzę powodzenia w poszukiwaniach.
andompol

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: andompol »

do genealogiaWłocławek: Dziękuję bardzo za dotychczasową pomoc.

do Grażyna: Perna - takiej nazwy miejscowości w parafii Lubień Kujawski nie widziałem. Jakiś błąd "wkradł się"...

Andrzej
Ostatnio zmieniony pt 25 gru 2009, 03:39 przez andompol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witamy :)

proszę, o podpisywanie własnych postów, imieniem i nazwiskiem
lub chociaż imieniem, byłoby nam miło… :wink:

Pozdrawiam serdecznie Maria
nowak

Sympatyk
Legenda

Witam !
Bardzo dziękuję za informację w akcie małżeństwa mam właśnie takie dane widocznie jest jeszcze inny Lubień .Będę szukać
Pozdrawiam cieplutko z zaśnieżonych gór opawskich Grażyna
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

Do Grażyny
Miejscowość Perna należała do parafii Krośniewice
W 1880 roku nie znalazłam tego aktu urodzenia
pozdrawiam Eliza
nowak

Sympatyk
Legenda

Witam!
Bardzo dziękuję za pomoc rok 1880 jest rokiem przypuszczalnym na podstawie wyliczeń z aktu małżeństwa zawartego w 1906 pisze się tam : Wacław Ostrogradzki lat 26 syn Henryka i Józefy z domu Ginter urodzony we wsi Perna ... według mojej wiedzy jest to ród na terenie Polski wymarły, ciekawiło mnie dlaczego w póżniejszych aktach występują jako Lubicz-Ostrogrodzki
Pozdrawiam Grażyna
Agnieszka_Rumińska

Post autor: Agnieszka_Rumińska »

Witam wszystkich!
Chciałabym prosić o pomoc jestem początkująca i nie wiem od czego teraz zacząć. Mianowicie poszukuję informacji o Władysławie Sobiech i jego żonie Stanisławie zd. Nowakowska parafia Skrwilno. Wiem że mieszkali w miejscowości Kaleje, ustaliłam wśród rodziny najstarszą znaną datę urodzenia ich dziecka Antoniego 1909, ale może było jeszcze jedno wcześniej, najmłodsze Czesław 1930r. Przypuszczam,że w tym roku albo kilka lat wcześniej wzięli ślub, ale w bazie PRADZIAD spis wykazuje lata 1900-1905. A to mogło być później czy jest jakiś sposób na ustalenie faktów.
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
polgen78

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: polgen78 »

Hello I have been doing family tree for 6 years and have had a difficult time with one side of my family. I found A Franciszek Kutołowski from Wolka and Found another Franciszek Kutołowski also from Wolka I believe both were from the parish Skrwilno or could be the same person, both were born around 1880 I found an Antonia and Marianna from Czermin near Wolka which was also part of Skrwilno Parish they were born approximatly 1882 and 1883 then found a Marianna Kutołowski from Wolka parish Skrwilno. born around 1886 and 1887 This is my only challenge I was wondering if anybody could look the index for Skrwilno for 1879-1890 to see what Kutołowski's are there , or the years for those that I have listed any help would appreciated.

Best Regards

polgen78
Awatar użytkownika
polgen78

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: polgen78 »

Hello again
I found out that Antonia and Marianna that I posted in the earlier post were also baptised in the Skrwilno Parish.

Thanks again

polgen78
Scott
Bagins

Sympatyk

Post autor: Bagins »

Witam,
Miałbym ogromną prośbę. Mam problem z rodzicami prababci - z różnych aktów mam różnych rodziców. Być może jest to kwestia dwóch różnych osób - być może wynika z dość popularnego imienia Józefa.
Czy byłaby taka możliwość przy okazji bytności w AP Włocławek odszukania/(lub zdjęcia) aktu urodzenia:
parafia Kikół rok 1874 Józefa Zaborowska (akt urodzenia prawdopodobnie nr 14).
Z góry dziękuję
Artur
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”