Archiwum Państwowe w Warszawie O. w Grodzisku Mazowieckim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaS7

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaS7 »

Witam,

wydaje mi się, że jednak skany robią, wydłużyły się tylko ostatnio znacznie terminy niestety. Ja wysłałam mail 30.10.11 i ponieważ nie miałam żadnej odpowiedzi (co ostatnio się nie zdarzało) wysłałam zapytanie na początku grudnia. Dostałam odpowiedź 14.12.11, że zamówienie zostało przyjęte, ale zajmą się nim dopiero w połowie stycznia. Rozumiem, więc, że skany jak najbardziej otrzymam.

Pozdrawiam
Monika
achajter

Sympatyk

Post autor: achajter »

Także 31.10.11 wysłałem maila do Archiwum Państwowego w Warszawie (oddział w Grodzisku Mazowieckim) z prośbą o przysłanie aktu małżeństwa moich pradziadków z Mszczonowa z 1879 roku i do tej chwili nie otrzymałem żadnej odpowiedzi ale jak wynika z powyższego postu Moniki,muszę uzbroić się w cierpliwość i poczekać do połowy stycznia.Jakby to było trochę bliżej sam pofatygowałbym się do tego Archiwum ale niestety trochę daleko.

Pozdrawiam
Andrzej
bormarek

Sympatyk

AP Grodzisk Mazowiecki

Post autor: bormarek »

Witam Serdecznie, czy w trakcie indeksacji zasobów AP Grodzisk natrafił już ktoś na Miejsowości Czerwińsk Nad Wisła Albo Kamion?

Pozdrawiam
Marek Borkowski
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

AP Grodzisk Mazowiecki

Post autor: stanisław48 »

Do huberp:
W parafii Zawady dokumenty spłonęły w czasie I wojny światowej. Być może duplikaty były w takim miejscu,że też uległy zniszczeniu w czasie wojen. W pewnym okresie zdarzenia z miejscowości należących obecnie do parafii Zawady były rejestrowane w sąsiednich parafiach. W Kampinosie spotykałem Wolę Pasikońską i Grabnik, a w Brochowie widziałem Strzyżew. Widocznie kościół i parafia w Zawadach wtedy nie funkcjonowały?
W parafiach, które w AAW mają tylko lata powojenne, może tak być ,. jak w Kampinosie,że starsze metryki leżą spokojnie w szafie na plebanii:)
Błonie tak samo tylko do 1778 wstecz. To jest niezły wynik. Wiele parafii nie może pochwalić się tak starymi dokumentami.

Pozdrawiam, Stanisław
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

AP Grodzisk Mazowiecki

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Do Marka Borkowskiego,
Twoje pytanie jest nieprecyzyjne. Gdybym Ci chciał odpowiedzieć wyłącznie na Twoje pytanie, odpowiedziałbym: Tak, ja zetknąłem się z miejscowościami Czerwińsk nad Wisłą i Kamionem podczas indeksacji. Czy coś Ci taka odpowiedź pomoże? Moja odpowiedź również nie byłaby błędna, gdybym zetknął się z tymi miejscowościami podczas indeksacji dowolnej parafii, np. jeśli w którymś z aktów ślubu było podane, że jedna ze stron pochodziła z tych miejscowości.
Proponuję, abyś zrobił dwie rzeczy: po pierwsze, zanim zadasz pytanie najpierw trochę się rozejrzał po naszej stronie, o odpowiedź wręcz możesz się przewrócić, wystarczy wejść na podstronę Geneteka lub Metryki. A jeśli pomimo to chcesz zadać jednak pytanie, to zrób rzecz drugą, dobrze go sformułuj.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Bronisław
bormarek

Sympatyk

AP Grodzisk Mazowiecki

Post autor: bormarek »

Witam.
Fakt moje pytanie było nie precyzyjne za co przepraszam. Ale nie wydawało mi się że ktoś się znajdzie. Przejdę jednak do rzeczy. Chodzi mi o akta mojej rodziny - Koperskich z Kamiona. Wg moich szacunków z przed 1800 roku. Nigdzie nie mogę znaleźć nic na ich temat a grodziskie archiwum kazało mi poczekać "do 2 miesięcy". Dlatego też napisałem tutaj.
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

AP Grodzisk Mazowiecki

Marku,
na stronie http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php znajdziesz informację, jakimi zasobami dysponuje AP w Grodzisku Mazowieckim. Jest tego niewiele w odniesieniu do Kamiona. Innym źródłem może być Archiwum Diecezji Warszawskiej. Spis zasobów ksiąg metrykalnych jest dostępny pod adresem http://archiwum.mkw.pl/zasoby/Ad.2%20%2812%29.pdf
Niestety Kamiona tam nie ma. Jednak te adresy mogą się przydać do poszukiwań w innych parafiach.
Księgi Kamiona znajdujące się w AP GM zostały już sfotografowane i są na serwerze.
Pozdrawiam
Bronisław
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Post autor: Chicken_19 »

Witam serdecznie, jeśli ktoś będzie w AP w Grodzisku to prosiłbym o dane z aktu urodzenia Józefa Borkowskiego ur. Leoncin

zespół: 861/0 Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Leoncinie.
Pozdrawiam
Adam
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

Witaj Adam
Nie masz przypadkiem bliższych danych o poszukiwanym Józefie? Może przybliżone lata?? może imiona rodziców??
Przejrzenie wszystkich ksiąg z Leoncina może przekroczyć jeden dzień :))
W genetece są dwa indeksy dot. Józefa Borkowskiego ur. w Leoncinie. Jednak te lata 1852 i 1859 znajdują się w Archiwum Archidiecezji Warszawskiej , a nie w Grodzisku.

Pozdrawiam , Stanisław
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ja mi się zdaje "Leoncin z AAW" czeka na chętnego, który przygotuje zdjęcia do publikacji
kontakt metryki@gmail.com
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Post autor: Chicken_19 »

Stanisławie niestety nie mam dokładnej daty urodzenia :( Domniemywać mogę że zawiera się ona w przedziale między 1898-1902. Do tego przybliżona data śmierci i miejsce pochówku. Z tymi informacjami jestem obecnie :(
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Malgorzata_Rejowska

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgorzata_Rejowska »

Witam,
Ja również mam ogromną prośbę do Pana Bronisława Popkowicza. Nie doszukałam się na forum, by w ramach prac prowadzonych obecnie w AP w GM były plany związane z asc parafii Jeziórka. Zespół 1300 - Zawartość: akta urodzeń, małżeństw, zgonów 1826-1874 - aneksy do akt małżeństw 1827-1874. Jeżeli sie mylę to proszę mnie wyprowadzić z błędu. W kręgu moich zainteresowań są osoby o nazwisku Książkiewicz urodzone we wsi Jeziora. Obecnie indeksuję św. Aleksandra dla genetyki - pozostały mi jeszcze 3 roczniki. Gdy skończę chętnie podejmę się obróbki zdjęć itd. Jeżeli jednak na razie nie ma takich planów, to może możnaby by było sfotografować chociaż skorowidze, zindeksować a z czasem dodać linki do skanów.
To taka moja propozycja.
Pozdrawiam
Małgorzata
Ostatnio zmieniony śr 01 lut 2012, 21:06 przez Malgorzata_Rejowska, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Witaj Małgorzato,
wobec faktu, że Jeziórka od jakiegoś czasu stanowi przedmiot zainteresowania, umieszczam ją w naszych planach prac w AP GM. Skontaktuj się ze mną na priva w tej sprawie.
Pozdrawiam
Bronislaw
Awatar użytkownika
Malgorzata_Rejowska

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgorzata_Rejowska »

Serdecznie dziękuję.
Małgorzata
wollowicz_joanna

Sympatyk

Post autor: wollowicz_joanna »

Szanowni Państwo

Czy może w najbliższym czasie ktoś z Państwa wybiera się do AP O/Grodzisk Mazowiecki? Chciałabym sprawdzić jedno nazwisko w spisach alfabetycznych dwóch roczników ksiąg małżeństw.

Z góry dziękuję za informację i pomoc
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”