Warszawa rok... -jaka to Parafia ?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Zamowienie skanow rejestrow z rocznikow jest bezplatne?"
Nie wiem czy w dalszym ciągu, ale dla celów indeksacji publicznie dostępnej -tak (w APW). Przynajmniej było, mogło się zmienić. Trzeba byłoby potwierdzić u źródła jak jest "dziś".

Nie pisałem "to jest jedyne rozwiązanie" a "namawiam". Przy okazji i inni skorzystają.
Późniejsze księgi są w archiwum USC.
Ale jeśli Krzywe Koło jest w zasięgu osobistej wizyty to po skończeniu przerwy w działalności pracowni naukowej można przejrzeć na miejscu 1908 a może nie tylko?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Witaj mily A.C.
A jak masz na imie, gdyz taki skrot nie jest specjalnie sympatyczny do wymiany korespondencji ?

Bylam w parafii Swietej Barbary dwa tygodnie temu. Ksieza przyjmuja tylko w godzinach otwarcia sekretariatu, ale sa bardzo goscinni i chetnie pomagaja w odnalezieniu aktow, jesli nie ma w tym momencie innych "klientow".
Ksiegi oczywiscie sa w parafii i w bardzo dobrym stanie.
Ja sprawdzilam skorowidze zgonow z lata 1902-1943 roku.
Z usmiechem
Bozenna
adcis

Sympatyk

Post autor: adcis »

Bardzo dziekuje za te pomocna i ciekawa informacje. To dosyc duzy zakres lat. Musze przyznac ze mnie rowniez interesowalyby skorowidze zgonow, jak sadze od 1909 r. Prosze mi jeszcze powiedziec jak duzo czasu to Pani zajelo oraz od ktorego roku (czy juz od 1914?) sa akty w jezyku polskim, no i czy wizyta sie oplacila, a takze czy w przypadku odnalezienia krewnego to czy mozna uzyskac wglad do samego aktu, zrobic kopie, zdjecia, odpis?
Pozdrawiam,
Adam
adcis

Sympatyk

Ja wlasciwie chcialbym zapytac Pania Bozenne o te parafie sw. Barbary, ale skoro nie moge ze wzgledu na jakis blad serwera wyslac wiadomosc na pw, to pozwole sobie tutaj napisac i mam nadzieje ze Pani to odczyta.
Bylem dzisiaj w Kancelarii w godzinach przyjecia, ale niestety nie udostepniono mi zadnych akt, ani skorowidzow. Ksiadz czy tez proboszcz, trudno mi orzec (w wieku pewnie pow 50 lat) powiedzial ze musze uzyskac zgode, najpierw mowil cos o jakims sadzie, a nastepnie o kurii na Miodowej. Ewidentnie chcial mnie zbyc czymkolwiek. Nie wiem czy miala na to wplyw obecnosci jakiejs pary osob, byc moze zalatwiajacej kwestie swojego slubu. Chcialem poczekac ze swoja sprawa, ale zaprosil do srodka, cytuje: "bo wszystkie sprawy zalatwiamy lacznie", dziwne :/ przeciez wiadomo ze do przejrzenia akt czy tez skorowidzow przedwojennych, a mlodszych niz 100 lat do celow genealogicznych nikt mi takiej zgody nie udzieli, stad moje pytanie jak sie Pani udalo i czy moglaby mi Pani jakos pomoc. Moze wybiera sie tam Pani ponownie, badz zna sposob, abym ja rowniez mogl uzyskac taki dostep, zwlaszcza, ze ksiegi, badz tez skorowidzy widzialem na wlasne oczy ustawione w tym samym pomieszczeniu na regale.
Prosze o pomoc i odpowiedz,
pozdrawiam,
Adam C.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Mily Adamie,
Podaj Twoj adres e-mail'a. Niestety musisz go wpisac tutaj, skrzynki prywatne ciagle jeszcze nie dzialaja. Przynajmniej ja nie moge wejsc na Twoja skrzynke.
Mozesz tez wejsc na Forum "forgen" i zostawic mi Twoj e-mail na mojej skrzynce - pseudo. "Bozenna"
Wytlumacze Ci jak udalo mi sie sprawdzic skorowidze w tej parafii.
Odpowiadam jednoczesnia na poprzednie pytanie, gdyz tez nie mialam dostepu do Forum.
Skorowidze sa w jezyku polskim.
Jesli znajdziesz interesujacy akt w skorowidzu to potem musisz poprosic ksiedza o wydanie Ci kopii.
Jesli akt jest w jezyku polskim to ksiadz Ci go przeczyta.
Serdecznosci
Bozenna
adcis

Sympatyk

Nie ma problemu: adcis@wp.pl; ja niestety dzisiaj przynajmniej tak jak napisalem nie mialem szczescia ...
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Adamie,
Dzis miales "genealogicznego pecha". Napisze do Ciebie jutro. Teraz juz padam.
Serdecznosci
Bozenna
Awatar użytkownika
OchAdamek

Sympatyk

Post autor: OchAdamek »

Czytałem niektóre podpowiedzi naprowadzające zawarte w postach niektórych autorów, były trochę nieprecyzyjne więc stąd moja obecność w tym temacje.
O który rok przede wszystkim chodzi, od tego trzeba zacząć.
Drugie to ulica.
Trzeba zajrzeć do starych map Warszawy i jej okolic z przełomu XIX i XX wieku linki są w dziale : ' Zasoby internetowe' post np.Temat postu:
Varsaviana i nie tylko w bibliotekach cyfrowych o adresie http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-viewt ... 2334.phtml ;
Mapa Przedwojennej Warszawy, zdjęcia: http://www.warszawa1939.pl/caly_plan.php;
Mapy Plany Warszawy z 1908-1998: http://www.trasbus.com/planywarszawy.htm;
Warszawa Serwis Historyczny 1891-2008: http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapa/Map ... S=2000&O=0;

Niektórzy podawali mylne informacje np. o Zaciszu. W przed wojennej Warszawie obecne osiedle Zacisze to były łąki, las i torfowisko lub bagienka. Dzieci pływały po wodzie w drewnianych baliach. Co Ząbki mają do Warszawy, to była inna miejscowość, osiedle a nawet wieś.
Targówek to obszar od torów kolejowych do obecnego osiedla Zacisze pomiędzy ulicami Wincentego i Radzymińską. To był Stary Targówek. Stare domy wyburzono i powstało osiedle nowych domów z płyty. Dawny Targówek już nie istnieje, zachowały się chyba niektóre drewniane domy przy ulicy Wincentego. Kościół parafialny dla Starego Targówka mógł być na ulicy Piotra Skargi. W latach 60 XX wieku na pewno tak było. Od cmentarza Bródnowskiego w kierunku na zewnątrz były pola PGR i łąki z nielicznymi zabudowaniami, to dzisiejsze osiedle Bródno które z innymi osiedlami utworzyło gminę Targówek, nie mylić tego z Starym Targówkiem. Nowa Praga to obszar od ulicy 11 Listopada-Wileńskiej w kierunku obecnego ronda i ulicy Starzyńskiego i ulica Szwecka wzdłuż torów kolejowych, obecnego osiedla Praga II nie było przed II wojną światową.
To tyle co mogłem pomóc. Gdybyś miał pytania proszę na mój prywatny link je kierować bez publicznego forum. Mój nick OchAdamek.
Pozdrawiam i życzę sukcesów w poszukiwaniach na linkach które zamieściłem.
Adam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

oj narażasz się Zaciszanom-również przedwojennym:)
choć nie jest łatwo określić obszar Zacisza to jednak przyjąłbym że istniało także w latach 20 i 30, choć nie w tym miejscu w którym sytuują go osoby pamiętające lata 50. Spora część z obecnego Zacisza miała w latach 30 tabliczki "Targówek"- zgoda!

często pytania są o okres wcześniejszy niż lata 60 XX wieku i o wiek XIX zahaczają (czyli o czas, gdy nie istniał kościół ni parafia na Bartniczej) a o skrócie "PGR" w najgorszych snach mieszkańcom folwarku Bródno i Zacisze się nie śniło (nie mówiąc o starszych "warstwach "Grodzisko etc")

Nowa Praga:) też niejedną dyskusję odbyłem -czy obszar Pragi I i Pragi II ( nazewnictwo z lat 50 XX wieku) w jakikolwiek sposób należy łączyć z Nową Pragą czy też nie
generalnie są dwie koncepcje (nieistotne której ja kibicuje)
jedna: Nowa Praga to obszar do obecnej 11 listopada związany z budownictwem przemysłowym, kolejowym (i oczywiście zapleczem mieszkalnym) czyli to co powstało w latach ca 1860-1910
a to co po drugiej stronie 11 listopada w kierunku torów , cmentarza cholerycznego, obecnej Starzyńskiego to zdecydowanie poza Nową Pragą (czyli koszary ze względu na inny charakter Nową Pragą nie są)

i druga:
Nowa Praga to to co między torami (Starzyńskiego i po zakręcie do starej Pragi...)

jeden i drugi podział pomija historię starszą niż wiek XIX (ratusz praski - Ratuszowa, Pragę biskupią i pozostałe jurydyki) odwołując się co najwyżej (co najgłębiej?) do połowy wieku XIX nie sięgając ani do wyburzeń napoleońskich ani rzezi ani czasów jurydyk
tj sytuując najstarszą miejską część Pragi (znaczy się starszą niż miejska część Warszawy:) okolice Ratuszowej (czyli Ratusza), kościoła parafialnego praskiego , dzisiejszego pl. Hallera i ciutek dalej od Wisły w ..niebycie!

cezura "II wojna światowa" tj określenie że jeśli coś nie istniało w latach 20 to nie ma co kombinować co tam było 100-200 lat wcześniej - bo pewnie nic ...nie sprawdza się, moim zdaniem, w przypadku rozmów o źródłach do genealogii (i nie tylko) początku XIX wieku i wcześniej:)
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Na marginesie podam, iż Zacisze, jako osada, powstało w 1. połowie XIX wieku. Osiedlem letniskowym było od 1870 r.

Pozdrawiam :-)
Aneta
heyah33

Sympatyk

Post autor: heyah33 »

Witam serdecznie
Mam takie pytanko poszukuje nazwy parafii dla miasta warszawy z roku 1854 dla ulic Pańska i Podwale. waldemar
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Awatar użytkownika
OchAdamek

Sympatyk

Post autor: OchAdamek »

Informacje min. o Zaciszu i Targówku mam od nieżyjących moich dziadkach i rodzicach. (Rodzina moja mieszka w Warszawie od czterech pokoleń.) W Ząbkach mieli wybudowany dom a mieszkali w Warszawie na Targowej. Do Ząbek można było dojechać kolejką jadącą do Radzymina z Dworca Petersburskiego a póżniej Wileńskiego, pieszo często chodzili zwłaszcza podczas II wojny światowej. Na Zaciszu od 1950 lat mieszkała moja rodzina. Domy budowane były bez podpiwniczenia gdyż był wysoki poziom wód gruntowych i pamiętam gdzie pasły się krowy i gdzie były łąki podmokłe. Póżniej powstała sieć kanałków odwadniających aby osuszyć łąki pod osiedla. Prawdą jest że w przedwojennej Polsce PGR nie istniał ale był folwark. Na terenie obecnego osiedla Bródno była lużna zabudowa domostw przypominająca zabudowę wiejską.
Zapraszam do obejrzenia planu Warszawy w linku : http://www.mapa.um.warszawa.pl/mapa/Map ... S=2000&O=0; Na planie z 1905 r. widać gdzie były granice Warszawy, jaka była zabudowa, jakie to były nr hipotek.
Pozdrawiam
Adam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

o mechaniźmie wymazywania ze zbiorowej pamięci czasów wcześniejszych niż powiedzmy połowa XIX wieku popełniłem post wyżej
zjawisko szczególnie dotyczy prawobrzeżnej Warszawy, ale także:
terenów Cytadeli (co tam było? "od zawsze Cytadela")
identyfikowania terenów /nazewnictwa np Woli, zapomnienia skąd czerpią nazwy dzisiejsze "osiedla śródmiejskie" (czyli poruszona sprawa jurydyk)
Adamie! toż nie kwestionuję wiadomości które podajesz w zakresie że krowy się pasły! pasły się i 25 lat temu! a "Bizony" na ostatkach PGR-u w zeszłym roku jeździły (że też zdjęć nie zrobiłem..bo pewnie to był ostatni raz)
tyle, że zanim niektóre z rejonów opustoszały nie wszystkie były bezludne - i nie o średniowieczu piszę:)
na marginesie - polecam przejrzenie lustracji starszych od planów z 1905 czy lindleyowskich..z kartografia tych terenów ("wielkiej Warszawy" w ogóle a prawobrzeżnej w szczególności) jest spory problem:( rzadko kiedy można np spotkać mapy zabudowy Pragi sprzed 1794 roku...a po tym się wiele zmieniło, jak i po decyzji o "skróceniu frontu" tj o zmniejszeniu powierzchni bronionej, powstaniu umocnień, wyburzeń i napoleońskich i późniejszych - carskich

poziom wód gruntowych (racja! po stokroć!) ...ale i przez dzisiejszy plac Bankowy nie tak dawno płynęła "regularna rzeczka", dzisiejsza Warszawa jest bardzo uboga w sieć wodną - w porównaniu z Warszawą z XIX wieku i wcześniejszą

to samo racja jeśli chodzi o typ zabudowy Bródno ( i nie tylko) - luźny,..
dzisiejsze Śródmieście w porównaniu z przedwojennym to bardzo luźny typ zabudowy (no może ostatnio się coś zmienia) - taki wtręt
drewniany? oczywiście! inny być w wielu miejscach przed 1915 nie mógł - na mocy decyzji administracyjnej , z powodów wojskowych

dorzucamy jedynie garść , a właściwie szczątki informacji o tym co było wcześniej niż kilka pokoleń, przed końcówką wieku XIX

pozdrawiam serdecznie
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a przy okazji:
odebrałem dzisiaj z AP m.st. Warszawy płytę ze skanami kilku planów z XIX wieku. Dyrektor APW Ryszard Wojtkowski przekazał (za moim i Andrzeja Nowika pośrednictwem) prawa do ich wykorzystania przy opracowaniu podziału Warszawy na parafie w XIX wieku. Tj opisania zespołów ASC z APW ( i nie tylko). Tak aby graficznie zilustrować - mapą, szkicem etc z jakiego terenu w poszczególnyc zespołach są akty
Serdecznie zapraszam do współpracy - także w imieniu Andrzeja.
jakieś podstawy są
mapki na http://agnieszki.ovh.org/WarszawaXIX/ ale oczywiście nie tylko:)

a temat związany z wątkiem jak z żadnym innym

Zapraszam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”