Archiwum Państwowe w Siedlcach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
spostrzeżenia po wizycie w Archiwum Państwowym w Siedlcach
Kilka dni temu odwiedziłem Archiwum Państwowe w Siedlcach. Część metryk w tym Archiwum jest zeskanowane i udostępniane w komputerach w czytelni. Od mojej poprzednie wizyty trochę się zmieniło, na korzyść. Komptery są szybsze i muszę powiedziec, że byłem miło zaskoczony. Skany przegląda się dość szybko. Oczywiście nie są to wszystkie akty ale i tak jest ich sporo. Ja przeglądałem parafie Suchożebry, Niwiski i Mordy. Wiem, że część z nich będzie niedługo udostępnione na strona NAC, ale chyba tylko te które są na mikrofilmach.
Zrobiłem kilka zdję tego co jest w komupterze w Archiwum, może komuś się przyda.
https://plus.google.com/u/0/photos/1072 ... 3816914801
Pozdrawiam
Krzysiek
Zrobiłem kilka zdję tego co jest w komupterze w Archiwum, może komuś się przyda.
https://plus.google.com/u/0/photos/1072 ... 3816914801
Pozdrawiam
Krzysiek
- MariaŁopaciuk

Re: AD Siedlce
Witaj Krzysztofie,herka pisze:przeglądałem parafie Suchożebry, Niwiski i Mordy.
wysłałm Ci wiadomość na PW
Pozdrawiam
MariaŁ
Re: spostrzeżenia po wizycie w Archiwum Państwowym w Siedlca
Miejmy nadzieję, że te zasoby zostaną upublicznione przy najbliższej turze aktualizacji SzWA, już 7 stycznia. Swoją drogą ciekawe ile zdigitalizowali własnymi siłami bezpośrednio z ksiąg, bo te są z mikrofilmów z NAC.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Wybieram się do AP Siedlce i ta informacja jest bardzo dobra dla mnie, bo wiem co maja zeskanowane w komputerach, szkoda że nie ma parafii Trzebieszów
, która mnie interesuje. Czy trzeba anonsować wizytę i rezerwować stanowisko?
Pozdrawiam DOsiego Roku
Krystyna
Pozdrawiam DOsiego Roku
Krystyna
Pozdrawiam Krystyna
Krysiu, a które roczniki będziesz przeglądać w Trzebieszowie?
pozdrawiam
Danka
pozdrawiam
Danka
Ja nie anonsowałem wizyty i chyba nikt tego nie robi.krybas pisze:Wybieram się do AP Siedlce i ta informacja jest bardzo dobra dla mnie, bo wiem co maja zeskanowane w komputerach, szkoda że nie ma parafii Trzebieszów, która mnie interesuje. Czy trzeba anonsować wizytę i rezerwować stanowisko?
Pozdrawiam DOsiego Roku
Krystyna
Ale są 4 (lub 3?) komputery więc nie powinno być problemu, choć ilość chętnych pewnie zależy od dnia. W każdym razie lepiej być wcześniej.
Udanych poszukiwań.
Krzysiek
Lata 90-te XIX w i poczatek XXw, ale najwcześniej pojadę tam w marcu lub w kwietniu.DanutaP pisze:Krysiu, a które roczniki będziesz przeglądać w Trzebieszowie?
pozdrawiam
Danka
pozdrawiam
Krystyna
do Krzyśka, dziekuję za informację
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Wielkie dzięki za fotki.
Z jednej strony cieszy niezwykle, że komputery a własciwie monitory wyglądaja zupelnie inaczej niz w trakcie mojej ostatniej wizyty.
To duzy pozytyw.
Ale z drugiej jesli na SZWA bedzie to co jest dostepne na komputerach to niestety (przynajmniej z mojej partykularnej perspektywy) nie widać dużego postepu w digitalizacji.
Ale na szczęście Siedlce nie są dla poza zasiegiem. Więc musze zbierac czas na podrów a pieniądze na bilety.
pozdrawiam noworocznie
Z jednej strony cieszy niezwykle, że komputery a własciwie monitory wyglądaja zupelnie inaczej niz w trakcie mojej ostatniej wizyty.
To duzy pozytyw.
Ale z drugiej jesli na SZWA bedzie to co jest dostepne na komputerach to niestety (przynajmniej z mojej partykularnej perspektywy) nie widać dużego postepu w digitalizacji.
Ale na szczęście Siedlce nie są dla poza zasiegiem. Więc musze zbierac czas na podrów a pieniądze na bilety.
pozdrawiam noworocznie
pozdrawiam
Piotr
Piotr
To, co jest już w formie cyfrowej i jest widoczne na fotkach, wg planów, pojawić się ma na szukajwarchiwach do połowy 2014r.
Mała część tego już 7 stycznia.
Mała część tego już 7 stycznia.
Pozdrawiam
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Szkoda że mała bo nie jest tego az tak wiele patrząc na zasób. 
Ale ważne ze do przodu!
A orientujesz się czy w tej małości jest Czerwonka Liwska? I jakie lata - tam akurat nie ma numerków.
piotr
Ale ważne ze do przodu!
A orientujesz się czy w tej małości jest Czerwonka Liwska? I jakie lata - tam akurat nie ma numerków.
piotr
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
apogorzelska

Będę się cieszyć z każdych udostępnionych parafii z tego Archiwum!
I podłączam się pod pytanie Piotrka
Pozdrawiam
ania
I podłączam się pod pytanie Piotrka
Pozdrawiam
ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
- Grażyna_Przybysz

ALeż AP Siedlce to nie jest jakieś duże archiwum.piotr_nojszewski pisze:Szkoda że mała bo nie jest tego az tak wiele patrząc na zasób.
Z matryk posiada 223 zespoły i to licząc osobno ASC gmin i ASC parafii wyznaniowych. Tak na prawdę to 160 parafii z czego jedynie 102 rzymskokatolickie.
Do tego dla sporej części parafii ma mało roczników, a już szczególnie z roczników zmikrofilmowanych. Np. regułą jest z terenów bliższych lubelskiemu że Siedlce mają jedynie młodsze roczniki w księgach, a Lublin starsze na mikrofilmach.
To wbrew pozorom procentowo spory udział w zasobie, a dodatkowo ciekawe ile zdigitalizowali z samych ksiąg, oprócz tych kilku parafii, które widać.
Jakie by nie były roczniki to z mikrofilmowych są lata z zakresu 1826-1865, czyli nie młodsze niż 1865.A orientujesz się czy w tej małości jest Czerwonka Liwska? I jakie lata - tam akurat nie ma numerków.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Nie jest może wielkie ale jak porównywałem ilośc zespołów to nie takie małe na tle innych. Fakt, ze czasem krótkie szeregi i nie weryfikowałem jak inni liczą zespoły.
Jak policzyłem z grubsza to co jest z mikrofilmów to wyszło koło 20-30 parafii. Wiec to wszystko co jest w komputerze oceniam na jakieś 10-15% zasobu. Bo jak sama piszesz akta zmikrofilmowane sięgaja zwykle do 1865 więc ostatnie 40-50 lat jest nieobjetych.
Nie wiem czy to dużo czy mało. Szklanka jest do połowy pusta czy pełna? Poprostu osobiscie liczyłem, ze może zdigitalizowano cos z lat późniejszych. Bo te mikrofilmy do 1865 to jeszcze chyba wynik pracy Mormonów (czy się mylę?).
piotr
Jak policzyłem z grubsza to co jest z mikrofilmów to wyszło koło 20-30 parafii. Wiec to wszystko co jest w komputerze oceniam na jakieś 10-15% zasobu. Bo jak sama piszesz akta zmikrofilmowane sięgaja zwykle do 1865 więc ostatnie 40-50 lat jest nieobjetych.
Nie wiem czy to dużo czy mało. Szklanka jest do połowy pusta czy pełna? Poprostu osobiscie liczyłem, ze może zdigitalizowano cos z lat późniejszych. Bo te mikrofilmy do 1865 to jeszcze chyba wynik pracy Mormonów (czy się mylę?).
piotr
pozdrawiam
Piotr
Piotr
Mikrofilmy tak, ich digitalizacja to już efekt pracy NAC.
Co do młodszych roczników wiemy tylko o tych, które przeglądał Krzysiek. Obejrzyj zdjęcia poszczególnych katalogów, to końcówka XIX wieku. Ile takich zespołów zrobiono z ksiąg nie wiemy ale nie są one umieszczone w katalogu zatytuowanym "mikrofilmy", którego zawartość jest na zdjęciach Krzyśka.
Tak więc dygitalizacja jest obszerniejsza niż to co widać ale nie wiemy w jakim zakresie z samych ksiąg, no i ponieważ z ksiąg digitalizuje AP i przesyła pliki do wstawienia do NAC, to czeka się na publikację znacznie dłużej (rok plus/minus?) niż na to co robi w zakresie własnym samo NAC.
a szklanka jest z miesiąca na miesiąc pełniejsza
Co do młodszych roczników wiemy tylko o tych, które przeglądał Krzysiek. Obejrzyj zdjęcia poszczególnych katalogów, to końcówka XIX wieku. Ile takich zespołów zrobiono z ksiąg nie wiemy ale nie są one umieszczone w katalogu zatytuowanym "mikrofilmy", którego zawartość jest na zdjęciach Krzyśka.
Tak więc dygitalizacja jest obszerniejsza niż to co widać ale nie wiemy w jakim zakresie z samych ksiąg, no i ponieważ z ksiąg digitalizuje AP i przesyła pliki do wstawienia do NAC, to czeka się na publikację znacznie dłużej (rok plus/minus?) niż na to co robi w zakresie własnym samo NAC.
a szklanka jest z miesiąca na miesiąc pełniejsza