Co wolno, a czego nie.. archiwum? Jak szukać? Mejle?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Kserokopia czy kopia cyfrowa
Zamówiłam kopie cyfrowe. Jak będę chciała, to sobie wydrukuję.
Szukam rodziny: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy oraz Woszczak ze Zduńskiej Woli i okolic.
-
Smolinski_Andrzej

dot. archiwum diecezji toruńskiej
Odwiedzający Archiwum Diecezjalne w Toruniu baczcie na to co mówicie bo archiwista może was ukarać. Ja za prowadzenie dyskusji i za zadawanie mnie nurtujących pytań dotyczących udostępniania archiwaliów, zostałem pozbawiony z dniem dzisiejszym prawa do korzystania z zasobów Archiwum. Pretekstem było jakoby złamanie Regulaminu zwłaszcza za to, że notatki robiłem przy pomocy długopisu a nie ołówka jak to wymyślono w Nowym Regulaminie.
- Cwynar_Justyna

RE: dot. archiwum diecezji toruńskiej
Andrzeju, nie wiem czy to pretekst... Co prawda w archiwach w Polsce byłam tylko kilku, to jednak zasad starałam się przestrzegać, właśnie po to by nie dostać 'bana'.
Wiem co może czekać osobe odwiedzającą archiwum w Stanach za nieprzestrzeganie zasad - a właśnie jedną z nich jest używanie tylko ołówka. Nie wolno tez wnosić plecaków, toreb. By oglądać zasoby archiwum trzeba wyrobić karte, jest to proste, ale trzeba przedstawić dokument tożsamości i pokazać go za każdym razem odwiedzając i oglądając zasoby.
Za nieprzestrzeganie zasad można nawet zostać ukaranym przez sąd (chodź powiedziano mi, że takie kary czekają tylko tych co zniszczą dokumenty).
Nie odbieraj tego źle, ale archiwum ma prawo ustanowić regulamin, a odwiedzający powinni się z nim zapoznać i przestrzegać by nie wylecieć.
Pozdrawiam,
Justyna
Wiem co może czekać osobe odwiedzającą archiwum w Stanach za nieprzestrzeganie zasad - a właśnie jedną z nich jest używanie tylko ołówka. Nie wolno tez wnosić plecaków, toreb. By oglądać zasoby archiwum trzeba wyrobić karte, jest to proste, ale trzeba przedstawić dokument tożsamości i pokazać go za każdym razem odwiedzając i oglądając zasoby.
Za nieprzestrzeganie zasad można nawet zostać ukaranym przez sąd (chodź powiedziano mi, że takie kary czekają tylko tych co zniszczą dokumenty).
Nie odbieraj tego źle, ale archiwum ma prawo ustanowić regulamin, a odwiedzający powinni się z nim zapoznać i przestrzegać by nie wylecieć.
Pozdrawiam,
Justyna
-
Jurek_Plieth

- Kontakt:
RE: dot. archiwum diecezji toruńskiej
@Smolinski_Andrzej; regulamin archiwum jest po to, aby go przestrzegać, a nie łamać! Podyskutować może Pan sobie tutaj, na forum, a nie w archiwum. W ten sposób robi Pan krzywdę nie tylko sobie, ale również stwarza problemy nam wszystkim!
Porada dla początkującego :-)
Witam,
bardzo proszę o wskazówki w kwestiach korzystania z zasobów Archiwów Państwowych:
- gdzie znaleźć informację na temat zasobów danego archiwum? (szukajwarchiwach.pl ?)
- czy można zamówić (drogą elektroniczną, korespondencyjną) wyszukiwanie jakiś danych w archiwum (metryki)? jaki zakres danych należy podać do takiego wyszukania?
- jak to zrobić? w jaki sposób zamówić?
- jaka forma dokumentu? to jest kserokopia? czy jakas inna forma?
- czy takie dokumenty maja jakąś nazwe to "wartość urzędową"? Taka kopia jest opieczetowana przez archiwum? Jest traktowana jak akt wydany przez USC?
- jakie są koszty takich usług?
Pozdrawiam
Daniel
bardzo proszę o wskazówki w kwestiach korzystania z zasobów Archiwów Państwowych:
- gdzie znaleźć informację na temat zasobów danego archiwum? (szukajwarchiwach.pl ?)
- czy można zamówić (drogą elektroniczną, korespondencyjną) wyszukiwanie jakiś danych w archiwum (metryki)? jaki zakres danych należy podać do takiego wyszukania?
- jak to zrobić? w jaki sposób zamówić?
- jaka forma dokumentu? to jest kserokopia? czy jakas inna forma?
- czy takie dokumenty maja jakąś nazwe to "wartość urzędową"? Taka kopia jest opieczetowana przez archiwum? Jest traktowana jak akt wydany przez USC?
- jakie są koszty takich usług?
Pozdrawiam
Daniel
-
Zawistowski_Adam

Witam,
Na wstępie zaznaczam że także jestem początkujący ale co wiem to podpowiem:
-do podstawowych wyszukiwań przyda się :
http://www.archiwa.gov.pl/pl/bazy-danych.html
-Zamówić wyszukiwanie (kwerendę) oczywiście można, ceny są różne zależy co chcemy znaleźć i ile archiwum będzie musiało tego szukać, przykładowy cennik usług z archiwum w Białymstoku:
http://serwer1348234.home.pl/arch/teksty/cennik.pdf
-zamówic można na wiele sposóbów(oczywiście najlepiej pisemnie-listownie lub mailowo), można tez udac się do określonego archiwum i ustalić wszystko na miejscu.
-w odpowiedzi na pytanie o formę dokumentu przytoczę informację ze strony archiwum:
"Z materiałów archiwalnych mogą być w APB wykonywane reprodukcje w postaci kserokopii, wydruków, skanów oraz fotografii wykonanych aparatem cyfrowym – w tych ostatnich przypadkach przekazywanych na nośniku albo transmitowanych przez systemy teleinformatyczne."
- wartość urzędową mają, są podstemplowane przez archiwum, niedawno widziałem jak ludzie potrzebowali dokumentacji do zaginionej karty polaka, uzyskali to w archiwum
Przeoczyłem pytanie o zakres danych, to zależy co nam jest potrzebne, najlepiej prosić archiwum o szukanie w wąskim zakresie gdyż często kwerenda może być wykonana gratis(o ile się nie mylę do około 30 minut poszukiwań)
Najlepiej samodzielnie udać się do archiwum i poprosić o udostępnienie ksiąg metrykalnych, jeżeli o nie chodzi i samemu szukać, dzięki temu można znaleźć dużo ciekawych informacji, no i można swoim aparatem zrobić zdjęcia interesujących nas metryk
Mam nadzieje że choć trochę pomogłem
pozdrawiam
Adam
Na wstępie zaznaczam że także jestem początkujący ale co wiem to podpowiem:
-do podstawowych wyszukiwań przyda się :
http://www.archiwa.gov.pl/pl/bazy-danych.html
-Zamówić wyszukiwanie (kwerendę) oczywiście można, ceny są różne zależy co chcemy znaleźć i ile archiwum będzie musiało tego szukać, przykładowy cennik usług z archiwum w Białymstoku:
http://serwer1348234.home.pl/arch/teksty/cennik.pdf
-zamówic można na wiele sposóbów(oczywiście najlepiej pisemnie-listownie lub mailowo), można tez udac się do określonego archiwum i ustalić wszystko na miejscu.
-w odpowiedzi na pytanie o formę dokumentu przytoczę informację ze strony archiwum:
"Z materiałów archiwalnych mogą być w APB wykonywane reprodukcje w postaci kserokopii, wydruków, skanów oraz fotografii wykonanych aparatem cyfrowym – w tych ostatnich przypadkach przekazywanych na nośniku albo transmitowanych przez systemy teleinformatyczne."
- wartość urzędową mają, są podstemplowane przez archiwum, niedawno widziałem jak ludzie potrzebowali dokumentacji do zaginionej karty polaka, uzyskali to w archiwum
Przeoczyłem pytanie o zakres danych, to zależy co nam jest potrzebne, najlepiej prosić archiwum o szukanie w wąskim zakresie gdyż często kwerenda może być wykonana gratis(o ile się nie mylę do około 30 minut poszukiwań)
Najlepiej samodzielnie udać się do archiwum i poprosić o udostępnienie ksiąg metrykalnych, jeżeli o nie chodzi i samemu szukać, dzięki temu można znaleźć dużo ciekawych informacji, no i można swoim aparatem zrobić zdjęcia interesujących nas metryk
Mam nadzieje że choć trochę pomogłem
pozdrawiam
Adam
Dziękuję bardzo! Dużo przydatnych informacji... 
Niestety jestem mocno zapracowany, mieszkam w Warszawie a potrzebuję danych z Archiwum w Łodzi... zatef forma elektroniczna pasowałaby mi najbardziej...
A czy jest jakiś formularz na zamówienie kwerend, kserokopii metryk?
Rozumiem, że płatność następuje przy zamówieniu?
a tak przy okazji... do archiwum mozna wejść tak w każdej chwili na poszukiwania czy trzeba się umawiać na jakies konkretne terminy?
Pozdrawiam
Daniel
Niestety jestem mocno zapracowany, mieszkam w Warszawie a potrzebuję danych z Archiwum w Łodzi... zatef forma elektroniczna pasowałaby mi najbardziej...
A czy jest jakiś formularz na zamówienie kwerend, kserokopii metryk?
Rozumiem, że płatność następuje przy zamówieniu?
a tak przy okazji... do archiwum mozna wejść tak w każdej chwili na poszukiwania czy trzeba się umawiać na jakies konkretne terminy?
Pozdrawiam
Daniel
-
Zawistowski_Adam

każde archiwum ma określone godziny w których można przeglądać dokumenty, w Białymstoku się wchodzi wypisuje druki i po kilkunastu minutach mają księgi, tylko trzeba wiedzieć co się chce. Odnośnie formularzy, niektóre archiwa mają coś takiego, ale raczej trzeba samemu napisać coś na styl podania, jeszcze tego nie robiłem ale tak mi polecono w archiwum.
proces płatności wygląda tak:
zgłaszamy prośbę o odnalezienie dokumentów,
odpowiadają co mogą znaleźć a co nie i ile kosztuje
płacimy wtedy na konto lub w kasie archiwum
dajemy im informację zwrotną, że się zgadzamy i dołączamy kwit potwierdzający wpłatę
czekamy na dokumenty
proces płatności wygląda tak:
zgłaszamy prośbę o odnalezienie dokumentów,
odpowiadają co mogą znaleźć a co nie i ile kosztuje
płacimy wtedy na konto lub w kasie archiwum
dajemy im informację zwrotną, że się zgadzamy i dołączamy kwit potwierdzający wpłatę
czekamy na dokumenty
Danielu,
W internecie, na naszych stronach jest juz bardzo duzo ksiag metrykalnych z archiwum w Lodzi.
Czy juz sprawdziles nasze zbiory?
- Geneteka
- Genbaza
- metryki-genealodzy
Jesli nie, gdyz nie wiesz jak to zrobic, podaj parafie poszukiwan, typ metryk i lata, a my sprawdzimy.
Do archiwum panstwowego mozna wejsc w kazdej chwili, pod warunkiem, ze jest otwarte (sala naukowa - czytelnia).
Archiwa koscielne (diecezjalne i archidiecezjalne) maja ograniczony dostep. Lepiej umowic sie na wizyte.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. kopie internetowe aktow nie maja wartosci urzedowej. Sa przeznaczone do poszukiwan genealogicznych.
Inaczej jest z USC, ktory wydaje odpis aktu poswiadczony, zgodny z oryginalem.
W internecie, na naszych stronach jest juz bardzo duzo ksiag metrykalnych z archiwum w Lodzi.
Czy juz sprawdziles nasze zbiory?
- Geneteka
- Genbaza
- metryki-genealodzy
Jesli nie, gdyz nie wiesz jak to zrobic, podaj parafie poszukiwan, typ metryk i lata, a my sprawdzimy.
Do archiwum panstwowego mozna wejsc w kazdej chwili, pod warunkiem, ze jest otwarte (sala naukowa - czytelnia).
Archiwa koscielne (diecezjalne i archidiecezjalne) maja ograniczony dostep. Lepiej umowic sie na wizyte.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. kopie internetowe aktow nie maja wartosci urzedowej. Sa przeznaczone do poszukiwan genealogicznych.
Inaczej jest z USC, ktory wydaje odpis aktu poswiadczony, zgodny z oryginalem.
Ostatnio zmieniony wt 20 sty 2015, 11:38 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Próbowałem już szukać...
Na razie trochę błądze we mgle... Trochę szukałem w szukajwarchiwach.pl szukałem na FamilySearch. Szukałem tez na genealodzy.pl i metryki.genbaza.pl z rżnym skutkiem.
Kilka aktów mojej rodziny już odnalazłem, ale mam problem z:
- miejscowość/wieś Piaszczyce powiat radomszczański wojewdztwo łódzkie lata 1850-1915 - tu nigdzie nic nie znalazłem
- miejscowości/Wsie Pozdżenice i Wygiełzów - tu conieco znalazłem ale w ograniczonych rocznikach a szukam 1950-1915
Pozdrawiam
Daniel
Na razie trochę błądze we mgle... Trochę szukałem w szukajwarchiwach.pl szukałem na FamilySearch. Szukałem tez na genealodzy.pl i metryki.genbaza.pl z rżnym skutkiem.
Kilka aktów mojej rodziny już odnalazłem, ale mam problem z:
- miejscowość/wieś Piaszczyce powiat radomszczański wojewdztwo łódzkie lata 1850-1915 - tu nigdzie nic nie znalazłem
- miejscowości/Wsie Pozdżenice i Wygiełzów - tu conieco znalazłem ale w ograniczonych rocznikach a szukam 1950-1915
Pozdrawiam
Daniel
Danielu,
Pierwsza odpowiedz:
1915 rok - powinien byc jeszcze w USC.
Ksiegi metrykalne sa oddawane do archiwum po 100 latach, czyli teraz mozemy liczyc, ze ksiegi z 1914 roku juz sa w archiwum, albo prawie. Pozniejszych rocznikow nie bedzie.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. Piaszczyce, wedlug Mirka to parafia Radomsko.
Pozdzenice i Wygielzow - to parafia Wygielzow.
Sprawdz w Genbazie, gdyz w Genetece jest tylko kilka rocznikow z tej parafii.
Jak szukasz ksiag metrykalnych, najpierw musisz ustalic parafie. Ksiegi byly spisywane w parafiach az do 1945 roku.
Pierwsza odpowiedz:
1915 rok - powinien byc jeszcze w USC.
Ksiegi metrykalne sa oddawane do archiwum po 100 latach, czyli teraz mozemy liczyc, ze ksiegi z 1914 roku juz sa w archiwum, albo prawie. Pozniejszych rocznikow nie bedzie.
Pozdrawiam,
Bozenna
P.S. Piaszczyce, wedlug Mirka to parafia Radomsko.
Pozdzenice i Wygielzow - to parafia Wygielzow.
Sprawdz w Genbazie, gdyz w Genetece jest tylko kilka rocznikow z tej parafii.
Jak szukasz ksiag metrykalnych, najpierw musisz ustalic parafie. Ksiegi byly spisywane w parafiach az do 1945 roku.
Ostatnio zmieniony wt 20 sty 2015, 12:16 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Paszczyce już ustaliłem nalezały do Parafii Radomsko
Pożdżenice do Parafii Wygiełzów - tu kilka aktów znalazłem ale brakuje mi kilku roczników
Pożdżenice do Parafii Wygiełzów - tu kilka aktów znalazłem ale brakuje mi kilku roczników
Wygielzow - ustal najpoierw gdzie sa ksiegi:
- Genbaza
- metryki. genealodzy
Jesli nic nie mamy to sprawdz co jest w AP Lodz i w AD Lodz.
Pozdrawiam,
Bozenna
- Genbaza
- metryki. genealodzy
Jesli nic nie mamy to sprawdz co jest w AP Lodz i w AD Lodz.
Pozdrawiam,
Bozenna
W Genbazie brak Wygiełzowa
W metryki są tylko Pożdżenice ale lata 1865-75
Pozdrawiam
Daniel
W metryki są tylko Pożdżenice ale lata 1865-75
Pozdrawiam
Daniel
Sprawdz w bazie archiwum panstwowego "pradziad", gdzie sa ksiegi i ktore roczniki sie zachowaly.
Pozdrawiam,
Bozenna
Pozdrawiam,
Bozenna