Podróże po cmentarzach Ukrainy tom II - służę pomocą

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jarymi

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jarymi »

jakozak pisze:Szukam Podczaskich herbu Rawicz
Witaj, a nie natknęłaś się w poszukiwaniach "Rawiczów" na Biedrzyckich h. Rawicz - jeśli tak to będę wdzięczny za info pozdrawiam
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Bardzo dziękuję, Bodek. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Nie, Jarymi. Nie mam u siebie. Napisz mi PW, proszę.
Ostatnio zmieniony pn 27 lut 2012, 13:34 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Asia2607

Sympatyk

Post autor: Asia2607 »

Proszę o sprawdzenie nazwiska Stec.
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Asia

DROHOBYCZ - spisane maj 1993 i czerwiec 1999 roku

" Grobowiec Steców. Grobowiec ".

SZMAŃKOWCE spisano wrzesień 1995 toku

" Mateusz i Anna Siwak i Jarosław Stec 1911 - 1920. Drogiemu synowi Michał i Zofia Siwakowie zm. 1920 i 1925. Skałki zwieńczone żeliwnym krzyżem z tablicą inskrypcyjną ".

KOŁOMYJA - spisane maj 1993 i czerwiec 1996

" Marya Agata Stec z Piskozubów żona urzędnika CK kolei państwowej 1872 - 1904. Cześć popiołom najlepszej żony i matki. Nagrobek z uszkodzoną fotografią zmarłej ".

Pozdrawiam
Bogdan
Asia2607

Sympatyk

Post autor: Asia2607 »

Dziękuję bardzo.
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
Bednarska_Małgorzata

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bednarska_Małgorzata »

Aniu,
proszę sprawdź, czy w Trembowli jest pochowany Walenty Kluska.
pozdrawiam
Małgorzata
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Muraszko_Tamara »

Aniu
nazwiska Kwiatkowski/Kwiatkowska, Muraszko,i dość osobliwe Giernardowicz
pozdrawiam Tamara
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Pani Małgorzato.

Nazwisko Kluska w tomach I-III nie występuje.

Pani Tamaro.

Nazwisko: Giernardowicz w tomach I-III nie występuje.
Nazwisko: Kwiatkowski / Kwiatkowska 10 osób proszę podać miejscowość.
Nazwisko Muraszko:
Tarnopol Cmentarz katolicki ( Mikulnicki ) spisane we wrześniu 1996 roku.
" Tu spoczywają zwłoki studenta Politechniki Lwowskiej IV semestru Kawalera orderu Virtuti Militari Kapitana Piotra Muraszki Dowódcy 12 kompanii saperów kresowych który zginął bohaterską śmiercią przy zdobyciu Baru w dniu 27 kwietnia 1920 W imieniu Ojczyzny składamy Ci hołd kolego Oficerowie i żołnierze 12 Baonu Saperów Pomnik ten stawił D-ca Baonu Saperów Kpt. Witkowski. Płyta nagrobna. Ogrodzenie ze słupów kamiennych połączonych metalowymi prętami".

Pozdrawiam
Bogdan
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Dziękuję Bogdanie
Jeżęli to nie sprawia kłopotów to poprosze wszystkich Kwiatkowskich (panie Kwiatkowskie też).A co do danych o Muraszko to okaże się jak dojdę do akt anatów w pierwszej linii(właśnie coś w latach 1900-1925 stało się na kresach bo część ewakuował się na tereny dzisiejszej Polski i do Wileńskiego)- bo od tego okresu był zakaz wyjazdu na wschód- nie wiem dlaczego - ojciec wiedział że krewni sa tam prześladowani( coś w rodzaju nagonki) i częściowo wywiezieni za Ural, a dziadkowie(dziadek szukał ojca- który po przywiezieniu rodziny do W-wy- znikl- nie wrócił w rodzinne strony po coś) umarli przed moimi narodzinami -dlatego nic nie wiem.
A ze strony mamy też mam konspirację- ale potroszku -metodą archeologiczna tajemnice wychodzą na swiatło dzienne- a to dzięki temu że do ataku ruszyli genaolodzy i wyciągaja dokumenciki z odpowiednich instytucji chomikujących je, Za co dzięki bo ruszyłam do przodu po ( letnim drepataniu w miejscu)9 lat).Nawet w AP i USC znajduje się to co było nie do znalezienia przez 9 lat.Nawet mam zabawne zdarzenie- miejscowości w tym samym rejonie a jedne akta(Kobyłki) a USC Otwock a Malkinia i Ossów- Pułtusk.- woj mazowieckie a tak porozrzucane.Z AP i USC moje podanka przesłali tam do szukania. Czekam na odpowiedź w sprawie dziadka- bo aż 11 miejscowości o nazwie Żary- zaczyna AP i USC przeglądaći otrzymałam inforamcje że jest w trakcie realizacji- nawet poporsili mnie o przypuszczalnye miejsce ślubu dziadka i babci i do USC z ktorego pochodzą wysłali monity o odszukanie -czy tam jest meretyka mażeństwa dziadków. Zatem widać że Urzędnicy USC i AP starają sie pomóc za co im dzięki wielkie
pozdrawiam Tamara
a dziś jadę na cmentrz brodnowski - bo tam wskazano mnie grób- w celu spisania zapisów i sprawdzenia czy dana osoba jest powiazana z liną mamy- (zadzonili jak rozesłałam monity po cmentarzach warszawskich, nawet mam kogoś sprawdzić na Powązkach- bo widzą powiązanie tej osoby z dziadkiem- zrobię to w następnym tygodniu i może mile panie z AP powiedzą czy to prosta linia czy oddskok na boczek ) To tyle wrażeń
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Tamaro

KOŁOMYJA
" Rozalia z Migdałów Kwiatkowska 1868 - 1933 ".
" Ignacy Kwiatkowski 1866 - 1823 ".
KONKOLNIKI
" Tu spoczywa Antonina Kwiatkowska zm. 24 lipca 1920 Prosi o Zdrowaś Marya. Grób oznaczony skałkami z rozwiniętym rulonem, na którym inskrypcja została wykonana pismem stylizowanym, zwieńczony kamiennym krzyżem".

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/731 ... 58998.html

BRZEŻANY
" Tu spoczywa ŚP Jan Teofil Kwiatkowski emer. urzędnik PKP 10 XII 1862 - 15 VII 1934. Grobowiec zdewastowany podkopem. Tablica inskrypcyjna blaszana ".
GLINIANY
" Franciszek Kwiatkowski przeżywszy lat 43 zm. 25 kwietnia 1928. Nagrobek kamienny z blaszaną tabliczką inskrypcyjną ".
TARNOPOL
" Grobowiec Kwiatkowskich 1926 Józef Kwiatkowski Junior 1883 - 1915 Józef Kwiatkowski Senior 1845 - 1921 z Elektorowiczów Antonina Kwiatkowska 1854 - 1924 z Kwiatkowskich Marja Juzwa 1886 - 1925. Bardzo okazały grobowiec ze schodami, draperiami kamiennymi, łukiem kamiennym, zwieńczony figurą ( pozbawioną głowy ).
" Grobowiec Hlareda i Jana Kwiatkowskiego. Okazały grobowiec ze skałkami i kolumnami ( z kapitelami ) ".
ZŁOCZÓW
" Śp. Jędrzej Kwiatkowski. Na wysokim cokole kamienny nagrobek, typu kapliczkowego ".

I to by było na tyle....

Bogdan
Muraszko_Tamara

Sympatyk
Nowicjusz

Bogdan
dzieki wielkie- akurat pojawiło się te ciągle powtarzane nazwisko- " [Juzwa" quote]
Grobowiec Kwiatkowskich 1926 Józef Kwiatkowski Junior 1883 - 1915 Józef Kwiatkowski Senior 1845 - 1921 z Elektorowiczów Antonina Kwiatkowska 1854 - 1924 z Kwiatkowskich Marja Juzwa 1886 - 1925. Bardzo okazały grobowiec ze schodami, draperiami kamiennymi, łukiem kamiennym, zwieńczony figurą ( pozbawioną głowy ).
[/quote]
tylko nie wiedziałam z ktorą stroną je skojarzyć- ale tera wiem, niepotrzebnie szukałam go po stronie ojca. tylko że znan mnie osoba z okresu dziećinstwa kazała pisać je przez "ó"- widocznie to poprawna pisownia.Ale ja myslałm że to taka transformacja od imienia Józef.
jeszcze raz dzięki
pozdrawiam Tamara Muraszko

ps.
Do poszukiwaczy Doboszów(jak tu zajrzą-) dostalam zaproszenie do AP Otwock posiadającego akta z parafii Kobyłka do przejrzenia w poszukiwaniu aktu urodzenia babci z d. Dobosz- udostępnione roczniki od roku 1890 do 1908- Zespół Archiwalny 7/391- parafii rzymskokatoickiej w Kobyłce ,województwo stołeczne. Zamierzam tam pojechać na poczatku kwietnia- Zatem ewentualne info -kogo tam namierzyć z Doboszów -proszę na priv.Tr akta mnie udostępniają ponieważ mają w tym przełomie lat sporo Doboszów.

Wysłany: 22-03-2012 - 21:05*
Do Pana Bogdana
chyba niedaleko tych Brzezan jest Litwinów- czy tam na cmentarzach pod Litwinowem i w samym Litwinowie są też groby Kwiatkowskich(interesuja mnie groby rodzinny i kobiet z d. Kwiatkowskich). Byłabym wdzięczna o sprawdzenie nazwiska Juzwa(polska forma Józwa).Jezeli nie byłoby to utrudnieniem, jak tak to poproszę o link do spisu cmentarzy na kresach to sama się popytam, zaczyna mnie to wychodzić w Polsce to może i tam też.
pozdrawiam
Tamara
* (moderacja - scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Oskarkrawczyk

Nieaktywny

Post autor: Oskarkrawczyk »

Ponawiam prośbę - Łuczyński, Filarski
Strzalkowska_Anna

Sympatyk

Post autor: Strzalkowska_Anna »

Witam
Prosilabym o sprawdzenie: Augustowskich, Fryczynskich, Rewkowskich i Amszynskich.
Z gory dziekuje
anna.zass@utoronto.ca
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witam.

Tamara.

Wszyscy Kwiatkowscy zostali spisani z trzech tomów.Podobnie jak nazwisko Juzwa.

SAMBOR
" Grobowiec Józwów ( Ó - nie wiem czy to autor czy drukarnia bo dalej czytamy ) Tu spoczywa Najdroższa nasza matka Antonina z Wyżykowskich Juzwowa
17 I 1869 - 12 IV 1938 ( ? ) " Autor postawił znak zapytania możliwe, że rok śmierci był mało czytelny.Dalej. " Pokój jej duszy. Grobowiec. Inskrypcja po stronie lewej na tablicy z białego marmuru".

TARNOPOL
Pisałem Kwitkowscy + Juzwa.

ZALESZCZYKI
" Coraz bardziej i wyraźniej czuję, że umieram i z ufnością baz bojaźni o krzyż się opieram - inskrypcja na steli. Stanisław Juzwa długoletni zaleszczycki inspektor szkolny zmarł 16 listopada 1935 w 83 r. życia. Żył uczciwie, kochał ludzi i przyrodę umarł przykładnie. Cześć jego pamięci RiP - inskrypcja na cokole pomnika.
Jam jest zmartwychwstanie i żywot. Kto we Mnie wierzy, choćby i umarł żyć będzie św. Jan - inskrypcja z tyłu pomnika, u góry. Amelia Juzwowa przeżywszy lat 70 zmarła w Panu 4 stycznia 1928. Wieczny odpoczynek - inskrypcja z tyłu pomnika, u dołu. Stela z szarego kamienia, na kilkustopniowym cokole ".

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f30 ... 1c89c.html

ZBARAŻ
" Adaś Juzwa 1891 - 1892 Bądź wola Twoja. Nagrobek zwieńczony rzeźbą klęczącego dziecka ".

Oskar.
Nazwisko FILARSKI Tom I - III brak.

BUCZACZ
" Karolina Łuczyńska 1884 .... Marya Konasiewicz zm. 1897 ".

BOHORODCZANY
" Ś.P. FRANCISZEK ŁUCZYŃSKI 5 X 1861 + 27 X 1937. Grobowiec z szarego kamienia z trójkątem zwieńczeniem, ujęty nieco niżej, po bokach, występującymi z lica pilastrami. W szczycie zwieńczenia krzyż, pod nim lekko wklęsła wnęka z płaskorzeźbą głowy Chrystusa, ujętej z profilu do szczytu ramion, w koronie cierniowej. Pośrodku kamienna listwa ( ze śladami GROBOWIEC ŁUCZYŃSKICH ? - przyp.red. ). Pod nią tablica marmurowa z napisem czytelnym po lewej stronie ".

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c84 ... 2fe8e.html

ŁYSIEC
" Józef Łuczyński przeżywszy lat 64 zm. 7. 8 .1908. Prosi o Pozdrowienie Anielskie. Nagrobek kamienny z zatartą inskrypcją, zwieńczony kamiennym krzyżem ".

NADWÓRNA
" Pomnik poległych w 1921 roku funkcjonariuszy Policji Państwowej: Pamięci poległym w walce z bandytami Szer.Pol.Pań.Łuczyński Marian 1909 - 26 1 1921 ".

Anna.
Amszyńskich, Augustowskich, Fryczyńskich, Rewkowskich w tomach I - III brak.

Pozdrawiam
Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”