ZoSIA (NAC) i "szukajwarchiwach.pl "
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Nowości, które się dziś pojawiły dla zachodniej Polski:
Jutrosin, pow. rawicki
Kalisz, pow. Kalisz
Konin, pow. Konin
Leszno, pow. leszczyński
Łódź, pow. Łódź
Opole, pow. Opole
Piotrków Trybunalski, pow. Piotrków Trybunalski
Pogorzela, pow. gostyński
Poznań, pow. Poznań
Śrem, pow. śremski
Trzcielin, pow. poznański
Tworzymirki, pow. gostyński
Wielichowo, pow. grodziski
Wierzeja, pow. szamotulski
Wierzonka, pow. poznański
Wrocław, pow. Wrocław
http://www.basia.famula.pl/skany
Pozdrawiam
Piotr
Jutrosin, pow. rawicki
Kalisz, pow. Kalisz
Konin, pow. Konin
Leszno, pow. leszczyński
Łódź, pow. Łódź
Opole, pow. Opole
Piotrków Trybunalski, pow. Piotrków Trybunalski
Pogorzela, pow. gostyński
Poznań, pow. Poznań
Śrem, pow. śremski
Trzcielin, pow. poznański
Tworzymirki, pow. gostyński
Wielichowo, pow. grodziski
Wierzeja, pow. szamotulski
Wierzonka, pow. poznański
Wrocław, pow. Wrocław
http://www.basia.famula.pl/skany
Pozdrawiam
Piotr
- jurekstefan

- Krzysztof_Wasyluk

Według moich zrzutów, 15-06 Garwolin miał 1792 skany, a teraz ma 2280. Przybyło 488 skanów i dokładnie tyle ma jednostkajurekstefan pisze:Sorki, zmian licznika w metrykaliach Garwolina nie zauważam. Są tzw.różne z APL a nie z APSKrzysztof_Wasyluk pisze:W skanach z AP Siedlce nowe zespoły to parafie r-k w Czerwonce Liwskiej, Przesmykach i Zbuczynie. Większa zmiana licznika w Garwolinie.Krzysztof![]()
Pozdrawiam
Jerzy
62/1220/0/-/7
[Księga zgonów-Unikat] [Wpisy od aktu nr 47 z lutego/marca 1891 roku, do aktu nr 32 ze stycznia 1905r.]
1891-1905
488
Masz prawo nie zauważać, ale i tak przybyło.
Krzysztof
- jarymi

A ja miałem obiecane, że zostaną przywrócone ( bo kiedyś były ) skany zespołu 2/1334/0 Obozy Wojskowe - zbiór akt ale na razie nie ma 
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
- jurekstefan

Dzięki za rozliczonko Krzychu, ale ta jednostka w ilości skanów 488 była dostępna jeszcze w styczniu 2014! a więc przed 15-06Krzysztof_Wasyluk pisze: Według moich zrzutów, 15-06 Garwolin miał 1792 skany, a teraz ma 2280. Przybyło 488 skanów i dokładnie tyle ma jednostka 62/1220/0/-/7 [Księga zgonów-Unikat] [Wpisy od aktu nr 47 z lutego/marca 1891 roku, do aktu nr 32 ze stycznia 1905r.] 1891-1905 488
Masz prawo nie zauważać, ale i tak przybyło. Krzysztof
Przybytek 488 skanów na liczniku bierze się chiba jednakoż z innych niemetrykalnych jednostek, sorki
Ale i tak się cieszę że przybyło
Jurek
- Krzysztof_Wasyluk

- Dorota_Mazurek

- Kontakt:
-
Maślanek_Joanna

1. Ustalenie poszukiwanej parafii - to poza szwa
2. sprawdzenie w bazie pradziad, w którym archiwum są akta danej parafii
3. otwarcie szwa
4. wybranie "akta metrykalne"
5. wybranie przyciskiem "archiwum" tego interesującego
6. "zasób" - odnalezienie poszukiwanego
7. po kliknięciu we właściwy zespół klikamy "jednostki" i szukamy wg roku przeglądając skany - zwykle na końcu są spisy treści wg nazwisk, co niebotycznie ułatwia pracę, jak nie ma - trzeba szukać akt po akcie.
Pozdrawiam
Joanna
2. sprawdzenie w bazie pradziad, w którym archiwum są akta danej parafii
3. otwarcie szwa
4. wybranie "akta metrykalne"
5. wybranie przyciskiem "archiwum" tego interesującego
6. "zasób" - odnalezienie poszukiwanego
7. po kliknięciu we właściwy zespół klikamy "jednostki" i szukamy wg roku przeglądając skany - zwykle na końcu są spisy treści wg nazwisk, co niebotycznie ułatwia pracę, jak nie ma - trzeba szukać akt po akcie.
Pozdrawiam
Joanna
- Kaczmarek_Aneta

Polecam również instrukcję użytkowania - dostępna pod linkiem (.pdf do pobrania) na samym dole:
http://www.archiwa.gov.pl/pl/component/ ... chiwa_home
Pozdrawiam,
Aneta
http://www.archiwa.gov.pl/pl/component/ ... chiwa_home
Pozdrawiam,
Aneta
-
maria.mazur

Otwieram SzWA, na dole pojawia się czerwony napis NOWE, klikam w ten napis otwierają się Aktualności, a w nich pierwszy post:
"Cze 19, 2015 Informacja o aktualizacji".
To była ta aktualizacja teraz, czy ciągle rozmawiamy o czerwcowej? (cooki wyczyściłam, a w interesujących mnie parafiach nie ma nic nowego, więc nie wiem
)
Pozdrawiam
Maria
"Cze 19, 2015 Informacja o aktualizacji".
To była ta aktualizacja teraz, czy ciągle rozmawiamy o czerwcowej? (cooki wyczyściłam, a w interesujących mnie parafiach nie ma nic nowego, więc nie wiem
Pozdrawiam
Maria
-
marcinzabo

- Kontakt:
Cześć
mam pytanie dotyczące SZwA a konkretnie Archiwum Państwowe w Siedlcach >>Zespół: 62/413/0 Akta stanu cywilnego gminy Korytnica powiat Węgrów mam sygnaturę 62/413/0/-/18 Spis metryk dawnych: urodzenia, małżeństw, zejścia od 1657 do 1810, załozony w 1854 roku. Ilość skanów zero, czy jest szansa, że zostanie to uzupełnione i jest to rezerwacja tak jakby sygnatury?
mam pytanie dotyczące SZwA a konkretnie Archiwum Państwowe w Siedlcach >>Zespół: 62/413/0 Akta stanu cywilnego gminy Korytnica powiat Węgrów mam sygnaturę 62/413/0/-/18 Spis metryk dawnych: urodzenia, małżeństw, zejścia od 1657 do 1810, załozony w 1854 roku. Ilość skanów zero, czy jest szansa, że zostanie to uzupełnione i jest to rezerwacja tak jakby sygnatury?
Pozdrawiam Marcin - syn Remigiusza, wnuk Eugeniusza, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Józefa, 3xprawnuk Ignacego, 4xprawnuk Jana(?)...