Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

problem z indeksowanym aktem

Post autor: Karbowska_Marianna »

https://www.genealogiawarchiwach.pl/arc ... =big&query. i cd.
https://www.genealogiawarchiwach.pl/arc ... source=OWN
Proszę o pomoc w indeksacji (rozszyfrowaniu) tego aktu: Urodzeni- Akt 2 z 1887r. parafia Straszewo.
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Re: problem z indeksowanym aktem

Post autor: Barbara_Lendzion »

Karbowska_Marianna pisze:https://www.genealogiawarchiwach.pl/arc ... =big&query. i cd.
https://www.genealogiawarchiwach.pl/arc ... source=OWN
Proszę o pomoc w indeksacji (rozszyfrowaniu) tego aktu: Urodzeni- Akt 2 z 1887r. parafia Straszewo.
Poczekaj chwilę.Stawający Adam Antoni Chojnacki chrzczony w tej parafii oświadczył po przedstawieniu swojego aktu urodzenia,że drugi mąż matki Antoni Karol Bogatko zmarły dwa lata temu przyjął go pod opiekę co oświadczył przed Sądem Pokoju miasta Płocka.I świadkowie to potwierdzają.Pierwszy raz się z takim czymś spotkałam.Pewnie chodzi o majątek bo pisze też ,że ten zmarły nie pozostawił dzieci ani innych spadkobierców.Akt urodzenia to nie jest.W końcowym indeksie jest wpisany jako Chojnacki Bogatko Adam Antoni.Wychodzi na to,że ma dwa nazwiska ?Lub w tym Sądzie zmieniono mu nazwisko na Bogatko.Ale papierów nie mamy.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Re: problem z indeksowanym aktem

Post autor: Karbowska_Marianna »

Dzięki za fatygę. Marianna
pozdrawiam Marianna
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

gdy mąż oświadcza, że dziecko nie jest z niego

Post autor: Orlik_Ala »

Mam wątpliwości: czy imiona zapisane w aktach: Marja, Marjan, Julja, Zofja, Apolońja itp
należy tak indeksować?
czy dopuszczalna jest ich wersja współczesna: Maria, Marian, Julia, Zofia, Apolonia?
Pozdrawiam, Ala
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

indeksujemy formę współczesną
pozdrawiam
Basia S
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Orlik_Ala

Sympatyk
Adept

Post autor: Orlik_Ala »

Basiu, dziękuję :)
tak też myślałam, ale w instrukcji indeksowania jest napisane, że imiona mają być "w brzmieniu zapisanym w księdze", stąd wątpliwości.
Pozdrawiam, Ala
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

tak jest napisane, i powinno być zmienione, przecież nie indeksujemy Maryanny i Eugenjii, ja miałam kłopot ze znalezieniem osoby o tym imieniu, bo została zindeksowana jako Eugenja (co prawda była to wyszukiwarka na lubgensie, która trochę inaczej działa)
pozdrawiam
Basia Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piachu2 »

Dorzucę swoje trzy grosze,
Imiona wpisuję w formie i brzmieniu współczesnym, natomiast nazwiska podaję w formie zapisanej w księdze, jeśli zapis ówczesny zbytnio różni się od współczesnego w kolumnie vel podaję moją interpretację. Choć wiem że wyszukiwarki genealogiczne dość dobrze radzą sobie. I dla przykładu: Mikołayczuk będzie odnaleziony po wpisaniu w szukajkę słowa Mikołajczyk, ale też panna Tekla Głowczakowna pojawi się w wynikach wyszukiwania po zapytaniu: Tekla Głowczak.
Jedynie imiona i nazwiska starozakonnych podaję tak jak w księdze parafialnej wpisano.
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Re: gdy mąż oświadcza, że dziecko nie jest z niego

Post autor: magda_lena »

Piachu2 pisze: ...natomiast nazwiska podaję w formie zapisanej w księdze, jeśli zapis ówczesny zbytnio różni się od współczesnego w kolumnie vel podaję moją interpretację ....
Hmmm ... Poważnie, wpisujesz np. Kowalszczonka jako główne i Kowalska jako własna interpretacja (?) w vel :shock:

Instrukcja indeksowania mówi wyraźnie, że zapisujemy nazwisko w formie współczesnej (rubryka H dla urodzeń i zgonów) a nie w formie zapisanej w księdze.
Forma zapisana w księdze powinna być zapisana w rubryce G, a inne nazwiska typu vel - w rubryce I.
W efekcie i tak trafią pod ikonkę "i".
http://geneteka.genealodzy.pl/jak-indek ... p?lang=pol

Imiona zapisujemy w formie współczesnej, od lat, i rzeczywiście powinno to być zmienione w instrukcji.
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
Piachu2

Sympatyk
Ekspert

Re: gdy mąż oświadcza, że dziecko nie jest z niego

Post autor: Piachu2 »

Magdaleno - mea culpa.
to nieuzasadniony pośpiech przy przy odpowiedzi na post. Oczywiście masz rację i zgodnie z instrukcją indeksuję!
w kolumnie "vel" podaję inne nazwiska, np rodowe z dopiskiem "dd."
Krzysztof
- Szukam rodzin: Piaszczyńskich / Piaścików z Łomży, Nowogrodu, Poznania, Śremu, Leszna, Łodzi, Lublina ...
https://www.piaszczynski.pl
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Ok :D

Z jedną uwagą ;)
dd wpisujemy w uwagach, nie w vel.
Np. w vel tylko Kowalska, w uwagach Nowak dd Kowalska.
Podobnie 1v.
Np. Nowak jako główne, w vel Kowalska Iksińska - w uwagach: Kowalska dd Nowak 1v Iksińska.
Bez kropek i przecinków, tylko spacja.
Przy czym ja akurat piszę zd, ale to nie ma większego znaczenia, chyba każdy rozumie skróty.
Pozdrawiam, Magdalena
Slawek_Wojsa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Slawek_Wojsa »

64

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 037&y=1455

Nazwiska żydowskie.
Jak to zindeksować?
Pozdrawiam Sławomir Wojsa
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ewa_marciniak »

magda_lena, może jednak lepiej robić to jednolicie w całej bazie, zgodnie z instrukcją indeksowania (chrzty, zgony):
I - nazwisko alternatywne (vel) Wyszukiwarka przeszukuje to pole, więc podanie drugiego nazwiska jeśli występuje jest istotne. W tej kolumnie należy umieszczać również nazwiska panieńskie, jak również noszone poprzednio (np. wdowy). Każde nazwisko oddzielamy spacją (Np. Kisiel Karczmarczyk Bondaryk). Prosimy nie stosować innych znaków niż spacja do rozdzielania nazwisk (typu vel, zd)!

Pozdrawiam, ewa.
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

ewa_marciniak pisze:magda_lena, może jednak lepiej robić to jednolicie w całej bazie, zgodnie z instrukcją indeksowania (chrzty, zgony):

Pozdrawiam, ewa.
Ewa Marciniak, przecież dokładnie to napisałam, przeczytaj uważnie.

W "vel" wpisujemy nazwiska oddzielone spacją, a uwagi typu dd, zd, vel, recte w "uwagi".
Zgodnie z instrukcją.

Chyba, że miałaś zamiar odpowiedzieć nie mnie, a osobie powyżej. Wtedy się zgadza.
Pozdrawiam, Magdalena
ewa_marciniak

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ewa_marciniak »

tak, magda_lena, po trzykrotnym przeczytaniu plus twoje wyjaśnienie zrozumiałam, co chciałaś wyrazić.

Przepraszam, że nie ogarniam po jednym zdaniu (
dd wpisujemy w uwagach, nie w vel.
Obawiam się, że Slawek_Wojsa został zagadany, jeszcze raz przepraszam

pozdrawiam, ewa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”