Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xtedek »

martyna1982 pisze:Kolejna "dostawa" polskich filmów na familysearch nastąpi w poniedziałek 11 września o godzinie 8 rano.
Akurat wszedłem i sprawdziłem nieco. Zauważyłem, że sporo mikrofilmów z różnych parafii, które wcześniej miały ikonę ze szpulką ma teraz ikonę z aparatem (czyli jakby były już zdigitalizowane?). Niestety po wejściu w nie nadal jest komunikat, że dostępne tylko w centrum.
Kamil Tetkowski

Zbieram informacje o wszystkich Tetkowskich!
Awatar użytkownika
MP1982

Sympatyk

Post autor: MP1982 »

Witam,

spokojnie, mają jeszcze przynajmniej 5 minut :)
Some features on FamilySearch may be unavailable as we make improvements to the site starting Monday, September 11th at 8:01 am (UTC+02:00) and lasting about 30 minutes. We apologize for the inconvenience.
Pozdrawiam,
Michał P.
Pozdrawiam, Michał P.
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Niestety te skany na których mi zależy są teraz, tak jak wcześniej napisałem, dostępne obecnie jedynie w centrach. Wcześniej było możliwe jedynie ich zamówienie jako standardowe klisze, obecnie wygląda na to, że zostały już zdigitalizowane - pokazuje się ikonka aparatu a wcześniej napewno była ikona kliszy.

Jeśli możecie sprawdźcie mikrofilmy, których wcześniej szukaliście a były niedostępne, być może już zostały zdigitalizowane. Szkoda tylko, że nie zawsze są udostępnione...
Kamil Tetkowski

jandalf

Sympatyk

Post autor: jandalf »

xtedek pisze:Niestety te skany na których mi zależy są teraz, tak jak wcześniej napisałem, dostępne obecnie jedynie w centrach. Wcześniej było możliwe jedynie ich zamówienie jako standardowe klisze, obecnie wygląda na to, że zostały już zdigitalizowane - pokazuje się ikonka aparatu a wcześniej napewno była ikona kliszy.

Jeśli możecie sprawdźcie mikrofilmy, których wcześniej szukaliście a były niedostępne, być może już zostały zdigitalizowane. Szkoda tylko, że nie zawsze są udostępnione...
I tak jest nieporównywalnie lepiej niż np. rok temu.
Teraz nie musisz niczego zamawiać, płacić, czekać. Teoretycznie gdy masz czas możesz teraz jechać do CHR i przeglądać dowolne księgi.

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
xtedek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

jandalf pisze: I tak jest nieporównywalnie lepiej niż np. rok temu.
Teraz nie musisz niczego zamawiać, płacić, czekać. Teoretycznie gdy masz czas możesz teraz jechać do CHR i przeglądać dowolne księgi.
Pewnie, że jest o wiele lepiej i wygodniej :)

Nasuwa się jednak pytanie czy status zdigitalizowanych skanów może się jeszcze zmienić i od czego to zależy?
Chodzi mi o to czy skany dostępne obecnie w centrach będą kiedyś całkiem publicznie dostępne?
Kamil Tetkowski

Shalom

Sympatyk

Post autor: Shalom »

Czy wobec tego CRH będą zwiększać liczbę dostępnych tam komputerów? No bo przecież, jeśli liczba zeskanowanych ksiąg dostępnych tylko z komputerów w CRH będzie się zwiększać, to już wkrótce kolejki do nich będą ogromne...
Pozdrawiam,

Michał
pawel.dyda

Członek PTG
Adept

Post autor: pawel.dyda »

Shalom pisze:Czy wobec tego CRH będą zwiększać liczbę dostępnych tam komputerów? No bo przecież, jeśli liczba zeskanowanych ksiąg dostępnych tylko z komputerów w CRH będzie się zwiększać, to już wkrótce kolejki do nich będą ogromne...
Już są ogromne (przynajmniej w Warszawie), limitowane tylko faktem, że CHR ma fatalne łącze i praktycznie nie da się tam pracować.

Swoją drogą, to ja już bym wolał zapłacić za przeglądanie i mieć szanse na dostęp w terminach mi odpowiadających, niż tak jak jest teraz.

Na plus trzeba im dodać, że skanery mają bardzo dobre i jakość obrazu jest wyraźnie lepsza niż z czytników mikrofilmów...
Pozdrawiam,
Paweł.
jandalf

Sympatyk

Post autor: jandalf »

pawel.dyda pisze:
Shalom pisze:Czy wobec tego CRH będą zwiększać liczbę dostępnych tam komputerów? No bo przecież, jeśli liczba zeskanowanych ksiąg dostępnych tylko z komputerów w CRH będzie się zwiększać, to już wkrótce kolejki do nich będą ogromne...
Już są ogromne (przynajmniej w Warszawie), limitowane tylko faktem, że CHR ma fatalne łącze i praktycznie nie da się tam pracować.

Swoją drogą, to ja już bym wolał zapłacić za przeglądanie i mieć szanse na dostęp w terminach mi odpowiadających, niż tak jak jest teraz.

Na plus trzeba im dodać, że skanery mają bardzo dobre i jakość obrazu jest wyraźnie lepsza niż z czytników mikrofilmów...
Czyli nie jest tak dobrze jak myślałem.
To dodam jeszcze jedną łyżkę dziegciu.
Część ksiąg mojej ulubionej parafii była albo źle zeskanowana (zbyt rozjaśniona) albo oryginał był mocno wypłowiały. Gdy przeglądałem je na mikrofilmie musiałem dużo kombinować z kontrastem, przechylać głowe aby zmienić kąt padania itd. Wiele udało mi się odczytać. Teraz ta niewyraźna księga została zeskanowana przez automat. Na kilkunastu stronach praktycznie nic nie da się odczytać. Mam nadzieję, że to jedne z nielicznych takich przypadków.
Zobaczymy może z czasem zmienią sposób udostępniania materiałów.

Pozdrawiam
Janusz
Shalom

Sympatyk

Post autor: Shalom »

No i kolejne pytanie - jak z personelem? Gdy byłem w CHR w Warszawie parę miesięcy temu, obsługujący czytelnię pan nie miał pojęcia, że w komputerach tam się znajdujących powinien być jakiś dostęp do skanów online. W przeglądarce wyskakiwało okienko mówiące, że skany są dostępne z komputerów w CRH, ale on nie wiedział, co ma z tym zrobić... Wykonał telefon do jakiejś pani, a potem mi przekazał słuchawkę (nie mówił po polsku). Usłyszałem, że nic się nie da zrobić, bo "my tak właściwie nie powinniśmy udostępniać tych akt". Dla mnie to nie był jakiś ogromny problem (choć niedogodność a i owszem), ale jak ktoś miałby jechać z innego miasta do CRH tylko po to, żeby to usłyszeć - to na jego miejscu byłbym bardzo niezadowolony.
Pozdrawiam,

Michał
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam serdecznie. Troszeczkę odbiegnę od tematu. Mam pytanie do biegłych w temacie.Mikrofilm z parafii Tyśmienica o numerze 2039904 . Jest z ikoną rolki filmowej. Czyli mniemam,że nie można go już zamówić,ani obejrzeć w CHR we Wrocławiu.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

benyzet pisze:Witam serdecznie. Troszeczkę odbiegnę od tematu. Mam pytanie do biegłych w temacie.Mikrofilm z parafii Tyśmienica o numerze 2039904 . Jest z ikoną rolki filmowej. Czyli mniemam,że nie można go już zamówić,ani obejrzeć w CHR we Wrocławiu.
jest na stanie mikrofilmów we Wrocławiu! można obejrzeć :)
jest ponad 800szt
http://genealodzy.wroclaw.pl/chr
zapraszam do Wrocławia
Iwona
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. :)
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
Mader

Sympatyk

Post autor: Mader »

Bardzo proszę o pomoc w odczytaniu rekordu na FamilySearch Family Tree

Johannes Grochla

Narodziny - Dzień Miesiąc 1876 - Miejsce
Rodzice - Imiona obojga rodziców
Żona - Nazwisko Żona
Córka - Nazwisko córka
Rodzeństwo - Maria Grochla i nazwiska 8 kolejnych rodzeństwo

Za pomoc bardzo dziękuję,
Pozdrawiam Dawid
RobertP

Sympatyk

5.350 nowych indeksów do źródeł z Lubelszczyzny na FS

Post autor: RobertP »

FamilySearch opublikowała on-line nową partię skanów metrykaliów z 14 krajów i bazy BillionGraves oraz indeksy do nowych i wcześniej opublikowanych źródeł.

Jest 5.350 nowych indeksów do ksiąg metrykalnych z Lubelskiego

http://www.mormoni-media.pl/artyku%C5%8 ... elszczyzny
Awatar użytkownika
jurekstefan

Sympatyk
Ekspert

Re: 5.350 nowych indeksów do źródeł z Lubelszczyzny na FS

Post autor: jurekstefan »

RobertP pisze:FamilySearch opublikowała on-line nową partię skanów metrykaliów z 14 krajów i bazy BillionGraves oraz indeksy do nowych i wcześniej opublikowanych źródeł.
Jest 5.350 nowych indeksów do ksiąg metrykalnych z Lubelskiego
http://www.mormoni-media.pl/artyku%C5%8 ... elszczyzny
Tak - indexy lubelskie to owoc pracy wolontariackiej indexerów w ramach projektów partnerskich LTG oraz Lubgens.eu :D , ale skanów online z terenu Polski, niestety - nie przybyło... :cry:
Pozdrawiam
Jurek
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”