Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Daniel_Paczkowski »

dobrychemik pisze:
idol71reszka pisze:Miechocin 1890-1895 - księga jest sfilmowana / nie opracowana - Łacina...
Proszę mi wybaczyć moją ignorancję, lecz jak mam to rozumieć? Czy ta jedna księga jest jedyną obecną w Archiwum Państwowym? Swego czasu rozmawiałem z proboszczem parafii w Miechocinie i tej rozmowy wynikało, że ma zdecydowanie obszerniejsze zasoby w swoim parafialnym archiwum.
Niemniej jestem bardzo zainteresowany sfilmowaną księgą z Miechocina. Łacina mi nie przeszkadza. Czy możecie mi Państwo udostępnić te fotografie?
19 marca 2012 ukazał się powyższy wpis w tym temacie. Nie zauważyłem, aby jakaś odpowiedź padła. Chciałbym zapytać, czy tylko ta jedna księga z Miechocina jest sfotografowana i czy ktoś już ją indeksuje. (Nie mam dostępu do modułu Poczekalnia. Czy to awaria techniczna?)
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Awatar użytkownika
olga_snopek

Sympatyk
Adept

Post autor: olga_snopek »

podpinam się pod pytanie P. Daniela, poczekalnia nie działa, czy to jakaś dłuższa przerwa???

olga
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam.

Odświerzę często pojawiającą się kwestię zgonów z parafii Mstyczów.
Moja dzisiejsza wizyta w Archiwum Państwowym w Kielcach zaowocowała zdziwieniem, ponieważ okazało się że AP posiada mikrofilmy wykonane w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach, z tych ksiąg których archiwum diecezjalne podobno nie posiada.

Przeglądałem mikrofilmy z ksiąg oznaczonych numerami 40 i 41, czyli zaginione zgony za lata 1826-1864 w tym spisie:
http://www.cwiklinski.pl/ptg/kielce/Mstyczow.jpg

Niestety nie starczyło mi czasu żeby sprawdzić czy na mikrofilmach znajduje się również księga nr 34, czyli śluby i zgony (a może i urodzenia bo jest przecież luka).

Rzeczone Zgony za lata 1826-1864 można przejżeć zamawiając mikrofilm ( nr pud. 8, nr rolki 1473)

Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Piotr_Juszczyk pisze:Kornelio, zgłaszałem się już kilka razy na podany email w sprawie przenumerowania Dzierążni (bez żadnego odzewu). No chyba że ktoś już ją przenumerowuje. Dzierążnia jest już sfotografowana od 3 miesięcy i nadal nie ma jej w metrykach.
Jeśli problem z jej wrzuceniem sprowadza się do przenumerowania to po raz n-ty piszę że mogę to zrobić.
Przenumerowywałem Bodzentyn i zajęło mi to bodajże tydzień ale zdjęć było ok. 10 000.
Kornelia przydziela parafie do indeksacji.
Jeżeli chcesz tylko przenumerowywać to zgłoś się do admina metryk.

pozdrowienia

Leszek
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Rozumiem, że mały błąd tu na forum z adresatem zrobiłem. Niemniej zgłaszałem się już kilkakrotnie na email: metryki@gmail.com.
I trochę smutno się robi jak widzi się że AP Łódź,Pułtusk, Grodzisk, Warszawa ma tempo udostępniania z 20 razy większe, co widać w tym temacie, gdzie non stop pojawiają się informacje o udostępnionych zdjęciach z tych zasobów:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... t-75.phtml
Rozumiem że może być brak chętnych do przenumerowania i dlatego tak wolno idzie. Ale dlatego też się zgłosiłem żeby trochę pomóc. I cisza od 4 miesięcy. A wedle pdf z apkielce jest masa parafii gdzie są już zdjęcia ale nie są udostępnione.
Co do indeksacji także ją robię, ale mam swój priorytet, swoją parafię i wielu srok za ogon nie złapię. Więc inne parafie mogę przenumerowywać co mi idzie bardzo szybko.
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Piotr_Juszczyk pisze: Co do indeksacji także ją robię, ale mam swój priorytet, swoją parafię i wielu srok za ogon nie złapię. Więc inne parafie mogę przenumerowywać co mi idzie bardzo szybko.
Jak sam piszesz każdy ma swoje priorytety i swoje parafie i nie jest w tym nic złego. Wszystkiego od razu nie zrobimy.

pozdrowienia

Leszek
GG_Grudzien

Sympatyk
Adept

Post autor: GG_Grudzien »

Chętnie zindeksuję parafie Świętomarz i Tarczek.
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Ponawiam pytanie o Miechocin.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Daniel_Paczkowski pisze:Ponawiam pytanie o Miechocin.
Proszę sprawdzić w Pradziadzie.
My sfotografowaliśmy w AP Sandomierz jedyną księgę która była tam dostępna i jest w Genbazie.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

A czy ktoś ją indeksuje?
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Awatar użytkownika
stanislawszpoton

Sympatyk

Post autor: stanislawszpoton »

Witam !
Jak widzę część zasobów parafii w Białaczowie została sfotografowana tj lata 1810 - 1825. Czy pozostały okres takze będzie. Chętnie pomogę w jego opracowaniu.
Pozdrawiam
Stanisław
mirkania

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mirkania »

Parafia Białaczów jest w ogromnej większości dostępna na FS - katalog Kielce. Jest też indeks urodzeń za lata 1706-1841.

Pozdrawiam - Mirka
Awatar użytkownika
stanislawszpoton

Sympatyk

Dzkuję za odpowiedz odnosnie parafi Białaczów ale bardzo prosze o blizsze sprecyzowanie jak mam to odszukac gdyz jestem dopiero początkującym

Stanisław
Awatar użytkownika
m-za

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: m-za »

Stanisławie tu masz link do ksiąg :https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440
Awatar użytkownika
stanislawszpoton

Sympatyk

Dzięki za podpowiedz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”