Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

co za różnica kto pisze?
Gdyby taki omawiany Grójec był w dziesięciu projektach to możnaby dyskutować nad wadami i zaletami
ale nie jest - uwaga o przyczynach bezprzedmiotowa z tego powodu, nie z powodu "stażu" czy jakiś innych obocznych

uwaga o komercjalizacji indeksacji na tym samym poziomie, jak gdybym napisał "a moze takie uwagi potrzebne sa tylko i wyłącznie po to, żeby był jeden projekt jedynie słuszny w jednym ręku jednej organizacji"? i tylko po to?:)
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:
uwaga o komercjalizacji indeksacji na tym samym poziomie, jak gdybym napisał "a moze takie uwagi potrzebne sa tylko i wyłącznie po to, żeby był jeden projekt jedynie słuszny w jednym ręku jednej organizacji"? i tylko po to?:)
i pewnie jeszcze płatny :lol:
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Bett

Sympatyk

Post autor: Bett »

A co za różnica kiedy dołączyłam do forum? Co za różnica czy indeksuję czy nie? Jestem tu i mam prawo się wypowiadać. Czy np ludzie zdrowi nie mogą nic złego mówić o problemach służby zdrowia?
A projekt powinien być jeden, zrobiony przez państwo! Ale skoro państwo tego nie robi i zabrali się pasjonaci to mogliby się dogadać.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

A pokaż mi kraj gdzie państwo sfinansowało taki projekt? Myślisz, zę to kosztuje kilka złotych? Nasi już wymyslili - IPN się nazywa i jest do bani.
I jest zasadnicza różnica w tym czy coś robisz czy nie robisz.
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Bett pisze:A co za różnica kiedy dołączyłam do forum? Co za różnica czy indeksuję czy nie? Jestem tu i mam prawo się wypowiadać.
Możesz się wypowiadać i ja też, więc jeśli nic nie robisz w temacie indeksacja i digitalizacja, to nie zarzucaj, że jest bałagan tylko poczytaj co piszą inni
sebastian_gasiorek pisze: Jak zawsze - sprawa rozbija się o ręce do pracy.
Koordynatorem może być tylko osoba dobrze zorganizowana, dyspozycyjna i znająca temat digitalizacji.
Jak wszyscy wiemy - materiału jest tyle, że na każdym polu są braki.
WaldemarChorążewicz pisze: Wszyscy tu pracują bez wynagrodzenia. I to wiele godzin.
Nie wiem czy pamiętasz, kiedyś indeksy do Geneteki dodawała tylko Marta, teraz jeszcze są dwie osoby.

Ci którzy nic nie robią w temacie „Geneteka – nasze wspólne dzieło” mają najwięcej pomysłów nie do odrzucenia a najlepiej żeby ktoś to zrobił za nich
Bett pisze: A projekt powinien być jeden, zrobiony przez państwo! Ale skoro państwo tego nie robi i zabrali się pasjonaci to mogliby się dogadać.
Przecież genealogia to hobby !! i jeszcze hobby każdego z nas miałoby państwo finansować?

___
Krystyna
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Bo to chyba jest jak z wyborami. 60% ludzi n wybory nie chodzi a potem narzekają, że kiepski rząd zostal wybrany.
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

kwroblewska pisze:
Bett pisze: Przecież genealogia to hobby !! i jeszcze hobby każdego z nas miałoby państwo finansować?

___
Krystyna

Genealogia to hobby, ale już księgi metrykalne to dziedzictwo kulturowe naszego kraju i powinny być objęte ochroną przez państwo. Moim zdaniem to nawet księgi z archiwów diecezjalnych powinny zostać znacjonalizowane i oddane do archiwów państwowych.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Już to widzę, jak nasz rząd wystąpi z takimi kwestiami do kościoła..
Pozdrawiam
Dominika

Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Ja indeksuję i też wolałbym aby wszystko było dla jednego projektu.
Pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Eder pisze:Ja indeksuję i też wolałbym aby wszystko było dla jednego projektu.
Pozdrawiam
Andrzej
ja tez....
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
Mikolaj_Wilk

Sympatyk
Legenda

Post autor: Mikolaj_Wilk »

Śmiech_Michał pisze:Genealogia to hobby, ale już księgi metrykalne to dziedzictwo kulturowe naszego kraju i powinny być objęte ochroną przez państwo. Moim zdaniem to nawet księgi z archiwów diecezjalnych powinny zostać znacjonalizowane i oddane do archiwów państwowych.
W świetle polskiego prawa wszystkie dokumenty, które są ważne ze względów historycznych, kulturowych, naukowych (czyli w zasadzie wszystko, bo tak ogólnie i szeroko mówi o tym ustawa) mają być chronione prawnie i nadzór nad tymi dokumentami ma państwo po przez każde terenowe AP.
Dyrektor AP według tej ustawy ma nadzór nad takimi dokumentami na swoim terenie, bez względu na to czy są one w AD, w bibliotece, w parafii, u mnie, czy u kogoś z nas w domu...
Powinien wiedzieć i kontrolować, jak są przechowywane itp.
Gdy będzie miał poważne podstawy, że z ważnymi dokumentami źle się dzieje ma prawo je "znacjonalizować".

Tyle w teorii. W praktyce wygląda to tak, że każde AP, w wielu przypadkach, ma dużo roboty z narastającym zasobem u siebie i nie ma na to po prostu czasu. Drugą sprawą jest to, że taki dyrektor nie może ściągnąć wszystkich takich archiwaliów do siebie, bo wiadomo, że regały nie są z gumy, a nowych budynków/magazynów APów powstaje jak na lekarstwo.

pozdrawiam
Mikołaj
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

no nie do końca z tymi zasobami prywatnymi (a takimi są parafialne), szczególnie w kontekście umów międzynarodowych (a taki jest umowa zwana konkordatem)

ad "ein fuhrer ein indkesacja" - toć nawet w ramach jednego (śmiem twierdzić każdego - tj każdego z pięciu w miarę mi znanych) są różne zdania i w różnym stopniu wymagania stawiane indeksującym są spełnianie
no i na szczęście wola jednego indeksującego co do zakazu brania udziału w innej działalności (do tego sprowadza się "jeden słuszny") innego indeksującego nie jest w żaden sposób wiążąca;)
lekko irytująca - owszem, ale bez większego przełożenia na efekty..no poza zniechęceniem mozliwym - do jakiejkolwiek pracy
Ostatnio zmieniony pn 11 lut 2013, 22:45 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

a ja mam takie pytanie, czy zindeksowane dane są umieszczane tylko tutaj czy jeszcze na innych portalach? Mówię o opracowaniach?
Pozdrawiam
Dominika

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

jest to zalezne od autorów indeksów, gdzie poza bazami PTG publikują
zwyczajowo dane są/powinny być/będą przekazywane do dysponentów indeksowanych materiałów (czyli w większości archiwów)
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Oj mnie chodzi o to, czy gdzieś w sieci poza geneteką są jakies inne bazy ogólnie dostępnie ;)
Pozdrawiam
Dominika

Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”