Pochodzenie nazwisk (cz.6)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

H_Kumorek pisze:Dzięki serdeczne za odpowiedź!
Moi Kumorkowie wywodzili się jak najbardziej z Galicjii, bo z Dzierżanin, parafia Tropie, a od 1843 - parafia Paleśnica. I byli kmieciami "całą gębą". Po raz pierwszy nazwisko w formie Komorek pojawia się w księgach Tropia już w 1616. Ale w slowniku Taszyckiego nic nie znalazłam. Muszę przyznać, że z taką interpretacją spotykam się po raz pierwszy.
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=811
http://stary.genpol.com/modules.php?op= ... ls&id=2305
Pozdrawiam.
Halina
Warto by podsumować i zebrać razem te określenia z różnych regionów Polski na dożywocie dla rodziców. Co znam:
lement/lamynt/elemynt/alemynt - to chyba bardziej poznańskie i kawał Mazowsza z pominięciem Kujaw.
wycug - Ziemia Łódzka z przydatkami.
komorne/kumorne i podobne: Galicja polskojęzyczna

Pozdrawiam pięknie
Zbigniew :)
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Gawroński_Zbigniew pisze:
H_Kumorek pisze:Dzięki serdeczne za odpowiedź!
Moi Kumorkowie wywodzili się jak najbardziej z Galicjii, bo z Dzierżanin, parafia Tropie, a od 1843 - parafia Paleśnica. I byli kmieciami "całą gębą". Po raz pierwszy nazwisko w formie Komorek pojawia się w księgach Tropia już w 1616. Ale w slowniku Taszyckiego nic nie znalazłam. Muszę przyznać, że z taką interpretacją spotykam się po raz pierwszy.
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=811
http://stary.genpol.com/modules.php?op= ... ls&id=2305
Pozdrawiam.
Halina
Warto by podsumować i zebrać razem te określenia z różnych regionów Polski na dożywocie dla rodziców. Co znam:
lement/lamynt/elemynt/alemynt - to chyba bardziej poznańskie i kawał Mazowsza z pominięciem Kujaw.
wycug - Ziemia Łódzka z przydatkami.
komorne/kumorne i podobne: Galicja polskojęzyczna

Pozdrawiam pięknie
Zbigniew :)

Dodajmy "wyrobek" w Księstwie Łowickim. Starzy szli na wyrobek do młodych, natomiast wyrobnikami określano także pracujących w charakterze zarobkowym (najczęściej małorolnych) u innych gospodarzy gdy np. ciężko było wyżywić się ze swojego. Ratajami początkowo zwano wyrobników sezonowych. Parobka nie określano mianem wyrobnika.

Pozdrawiam,
Adam
H_Kumorek

Sympatyk

Post autor: H_Kumorek »

Witam! Jeszcze raz dziękuję wszystkim za wyjaśnienie pochodzenia mojego nazwiska.
Pomimo że istnieje czeskie nazwisko Komarek i zapewne znaczy "mały komar", mnie osobiście moje nazwisko kojarzyło sie zawsze raczej z kumorą, komorą czyli izbą. Jednak moi przodkowie, jak powiedziałam wcześniej, byli kmieciami- cmethones lub zagrodnikami - hortulani, nigdy komornikami czy kątnikami czyli inquilini.
A co sądzicie państwo o interpretacji, którą znalazłam na GENPOL tj. wywodzenie tego nazwiska od wyrazów "kum", "kumać"?
Pozdrawiam
Halina
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Prosze porownac ilosc nazwisk Kum, z iloscia nazwisk Swat ;

http://herby.com.pl/

Nazwisko Kum chyba juz nie istnieje - "kum" mial obowiazki religijne i wydatki wobec dziecka. Wiec chyba najczesciej
byl kiedys tylko raz kumem we wsi.

Swat - to posrednik przy zawieraniu malzenstwa lub starosta/wodzirej weselny, Czynnosc wynagradzana, wiec popularna
i powstalo to nazwisko, bo mozna bylo byc wielokrotnie "swatem" i w koncu przydomek stawal sie nazwiskiem.

Koncowy wniosek zostawiam Tobie.

Pozdrawiam,
Wladyslaw
Kublik_Anna

Sympatyk

nazwisko Herynowski

Post autor: Kublik_Anna »

pisane czasami Cherynowski, ale myślę, że to efekt przechodzenia z zapisu cyrylicą na polski i z powrotem. Raz tylko się spotkałam z zapisem Гериновски, wszędzie piszą Хериновски, co daje Ch... a nie H...
Wiem, że pochodzą z Sandomierskiego i tam w aktach pisanych łaciną są Herynowscy.
Babcia twierdziła, że nazwisko pochodzi od jakiejś niemieckiej szlachtynazwiskiem Heren/Hern??
Wydaje mi się, że to naciągane trochę, chociaż trafiłam na nazwisko Heren w Kielcach w urodzeniach... Kto wie, może tak całkiem z palca tego babcia nie wyssała?
Ostatnio zmieniony pn 11 kwie 2016, 19:08 przez Kublik_Anna, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Anka K.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Nazwiska Cherynowski i Herynowski są w Polsce b. rzadkie (odpowiednio 4 i 27 osób - dane z początku XXI wieku). Etymologii nazwiska Cherynowski nie znalazłam (choć sądzę, że jest to tylko kwestia pisowni)

Herynowski pochodzi od hera 'pycha' lub od niemieckiej nazwy osobowej Herr, ta pochodzi od apelatywu Herr'pan'.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Bożena_Cz

Sympatyk

Post autor: Bożena_Cz »

Witam

Czy mogę poprosić o podanie etymologii nazwiska Sanguszko.

Pozdrawiam

Bożena
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Sanguszko to jest imię męskie. Cały ród książęcy pochodzi od imienia jego protoplasty Sanguszki Fedkowicza, wnuka wielkiego księcia Olgierda.
Samo imię Sanguszko to jedno ze zdrobnień imienia:
Aleksander => Sonko=>Sańko=>Sanko=>Sanguszko.
;)
Jeśli są nazwiska "popularne o takim brzmieniu to zapewne również mają taką samą etymologię. ;)
Zbigniew
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Jest jeden malutki w tym wszystkim - nomen omen - "szkop'uł"

Słowo "Heer" i drugie "Herr" :?

Obydwa stanowią podstawę nazwiska z "her" w podstawie
Pierwsze oznacza WOJSKO!, albo mnóstwo. Synonimy: (Armee, Heer, Truppe, Militär/ eine ganze Menge, Eine Anzahl, Fülle, Masse, Menge, Heer)

Drugie oznacza "pana" albo i raczej gospodarza, synonimów jest kilkanaście (Gastgeber, Gastwirt, Herr, Landwirt, Wirt, Herr, Mann, Gebieter, Herr, Herrscher, Machthaber, Souverän).
Tłumacząc z polskiego na nasze Herynowski to po prostu szlachcina pisząca się z niemiecka, siedząca na jakiejś wsi. Tego ostatniego zdania to jednak umówmy się, że nie powiedziałem. :) ;)
Pozdrawiam pięknie.
Zbigniew
Bożena_Cz

Sympatyk

Post autor: Bożena_Cz »

Zbigniewie

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Bożena
Kublik_Anna

Sympatyk

Post autor: Kublik_Anna »

:)
nie ma sprawy, fajne tłumaczenie :)
"mój" Herynowski (ten, który przyjechał z Kurozwęk do Warszawy) był stolarzem. ale w Sandomierzu był jakiś Herynowski, Dr pr(awa?), wykladowca w seminarium. Mlodo zmarł na suchoty :(
. http://sbc.wbp.kielce.pl/dlibra/plain-content?id=11960 sr. 10
Pozdrawiam,
Anka K.
olka729

nazwiska Januszko i Stus

Post autor: olka729 »

Witam, potrzebuję pomocy :) Szukam informacji dotyczących pochodzenia nazwisk JANUSZKO i STUS. Najchętniej na podstawie: Kazimierz Rymut, Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny albo Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych, do których sama nie mam niestety dostępu :(
Z góry bardzo dziękuję!
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

nazwiska Januszko i Stus

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

ad. Januszko:
http://stary.genpol.com/modules.php?op= ... ils&id=193

Pozdrawiam
Aneta
olka729

Post autor: olka729 »

Dziękuję Pani Aneto za link :)
anqa22

Nazwisko : Miś

Post autor: anqa22 »

Witam, jestem nowa na tym forum. Chciała bym się dowiedzieć cos więcej na temat nazwiska Miś i moich przodków.

* Moderacja Regulamin: Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis. (JarekK)
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”