Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

winciorek

Sympatyk

Re: Mundur rozpoznany!

Post autor: winciorek »

artmanc pisze:To kombatancki mundur powstańca śląskiego. Mundury takie funkcjonowały od 1960 r.
Pozdrawiam
Artur
Dziękuję tylko że pradziadek zmarł w 55 roku, to raczej zdjęcie z 20lecia międzywojennego, czy wtedy też w użyciu były mundury kombatanckie, wiem że pradziadek był w zarządzie koła bytomskiego byłych powstańców śląskich.
Pozdrwiam
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Co to za mundury- armia carska na Litwie

Post autor: rempage »

Rozumiem. Dziękuję za pomoc.
Adam

Sympatyk

Re: Co to za mundury- armia carska na Litwie

Post autor: Szymański_Wojciech »

[quote="rempage"]Serdecznie proszę o pomoc w identyfikacji umundurowania żołnierzy na poniższych fotografiach.
Wg mojej wiedzy są to osoby w armii carskiej na terenie Litwy. Na pierwszym zdjęciu wojskowy (kawalerzysta?) pochodzi z okolic Okmian na terenie północnej Litwy.

Ci kawalerzyści to najpewniej armia litewska; zdjęcie 2 niewyraźne, ale to co na ich czapkach - nie chce mi wyglądać na nasze orzełki. Na pierwszym - chyba oficer ze szpicrutą w mundurze jakby łączącym niemiecki z brytyjskim (I Wojna Światowa); zwracają uwagę "cywilne" guziki kurtki mundurowej. To wskazuje chyba na same początki niepodległej Litwy (l. 1918-1920?). Druga fot. może być nieco późniejsza (mundury bardziej kompletne!?). W sieci mało fotografii do tematu, ale te które są - dają do myślenia. Pytanie brzmi: czy sa u nas specjaliści od umundurowania armii litewskiej z tego okresu?

Życzę postępu w deszyfracji zdjęć!
Wojciech Szymański
Awatar użytkownika
rempage

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Co to za mundury- armia carska na Litwie

Post autor: rempage »

Dobre i trafne pytanie Panie Wojciechu. Próbowałem bezskutecznie zarejestrować się na litewskim forum militarnym. Może spróbuję na jakimś litewskim forum geneaologicznym.
Na forum Austro-Węgry również podejrzewają okres międzywojenny.

Adam
Adam

Serdeczna prośba o rozpoznanie munduru

Post autor: jwk45 »

Bardzo proszę, pomóżcie mi zidentyfikować mundur.
Czy to polski żołnierz?

https://justpaste.it/115vt
Shalom

Sympatyk

Jaki to mundur?

Post autor: Shalom »

Dobry wieczór,
Czy ktoś mógłby pomóc w identyfikacji tego munduru:
https://s30.postimg.org/yn16ml1g1/talar ... wojsku.jpg
Zdjęcie zostało wykonane w Poznaniu na przełomie wieków XIX i XX, a może nawet trochę wcześniej. Miejsce jego wykonania wskazywałoby na to, że jest to mundur pruski. Mnie jednak krojem przypomina bardzo uniformy rosyjskie. Czy ktoś może pomóc?
Pozdrawiam,

Michał
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Serdeczna prośba o rozpoznanie munduru

Post autor: Kamiński_Janusz »

zdecydowanie nie jest to polski żołnierz.
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
aleede

Jaki to mundur. Kiedy zdjęcie było zrobione?

Post autor: aleede »

Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jakie mundury są na poniżej zamieszczonym zdjęciu i z jakiego okresu pochodzi zdjęcie.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/9d044b7e77b864e0
Ostatnio zmieniony sob 16 lut 2019, 22:57 przez aleede, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dobry_Duszek91

Sympatyk

Post autor: Dobry_Duszek91 »

Dzień dobry,

wedle mojej skromnej oceny jest to mundur oficerski armii carskiej z okresu I Wojny Światowej. Niestety nie jestem znawcą tematu także może ktoś lepiej zorientowany potwierdzi postawioną przeze mnie tezę.

Serdecznie pozdrawiam,
Przemysław Lisowski.
Serdecznie pozdrawiam,
Przemysław
aleede

dzięki za odpowiedź
Aleksander
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

IMHO raczej podoficer. Musisz poszukać na forach armii carskiej.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
Mierzwiński_Lech

jaki mundur ?

Post autor: Mierzwiński_Lech »

Witam serdecznie
W zasobach rodzinnych znalazłem takie oto zdjęcie :

http://www.fotosik.pl/zdjecie/d0a86ff77ba0869a

Nie wiem kto to jest, (na pewno jakiś przodek) ale wydaje mi się że ten młody człowiek ma na sobie mundurek jakiejś szkoły.
Orientacyjny czas wykonania to przełom wieku XiX i XX (1890 do 1915)

Na odwrocie napis że zdjęcie wykonano w Atelier "Bernardi" Warszawa
ul. Marszałkowska114 ale Filia w Ciechocinku i Mławie "B.ALPERN"
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Jaki to mundur. Kiedy zdjęcie było zrobione?

Post autor: Szymański_Wojciech »

Ciekawe zdjęcie rodzinne, choć nieco zniszczone. Dziadek (rocznik poborowy 1909?) tu postarzony przez zarost, ma ok. 30-tki i wygląd zwykłego, carskiego sołdata jakiejś pieszej formacji, w za obszernym szynelu, mocno zmęczonego wojną. To mi wygląda na sam schyłek I Wojny Światowej. Specjalista może tu ew. dodać typ pasa, ale nic więcej, bo pagony niewidoczne.
Co do II kwestii - Petersburg ma w sieci różne strony ze spisami z XIX-XXw. Radzę poszperać; po części są dostępne darmowo.

Powodzenia
Wojciech Szymański

aleede pisze:Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jakie mundury są na poniżej zamieszczonym zdjęciu i z jakiego okresu pochodzi zdjęcie. Druga osoba od lewej, to mój dziadek. Urodził się w 1888 roku w Mirogoszczy (koło Dubna, na Wołyniu). Trzecia osoba od lewej to moja babcia, Maria Danilczuk (lub Danilowicz) ur. 1893 w Brodach. Zamieszczone zdjęcie mogło być zrobione gdziekolwiek w okolicach Łuck-Dubno.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/9d044b7e77b864e0
Aleksander
ps. czy ktokolwiek ma dostęp do źródeł historii starego Petersburga z okresu schyłku rządów cara Aleksandra II - w/g nie potwierdzonych "przekazów" mojej rodziny, ojciec mojego dziadka (być może miał na imię Mikołaj) był zarządcą w carskiej stajni w Petersburgu prawdopodobnie za czasów tegoż cara.
aleede

Re: Jaki to mundur. Kiedy zdjęcie było zrobione?

dziękuję Panie Wojtku za odpowiedź.
Aleksander
Warakomski

Sympatyk

Post autor: Warakomski »

W samym Petersburgu stajni carskich nie było. Najważniejsza i najstarsza była w Peterhofie nad Zatoką Fińską / 30 km od Petersburga/ . Druga tzw. dyżurna w Carskim Siole / 25 km od Petersburga/.
Stajnia w Peterhofie obliczona była / boksy w 2 budowlach// na 328 koni. W stajennym kompleksie znajdowały się oddzielne pomieszczenia / 2 budynki/ gdzie mieszkali i pracowali stajenni, kowale, rymarze, weterynarze, nauczyciele jazdy konnej. No i oczywiście kryta ujeżdżalnia.
Nie zachowały się żadne dane dotyczące obsługi stajni. Jedyna informacja to taka, że stajnię obsługiwało 6 kowali.
http://www.zooprice.ru/horse/storyhorse ... ofe-1.html
http://xn----7sbb4bxah.xn--p1ai/16-Goro ... ushni.html
Krzysztof
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”