Ciekawe zdjęcie rodzinne, choć nieco zniszczone. Dziadek (rocznik poborowy 1909?) tu postarzony przez zarost, ma ok. 30-tki i wygląd zwykłego, carskiego sołdata jakiejś pieszej formacji, w za obszernym szynelu, mocno zmęczonego wojną. To mi wygląda na sam schyłek I Wojny Światowej. Specjalista może tu ew. dodać typ pasa, ale nic więcej, bo pagony niewidoczne.
Co do II kwestii - Petersburg ma w sieci różne strony ze spisami z XIX-XXw. Radzę poszperać; po części są dostępne darmowo.
Powodzenia
Wojciech Szymański
aleede pisze:Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu jakie mundury są na poniżej zamieszczonym zdjęciu i z jakiego okresu pochodzi zdjęcie. Druga osoba od lewej, to mój dziadek. Urodził się w 1888 roku w Mirogoszczy (koło Dubna, na Wołyniu). Trzecia osoba od lewej to moja babcia, Maria Danilczuk (lub Danilowicz) ur. 1893 w Brodach. Zamieszczone zdjęcie mogło być zrobione gdziekolwiek w okolicach Łuck-Dubno.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/9d044b7e77b864e0
Aleksander
ps. czy ktokolwiek ma dostęp do źródeł historii starego Petersburga z okresu schyłku rządów cara Aleksandra II - w/g nie potwierdzonych "przekazów" mojej rodziny, ojciec mojego dziadka (być może miał na imię Mikołaj) był zarządcą w carskiej stajni w Petersburgu prawdopodobnie za czasów tegoż cara.