Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kminek

Sympatyk

Post autor: kminek »

Czy jest jakaś szansa żeby znaleźć akt ślubu jeżeli nie wiem gdzie i kiedy został zawarty?Znam tylko dane młodych i zakres czasowy. Niestety księgi dostępne online to tylko lata 90-te xix wieku,a to co mnie interesuje wydarzyło się wcześniej i później.
Katarzyna W.
swigut

Sympatyk

Post autor: swigut »

kminek pisze:Czy jest jakaś szansa żeby znaleźć akt ślubu jeżeli nie wiem gdzie i kiedy został zawarty?Znam tylko dane młodych i zakres czasowy. Niestety księgi dostępne online to tylko lata 90-te xix wieku,a to co mnie interesuje wydarzyło się wcześniej i później.
Zależy trochę o jakie zasoby chodzi (Polska, Zagranica, gdzie w Polsce etc) Są duże szanse, że ślub miał miejsce w miejscu urodzenia lub zamieszkania jednego z małżonków. Jeśli to była emigracja to z reguły ślub bywał w kościele w miejscu emigracji.
W katolickich księgach metrykalnych - przynajmniej w Małopolsce - dość często były robione notatki o dacie ślubu w zapisach chrzcielnych - zdarzało mi się nawet czasem znaleźć dokładne miejsce datę i dane małżonka. Czasami tylko data - gdy ślub był lokalnie.

Tomek
kminek

Sympatyk

Post autor: kminek »

Polska, podkarpackie, mniej więcej 1905-1912, chodzi o śluby dwóch sióstr, te metryki pozwoliłyby mi ruszyć z poszukiwaniem ich przodków i męża jednej z nich, wiem o nich tylko jak się nazywali i kiedy się urodzili, ale nawet to nie jest wiarygodne bo wg oficjalnych danych obie siostry urodziły się w ciągu 3 miesięcy. W ogóle z tego co wiem cała trójka prawdopodobnie się skądś przeprowadziła, być może nawet z Ukrainy, ale nie mam punktu zaczepienia. Potrzebuję albo aktów urodzenia, gdzieś z lat 80-tych XIX wieku, albo aktów ślubu.
Katarzyna W.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie ma szans. Przecież dopóki nie było ksiąg on-line (czy nawet pojęcie on-line) genealogia nie istniała w zakresie poszukiwań, ograniczała się do spisywania zdarzeń, których spisujący był świadkiem i przekazywania z pokolenia na pokolenie

chyba, żeby nie...:)

---------
wracając do Błaszek
Chyba AP Poznań próbuje jakoś chaos opanować
z opisu

Zawartość:
urodzenia za lata 1808-1814, 1817-1918,
małżeństwa za lata 1809-1814, 1817-1918
zgony za lata 1808-1815, 1817-1918
oraz dowody do akt małżeństw za lata 1808-1818, 1820, 1822, 1824, 1826, 1828, 1844, 1851-1852, 1854, 1857, 1859-1861, 1863-1864, 1866-1867, 1869, 1874-1889, 1891-1898, 1900-1904, 1906-1909, 1911-1918, zapowiedzi za lata 1808-1814, 1817-1820
czyli gmina łącznie z parafią

w spisie jednostek małżeństw nie ma (to a propos szwa jako informacja o zasobie)

za to Pradziad podaje, że małżeństwa tylko mojżeszowe (wytłuszczenie moje) i tylko z gminnego kresu

Błaszki, gmina Błaszki
daty:1809-1814, 1817-1824
wyznanie:mojżeszowe
rodzaj aktu:małżeństwa
sygnatura:53/3599/0
archiwum:Archiwum Państwowe w Poznaniu

błąd / błędy na poziomie wprowadzania danych lub zarządzania danymi lub korzystania

to zniknięcie M i podobne szczególnie bolesny z uwagi na przenoszenie zespołów z AP Poznań do AP Kalisz - trudność z identyfikacją zespołu może być (ale chyba nie jest) połączona z trudnością identyfikacji archiwum

Kontakt z AP wskazany, nie tylko dla rozwiązania indywidualnego problemu (czyli pozyskania już istniejącej kopii) ale ogólniejszego - poprawienia danych w bazie.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
UrszulaB

Sympatyk

poszukuję dzieci urodzonych z Antoniego Majewskiego i Agnies

Post autor: UrszulaB »

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź i poświęcony czas. Medarda Majewskiego odnalazłam już wcześniej.Odkryłam,że 6 razy żenił się.najbardziej interesuje mnie dziecko Antoniego i Agnieszki z d.Chlewska-Jan Niepomucen(dwóch imion),bo to mój prapradziadek,kiedy i gdzie się urodził.Jego rodzice,czyli Antoni I Agnieszka Majewscy,ślub brali w 1814 r w Lipe.Jan Niepomucen ur się ok 1817 r,ślub brał w 1839 r w par św.Mikołaja w Kaliszu z Balbiną Sieradzką bądź Sierecką. Ród Chlewskich h. Korab do 1579 r zajmował wieś Chlewo-sieradzkie.Trudno jest cokolwiek znależć gdyż wielokrotnie się przeprowadzali. Podobnie jak Jan Niepomucen- jego dzieci też każde gdzie indziej urodzone.- Też nie mogę znależć imion rodziców i nazwisk rodowych matek Antoniego Majewskiego i Agnieszki z d.Chlewska. Bardzo proszę o pomoc.Urszula .

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem połączono z istniejącym już tematem.
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

poszukuję dzieci urodzonych z Antoniego Majewskiego i Agnies

Post autor: choirek »

Dzień dobry.
Poszukuję ślubu Michała Wypyszeńskiego/Wypuczyńskiego/Wypycha i Marianny Michalak, których pierwsze dziecko, Teka, rodzi się w 1834 w Suserzu. Wydaje mi się, że przejrzałem wszystkie dokumenty dostępne online, włącznie z dostępnymi na FamilySearch i nie znalazłem. Szukam tego już chyba trzeci miesiąc i tylko kręcę się w kółko. Za wszelką pomoc, bardzo dziękuję.
Urodziny dzieci:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&pair=1
Pozdrawiam, Irek
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: poszukuję dzieci urodzonych z Antoniego Majewskiego i Ag

Post autor: Arek_Bereza »

choirek pisze:Dzień dobry.
Poszukuję ślubu Michała Wypyszeńskiego/Wypuczyńskiego/Wypycha i Marianny Michalak, których pierwsze dziecko, Teka, rodzi się w 1834 w Suserzu. Wydaje mi się, że przejrzałem wszystkie dokumenty dostępne online, włącznie z dostępnymi na FamilySearch i nie znalazłem. Szukam tego już chyba trzeci miesiąc i tylko kręcę się w kółko. Za wszelką pomoc, bardzo dziękuję.
Urodziny dzieci:
Podpowiedź podrzucę, Marianna na 90% powtórnie wychodzi za mąż, warto by ten akt wyciągnąć z AP Płock by rodziców poznać. Indeks jest w genetece, a domniemany nowy mąż świadkiem na ślubie córki Magdaleny :)

zmienię sobie na 100% bo nr 80 :)
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 3ecc3e_max

dobrze napisałeś, dostępne online :) a te roczniki niezbyt dostępne np. M 1833 Troszyn, Gąbin, Luszyn - czyli tam gdzie po sąsiedzku występuje nazwisko Michalak. Ale i tak od ślubu Marianny z Serwachem bym zaczął, po co się męczyć
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Arku, chapeau bas. Dziękuję za podpowiedź. Z AP Płock jestem już zaprzyjaźniony :) Nie sądzę, żeby w akcie byli rodzice Michała, a aneksów na razie nie namierzyłem. Już myślałem, że Michał umarł w1863, ale ten trop z Geneteki okazał się błędny. Troszyn uprzejmie sprawdzili mi Mormoni, Luszyn dla tych lat ma dziurę, więc jestem umiarkowanym optymistą. Zacznę od Tomasza i Marianny. Dziękuję raz jeszcze.
Pozdrawiam, Irek
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

choirek pisze:Dzień dobry.
Urodziny dzieci:
Dzien dobry panie Ireneuszu. Taka moja mała sugestia.... A gdyby ich ślub mial miejsce w Gąbinie w latach 1831-1832.... bo brakuje właśnie tych dwoch rocznikow z Gąbina które by pasowały. Ja tez nie mam tych rocznikow. Pozdrawiam. Elżbieta B.
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Elżbieto, jeśli można, nie pan, i nie Ireneusz, tylko Irek. Nie wiem, jak to sprawdzić, a teraz mam tylko telefon, na którym nic nie sprawdzę. Niemniej, wydaje mi się, że to nie Gąbin?
Pozdrawiam, Irek
Szycher_Ewa

Sympatyk

Post autor: Szycher_Ewa »

Dzień dobry.
Czy ktoś z Państwa ma może dostęp do planu miasta Storożyniec z lat przed II wojną światową ?
Jeżeli tak ,to proszę o udostępnienie.
Pozdrawiam.Ewa
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinBulaga »

Serwus

Proszę o pomoc w odnalezieniu aktu urodzenia Kazimiery Marii Lutyńskiej c. Władysława i Marii Karwińskiej. Według skanu z wniosku o dowód osobisty urodzona 05.01.1892 w Krakowie
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Cześć
a co już sprawdziłeś?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MarcinBulaga

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MarcinBulaga »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Cześć
a co już sprawdziłeś?
Serwus

Sprawdziłem i znalazłem na szwa. Kraków- Podgórze
Pozdrawiam
Marcin Bulaga
Szycher_Ewa

Sympatyk

Post autor: Szycher_Ewa »

Dzień dobry.
Moje poszukiwania nie dały rezultatów.
Proszę więc o pomoc w odnalezieniu metryki ślubu osób: Teodor Podgórski i Paulina Drewicka zamieszkałych w miejscowości Żuków koło Obertyna .
Ślub mógł się odbyć w okolicy roku 1820.
Pozdrawiam.Ewa
Ostatnio zmieniony sob 22 cze 2024, 17:23 przez Szycher_Ewa, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”