Pochodzenie nazwisk (cz.8)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

bimos

Pochodzenie nazwiska Deda.

Post autor: bimos »

Witam,
Czy mógłbym prosić o podanie pochodzenia nazwiska Imos.

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Nazwisko Imos wg prof. Rymuta pochodzi od imieć ‘mieć’, imać ‘chwytać’ lub od imion na Im-, typu Imisław.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

Dzień dobry ,czy mógłbym prosić o rozwianie moich wątpliwości
dotyczących pochodzenia nazwisk Niedzielski oraz Poniedzielski.

Pozdrawiam
poz_marecki
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Podaję za prof.K. Rymutem etymilogię nazwisk:

Niedzielski 1470 - od nazwy miejscowej Niedzieliska (tarnowskie, gmina Szczurowa).

Poniedzielski - od poniedziałek ‘pierwszy dzień tygodnia’.
Benan

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Benan »

Dzień dobry
Mam pytanie, czy Banaś i Barnaś to są dwie wersje tego samego nazwiska, czy są one zupełnie inne i istnieją niezależnie od siebie?
Proszę o jakieś nakierowanie i odpowiedź:)
Pozdrawiam
Łukasz B.
Małopolska: Banaś, Pietrusa, Bogacz, Guzik, Rozum, Twaróg, Nalepa, Kokoszka, Szczerba
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Witam

Poszukuję etymologii nazwisk
Buriacji
Gołębiewski
Stachurski
Soból

Czy pomożecie

Przemek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Pozwolicie Panowie, że odpowiem w jednym poście, ze względu na to, że na pisanie każdego kolejnego posta czeka się tu dość długo.

Banaś 1656 - od podstawy ban , por. prasłowiańskie banati ‘myć, kąpać’, bania, ban ‘namiastnik turecki’, imę Banadykt (= Benedykt), niemiecka nazwa osobowa Ban.

Barnaś - od podstawy Barn , na Pomorzu Barn stanowił dialektalną, pomorską odpowiedniość ogólnopolskiego Bron , też od imienia Bernard, niemieckiego Barn.

Są to dwa różne nazwiska o różnych etymologiach.

Buriacji nazwisko jest pewnie rzadkie lub już nie występuje w Polsce, o czym może świadczyć jego brak w źródłach. Mogłoby się znaleźć w grupie nazwisk pochodzących od podstawy bur , por. bury; bura ‘awantura’; burak, burka ‘opończa’, burza, burzyć.

Gołębiewski 1454 - od nazwy miejscowych Gołąbiewo, Gołębiów (kilka wsi).

Stachurski - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Sta-, typu Stanisław, może też od imienia Eustachy lub od nazwy miejscowej Stachura (kieleckie, gmina Mniów).

Soból 1620 - od sobol, dawniej soból ‘gatunek zwierzęcia’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Grzesiekk_Grzesiek

Sympatyk

Post autor: Grzesiekk_Grzesiek »

Witam mam pytanie odnosnie nazwiska Kleszcz z tego co wiem jest to Polskie nazwisko przeglądając sobie tutaj na sronie genetyke do tego nazwiska są przyisane same Poskie imiona od rok 1700+ 1800+. Ale wpisałem sobie to nazwisko na stronie myheritage trafiłem n parę profili np Jürgen (Johnny) Karl Kleszcz lub co maja jakieś Niemieckie imiona w drzeie genalogiccznym co prawda mało jest takich profili większość śą typowo polskie szczególie starsze np 1800 r + Ale chciał by się dowiedzieć jednak dokładniej
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwisk Banaś i Barnaś.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Benan pisze:Dzień dobry
Mam pytanie, czy Banaś i Barnaś to są dwie wersje tego samego nazwiska, czy są one zupełnie inne i istnieją niezależnie od siebie?
Proszę o jakieś nakierowanie i odpowiedź:)
Pozdrawiam
Łukasz B.
Lukaszu,

jesli uwazasz, ze Polacy z powstaniem piastowskiej Polski zaczeli przyjmowac nazwania/nazwiska bo ich wczesniej nie mieli, mozesz przyjac stwierdzenia zespolu prof. K.Rymuta, ktore przytoczyla Pani Ewa Szczodruch.

W ciagu ostatnich paru lat Internet dostarczyl nowych informacji, ktore ja staram sie wykorzystac w genealogii.

# 1. Mamy w Polsce nazwania/nazwiska Ban, Banas (starozytne), Banasiak (liczne), Banasik (liczne), Banaszak (liczne), Banaszek (liczne), Banaś (bardzo liczne) i inne pochodne.
Strona genealogiczna Forebears=Przodkowie przedstawia rozmieszczenie nazwisk Banas i Banaś w Europie i swiecie;
https://forebears.io/surnames/banas
https://forebears.io/surnames/bana%C5%9B

Nazwania/nazwiska Ban, Banas sa starozytnymi, ktore wg mapy kartografa Abrachama Orteliusa [1527-1598] opartej na starozytnych informacjach greckich i rzymskich, mozna przypisac "celtyckiemu imperium";
https://curiosity.lib.harvard.edu/scann ... 8830203941
(mape Orteliusa mozna powiekszac i zmniejszac).
Z porownania mapy Otreliusa i mapy Forebears nazwiska Banas wynika, ze zachodnio-eurpejscy Celtowie to francuscy Galowie, a wschodnio-europejscy Celtowie .. to Slowianie, mowiacy prawie tym samym jezykiem.
W jezykach poceltyckich [ francuski, angielski, hiszpanski] slowo "ban" znaczy "zakaz, banicja, klątwa" i to samo znaczylo i jeszcze znaczy w j. slowianskich i polskim.
Banas i Banaś to osoba objeta banicją , klątwą, karą, nalozoną przez "rade starszych" w rodzie, plemieniu, za jakies przewinienia lub brakiem zgody z decyzjami tej rady.
Pisalem wczesniej w tym watku (str. 80) o pochodzeniu nazwiska Deda = dziadek, bylo to nazwanie znaczace, wedlug pozycji dziadkow czyli starszyzny w galo-slowianskich rodach/plemionach.

# 2. Nazwnia/nazwiska Barn, Barna (starozytne), Barnak (starozytne), Barnas (starozytne) i Barnaś, takze mozna przypisac Galom i Slowianom, a slowo "barn" oznaczalo/oznacza "stodoła, stajnia, gumno" czyli kiedys " barnas/barnaś" byl wlascicielem zabudowan .. takze gospodarczych, czyli mial wyzsza pozycje spoleczna;
https://forebears.io/surnames/barnas
https://forebears.io/surnames/barna%C5%9B

W sumie, to sa jednoznacznie inne nazwiska mimo pewnej zbieznosci fonetycznej.

Serdecznie pozdrawiam - Wladyslaw
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Kleszcz 1412 - od kleszcz ‘pajęczak pasożytujący na kręgowcach’ lub też od klaskać, dawniej formy kleszczę, kleszcze.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Grzesiekk_Grzesiek

Sympatyk

Tyle to ja też wiem ale czy nazwisko może mieć coś wsplnego z http://www.transodra-online.net/de/node/20900 Bardziej o to czy nazisko Kleszcz może pochodzić od nazwiska Kleist czy raczej szlachta sie nie ieszała i nazwsko Kleszcz może raczej nie mieć nić wspulnego z rodem Kleistów https://pl.wikipedia.org/wiki/Kleist
Grzesiekk_Grzesiek

Sympatyk

Pytanie brzmi głównie czy osoby w Polsce nazwisku Kleszcz/ Kleszczynski/Kleszczyk mogę pochodzić z tego rodu kleist czy raczej szlachta się ze sobą nie mieszała. To znalazłem w wikipedi Rodzina Kleist wywodzi się od starego słowiańskiego rodu Kleszczów z ziemi kołobrzeskiej, znanego od końca XIII wieku. Rodzina osiadła w wiekach późniejszych w Danii, Niemczech, Polsce i Kurlandii. W Polsce mieli dobra na południu ziemi człuchowskiej. Jak to rozmieć i co do rodu Kleszczów podobno w Polsce nazwiska są od 1500 roku a tutaj mamy 1200. Oraz czy każde nazwisko tak jak pisałem Kleszcz Kleszczowski itp może wywodzić się z tego rodu Z góry dziekuje za odp :) Temat Nazwiska mnie bardzo zainteresował szczególnie że nazwisko jest popularne dość i nie wiem czy zwykli ludzie nie z tego rodu też mgli przyjmoać takie nazwiska
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Witam

Szukam etymologii nazwiska Burkacki

Przemek
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Burkacki 1612 - od niemieckiego imienia Burghard, notowanego w Polsce od XII wieku, to od staro - wysoko - niemieckiego bërgan ‘ochraniać’ + hart ‘mocny, dzielny’ lub od nazwy miejscowej Burkaty.

Benan

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Benan »

Ewo i Władysławie - serdeczne dzięki za pomoc i informację.
Łukasz B.
Małopolska: Banaś, Pietrusa, Bogacz, Guzik, Rozum, Twaróg, Nalepa, Kokoszka, Szczerba
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”