Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp ...(cz.8)

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Kiedy rodzi się Zofia 1892r., ojca nie ma, urodzenie zgłasza dziadek Zofii - Michał Góral
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 500&y=1145

Tam napisano coś o ojcu (dlaczego to nie on zgłasza) ale mój rosyjski nie jest na tyle dobry aby odczytać. Może daj ten akt do działu tłumaczeń i poproś o przetłumaczenie tego fragmentu.
Bożena
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Dałem, ale niczego nowego się nie dowiedziałem niż daty, rodzice i obecność dziadka - Michałą Górala.

Mam jeszcze jedno pytanie, w związku z nowym wątkiem w sprawie tej rodziny.
Znalazłem bliźniaczo do siebie rekordy dot. Tekli Góral, szwagierki Konrada Żurkowskiego.
Ma córkę nazwaną tym samym imieniem i okazuje się, że:

1/ pierwszy raz płynie do niego statkiem FRANKFURT, wyruszając dnia 20 kwietnia 1907 z portu w Bremen, docierając do portu w Baltimore dnia 4 maja 1907 r.:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3A2CS2-FYV

2/ drugi raz płynie do niego statkiem BRSLAU, wyruszając dnia 4 maja z portu w Bremen, docierając do portu w Baltimore dnia 18 maja 1907:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3A2CS2-LBS

Co więcej, nie zgadza się też jej wiek, bowiem mając 55 lat w 1907 musiałaby się urodzić ok. 1852. Jej rodzice (Michał i Tekla z Sokołowskich) wzięli natomiast ślub w 1866 roku, w Staszowie.
Akt urodzenia Tekli jest, ale z 1886 roku - wiekiem więc pasuje do córki Tekli z manifestu, ale rodzice wskazują na Teklę-szwagierkę Konrada:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=

Proszę o podpowiedź, jak to wytłumaczyć, czy być może ja coś przeoczyłem.... Bo niemożliwym jest by w 1 dzień (czyli 4 maja) zawróciła z Baltimore do Bremen, by znów wrócić do Baltimore.
Awykonalne no i nielogiczne przede wszystkim...
PawelKoss

Sympatyk

Post autor: PawelKoss »

kamil_360 pisze: Proszę o podpowiedź, jak to wytłumaczyć, czy być może ja coś przeoczyłem.... Bo niemożliwym jest by w 1 dzień (czyli 4 maja) zawróciła z Baltimore do Bremen, by znów wrócić do Baltimore.
Awykonalne no i nielogiczne przede wszystkim...
Te skreślone rekordy z SS Frankfurt z komentarzem "not on bd" oznaczają, że tych pasażerów nie było na statku.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Najciemniej pod latarnią...kompletnie nie zastanawiałem się nad znaczeniem skreśleń. Dziękuję.
Zostaje zatem zagadka wieku Tekli.
Odnalazłem kolejny rekord, dot. jej córki, w którym wymieniona jest jej siostra, Justyny:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AJXJ3-W3K

i jeszcze jeden:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2018318

Nadal zastanawia mnie wiek... Być może chodzi o Teklę Sokołowską voto Góral i jej córkę...Ale wówczas nie zgadzałaby się relacja z Konradem jako brother in low, bo powinno być son in low...
No i wiek, także - wg aktu ślubu, Tekla urodziła się w 1844, nie 1852.

Idąc dalej... określenie brother in low być może omyłkowo wpisano przy niedopowiedniej osobie. Pomyłka aż o 8 lat zdaje się znacząca, zwłaszcza wziawszy pod uwagę niewielką różnicę w przyapdku młodszej Tekli.
Wydaje mi się, mimo wszystko, że to właściwy punkt patrzenia.
mellonann8205

Sympatyk

Poszukuję krewnego w Usa

Post autor: mellonann8205 »

Witam. Poszukuję krewnego Józefa Chmieleckiego ur. 1872 w par.Grabów woj.Łódzkie który około 1907-1914 wyjechał do Usa gdzie najprawdopodobnie z przekazów rodzinnych zmarł około 1920-24r. Ostatnie miejsce zamieszkania przed wyjazdem do Usa z metryk Duninów k.Płocka. Poproszę o ew. mozliwość odszukania manifestu wyjazdu do USA.
Dziekuję. Leszek.
Kaczmarek_Wojciech

Józef Konwent - ustalenie danych emigracji do USA

Post autor: Kaczmarek_Wojciech »

Witam Państwa!

Od pewnego czasu poszukuję informacji na temat mojego pradziadka Józefa KONWENT urodzonego 18 stycznia 1880 roku (6 stycznia 1880 wg kalendarza juliańskiego) we wsi Wólka - parafia Służewo (okolice Aleksandrowa Kujawskiego) - obecnie województwo Kujawsko Pomorskie, syn Pawła KONWENT i Magdaleny z domu KRÓTKOWSKA. Pradziadek wyjechał do USA w okresie od czerwca 1908 do maja 1909 prawdopodobnie z Gdańska (wg przekazu ustnego). Podczas pobytu w USA przebywał prawdopodobnie w Baltimore lub okolicach, ewentualnie Chicago, ale inne lokalizacje też są możliwe.
Uprzejmie proszę osoby posiadające możliwość sprawdzenia danych o ustalenie następujących informacji:
1. Jego podróż do USA - porty, nazwa statku
2. Informacja nt. jego pobytu w USA, data śmierci oraz miejsce pochówku.
Możliwe jest, że pradziadek zaczął"nowe życie" i założył rodzinę zatajając fakt posiadania żony i dzieci w Polsce.
Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczny.
Wojtek Kaczmarek
beatpatt35

Sympatyk
Adept

Józef KONWENT - ustalenie danych emigracji do USA

Post autor: beatpatt35 »

Józef Konwent był na statku Main, który wypłynął z Bremy 31 grudnia 1908 r. i przybył do Baltimore 15 stycznia 1909 r.
Wiek 28, żona Maria zamieszkała w Aleksandrowie. Józef jechał do szwagra zamieszkałego w Baltimore, który miał na imię Walenty.
Michał Chrzanowski
PawelKoss

Sympatyk

Dodam do tego co napisał Michał
Szwagier Walenty Niewiadomski, zam. 428 S. Bond Street, Baltimore, Maryland.

Możesz próbować szukać w spisie powszechnym z 1910, kto tam mieszkał aczkolwiek to żmudna robota.

Pozdrawiam
Paweł
Kaczmarek_Wojciech

Post autor: Kaczmarek_Wojciech »

Super! Dziękuję bardzo, będę drążył temat, w razie by ktoś miał jakieś informacje jeszcze to proszę pisać :) A czy ktoś może ustalić jakieś dane nt Walentego Niewiadomskiego? Wg wyemigrował z żoną Genowefą, emigracja nastąpiła kilka lat wcześniej . Pozdrawiam Wojtek.
PawelKoss

Sympatyk

To i ja się dopiszę.
Poszukuję jakiejkolwiek informacji na temat mojego pradziadka. Teofil Faszcza ur. 1869, wyjechał do Stanów po 1915 roku i jeszcze przed II WŚ zmarł. Wyjechał (z Zaręby Krztęki, Zambrów) do brata Adolfa (Amsterdam, NY). Wszystkie dane dotyczące brata pradziadka i jego rodziny mam, jego prawnuczka niestety niewiele wie na temat swojego pradziadka i nic na temat jego brata. Gdyby przy okazji, gdzieś, komuś coś wpadło w ręce, będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony ndz 05 gru 2021, 13:46 przez PawelKoss, łącznie zmieniany 1 raz.
MartaRogowska

Sympatyk

Post autor: MartaRogowska »

Mój pradziadek Piotr Renberg wsiadł na statek w Antwerpii 30 listopada 1907 roku. Dotarł do Nowego Jorku i... nie mam nawet pewniści, że go wpuścili. Może ktoś potwierdzić moje przypuszczenia?
Ps. Czy mogę tu umieścić zdjęcie karty z Ellis?
Pozdrawiam, Marta
Czerwik_Ryszard

Sympatyk

Re: Nazwisko Storek emigrantka do USA

Post autor: Czerwik_Ryszard »

Witam serdecznie po długim czasie.
Mam do Szanownych forumowiczów następującą prośbę.Na stronie MyHeritage odnalazłem wiadomość o Pauline Susanne Storek , napisano tam że zmarła w dniu 1 października 1882 roku w miejscowości White w stanie Georgia w Stanach Zjednoczonych (urodziła się 15 czerwca 1861 r. w Wędzinie).Jeśli ktoś z Państwa ma dostęp do rozszerzonej wersji strony MyHeritage i Ancestry uprzejmie proszę o sprawdzenie czy są tam także inne informacje o tej osobie.
Z góry dziękuję bardzo za pomoc w poszukiwaniach i życzę Wesołych Świąt.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: Józef KONWENT - ustalenie danych emigracji do USA

Post autor: Arek_Bereza »

MartaRogowska pisze:Mój pradziadek Piotr Renberg wsiadł na statek w Antwerpii 30 listopada 1907 roku. Dotarł do Nowego Jorku i... nie mam nawet pewniści, że go wpuścili. Może ktoś potwierdzić moje przypuszczenia?
Ps. Czy mogę tu umieścić zdjęcie karty z Ellis?
Pozdrawiam, Marta
Tę kartę masz na myśli ?
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 3AJX6P-X61
wygląda na to, że pojechali z żoną ale bez dzieci
MartaRogowska

Sympatyk

Post autor: MartaRogowska »

Arku dokładnie tą kartę mam na myśli. Przy numerach pozycji są x lub słowo admitted. u dziadka Piotra jest x. jestem ciekawa co oznacza. Jeśli zaś chodzi o babcię Marię, to wydaje mi się, że w tej kolumnie wskazane sa najbliższe osoby, które zostały w miejscu skąd człowiek przypłynął. Ale oczywiście mogę się mylić.
PawelKoss

Sympatyk

MartaRogowska pisze: Jeśli zaś chodzi o babcię Marię, to wydaje mi się, że w tej kolumnie wskazane sa najbliższe osoby, które zostały w miejscu skąd człowiek przypłynął.
Tak. Ta kolumna to najbliższa rodzina w ostatnim miejscu zamieszkania.

"Odbiorca" czyli osoba, do której się płynęło jest na następnej stronie i tam jest Karol Wlasewitz, przyjaciel.

Pozdrawiam
Paweł
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”