Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Marto,
widzę, że też przyjęłaś domniemanie niesprawdzenia rocznika, który nie ma skorowidza :)
Ostrowski-Jerzy

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ostrowski-Jerzy »

Witam Arku i witam drugiego kolegę Dziękuje za szybką reakcje jak dzik z szszka tylko przeczytajcie co napisałem akt urodzenia posiadam od kilku lat a szukam co dalej !
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Jurku, to koleżanka :)
Nie sprawdziłem co znalazła i założyłem, że zgon ale podtrzymuję, że Ty nie sprawdziłeś zgonów z kolejnego rocznika, bo nie było skorowidza :)
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Witam.
Po raz kolejny zwracam się z uprzejmą prośbą.
Poszukuję aktu ślubu Weroniki Romanowskiej i Jana Pinkowskiego, którym dzieci rodzą się od 1883 w Gąbinie:
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
Z góry pięknie dziękuję,
Irek
Ostatnio zmieniony czw 27 paź 2022, 10:37 przez choirek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Irek
Marck57

Sympatyk
Legenda

Post autor: Marck57 »

Arek_Bereza pisze:
Marto,
widzę, że też przyjęłaś domniemanie niesprawdzenia rocznika, który nie ma skorowidza :)
Myślałam, że Jurek zna tylko nr AU i podałam link. Naprawdę wierzyłam, że zaraz odnajdzie ten AZ nr 65.
https://metryki.genealodzy.pl/metryka.p ... 1992&y=896
Pozdrawiam
Marta
Ostrowski-Jerzy

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Ostrowski-Jerzy »

Witam serdecznie Szanowne zbiegowisko !
Jest powiedzenie "Co ślepemu po oczach" oraz "Co dwie pary oczu to nie jedna " Bardzo przepraszam Marto za nie doczytanie imienia. Wielokrotnie przegladałem parafię Chorzecin i nie widziałem tego aktu. Jak się ma 72 lata trzeba częściej chodzić do okulisty albo diabeł to ogonem zakrył.Dziękuję bardzo za pomoc i serdecznie pozdrawiam koleżanki i kolegów . Pewnie jeszcze będę potrzebował wsparcia .
J_Agni

Sympatyk

"pierwszy mąż Zosi"

Post autor: J_Agni »

Proszę mi pomóc znaleźć metrykę – a nawet kilka metryk ;)
punktem wyjścia był "pierwszy mąż Zosi"
Zosia: Świtalska pv.Gaczyńska d.Topolska Zofia Henryka (rodzice: Antoni Henryk Topolski ur 3.06.1864 Warszawa i Stanisława Zofia Topolska d.Marcinowska ur 1879 Łowicz)
- szukam: jej metryki urodzenia – ok.1897-99 r. Łazy parafia św. Doroty, Zawady pow. sochaczewski (księgi ponoć dostępne dopiero od 1915)
i metryki pierwszego ślubu ok.1913-17? (przy drugim ślubie dn. 8.04.1923 wpisano jej 24 lata)
- szukam też metryk ur. jej pięciorga dzieci, lata ok.1914-20
Jedyny dokument, jaki znalazłam to metryka zgonu najmłodszego dziecka, pogrobowca: Zofia Danuta Gaczyńska ur ok. 11.1920, zm 18.09.1921/242 Krasnystaw (lubgens). Starsze to chyba: Janusz, Anna, Włodzimierz, Barbara.
Na MyHeritage jest drzewko "Wachowska Web Site, zarządzana przez martynusia" gdzie jest "moja" Zosia, ale nikt nie odpowiada na kontakt
Odkrywanie "pierwszego męża Zosi" to było ponad dwa lata poszukiwań i ustaleń,
teraz to takie proste - Gaczyński Roman Ludwik ur. 28.07.1888 Warszawa, zm 18.09.1920 Łódź Szpital Okręgowy. W międzyczasie kawał barwnego wojskowego życiorysu. Rodzice Romana: Aleksander Józef Gaczyński, Joanna Stanisława Gaczyńska z domu Hałuszczak, ślub 1887/348 Warszawa Wsz. Św. Sporo osób z tej rodziny jest w genetece, ale oczywiście Romana brak. W jego dokumentach z WBH rubryki: "ilość dzieci, data ich urodzin" zostawiono bez wpisanych danych.
Utkwiłam :( i proszę o pomoc
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

"pierwszy mąż Zosi"

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Masz oba urodzenia Romana Ludwika?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
J_Agni

Sympatyk

USC i parafia - nie mam
tylko z dokumentów WBH
Agnieszka
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Re: "pierwszy mąż Zosi"

J_Agni pisze:Proszę mi pomóc znaleźć metrykę – a nawet kilka metryk ;)
punktem wyjścia był "pierwszy mąż Zosi"
Zosia: Świtalska pv.Gaczyńska d.Topolska Zofia Henryka (rodzice: Antoni Henryk Topolski ur 3.06.1864 Warszawa i Stanisława Zofia Topolska d.Marcinowska ur 1879 Łowicz)
- szukam: jej metryki urodzenia – ok.1897-99 r. Łazy parafia św. Doroty, Zawady pow. sochaczewski (księgi ponoć dostępne dopiero od 1915)
i metryki pierwszego ślubu ok.1913-17? (przy drugim ślubie dn. 8.04.1923 wpisano jej 24 lata)
- szukam też metryk ur. jej pięciorga dzieci, lata ok.1914-20
Jedyny dokument, jaki znalazłam to metryka zgonu najmłodszego dziecka, pogrobowca: Zofia Danuta Gaczyńska ur ok. 11.1920, zm 18.09.1921/242 Krasnystaw (lubgens). Starsze to chyba: Janusz, Anna, Włodzimierz, Barbara.
Na MyHeritage jest drzewko "Wachowska Web Site, zarządzana przez martynusia" gdzie jest "moja" Zosia, ale nikt nie odpowiada na kontakt
Odkrywanie "pierwszego męża Zosi" to było ponad dwa lata poszukiwań i ustaleń,
teraz to takie proste - Gaczyński Roman Ludwik ur. 28.07.1888 Warszawa, zm 18.09.1920 Łódź Szpital Okręgowy. W międzyczasie kawał barwnego wojskowego życiorysu. Rodzice Romana: Aleksander Józef Gaczyński, Joanna Stanisława Gaczyńska z domu Hałuszczak, ślub 1887/348 Warszawa Wsz. Św. Sporo osób z tej rodziny jest w genetece, ale oczywiście Romana brak. W jego dokumentach z WBH rubryki: "ilość dzieci, data ich urodzin" zostawiono bez wpisanych danych.
Utkwiłam :( i proszę o pomoc
Agnieszka
Trochę sceptyczny jestem. Urodziła się w 1899 (wg metryki ślubu) i do 1920 urodziła pięcioro dzieci ?
Au Romana to Antoni.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

J_Agni pisze:USC i parafia - nie mam
tylko z dokumentów WBH
Agnieszka
spróbuj pozyskać kopie - chyba jest szansa
a minimum - sprawdzić czy są dopiski o małżenstwie
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

J_Agni

Sympatyk

Arku - dzięki za metrykę Romana! (choć szyfrem...), niestety nie ma dopisków o ślubie
Wiek w metryce ślubu Zofii może być przybliżony, nie ma daty ur. Mogła też młodo wyjść za mąż, np. ślub jej rodziców w 1896, panna młoda lat 16 (ustna zgoda ojca na ślub).

Włodku – w parafii Zawady księgi są dopiero od 1915, podpowiesz czy gdzieś jeszcze można szukać dopisków o małżeństwie?

Brak jest takich inf. i śladów również przy jej drugim ślubie i w intercyzie

Agnieszka
Ostatnio zmieniony pt 28 paź 2022, 16:07 przez J_Agni, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

ale co więcej mogę o dopiskach poza powtórzeniem ?
dopiski - w aktach urodzeń nupturienta
"Masz oba urodzenia Romana Ludwika?"

informacje - może w CAW , może w APW w zespole 3190
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Krasnystaw
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... spol_cur=9
1914-1917 w AP Lublin pod kątem innych dzieci
dalej nie wierzę w 5 dzieci :) ale jeśli to prawda to współczuję.

jeszcze jest kwestia dzieci z pierwszego małżeństwa Antoniego Topolskiego i Anny Marii Bieleckiej. Nie widzę takowych (może nie przeżyły) ale jeśli to powinny gdzieś się pojawić chyba, że nie wyjeżdżały z Łazów to klops
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”