Jak poszukiwać rodziny w USA? -.. (cz.5)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Schröder_Andrzej
Diekuje pania KrystynoKrystyna_Czerniga pisze:Witam na Forum,Schröder_Andrzej pisze:Poszukuje wiecej danych o Konrad Schroeder ur 1903 w Gniewie. W roku 1930 byl jeszcze w Polsce, bo jest chrzestnym mojego ojca. w roku 1928 bral slub z Elzbieta (Elizabeth) Garocki. Mieli chyba syna Edek. Znalazlem Konrada i zone jego Elizabeth w registrze zmarlych, ale nie wiem czy to oni. Czy moze mi Pani cos wiecej znalezc? Pozdrawiam i dziekuje.
Znalazłam tylko te informacje.
Social Security Death Index
about Konrad Schroeder
Name: Konrad Schroeder
SSN: 215-30-6464
Born: 15 Feb 1903
Died: 18 Feb 1990
State (Year) SSN issued: Maryland (Before 1951)
Drzewo Schroeder Familienstammbaum
Conrad Schroeder
Birth 1903 in Gniew, Pommern, Polen
Death 18.02.1990 in USA
ojciec
Justus Schroeder
B: 29.11.1872 Schweden D: 29.01.1942 Gdynia, Pommern, Polen
matka
Anna Bladzikowska
B: 30.06.1872 D: 02.05.1950 Gdynia
żona Elzbieta Garocki
B: Gniew, Pommern, Polen D:
oraz jest wymienionych siedmioro rodzeństwa Konrada.
Social Security Death Index
about Elizabeth Schroeder
Name: Elizabeth Schroeder
SSN: 220-50-0087
Last Residence: 21236 Baltimore, Baltimore, Maryland, United States of America
Born: 9 Dec 1903
Died: Oct 1972
State (Year) SSN issued: Maryland (1964)
Drzewo Schroeder Familienstammbaum - to ja zalozylem. Czy jest cos na temat kiedy Konrad Schroeder wyjechal do Ameryki?
Witam.
Poproszę jeśli to możliwe o sprawdzenie
Józef Kubala ur. ~1884 roku w 1942 wyjechał z żoną i dwójką dzieci Do Detroit.
Prawdopodobnie pochodził z okolic Ćmielowa / Opatowa / Bałtowa ..
Z zachowanego kawałka listu jaki znalazłem wychodzi, że w 1958 roku miał przynajmniej 2 córki i mieszkał w Detroit na Goodson
Z zachowanego kawałka listu jaki znalazłem wychodzi, że w 1958 roku miał przynajmniej 2 córki i mieszkał w Detroit na Goodson
Witam Krystyno ;
swego czasu znalazłaś mi cenne informacje o moim przodku Stanisławie Kucharczyku, który popłynął do Ameryki w 1905 roku. Wcześniej znalazł się tam jego młodszy brat Wincenty. Czy mogłabyś odszukać , kiedy Wincenty znalazł się w Ameryce(Chicago) i czy pozostał tam, czy też wrocił do rodzinnego Rzgowa koło Konina w ówczesnej Guberni Kaliskiej. Serdecznie pozdrawiam - Janusz Kucharczyk
swego czasu znalazłaś mi cenne informacje o moim przodku Stanisławie Kucharczyku, który popłynął do Ameryki w 1905 roku. Wcześniej znalazł się tam jego młodszy brat Wincenty. Czy mogłabyś odszukać , kiedy Wincenty znalazł się w Ameryce(Chicago) i czy pozostał tam, czy też wrocił do rodzinnego Rzgowa koło Konina w ówczesnej Guberni Kaliskiej. Serdecznie pozdrawiam - Janusz Kucharczyk
Witaj!ziolek70 pisze:Witam.
Czy jesteś pewien że Józef nie wyjeżdżał wcześniej niż w 1942 roku?
W spisie ludności z 1930 roku w Michigan,figuruje Joseph Kubala zamieszkały w Michigan,Goodson Ave.
Census 1930
State: Michigan
Description: HAMTRAMCK CITY (PART) BOUNDED BY (N) FABER AVE, LUMPKIN AVE, GOODSON AVE; (E) JOSEPH CAMPAU AVE; (S) DANFORTH AVE, LUMPKIN AVE, ANDRUS AVE; (W) ST AUBIN AVE
Kubala, Joseph (b: 1884*)
Household: Kubala, Anna (b: 1888*)
Kubala, Stella (b: 1913*)
Kubala, Mary (b: 1917*)
Kubala, Lillian (b: 1919*)
Kubala,Thadeus(b:1924*)
Tor ,Frank (1898*)-uncle
http://imageshack.us/f/263/sheet1b.jpg/
---------------------------------
Census 1920
Name: Joseph Kubala
Residence: , Camden, New Jersey
Estimated Birth Year: 1885
Birthplace: Russian Poland
Relationship to Head of Household: Self
Race: White
Marital Status: Married
Joseph Kubala, M 35y
Spouse Annie Kubala F 27y
Child Stella Kubala F 6y
Child Mary Kubala F 3y5m
Child Lillian Kubala F 1y2m
Mary Tor F 26y (wdowa,bratowa Annie Kubala?)
Joseph Tor M 8y
Teodor Tor M 6y
Josephine Tor F 4y6m
-------------------------------
Person Full name:Joseph Kubala
Death Date:Sep 1964
Birth Date:18 Mar 1883
Social Security Card
Issued:Michigan
World War II Draft Registration Cards, 1942
http://imageshack.us/photo/my-images/60 ... image.jpg/
http://maps.google.it/maps?hl=it&rlz=1T ... CBEQ8gEwAA
Joanna
Ostatnio zmieniony wt 11 paź 2011, 16:36 przez Joanna71, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
parę miesięcy temu prosiłam o poszukanie Franciszka Steca. Znalazłam jego dane. Z dokumentacji wynika, że zmienił imię na Frank H Stec, ur. 1896.10.24 Pstrągowa Czudec, zm. 10.07.1990. Ożenił się z Paulina Stec z d. Kuśnierz ur. 5.12.1896 zm. 05.1986. W 1930 r. mieszkali w Lee, Strafford, New Hampshire. Mieli dwoje dzieci Alice Pauline Kostigen z d. Stec ur. 1921 Rhode Island i Stanley Frank Stec ur. 1930 Lee, Strafford. Pod koniec życia mieszkali na Newmarket, Rockingham, New Hampshire. Czy można uzyskać informacje na temat dzieci Franka Steca i czy są żyjący potomkowie?
Dziękuję bardzo i pozdrawiam
parę miesięcy temu prosiłam o poszukanie Franciszka Steca. Znalazłam jego dane. Z dokumentacji wynika, że zmienił imię na Frank H Stec, ur. 1896.10.24 Pstrągowa Czudec, zm. 10.07.1990. Ożenił się z Paulina Stec z d. Kuśnierz ur. 5.12.1896 zm. 05.1986. W 1930 r. mieszkali w Lee, Strafford, New Hampshire. Mieli dwoje dzieci Alice Pauline Kostigen z d. Stec ur. 1921 Rhode Island i Stanley Frank Stec ur. 1930 Lee, Strafford. Pod koniec życia mieszkali na Newmarket, Rockingham, New Hampshire. Czy można uzyskać informacje na temat dzieci Franka Steca i czy są żyjący potomkowie?
Ależ skąd!Joanna71 pisze: Witaj!
Czy jesteś pewien że Józef nie wyjeżdżał wcześniej niż w 1942 roku?
W spisie ludności z 1930 roku w Michigan,figuruje Joseph Kubala zamieszkały w Michigan,Goodson Ave.
Moje dane oparłem na opowiadaniach mojej 90 letniej babki ciotecznej(??!?) Czasami cos pamięta, aby za kilka minut mówic cos innego. po kilku wywiadach przekazanym czesto mi przez kuzynkę próbuje coś z tego wyciągnąc.
Dostałem w ręce drugi list a tam jest już wyraxnie adres ...
2462 Goodson czyli taki jak
Poza tym podpis jest bardzo , bardzo podobny - nie jestem grafologiem ale dla mnie to ten sam podpis.Joanna71 pisze: World War II Draft Registration Cards, 1942
http://imageshack.us/photo/my-images/60 ... image.jpg/
Podobno na żone wołali Andzia co może być Anna.
Myślę, że to jest ta sama osoba.
Dziękuje bardzo.
ps. A co oznaczaja * przy nazwiskach
Tor ,Frank (1898*)-uncle
I czy Kubala,Thadeus(b:1924*) może być
TEDDY KUBALA ul 10, 1923-Nov 14, 1994
Dziękuje jeszcze raz.
Witam Pani Krystyno, mam serdeczną prośbę o pomoc w ustaleniu rodziny Waltera Scibish ur. 1904 Ujazdek, Polska, zmarł 23.09.1980r., żona Mary Scibish, ur.1910r. zmarła 21.08.1996r. mieszkali oni w Vegreville box 8, mieli cztery córki, Wanda, Sonia, Josephine, Jenny prawdopodobnie poślubił ją Darcy Lowe . Po prostu chodzi mi o podanie gdzie mógłbym to ustalić/ jeżeli jest możliwe/ i jeszcze jedna prośba Jan Murdza ur. około 1886 roku Ujazdek Polska, prawdopodobnie był jeszcze jeden raz w Kanadzie przed 1928 rokiem, czy można ustalić kiedy i gdzie przebywał w obydwu przypadkach i do kiedy a jeżeli nie to gdzie mógłbym to ustalić, z góry dziękuje, pozdrawiam Marek
Witaj!
"Dostałem w ręce drugi list a tam jest już wyraxnie adres ...
2462 Goodson czyli taki jak"
Ten sam adres figuruje w spisie z 1930 roku.
"
Tor ,Frank (1898*)-uncle "
To jest rok urodzenia
Uncle=wujek
"I czy Kubala,Thadeus(b:1924*) może być
TEDDY KUBALA ul 10, 1923-Nov 14, 1994"
To ta sama osoba.
Joanna
"
Tor ,Frank (1898*)-uncle "
To jest rok urodzenia
Uncle=wujek
To ta sama osoba.
Joanna
Witam!Asia2607 pisze:Witam,
adres:
STANLEY F STEC (ur.Wrzes.1929)
20 DEWEY
ROCHESTER, NH 03867
tel.(603) 332-1171
--------------------------
Alice P Kostigen, age 91
Relatives:
Paul Jarminder Kostigen
Leo Joseph Kostigen
Henry L Kostigen
Adres:
Henry L Kostigen
17 Woodland Rd.
Norton,MA 02766-1435
-----------------------------
Joanna
Jeszcze raz dziękuję.Joanna71 pisze:Witaj!
To ta sama osoba.
Joanna
Spróbuje napisać może ktos odpowie ...
Art
Witam i proszę o sprawdzenie:
Teofil Motkowski ur. w 1891 roku we wsi Wojnowce parafia Kuźnica Białostocka, syn Józefa i Antoniny z d. Konik.
Prawdopodobnie wyjechał do USA, kiedy i z kim nie wiadomo. Miał brata Konstantego, który w 1910 roku mieszkał z żoną i dziećmi w S. Petersburgu.
Będę wdzięczna za każdą informację.
Dziękuję i pozdrawiam.
Helena
Teofil Motkowski ur. w 1891 roku we wsi Wojnowce parafia Kuźnica Białostocka, syn Józefa i Antoniny z d. Konik.
Prawdopodobnie wyjechał do USA, kiedy i z kim nie wiadomo. Miał brata Konstantego, który w 1910 roku mieszkał z żoną i dziećmi w S. Petersburgu.
Będę wdzięczna za każdą informację.
Dziękuję i pozdrawiam.
Helena
Ostatnio zmieniony czw 13 paź 2011, 21:30 przez Helenamot, łącznie zmieniany 1 raz.