Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
MonikaOlifirowicz
-
Maria_Klimas

Re: TOM III ksiegi ks. ŻURKA
Magdaleno niczego nie znalazłam dla Paszkowskich.tiarella pisze:Moi Paszkowscy mieszkali w powiecie Sarny, we wsi Dołhe. Była to chyba parafia Bereźnica.Maria_Klimas pisze:Dla Magdaleny w wykazach brak parafii Sarny podaj mi imiona Twoich Paszkowskich sprawdze w innych parafiach.
(...)
Pozdrawiam Maria
Pozdrawiam Maria
-
Żygadło_Piotr

Dobry wieczór
Czy wykaz zawiera nazwisko Tyszecki? rodzina Tyszeckich zamieszkiwała okolice Równego, poszukuję Jana Tyszeckiego, jego żony Pauliny oraz dzieci:
-Franciszka Tyszecka (po mężu Klepuszewska)
-Eufrozyna Tyszecka (po mężu Pero)
-Józef Tyszecki
-Helena Tyszecka (po mężu Rewińska)
Pozdrawiam
Czy wykaz zawiera nazwisko Tyszecki? rodzina Tyszeckich zamieszkiwała okolice Równego, poszukuję Jana Tyszeckiego, jego żony Pauliny oraz dzieci:
-Franciszka Tyszecka (po mężu Klepuszewska)
-Eufrozyna Tyszecka (po mężu Pero)
-Józef Tyszecki
-Helena Tyszecka (po mężu Rewińska)
Pozdrawiam
Piotr Żygadło
-
Maria_Klimas

Panie Piotrze nie wypisałam tego aktu bo mi nazwisko Kownacka ni jak do Komnackiej ale myślę że Pana Żygadło jan.
Żygadło Jan (1854/5) i Franciszka Kownacka r. Franciszek i Anna z d. Węgłowska./Tuczyn/
następna sprawa Julia Chorzewska c. Grzegorza i Marcjanny z Dzikońskich Chorązewskich też ma zle zapisane nazwisko/czy ono nie powinno być zapisane jako Julia Chorążewska.
Bo to są jej bracia;
Chorązewski Franciszek lat 30(1907/7) i Ewelina zabłocka;r. Grzegorz i Marianna z Dzikońskich./Międzyrzec k/
Chorążewski Józef lat 27(1901/12) i Franciszka Murawska lat 24; r. Grzegorz i Marianna z Dziekońskich./Międzyrzec K./
Chorązewski Franciszek (1882/12) i Paulina Kownacka; r. Jan i Tekla z Kadłubowskich./Tuczyn/ jest to brat Grzegorza/
Chorązewski Andrzej (1907/10?) i Rozalia Jankowska ;r. Franciszek i Paulina z Komnackich./Międzyrzec K./ tutaj nazwisko Komnacka a w akcie ślubu Kownacka./
Pozdrawiam Maria
Żygadło Jan (1854/5) i Franciszka Kownacka r. Franciszek i Anna z d. Węgłowska./Tuczyn/
następna sprawa Julia Chorzewska c. Grzegorza i Marcjanny z Dzikońskich Chorązewskich też ma zle zapisane nazwisko/czy ono nie powinno być zapisane jako Julia Chorążewska.
Bo to są jej bracia;
Chorązewski Franciszek lat 30(1907/7) i Ewelina zabłocka;r. Grzegorz i Marianna z Dzikońskich./Międzyrzec k/
Chorążewski Józef lat 27(1901/12) i Franciszka Murawska lat 24; r. Grzegorz i Marianna z Dziekońskich./Międzyrzec K./
Chorązewski Franciszek (1882/12) i Paulina Kownacka; r. Jan i Tekla z Kadłubowskich./Tuczyn/ jest to brat Grzegorza/
Chorązewski Andrzej (1907/10?) i Rozalia Jankowska ;r. Franciszek i Paulina z Komnackich./Międzyrzec K./ tutaj nazwisko Komnacka a w akcie ślubu Kownacka./
Pozdrawiam Maria
Szkoda, że w wykazie nie ma moich przodków, mimo iż na pewno tam mieszkali.Maria_Klimas pisze: Magdaleno niczego nie znalazłam dla Paszkowskich.
Pozdrawiam Maria
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za poświęcony czas.
Magdalena K.
-
Żygadło_Piotr

Maria_Klimas, dziękuje za te informacje
z informacji jakie posiadam wynika że rodowe nazwisko Julii Żygadło to Chorążewska.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piotr Żygadło
-
Maria_Klimas

Pani Magdaleno proszę podać imiona swoich Paszkowskich to sprawdzę w innych parafiach.tiarella pisze:Szkoda, że w wykazie nie ma moich przodków, mimo iż na pewno tam mieszkali.Maria_Klimas pisze: Magdaleno niczego nie znalazłam dla Paszkowskich.
Pozdrawiam Maria
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam Maria
Moja babcia miała na imię Irena (rodzeństwo babci: Edward, Wanda, Emilia, Władysław, Mieczysław, Alina)Maria_Klimas pisze: Pani Magdaleno proszę podać imiona swoich Paszkowskich to sprawdzę w innych parafiach.
Pozdrawiam Maria
rodzice babci (moi pradziadkowie): Wacław Paszkowski i Ludwika Osienik/Osiennik (to była II żona Wacława).
rodzeństwo Wacława: Bolesław, Bernard, Leonard, Helena, Maria (?), Antoni
rodzice pradziadka Wacława (moi prapradziadkowie): Adam Paszkowski i Ewa
Prawie wszystkie imiona znam jedynie dzięki wspomnieniom najstarszych członków rodziny (świetne źródło informacji, ale nie dotarłam na razie do żadnych dokumentów potwierdzających te dane).
W akcie zgonu mojej babci widnieje miejsce urodzenia "Dołhen", a ze wspomnień wynika, że jest to Dołhe powiat Sarny (tak mówiła babcia i jej rodzeństwo, ale wskazują na to również inne szczegóły wspomnień np. położenie w pobliżu stacji kolejowej).
Z danych wyszukanych w internecie wynika, że mieszkali tam inni Paszkowcsy (imiona nie pokrywają się w tymi ze wspomnień) są też zindeksowane metryki (lata ok. 1860) i też nic mi to nie dało bo lata za wczesne by powiązać je z tym co już wiem (jedyny plus, że istnieje duże prawdopodobieństwo, ze moi przodkowie żyli tam od kilku pokoleń).
Ale być może szukam w złym miejscu...
Jeszcze raz proszę o sprawdzenie i bardzo dziękuję za poświęcony czas.
Magdalena K.
-
Żygadło_Piotr

Witam serdecznie
Chciałbym spytać, czy w wykazie pojawia się nazwisko Rewiński? Konkretnie Bazyli i Filipina Rewińscy z domu Tyszecka. Interesuje mnie czy są podani rodzice Bazylego.
Pozdrawiam
Chciałbym spytać, czy w wykazie pojawia się nazwisko Rewiński? Konkretnie Bazyli i Filipina Rewińscy z domu Tyszecka. Interesuje mnie czy są podani rodzice Bazylego.
Pozdrawiam
Piotr Żygadło
-
Maria_Klimas

Dla Moniki i Piotra Żygadło.
Niczego dla Pani Moniko nic nie znalazłam w Wykazach.. na nazwisko Paszkowski i podanych imion.
Dla Pana Piotrze na nazwisko Rewinski też nic nie znalazłam.
Pozdrawiam Maria
Niczego dla Pani Moniko nic nie znalazłam w Wykazach.. na nazwisko Paszkowski i podanych imion.
Dla Pana Piotrze na nazwisko Rewinski też nic nie znalazłam.
Pozdrawiam Maria
-
Żygadło_Piotr

Dzień dobry,
Szanowni Państwo poszukuję jakichkolwiek informacji na temat moich krewnych zamieszkujących miejscowość Rybcza, bądź Jankowce pod Rybczą (Krzemieniec), bądź bliskie okolice samej Rybczy:
1) Stefania Czap
wraz z jej rodzeństwem - tutaj brak danych co do ilości, imion etc.
córka:
2) Władysław Czap
3) Weronika Czap z domu Grządkowska
Pozdrawiam serdecznie,
Jacek
Szanowni Państwo poszukuję jakichkolwiek informacji na temat moich krewnych zamieszkujących miejscowość Rybcza, bądź Jankowce pod Rybczą (Krzemieniec), bądź bliskie okolice samej Rybczy:
1) Stefania Czap
córka:
2) Władysław Czap
Pozdrawiam serdecznie,
Jacek
-
Lesniak_elzbieta
Poszukiwanie informacji o przodkach - Wołyn
Witam !
Poszukuje informacji na temat mojego dziadka Antoniego Leśniaka, urodzonego 31.10.1925 we wsi Obenize, parafia Turzysk. Rodzeństwo dziadka Franciszek, Regina, Jan, Hanna, Maria oraz na temat moich pradziadkow Stanisława Leśniaka i Anieli Leśniak z domu Bąkiewicz.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Poszukuje informacji na temat mojego dziadka Antoniego Leśniaka, urodzonego 31.10.1925 we wsi Obenize, parafia Turzysk. Rodzeństwo dziadka Franciszek, Regina, Jan, Hanna, Maria oraz na temat moich pradziadkow Stanisława Leśniaka i Anieli Leśniak z domu Bąkiewicz.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
-
Żygadło_Piotr

Poszukiwanie informacji o przodkach - Wołyn
Pani Mario, jeszcze jedno zapytanie. Czy w spisie występuje nazwisko Tyszecki? Jan bądź Józef Tyszecki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piotr Żygadło
-
Maria_Klimas

Jacku dla nazwiska Czop tylko to;jacdan pisze:Dzień dobry,
1) Stefania Czap
córka:
2) Władysław Czap
Pozdrawiam serdecznie,
Jacek
Dla dekanatu Krzemieniec brak akt w Wykazach..
Czop Anastazja, prawosławna ,panna,c. Jana
i Anny z d. Remiśko ur.18.09.1900; nawrócona 19.03.1937/6./Włodzimierz/
Czop Anastazja; dz; Krystyna 1.01.1932/9./Włodzimierz/
Pozdrawiam Maria