Pochodzenie nazwisk (cz.7)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Krzysiek60

Sympatyk

Re: Nazwisko Schreter, pochodzenie?

Post autor: Krzysiek60 »

Gawroński_Zbigniew pisze:
katarzyna9876 pisze:Dobry wieczór,
poszukuję informacji na temat pochodzenia nazwiska "Szreter/Szreyter".
(...)

Katarzyna
Nie odpowiem na tak postawione pytanie. Nazwisko średnio i dolnoniemieckie Schröter / Schrötter/Schreiter / Schreitter nie musi być podstawą znaczeniową nazwiska Szreter.

Zacznę od pierwszych dwóch. To są klasyczne nazwiska odzawodowe. Oznaczają mającego uprawnienia do nadawania znaków cechujących, że np. beczka czy cokolwiek innego, jakiś wzór wagi czy masy ma tę wagę czy masę.

Bardzo podobny blok nazwisk: Schreiter / Schreitter ... pochodzą od podstawy schrîten, słowo to oznacza sposób chodzenia "krok za krokiem".

Zostawmy jednak niemczyznę. Polskie pochodzenie nazwiska jest równie prawdopodobne. Zacznijmy od tego że 3/4 słów w polskim zaczynających się na „ś” zamieniło się w słowa zaczynające się na „sz”.* Tu chyba mamy taką właśnie sztuczkę. Śrotarz/szrotarz to zawód wykonywany = robotnik zajmujący się dostarczaniem beczek z piwem do poszczególnych karczm. Szrotarz to również po prostu szynkarz, propinator, bezpośrednio sprzedający trunki. Obydwa słowa pochodzą od śroty/śruty/szroty tj. zmielonego niedbale ziarna, które po zmieszaniu z drożdżami i czym tam trzeba tak, żeby po fermentacji dawały czysty najwydestylowanichniejszy spirytusik. :) Są oczywiście inne, jeszcze starsze podstawy znaczeniowe, które by pasowały. Wszystkie generalnie oznaczają coś małego, rozdrobnionego, albo lichego, "ześrutowanego".

Zajrzałem do słownika najstarszych nazwisk polskich Taszyckiego. Szrot był „grubą rybą” w 1408 roku w Chęcinach. Szrotonis w 1432 w Sanoku. Szrota zwany Szuperiusz/Śuperiusz w 1466 roku, ale nie widzę gdzie. Do 16 wieku nie było w Polsce ani jednego nazwiska z podstawą Schr… .

* - [Wynika to chyb a z łacińskiego zapisu głoski ś=sz na początku słowa - widziałem setki takich zapisów ale nie wiem jak to się ma do opinii fachowców.]

-=-=-=-=

Witam. Czy ma ktoś informacje na temat nazwiska: Mierzejek?

https://books.google.pl/books?id=ZWhJAA ... ja&f=false

Mierzejewski ze starego szlacheckiego rodu dwóch herbów, którego nazwisko pochodzi od imienia Mierzeja miał swoje wsie. Między innymi wsi Mierzejewo w okolicach ostrołęki. Ich mieszkańcy to Mierzejki, Mierzejaki, zwłaszcza po wyprowadzce do innej wsi.
Dobry wieczór,
Chciałbym poprosić Państwa o pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska Cylke/Zielke. Nazwisko występujące w metrykach od początków Księstwa Warszawskiego i Kongresówki szczególnie w okolicy Łodzi. Dość zwarty teren występowania dawniej i współcześnie sugeruje pochodzenie z jednego źródła. W rodzinie utrzymuje się pogląd pochodzenia z terytorium Niemiec. Imiona członków rodziny też to raczej potwierdzają: Adolf, Gotfryd, Gustaw, German. Proszę o wyrażenie swoich opinii. Może Panu Zbigniewowi Gawrońskiemu uda się coś więcej dorzucić. Serdecznie dziękuję. :D :D :D
Krzysiek
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Krzysiek60 pisze:Dobry wieczór,
Chciałbym poprosić Państwa o pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska Cylke/Zielke. (...) Może Panu Zbigniewowi Gawrońskiemu uda się coś więcej dorzucić. Serdecznie dziękuję. :D :D :D
Krzysiek
Ale wymyślił!!! :) :) :)

Bez wnikania w szczegóły podstawy nazwiska według popularnych niemieckich wyszukiwarek etymologicznych są zasadniczo 3. Ale tak poplątane że zęby dostają szkorbutu, która od której wyewoluowała i czy mają jakieś związki między sobą.

1.: Zielke ...aus einer Form des griechischen Rufnamens Cyriacus ("zu dem Herr [Gott] gehörend") hervorgegangener Familienname, siehe auch unter Ciliax / Cyliax
Marianna Zielke (1834)

2.: Zielke / Zilinski / Zilian / Zilius / Zillat / Ziller ...
Herkunft Ostpreußen; Wohnstättennamen zu prußisch syla, šila (Heide, Heideland, Fichtenwald)
Zielke (1771)

3.: Zielke / Zühlke ...
Koseformen zu Rufnamen wie Sulimir o.ä. zu altslawisch sulij* (besser, stärker)
Zülcke (1652) = Sulcke (1747)

Zajrzę jeszcze do mojej „biblii podstaw etymologicznych nazwisk i imion niemieckich” ;) No i tu zaczyna się jazda. Powyższe dotyczą, co łatwo się domyślić raczej miejscowych, ewentualnie blisko migrujących. Na zachodzie „germańszczyzny” podstawa *”Ziel” ma całkiem inne znaczenia. Gockie „zil/til” tożsame z łacińskim „studium/-ii” = między innymi: ochota, energia, zapał, skłonność, pasja, gorliwość. W tym znaczeniu weszło do sporej grupy imion i nazwisk: (przykłady) Celiko, Cilica, Zilka, Zielwart, Cielward.

Czyli już się dosyć naklikałem. Okazać się bowiem może, że etymologia nazwiska jest jeszcze CAŁKOWICIE INNA i pochodzi od występującego powszechnie wśród mówiących po niemiecku na terenie Polski czasownika *”zielen”/”zîlen” = literackie niemieckie: schielen = zezować/ mieć zeza. (Lubię te głupkowate platowe niemieckie wierszyki: „Mit einem Aug’ zielt er nach Speck, mit den andern na Schinken”: Jednym okiem patrzy/zezuje na boczek a drugim na szynkę.) :) Dodam że polskich nazwisk "zezujących" widzę około dziesięciu).

Wpis chociaż napisany w nieco żartobliwej formie jest całkowicie serio. Proszę sobie wybrać. Jeśli nazwisko pochodzi od kolonistów skądś spod Holandii to pochodzi od podstawy „Ziel”. Jeśli przywędrowało z Prus to pochodzi od „poganina, krainy pogan, pogan z lasów świerkowych” (Heide = poganin!). Jeśli jest gdzieś z obszaru silnych wpływów klasztorów np. cysterskich to najpewniej od imienia Cyriak. A jeśli jest pomorskie albo rdzennie śląskie, albo zgermanizowane słowiańskie z obszaru aż po Łabę, to pochodzi od jednego z kilkuset imion słowiańskich z podstawą „Suli-„ ta od starszej „Sul”= „Posul” = dobry/dobrej Np. Sulisław = dobrej sławy, Sulimir = dobrego pokoju, Sulirad = dobrej rady.

Pozdrawiam pięknie.
ps. Nie chce mi się wklikiwać źródeł. Podam tylko jedno ale ważne. Polskie źródła całkiem inaczej od rosyjskich i południowych interpretują podstawę "suli-" w imionach. Tu oparłem się na opracowaniach rosyjskich, obejmujących całą słowańszczyznę. Rasiści, ale takie opracowania mają dobre! ;)
Zbigniew
Krzysiek60

Sympatyk

Post autor: Krzysiek60 »

Panie Zbigniewie,
serdeczne dzięki za te interesujące informacje. Od kilku lat ślęczę w genealogii własnych przodków. Muszę powiedzieć, że w większości wątków dotarłem do przysłowiowej ściany gdzieś na przełomie XVIII/XIX wieku. Ponieważ z tego się nie wyrasta szukam nowych obszarów do działania przeglądając Korzenie żony. Cylke to właśnie jej nazwisko. Już raz podzielił się Pan ze mną swoimi przemyśleniami dotyczącymi nazwiska Wartenberg. Dzięki jeszcze raz za te rewelacyjne wątki i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof :k: :k: :k: :k: :k: :k: ,
kwiatki od żony
Rarog_Ola

Post autor: Rarog_Ola »

Dobry wieczór, mnie interesuje pochodzenie mojego nazwiska Raróg :) wiem że to sokół itp Ale może coś więcej da się powiedzieć na temat właśnie tego rzeczownika jako nazwiska :)
wzextreme

Post autor: wzextreme »

Dzień dobry. Czy mógłby ktoś mi pomóc ustalić pochodzenie nazwiska Ziemiański? Wiem tylko, ze w kilka wieków temu brzmiało ono Ziemianin.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Rarog_Ola pisze:Dobry wieczór, mnie interesuje pochodzenie mojego nazwiska Raróg :) wiem że to sokół itp Ale może coś więcej da się powiedzieć na temat właśnie tego rzeczownika jako nazwiska :)
Raróg chyba ma 3 podstawowe znaczenia.

1. dosłowne antropoleksema* od ptaka.

2. od kresowe od imienia przedchrześcijańskiego Raróg - życzeniowego nadawanego onegdaj dzieciom.**

3. figuratywne: słownik warszawski odnotowuje: "cudaka, dziwoląga, djabelca (tzn łobuziaka)".

Nazwisko to do 16 wieku nie występuje.

Dla ścisłości dodam, że 200 lat temu przez słowo raróg statystyczny Słowianin rozumiał nie konkretny mały gatunek sokoła ale pisklę sokoła skradzione z gniazda i szkolone do polowania.

* - imię od cechy/charakteru zwierzęcia albo rośliny: np "dąb" = wieki kawał chłopa, zając = płochy, księżyc = jaśniejący czyimś blaskiem, itd. itp.

** - http://www.ufolog.ru/names/order/Рарог

--=-=-=

Co do nazwiska Ziemiański/Ziemianin. Stawiam dolary przeciw orzechom, że jest to nazwisko kolonistów z Fryzji albo skądś stamtąd z pobliskości i jest spolszczonym patronimem od podstawy Ziem/Siem+s + polska końcówka. Hipotezę tę opieram na tym że do 16 wieko wszystkie nazwiska Ziemia+cośtam są wyraźnie "pachnące" niemieczyzną: Ziemkiński, Zimlinski, Symbszky, Ziemnik, Zemnik, Ziemski, Siemski. Nie wchodząc w szczegóły coś za bardzo przypominają mi one zdrobnienia popularnych imion męskich o podstawach Siem, Zieg, Ziem. Ostatnia podstawa to polonicum/slavicum zachowana do dziś w słowie ziomek, ziomal i dokładnie to samo znaczy w imionach niemieckich. Posprawdzam to jednak szerzej w nocy. ;)
Zbigniew
wzextreme

Post autor: wzextreme »

Dziękuje Panie Zbigniewie za odpowiedz. Pochodzę z dołów jasiesko- sanockich dlatego tez niemieckie naleciałości są bardzo możliwe. Czy nazwiska nie były nadawane od tego czym dana persona/ rodzina się zajmowała? Czy mogę prosić o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Byczyński? z góry dziękuje i życzę genealogom Szczęśliwego Nowego Roku.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

Witam. Czy mają Państwo informacje na temat nazwiska Pisowłocki. Spotkałem się także z zapisem tego nazwiska:Pisowocki,Pisowłodzki. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

wzextreme pisze:Dziękuje Panie Zbigniewie za odpowiedz. Pochodzę z dołów jasiesko- sanockich dlatego tez niemieckie naleciałości są bardzo możliwe. Czy nazwiska nie były nadawane od tego czym dana persona/ rodzina się zajmowała? Czy mogę prosić o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Byczyński? z góry dziękuje i życzę genealogom Szczęśliwego Nowego Roku.
E. No. Powoli! :) :) :) Właśnie chciałem odszczekać część, a zwłaszcza te dolary, o których pisałem wcześniej... :) :):)

Poniżej wklejam w całości surowe, bez uładzenia tekstu materiały zebrane nt. wymienionych nazwisk:

Poniżej indeks miejscowości od których mogło powstać nazwisko:

Ziemianek część wsi Smolniki Lubichowo starogardzki pomorskie 0166700 -nka
Ziemianiny przysiółek wsi Kasina Wielka Mszana Dolna limanowski małopolskie 0451263 -nów
Ziemianki część wsi Tylmanowa Ochotnica Dolna nowotarski małopolskie 0458762 -ków
Ziemianki kolonia Banie Mazurskie gołdapski warmińsko-mazurskie 0753662 -nek
Ziemiany wieś Siemiątkowo żuromiński mazowieckie 0125670 -mian ziemiański
Ziemiany wieś Banie Mazurskie gołdapski warmińsko-mazurskie 0754130 -mian ziemiański
Ziemiaństwo część wsi Podszkle Czarny Dunajec nowotarski małopolskie 0422280 -wa
Ziemiaństwo część wsi Podwilk Jabłonka nowotarski małopolskie 0429855 -wa
Ziemiaństwo część wsi Zubrzyca Górna Jabłonka nowotarski małopolskie 0430083 -wa

Niektóre germanica:

Ziehmann / Ziemann ...
auf eine niederdeutsch-friesische Form von Siemann, wobei Z- für S- eingetreten ist, zurückgehende Familiennamen
Czymannynne (1446), Zyman (1477), Andreas Ziemann (1669)

Ziemens ...
aus einer niederdeutsch-friesischen Form von Siemens entstandener Familienname
Maria Ziemens (um 1625)

Ziemer ...
Rufname althochdeutsch sigu-mari (Sieg + bekannt, berühmt, angesehen; herrlich, hervorragend, vortrefflich) mit niederdeutsch-friesischen Z für S oder Übername zu mittelhochdeutsch ziemer (Krammetsvogel) für einen Vogelfänger o.ä.
Symers (1262), Simarus (1297) Ziehm / Ziehme /

Ziem ...
Koseformen des Rufnamen zu althochdeutsch sigu-mari (Sieg + bekannt, berühmt, angesehen; herrlich, hervorragend, vortrefflich) mit niederdeutsch-friesischen Z für S
Czim (1412)

Ziemke ...
aus einer Erweiterung von Ziem hervorgegangener Familienname
Johann Ziemke (1709)

Ziems ...
patronymische Bildung von Ziem
Sophie Ziems (1864)

Kresowiana: (Na szczególną uwagę zasługują słowiańskie imiona męskie szerzej u nas nieznane!)
По другой версии фамилия Земко образована от дохристианского славянского имени с основой с «зем-» (предположительно означает «семья»): Земибор, Земибуд, Земидар, Земирад, Земислав, Земовит, Земомил, Земомысл и т. п.

Фамилия Земко представляет собой застывшую форму аналогичного имени. Земко — украинская уменьшительная форма имени Семён (каноническая форма звучит Симеон). Имя Земко возникло в результате ряда модификаций имени Симеон: Симеон — Семён — Сёма — Сёмко — Семко — Земко.

Słownik warszawski:

Ziemianin, [Ziemnianin], † Ziomak
I. X Z. mieszkaniec ziemi-kuli ziemskiej,
śmiertelnik, człowiek.
(…)
2. X Z., p. Ziomek. † Ziemianin, † Ziemek, † Ziemak, † Ziemlak = rodak, współziomek,
współobywatel, konpatrjota, swojak: Z. tegoż
miasta,' ziemek tegoż kraju, narodu.

3. X Z., rolnik, kmieć, chłop, włościanin[/]: „Ziemianie
w ziemi pyszczą dla grosza, jak świnie”. Jag.
„Każdemu ziemianinowi powinna być obmyślona ;
chłop jej u nas żaden nie ma”. Leszcz.
„Pan abo Z., który ma między sąsiady pole albo rolą we
wsi,- kiedy tam ma żąć, z wozem ma jechać na
żniwo, aby zboże zebrał i odwiózł na miejsce
bezpieczne” Haur.
„Skoro jemu nie rzeczesz: miłościwy panie, to już pewna przymówka, że głupi ziemianie”. Kochan.
Ziemianinie = prostaku, gburze, chamie, grundychwale. [Wy gburzy .. ziemnianie].
4. szlachcic, właściciel majątku ziemskiego,
dziedzic, obywatel ziemski
,
rubaszne: szlagon, hreczko-
siej
: „Z ziemianów się żołnierze rodzą”.

Pozdrawiam pięknie. ;)

-=-=-=-=

Odnośnie nazwiska Pisowodzki i podobnych. Mam przygotowany materiał, ale poczekam cierpliwie na inne wpisy, aby nie dominować forum.;)
Zbigniew
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Raróg.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Rarog_Ola pisze:Dobry wieczór, mnie interesuje pochodzenie mojego nazwiska Raróg :) wiem że to sokół itp Ale może coś więcej da się powiedzieć na temat właśnie tego rzeczownika jako nazwiska :)
Witam,

do postu Pana Zbigniewa dopisuje kilka zdan o polowaniu z sokołem od ktorego pochodzi rzadkie i ciekawe, polskie nazwisko Raróg.

Zygmunt Gloger w "Encyklopedii Staropolskiej" pod haslem "Łowy" pisze, ze "arystokracyi celtyckiej zawdzięczano na zachodzie Europy wynalazek polowania z sokołem ". Takze w Polsce dawno temu polowano w ten sposob, bo mamy nazwe miejscowosci Sokolniki kolo Sandomierza, gdzie odkryto cmentarzysko kultury luzyckiej;
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sokolniki ... karpackie)

Nazwa i nazwisko Sokol jest znana w krajach europejskich od wiekow;
https://forebears.io/surnames/sokol
ale tylko w Polsce nazwisko Sokol z biegiem czasu "przeszlo" w nazwisko Sokół;
https://forebears.io/surnames/sokół

Takze znana od wiekow byla rzadka odmiana wędrownego sokoła zwanego "rarog" [ w łacinie "raro" = rzadko], od ktorego powstalo takze nieliczne, europejskie nazwisko Rarog;
https://forebears.io/surnames/rarog

W Polsce to bardzo rzadkie nazwisko od czasow Jana Kochanowskiego bylo zapisywane jako Raróg;
https://forebears.io/surnames/raróg

A sokół wędrowny nazywany rarogiem wyglada tak;
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rar%C3%B3g_zwyczajny

Z noworocznymi pozdrowieniami - Wladyslaw
Ostatnio zmieniony śr 02 sty 2019, 16:57 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 1 raz.
adrian.kaszubski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: adrian.kaszubski »

Dzień dobry.

Poprosiłbym o informacje na temat nazwiska Marszewski.
Moja babcia, pradziadkowie do 3xpra mieszkali w Bobrownikach nad Wisłą (KP), natomiast od 4xpra do póki co 6xpra w Gniewkowie (KP).

Pozdrawiam.
Adrian
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Proszę sobie wybrać z której miejscowości mogą pochodzić przodkowi, którym takie nazwisko przypisano:

Marszew - wieś Ujazd tomaszowski łódzkie 0554419 -wa marszewski
Marszew - wieś Pleszew pleszewski wielkopolskie 0207149 -wa marszewski
Marszewiec - wieś Oborniki obornicki wielkopolskie 0591691 -wca marszewiecki
Marszewnica - wieś Lidzbark działdowski warmińsko-mazurskie 0118138 -cy marszewnicki
Marszewo - wieś Przywidz gdański pomorskie 0169970 -wa marszewski
Marszewo - część miasta Gdynia Gdynia Gdynia pomorskie 0934292 -wa
Marszewo - przysiółek Kętrzyn kętrzyński warmińsko-mazurskie 0477765 -wa
Marszewo - wieś Kleczew koniński wielkopolskie 0286380 -wa marszewski
Marszewo - osada Lwówek nowotomyski wielkopolskie 0588045 -wa
Marszewo - osada Śrem śremski wielkopolskie 0596317 -wa
Marszewo - wieś Goleniów goleniowski zachodniopomorskie 0775400 -wa marszewski
Marszewo - wieś Postomino sławieński zachodniopomorskie 0749123 -wa marszewski
Marszewska Góra - wieś Przywidz gdański pomorskie 0169963 -kiej -ry górski
Marszewska Kolonia - kolonia Przywidz gdański pomorskie 0169986 -kiej -ni
Marszowice - wieś Oława oławski dolnośląskie 0879481 -wic marszowicki
Marszowice - część miasta Wrocław Wrocław Wrocław dolnośląskie 0986372 -wic
Marszowice - wieś Kocmyrzów-Luborzyca krakowski małopolskie 0322488 -wic marszowicki
Marszowice - wieś Gdów wielicki małopolskie 0318251 -wic marszowicki
Marszowiec - część wsi Zielonki Zielonki krakowski małopolskie 0344395 -wca
Marszów - wieś Żary żarski lubuskie 0917997 -szowa marszowski
Marszów - przysiółek wsi Krasna Góra Niemodlin opolski opolskie 0998808 -szowa
Marszówka - część wsi Śmigno Lisia Góra tarnowski małopolskie 0822831 -ki
Marszywiec - wieś Zelów bełchatowski łódzkie 0557263 -wca

Inną sprawą jest co oznacza podstawa tej nazwy miejscowej? To muszę doszperać. ;)
Zbigniew
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Marszewski.

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

adrian.kaszubski pisze:Dzień dobry.

Poprosiłbym o informacje na temat nazwiska Marszewski.
Moja babcia, pradziadkowie do 3xpra mieszkali w Bobrownikach nad Wisłą (KP), natomiast od 4xpra do póki co 6xpra w Gniewkowie (KP).

Pozdrawiam.
Witam,

nazwisko chyba stare i moga byc rozne hipotezy powstania nazwiska, moze tez byc nazwiskiem szlacheckim;
Herby + nazwisko Marszewski
http://gajl.wielcy.pl/herby_nazwisko_herby.php

Wiesz gdzie mieszkali ,... a czym sie trudnili, jakie byly ich koligacje ?

Pozdrawiam - Wladyslaw

Przepraszam - podany wyzej link nie pracuje.

Oto dane z innych informacji Pana Gajla;
herby dla nazwisk Marszewski i Marszowski;
Marszewski h. Cholewa, Jastrzębiec, Poraj, Rogala, Półkozic, Wieniawa
Marszowski h. Cholewa, Jastrzębiec, Nowina, Półkozic
Ostatnio zmieniony czw 03 sty 2019, 05:04 przez Wladyslaw_Moskal, łącznie zmieniany 1 raz.
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Gawroński_Zbigniew pisze:Proszę sobie wybrać z której miejscowości mogą pochodzić przodkowi, którym takie nazwisko przypisano:

Marszew - wieś Ujazd tomaszowski łódzkie 0554419 -wa marszewski
Marszew - wieś Pleszew pleszewski wielkopolskie 0207149 -wa marszewski
Marszewiec - wieś Oborniki obornicki wielkopolskie 0591691 -wca marszewiecki
Marszewnica - wieś Lidzbark działdowski warmińsko-mazurskie 0118138 -cy marszewnicki
Marszewo - wieś Przywidz gdański pomorskie 0169970 -wa marszewski
Marszewo - część miasta Gdynia Gdynia Gdynia pomorskie 0934292 -wa
Marszewo - przysiółek Kętrzyn kętrzyński warmińsko-mazurskie 0477765 -wa
Marszewo - wieś Kleczew koniński wielkopolskie 0286380 -wa marszewski
Marszewo - osada Lwówek nowotomyski wielkopolskie 0588045 -wa
Marszewo - osada Śrem śremski wielkopolskie 0596317 -wa
Marszewo - wieś Goleniów goleniowski zachodniopomorskie 0775400 -wa marszewski
Marszewo - wieś Postomino sławieński zachodniopomorskie 0749123 -wa marszewski
Marszewska Góra - wieś Przywidz gdański pomorskie 0169963 -kiej -ry górski
Marszewska Kolonia - kolonia Przywidz gdański pomorskie 0169986 -kiej -ni
Marszowice - wieś Oława oławski dolnośląskie 0879481 -wic marszowicki
Marszowice - część miasta Wrocław Wrocław Wrocław dolnośląskie 0986372 -wic
Marszowice - wieś Kocmyrzów-Luborzyca krakowski małopolskie 0322488 -wic marszowicki
Marszowice - wieś Gdów wielicki małopolskie 0318251 -wic marszowicki
Marszowiec - część wsi Zielonki Zielonki krakowski małopolskie 0344395 -wca
Marszów - wieś Żary żarski lubuskie 0917997 -szowa marszowski
Marszów - przysiółek wsi Krasna Góra Niemodlin opolski opolskie 0998808 -szowa
Marszówka - część wsi Śmigno Lisia Góra tarnowski małopolskie 0822831 -ki
Marszywiec - wieś Zelów bełchatowski łódzkie 0557263 -wca

Inną sprawą jest co oznacza podstawa tej nazwy miejscowej? To muszę doszperać. ;)
Marszowiec, ta wiocha koło Zielonek to bardzo stara, drzewiej pisano Marsovicy co może sugerować patronimik od jakowegoś Marsa czy Marsza.
Niezależnie od tego znam osobiście cztery spośród wymienionych przez Ciebie miejscowości i dziwnym zbiegiem okoliczności każda znajduje się na wzgórzu dość mocno wyeksponowanym z otoczenia. Dość powiedzieć, trzeba ostro pod górę maszerować. Dawniej raczej wozem nie szło wjechać. Woźnica z wozu i na piechotę :)
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Marszewski.

Wladyslaw_Moskal pisze: Witam,

nazwisko chyba stare i moga byc rozne hipotezy powstania nazwiska, moze tez byc nazwiskiem szlacheckim;
Herby + nazwisko Marszewski
http://gajl.wielcy.pl/herby_nazwisko_herby.php

Wiesz gdzie mieszkali ,... a czym sie trudnili, jakie byly ich koligacje ?

Pozdrawiam - Wladyslaw
Według słownika Taszyckiego Marszewski jest obocznością nazwiska Marszowski - starego szlacheckiego rodu, którego rozliczne koligacje szlacheckie i herby są tutaj: https://genealogia.okiem.pl/genealogia.php?n=marszewski

Nazwisko pierwotnie może pochodzić od imienia czeskiego (tzn. zachowanego w zabytkach do dziś w Czechach) Maršik, które jest męskim wariantem imienia Maria. Sprawdziłem dokładnie. Imię w Czechach też chyba zanikło ale jest bardzo popularne u Słowian południowych i tam ma się dobrze.
W słowniku Taszyckiego pojawia się imię żeńskie Marszka już w 1265 roku. Znajdziesz ją samodzielnie w "MPH"* w tomie 5 na stronie gdzieś pomiędzy 585-682.

Marszowiec, ta wiocha koło Zielonek to bardzo stara, drzewiej pisano Marsovicy co może sugerować patronimik od jakowegoś Marsa czy Marsza.
Niezależnie od tego znam osobiście cztery spośród wymienionych przez Ciebie miejscowości i dziwnym zbiegiem okoliczności każda znajduje się na wzgórzu dość mocno wyeksponowanym z otoczenia. Dość powiedzieć, trzeba ostro pod górę maszerować. Dawniej raczej wozem nie szło wjechać. Woźnica z wozu i na piechotę
Niestety tak jest, że 90% nazwisk kończących się na ski, dzki, cki tak powstało. Była wiocha Pipidówa licząca 3 dymy i komornicy w niej mieszkający w czasie nadawania urzędowo nazwisk stawali się Pipidowskimi. To o co pytasz jest wtórne. Moje pierwsze skojarzenie też było takie że Mars, że bardzo popularne idące w tysiące wariantów imię i nazwisko znane na caluchnym Zachodzie, które... i dalej mniej więcej twoje skojarzenia.

* - https://polona.pl/item/monumenta-poloni ... ,NTIxNTU5/
Zbigniew
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”