Dobry wieczór,Gawroński_Zbigniew pisze:Nie odpowiem na tak postawione pytanie. Nazwisko średnio i dolnoniemieckie Schröter / Schrötter/Schreiter / Schreitter nie musi być podstawą znaczeniową nazwiska Szreter.katarzyna9876 pisze:Dobry wieczór,
poszukuję informacji na temat pochodzenia nazwiska "Szreter/Szreyter".
(...)
Katarzyna
Zacznę od pierwszych dwóch. To są klasyczne nazwiska odzawodowe. Oznaczają mającego uprawnienia do nadawania znaków cechujących, że np. beczka czy cokolwiek innego, jakiś wzór wagi czy masy ma tę wagę czy masę.
Bardzo podobny blok nazwisk: Schreiter / Schreitter ... pochodzą od podstawy schrîten, słowo to oznacza sposób chodzenia "krok za krokiem".
Zostawmy jednak niemczyznę. Polskie pochodzenie nazwiska jest równie prawdopodobne. Zacznijmy od tego że 3/4 słów w polskim zaczynających się na „ś” zamieniło się w słowa zaczynające się na „sz”.* Tu chyba mamy taką właśnie sztuczkę. Śrotarz/szrotarz to zawód wykonywany = robotnik zajmujący się dostarczaniem beczek z piwem do poszczególnych karczm. Szrotarz to również po prostu szynkarz, propinator, bezpośrednio sprzedający trunki. Obydwa słowa pochodzą od śroty/śruty/szroty tj. zmielonego niedbale ziarna, które po zmieszaniu z drożdżami i czym tam trzeba tak, żeby po fermentacji dawały czysty najwydestylowanichniejszy spirytusik.Są oczywiście inne, jeszcze starsze podstawy znaczeniowe, które by pasowały. Wszystkie generalnie oznaczają coś małego, rozdrobnionego, albo lichego, "ześrutowanego".
Zajrzałem do słownika najstarszych nazwisk polskich Taszyckiego. Szrot był „grubą rybą” w 1408 roku w Chęcinach. Szrotonis w 1432 w Sanoku. Szrota zwany Szuperiusz/Śuperiusz w 1466 roku, ale nie widzę gdzie. Do 16 wieku nie było w Polsce ani jednego nazwiska z podstawą Schr… .
* - [Wynika to chyb a z łacińskiego zapisu głoski ś=sz na początku słowa - widziałem setki takich zapisów ale nie wiem jak to się ma do opinii fachowców.]
-=-=-=-=
Witam. Czy ma ktoś informacje na temat nazwiska: Mierzejek?
https://books.google.pl/books?id=ZWhJAA ... ja&f=false
Mierzejewski ze starego szlacheckiego rodu dwóch herbów, którego nazwisko pochodzi od imienia Mierzeja miał swoje wsie. Między innymi wsi Mierzejewo w okolicach ostrołęki. Ich mieszkańcy to Mierzejki, Mierzejaki, zwłaszcza po wyprowadzce do innej wsi.
Chciałbym poprosić Państwa o pomoc w ustaleniu pochodzenia nazwiska Cylke/Zielke. Nazwisko występujące w metrykach od początków Księstwa Warszawskiego i Kongresówki szczególnie w okolicy Łodzi. Dość zwarty teren występowania dawniej i współcześnie sugeruje pochodzenie z jednego źródła. W rodzinie utrzymuje się pogląd pochodzenia z terytorium Niemiec. Imiona członków rodziny też to raczej potwierdzają: Adolf, Gotfryd, Gustaw, German. Proszę o wyrażenie swoich opinii. Może Panu Zbigniewowi Gawrońskiemu uda się coś więcej dorzucić. Serdecznie dziękuję.
Krzysiek