Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

BOREK

Sympatyk

Post autor: BOREK »

Благодарю вас, пан Эдвард.
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Wiatm.
Interesuje mnie miasto LIPSKO rok 1868, urodzenia r-k. Widze, ze lata 1826-1872 znajduja sie w AP w Kielcach (nastepne roczniki sa w AP w Radomiu). Czy sa lub beda dygitalizowane? A moze gdzies sa w sieci tylko ja ich nie widze....

Znam dokladnie date urodzenia (niestety nie wiem czy pokrywa sie to z data wpisu do ksiag). Poki co od paru tyg brak odpowiedzi ze strony AP.

Ewentualnie moze ktos moglby pomoc mi (w odszukaniu i sfotografowaniu), bylabym bardzo wdzieczna, podam wowczas potrzebne dane.

Pozdrawiam serdecznie.
Elzbieta :k:
Awatar użytkownika
lucjangen

Członek PTG

Post autor: lucjangen »

Dzień dobry

Cytuję tłumaczenie wykonane przez Christophorusa a dotyczące wpisu
w aktach metrykalnych parafii Daleszyckiej rok 1790:

"Odtąd dzieci ze wsi Krajno będą chrzczone nie w świątyni parafialnej dalesickiej, lecz w świątyni św. Katarzyny Braci Mniejszych Regularnej Obserwancji [tj. OO. Bernardynów], i tam w księdze metrykalnej ich chrzest będzie notowany. Ja, Józef Fuhl, kanonik kaznodzieja kielecki, proboszcz dalesicki, dałem pełnomocnictwo konwentowi braci wspomnianych, by mogli chrzcić wszystkie dzieci z rzeczonej wsi odtąd mające się narodzić aż do życia mojego w tej parafii posługi kresu, chyba że przypadkiem z jakiegoś powodu wcześniej to pełnomocnictwo /jak na piśmie zostało dane/ na piśmie spodoba mi się odwołać. Oleje zaś święte i woda z chrzcielnicy będą do pobrania corocznie ze świątyni parafialnej dalesickiej w sam dzień sobotni przed Niedzielą Zesłania Ducha Świętego.
Dopisek: Oleje Święte odbiera się u Jaśnie Oświeconego (rozwinięcie skrótu „J.” przypuszczalne) Dziekana."

Z informacji uzyskanej w Świetej Katarzynie i AP Kielce wynika,iż nie zachowały się akta z tego okresu,czy jest jakaś szansa,że mogą gdzieś znajdować sie kopie tych metryk?

Ponawiam prośbę,może tym razem uzyskam "podpowiedź"gdzie szukać?
pozdrawiam serdecznie
Lucjan
Poszukuję osób zajmujących się genealogią rodzin:
Bartosik, Lindner, Machajewski, Narloch, Szlufik
mirkania

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mirkania »

Elżbieto, jedyne metryki jakie odnalazłam w sieci z Lipska to na Family Search, podaję link:

https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440

Pozdrawiam - Mirka
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Mirko, dziekuje bardzo za odpowiedz. Znalam to na Familly Search ale tam nie ma 1868 ruku. Potrzebuje tylko jedna metryke (prababci i jej blizniaczej siostry). Siostry urodzily sie w Lipsko prawie "przez przypadek". Nikogo tam wiecej nie mamy ....

Nadal podbijam pytanie : czy Lipsko jest lub bedzie dygitaliwzowane??
Moze ktos kto bywa w Archiwum Kieleckim moglby zerknac do ksiag....
Chodzi o siostry Lechowskie Maria i Wincentyna urodzone 17 czerwca 1868r w Lipsko.

Pozdrawiam
maria.mazur

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: maria.mazur »

Jak masz takie dokładne dane, to napisz do archiwum i za bardzo drobną opłatą prześlą Ci kopie mailem. Kilka razy już w Kielcach coś zamawiałam i zawsze sprawa była załatwiona perfekcyjnie.
Pozdrawiam
maria
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Troszeczke wczesniej napisalam : " Poki co, od paru tyg brak odpowiedzi ze strony AP". Dlatego pytam sie na forum na temat dygitalizacji, czy bedzie robiona ta parafia.
W AD w Kielcach sa robione dygitalizacje i indeksacje, tyle ze tam nie ma Lipska, w kazdym razie nie doczytalam sie tego ....
Z innych Archiwow dostaje stosunkowo szybko odpowiedzi. Mnie nie chodzi o kopie za darmo, to nie jest moj cel.
Pozdrawiam
Elzbieta
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

ELADAB pisze:Troszeczke wczesniej napisalam : " Poki co, od paru tyg brak odpowiedzi ze strony AP". Dlatego pytam sie na forum na temat dygitalizacji, czy bedzie robiona ta parafia.
W AD w Kielcach sa robione dygitalizacje i indeksacje, tyle ze tam nie ma Lipska, w kazdym razie nie doczytalam sie tego ....
Z innych Archiwow dostaje stosunkowo szybko odpowiedzi. Mnie nie chodzi o kopie za darmo, to nie jest moj cel.
Pozdrawiam
Elzbieta
Witam.

A.D. Kielce ( metrykalia ) są zdigitalizowane i dostępne.
Teraz fotografujemy księgi w A.P. Kielce.
Prosze napisz na adres : swietogen.kielce@op.pl
co potrzebujesz.

Akta metrykalne z Lipska są już sfotografowane .

Pozdrawiam, Kornelia Major
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Dziekuje Kornelio. Juz napisalam.

Pozdrawiam i przepraszam za klopot.
BOREK

Sympatyk

Добрый вечер! Скажите, пожалуйста, есть ли документы по селу Другня за 1890-1903гг. и будут ли они оцифрованы?
С уважением, Элла
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Staporek_Kamil »

Kamil Stąporek
BOREK

Sympatyk

Staporek_Kamil, большое спасибо!
Всего наилучшего, Элла.
asikM

Sympatyk

Parafia Chmielnik k Kielc-skany

Post autor: asikM »

Witam,
Chciałabym się dowiedzieć czy w najbliższym czasie zostaną dodane jakieś skany z parafii Chmielnik k Kielc, lub czy jest ktoś w ich posiadaniu. Znalazłam w tej parafii w wyszukiwarce nazwisko Asik które mnie interesuje, ale nie ma żadych skanów. Czy ktoś wie coś na tem temat?
Będę wdzięczna ,
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: martyna_j »

Witam,
chciałam zapytać kiedy można się spodziewać udostępnienia) w Genbazie metryk z AP Kielce z parafii Nawarzyce i Kozłów (k. Małogoszcza)?
przemek_m

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: przemek_m »

Dzień dobry
Chciałem się zapytać czy jest w planach fotografowanie ksiąg z parafii Strożyska, gmina Nowy Korczyn - lata 1875 - 1909.

Przemek M
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”