"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Lewicki_Przemysław

Lewicki Filip, Franciszek - prośba o odczytanie aktów
Dziękuję bardzo za pomoc, już chyba zaczynam lepiej rozpoznawać znaczenia poszczególnych liter
. Mam tylko w związku z Filipem pytanie, a właściwie jego ojcem, Pawłem, oraz jego synem, Łukaszem - wszyscy urodzili się w XVIII wieku (wedle matematyki, Filip w 1754). Czy akta z tego okresu są dostępne w archiwach? Bo w internecie znaleźć ich chyba nie sposób. Co oznacza też Beda zwany potem Lewickim, zmianę nazwiska z Beda? Jeśli tak, to jak prześledzić tę zmianę, jeśli to w ogóle możliwe? Wiem, że to dużo pytań, ale jak na razie forum okazało się nieocenione w rekonstrukcji drzewa genealogicznego
.
Pozdrawiam, Przemysław
-
MonikaMaru

1. Wierzchlas. Roku 1825 dnia 25 października przed nami dziekanem faralnym wieluńskim sprawującym obowiązki urzędnika stanu cywilnego gminy Wierzchlas stawił się FILIP LEWICKI włościanin wsi Wierzchlas lat 71 podług złożonej metryki wyjętej z ksiąg kościoła parochialnego wierzchlaskiego syn niegdy zmarłych Pawła Bedy? potem Lewicki zwanego i Katarzyny Madzonków zamieszkały komornik wdowiec, stawiła się także HELENA z Mankowskich DWORAKOWA niegdy zmarłych Pawła i Zofii małżonków Mankowskich córka niegdy zaś zmarłego Bartłomieja Dworaka włościanina wsi Wierzchlasa żona pozostała wdowa licząca podług metryki wyjętej z ksiąg kościoła parochialnego wierzchlaskiego lat 55. Strony stawające żądają .... pomijam dalsze formułki.
Świadkowie: Walenty Dura 45 lat, Walenty Gorzki, 40 lat, Walenty Mielcarek 30 lat i Paweł Szczepaniak 35 lat - włościanie wsi Wierzchlas.
6. Wierzchlas
1. Wierzchlas 11.I.1830 o 11-ej rano
2. Mateusz Napieraj, 30 lat i Tomasz Kwaśny, 40 lat mający, rolnicy z Wierzchlasu
3. 9.I.br o 8-ej rano zmarł FILIP LEWICKI, komornik, zamieszkały w Wierzchlasie, 76 lat mający, pozostawił owdowiałą żonę Helenę.
3.
Wierzchlas 12.II.1840.
Pan młody: FRANCISZEK LEWICKI, służący za foczpana (parobek do koni/ woźnica), 27 lat mający, s. Filipa Lewickiego dawniej służącego za foczpana w Wierzchlasie, teraz komornika i Bogumiły Owczarzówny małżonków
Panna młoda: KLARA GRABOWSKA, c. Błażeja i Marianny z Płócienników małż. Grabowskich włościan na gospodarstwie niegdyś w Bien..dzicach? osiadłych w asystencji swojej matki, służąca za pokojówkę w Wierzchlasie, 24 lata mająca
Świadkowie: Stanisław Szczepaniak 63 lata wyrobnik, Jan Kwaśniak 26 lat, zagrodnik, Tomasz Jabłoński, 45 lat komornik, Augustyn Piasecki 28 lat, owczarz, wszyscy owczarze z Wierzchlasu.
Świadkowie: Walenty Dura 45 lat, Walenty Gorzki, 40 lat, Walenty Mielcarek 30 lat i Paweł Szczepaniak 35 lat - włościanie wsi Wierzchlas.
6. Wierzchlas
1. Wierzchlas 11.I.1830 o 11-ej rano
2. Mateusz Napieraj, 30 lat i Tomasz Kwaśny, 40 lat mający, rolnicy z Wierzchlasu
3. 9.I.br o 8-ej rano zmarł FILIP LEWICKI, komornik, zamieszkały w Wierzchlasie, 76 lat mający, pozostawił owdowiałą żonę Helenę.
3.
Wierzchlas 12.II.1840.
Pan młody: FRANCISZEK LEWICKI, służący za foczpana (parobek do koni/ woźnica), 27 lat mający, s. Filipa Lewickiego dawniej służącego za foczpana w Wierzchlasie, teraz komornika i Bogumiły Owczarzówny małżonków
Panna młoda: KLARA GRABOWSKA, c. Błażeja i Marianny z Płócienników małż. Grabowskich włościan na gospodarstwie niegdyś w Bien..dzicach? osiadłych w asystencji swojej matki, służąca za pokojówkę w Wierzchlasie, 24 lata mająca
Świadkowie: Stanisław Szczepaniak 63 lata wyrobnik, Jan Kwaśniak 26 lat, zagrodnik, Tomasz Jabłoński, 45 lat komornik, Augustyn Piasecki 28 lat, owczarz, wszyscy owczarze z Wierzchlasu.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- maluszycka

Chyba w Bieniądzicach osiadłych
Bogusława Marczak
-
Lewicki_Przemysław

Dziękuję jak najmocniej za odpowiedzi
. Pomijając już zadane pytania, które podtrzymuję, czy zwrot kościół parochialny oznacza to, co udało mi się odnaleźć w sieci (kościół grekokatolicki), czy po prostu mowa o kościele w Wierzchlesie?
Pozdrawiam, Przemysław
-
MonikaMaru

To staropolskie słowo, a oznacza kościół parafialny. Z łacińskiego parochia = parafia. Oczywiście w Wierzchlasie.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
- Majtka_Łukasz

Poproszę o pomoc w rozszyfrowaniu stopnia wojskowego (?) osoby z 4tego aktu od dołu po prawej:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... at=2325442
Chodzi mi o ojca chrzestnego - Józef Kierbedź, a dalej? "Roto magister?" i trzy skróty tylko co one oznaczają?
Z tej książki:
https://books.google.pl/books?id=meZoRh ... er&f=false
wynika jakby "Roto-magister" miał być odpowiednikiem Rittmeister'a czyli naszego Rotmistrza.
Domniemam, że trzeci skrót to "Osz." od Oszmiana - czyli miasto, w którym chrzczono owe dziecię i może owy Rotmistrz stacjonował(?).
Co mogą oznaczać pozostałe dwa skróty i czy moje powyższe przypuszczenia są poprawne?
Pozdrawiam,
Łukasz
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... at=2325442
Chodzi mi o ojca chrzestnego - Józef Kierbedź, a dalej? "Roto magister?" i trzy skróty tylko co one oznaczają?
Z tej książki:
https://books.google.pl/books?id=meZoRh ... er&f=false
wynika jakby "Roto-magister" miał być odpowiednikiem Rittmeister'a czyli naszego Rotmistrza.
Domniemam, że trzeci skrót to "Osz." od Oszmiana - czyli miasto, w którym chrzczono owe dziecię i może owy Rotmistrz stacjonował(?).
Co mogą oznaczać pozostałe dwa skróty i czy moje powyższe przypuszczenia są poprawne?
Pozdrawiam,
Łukasz
- Grazyna_Gabi

Mysle, ze Twoje przypuszczenia sa wlasciwe co potwierdzaja publikacje:
Józef Kierbedź byl rotmistrzem powiatu oszmianskiego
https://books.google.de/books?id=ckcrAQ ... edir_esc=y
Rod byl zwiazany z Oszmiana - legitymowani przed Komisją Heraldyczną w Oszmianie w 1785 r.
https://books.google.de/books?id=8b0WAQ ... edir_esc=y
Pozdrawiam
Grazyna
Józef Kierbedź byl rotmistrzem powiatu oszmianskiego
https://books.google.de/books?id=ckcrAQ ... edir_esc=y
Rod byl zwiazany z Oszmiana - legitymowani przed Komisją Heraldyczną w Oszmianie w 1785 r.
https://books.google.de/books?id=8b0WAQ ... edir_esc=y
Pozdrawiam
Grazyna
- Majtka_Łukasz

-
Lewicki_Przemysław

Udało mi się już dowiedzieć, że w celu przejrzenia akt z Wierzchlasu muszę udać się do Częstochowy, do tamtejszego archiwum diecezjalnego. Czy są jakieś dobre rady dotyczące przeglądania takich dokumentów? Domyślam się, a właściwie wiem, że są po łacinie, ale czy zawierają przykładowo (jak dokumenty rosyjskie i polskie po 1808) skorowidze?
Pozdrawiam, Przemysław
- marzanna62

Re: Lewicki Filip, Franciszek - prośba o odczytanie aktów
Co do ksiag łacinskich mozesz sie spodziewac mniej wiecej takich ksiag jak w linku wąskie ksiegi tzw "dutki" z parafii MinogaLewicki_Przemysław pisze:Udało mi się już dowiedzieć, że w celu przejrzenia akt z Wierzchlasu muszę udać się do Częstochowy, do tamtejszego archiwum diecezjalnego. Czy są jakieś dobre rady dotyczące przeglądania takich dokumentów? Domyślam się, a właściwie wiem, że są po łacinie, ale czy zawierają przykładowo (jak dokumenty rosyjskie i polskie po 1808) skorowidze?
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... jpg#zoom=1
Czasami moga byc tez takie w formie tabelarycznej
O spisach zapomnij. Szukanie w takich ksiegach uczy cierpliwosci strona po stronie zadnych ulatwien w postaci spisu ale jak sie znajdzie "swoich" to olbrzymia satysfakcja.
Skad wiesz ze zachowaly sie takie stare ksiegi z tej parafii
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
Lewicki_Przemysław

Rozumiem, dziękuję za wskazówki, czeka mnie w takim razie spora przygoda
. O zachowaniu się starych ksiąg parafii w Wierzchlasie wiem od księdza pracującego obecnie w parafii, który powiedział, że na jej terenie przechowywane są tylko księgi od 1914 roku, starsze zaś w archiwum państwowym bądź właśnie w Częstochowie.
Pozdrawiam, Przemysław
- marzanna62

To co mowi ksiadz to gdybanie jest w AP w Czestochowie ksiazka z wykazem zasobow w AD z Czestochowy. Piszac o łacinie myslalam o ksiegach z XVIII i starszych. Ten wykaz zasobow AD byl chyba autorstwa Towarzystwa Geneolicznego Ziemi Częstochowskiej mozna sprawdzic na ich stronie.
Marzanna
-
MonikaMaru

-
Lewicki_Przemysław

Cóż, dziękuję za nakierowanie mnie dalej, ksiądz jednak brzmiał dosyć pewnie mówiąc to (powołał się nawet na znajomość w archiwum, kierując mnie do konkretnej osoby) co powiedział, założyłem więc, że nie zgaduje
. Powyższe katalogi Wierzchlasu nie wymieniają, nie oznacza to chyba jednak, że dokumenty się fizycznie w archiwum nie znajdują? Interesują mnie właśnie te sprzed 1808 roku, a więc spisane po łacinie.
Pozdrawiam, Przemysław
- marzanna62

Moniko dziekuje za te linki znam je. To wykaz zasobów zdygitalizowanych nie jestem pewna czy wszystko w Czwie jest zdygitalizowane.MonikaMaru pisze:http://www.genealodzy.czestochowa.pl/za ... chowskiej/
Przemku nie ma co gdybac najlepiej zadzwonic do AP w Czwie poprosic aby sprawdzili w tej ksiazce. W tym katalogu jest wykaz z numerem ktory podaje sie potem w AD do wyszukania.
Marzanna