"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Lewicki Filip, Franciszek - prośba o odczytanie aktów

Post autor: Lewicki_Przemysław »

Dziękuję bardzo za pomoc, już chyba zaczynam lepiej rozpoznawać znaczenia poszczególnych liter :) . Mam tylko w związku z Filipem pytanie, a właściwie jego ojcem, Pawłem, oraz jego synem, Łukaszem - wszyscy urodzili się w XVIII wieku (wedle matematyki, Filip w 1754). Czy akta z tego okresu są dostępne w archiwach? Bo w internecie znaleźć ich chyba nie sposób. Co oznacza też Beda zwany potem Lewickim, zmianę nazwiska z Beda? Jeśli tak, to jak prześledzić tę zmianę, jeśli to w ogóle możliwe? Wiem, że to dużo pytań, ale jak na razie forum okazało się nieocenione w rekonstrukcji drzewa genealogicznego :) .
Pozdrawiam, Przemysław
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

1. Wierzchlas. Roku 1825 dnia 25 października przed nami dziekanem faralnym wieluńskim sprawującym obowiązki urzędnika stanu cywilnego gminy Wierzchlas stawił się FILIP LEWICKI włościanin wsi Wierzchlas lat 71 podług złożonej metryki wyjętej z ksiąg kościoła parochialnego wierzchlaskiego syn niegdy zmarłych Pawła Bedy? potem Lewicki zwanego i Katarzyny Madzonków zamieszkały komornik wdowiec, stawiła się także HELENA z Mankowskich DWORAKOWA niegdy zmarłych Pawła i Zofii małżonków Mankowskich córka niegdy zaś zmarłego Bartłomieja Dworaka włościanina wsi Wierzchlasa żona pozostała wdowa licząca podług metryki wyjętej z ksiąg kościoła parochialnego wierzchlaskiego lat 55. Strony stawające żądają .... pomijam dalsze formułki.
Świadkowie: Walenty Dura 45 lat, Walenty Gorzki, 40 lat, Walenty Mielcarek 30 lat i Paweł Szczepaniak 35 lat - włościanie wsi Wierzchlas.

6. Wierzchlas
1. Wierzchlas 11.I.1830 o 11-ej rano
2. Mateusz Napieraj, 30 lat i Tomasz Kwaśny, 40 lat mający, rolnicy z Wierzchlasu
3. 9.I.br o 8-ej rano zmarł FILIP LEWICKI, komornik, zamieszkały w Wierzchlasie, 76 lat mający, pozostawił owdowiałą żonę Helenę.

3.
Wierzchlas 12.II.1840.
Pan młody: FRANCISZEK LEWICKI, służący za foczpana (parobek do koni/ woźnica), 27 lat mający, s. Filipa Lewickiego dawniej służącego za foczpana w Wierzchlasie, teraz komornika i Bogumiły Owczarzówny małżonków
Panna młoda: KLARA GRABOWSKA, c. Błażeja i Marianny z Płócienników małż. Grabowskich włościan na gospodarstwie niegdyś w Bien..dzicach? osiadłych w asystencji swojej matki, służąca za pokojówkę w Wierzchlasie, 24 lata mająca
Świadkowie: Stanisław Szczepaniak 63 lata wyrobnik, Jan Kwaśniak 26 lat, zagrodnik, Tomasz Jabłoński, 45 lat komornik, Augustyn Piasecki 28 lat, owczarz, wszyscy owczarze z Wierzchlasu.
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
maluszycka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: maluszycka »

Chyba w Bieniądzicach osiadłych
Bogusława Marczak
Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Dziękuję jak najmocniej za odpowiedzi :) . Pomijając już zadane pytania, które podtrzymuję, czy zwrot kościół parochialny oznacza to, co udało mi się odnaleźć w sieci (kościół grekokatolicki), czy po prostu mowa o kościele w Wierzchlesie?
Pozdrawiam, Przemysław
MonikaMaru

Sympatyk

To staropolskie słowo, a oznacza kościół parafialny. Z łacińskiego parochia = parafia. Oczywiście w Wierzchlasie.
Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Majtka_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Majtka_Łukasz »

Poproszę o pomoc w rozszyfrowaniu stopnia wojskowego (?) osoby z 4tego aktu od dołu po prawej:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... at=2325442

Chodzi mi o ojca chrzestnego - Józef Kierbedź, a dalej? "Roto magister?" i trzy skróty tylko co one oznaczają?

Z tej książki:
https://books.google.pl/books?id=meZoRh ... er&f=false
wynika jakby "Roto-magister" miał być odpowiednikiem Rittmeister'a czyli naszego Rotmistrza.

Domniemam, że trzeci skrót to "Osz." od Oszmiana - czyli miasto, w którym chrzczono owe dziecię i może owy Rotmistrz stacjonował(?).
Co mogą oznaczać pozostałe dwa skróty i czy moje powyższe przypuszczenia są poprawne?

Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Mysle, ze Twoje przypuszczenia sa wlasciwe co potwierdzaja publikacje:
Józef Kierbedź byl rotmistrzem powiatu oszmianskiego
https://books.google.de/books?id=ckcrAQ ... edir_esc=y
Rod byl zwiazany z Oszmiana - legitymowani przed Komisją Heraldyczną w Oszmianie w 1785 r.
https://books.google.de/books?id=8b0WAQ ... edir_esc=y

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
Majtka_Łukasz

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Majtka_Łukasz »

Dziękuję Pani Grażyno :)

Pozdrawiam,
Łukasz
Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Udało mi się już dowiedzieć, że w celu przejrzenia akt z Wierzchlasu muszę udać się do Częstochowy, do tamtejszego archiwum diecezjalnego. Czy są jakieś dobre rady dotyczące przeglądania takich dokumentów? Domyślam się, a właściwie wiem, że są po łacinie, ale czy zawierają przykładowo (jak dokumenty rosyjskie i polskie po 1808) skorowidze?
Pozdrawiam, Przemysław
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Lewicki Filip, Franciszek - prośba o odczytanie aktów

Post autor: marzanna62 »

Lewicki_Przemysław pisze:Udało mi się już dowiedzieć, że w celu przejrzenia akt z Wierzchlasu muszę udać się do Częstochowy, do tamtejszego archiwum diecezjalnego. Czy są jakieś dobre rady dotyczące przeglądania takich dokumentów? Domyślam się, a właściwie wiem, że są po łacinie, ale czy zawierają przykładowo (jak dokumenty rosyjskie i polskie po 1808) skorowidze?
Co do ksiag łacinskich mozesz sie spodziewac mniej wiecej takich ksiag jak w linku wąskie ksiegi tzw "dutki" z parafii Minoga

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... jpg#zoom=1

Czasami moga byc tez takie w formie tabelarycznej

O spisach zapomnij. Szukanie w takich ksiegach uczy cierpliwosci strona po stronie zadnych ulatwien w postaci spisu ale jak sie znajdzie "swoich" to olbrzymia satysfakcja.
Skad wiesz ze zachowaly sie takie stare ksiegi z tej parafii
Marzanna

Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Rozumiem, dziękuję za wskazówki, czeka mnie w takim razie spora przygoda :) . O zachowaniu się starych ksiąg parafii w Wierzchlasie wiem od księdza pracującego obecnie w parafii, który powiedział, że na jej terenie przechowywane są tylko księgi od 1914 roku, starsze zaś w archiwum państwowym bądź właśnie w Częstochowie.
Pozdrawiam, Przemysław
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

To co mowi ksiadz to gdybanie jest w AP w Czestochowie ksiazka z wykazem zasobow w AD z Czestochowy. Piszac o łacinie myslalam o ksiegach z XVIII i starszych. Ten wykaz zasobow AD byl chyba autorstwa Towarzystwa Geneolicznego Ziemi Częstochowskiej mozna sprawdzic na ich stronie.
Marzanna

MonikaMaru

Sympatyk

Pozdrawiam,
Monika
Lewicki_Przemysław

Sympatyk

Cóż, dziękuję za nakierowanie mnie dalej, ksiądz jednak brzmiał dosyć pewnie mówiąc to (powołał się nawet na znajomość w archiwum, kierując mnie do konkretnej osoby) co powiedział, założyłem więc, że nie zgaduje :) . Powyższe katalogi Wierzchlasu nie wymieniają, nie oznacza to chyba jednak, że dokumenty się fizycznie w archiwum nie znajdują? Interesują mnie właśnie te sprzed 1808 roku, a więc spisane po łacinie.
Pozdrawiam, Przemysław
Awatar użytkownika
marzanna62

Sympatyk
Nowicjusz

Moniko dziekuje za te linki znam je. To wykaz zasobów zdygitalizowanych nie jestem pewna czy wszystko w Czwie jest zdygitalizowane.

Przemku nie ma co gdybac najlepiej zadzwonic do AP w Czwie poprosic aby sprawdzili w tej ksiazce. W tym katalogu jest wykaz z numerem ktory podaje sie potem w AD do wyszukania.
Marzanna

Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”