Archiwa PCK i ITS w Bad Arolsen

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Magda2000

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magda2000 »

Witam. Mam pytanie dot PCK. Znalazłam informację, że PCK posiada listę osób, które przebywały w Afryce wsch. i Rodezji po ewakuacji ze Związku Radzieckiego. W Indeksie Represjonowanych jest pozycja z sygnaturą. Jak wydobyc z PCK dane, może ktoś to już robił? A może lista jest jeszcze gdzieś?
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
Magda2000 - napisz zapytanie do PCK potem
ITS
musisz napisać do Arolsen albo Email/em/- informacja jest bezpłatna
www.its-arolsen.org
lub
https://www.icrc.org/en
Doniec_Henry
pozdrawiam
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Dobry wieczór.
Słyszeliście może o jakichś amerykańskich archiwach wojskowych gdzie znalazłyby się informacje o osobach przebywający tuż po wojnie w amerykańskich szpitalach na terenie Niemiec?
Streszczając: po rozstrzelaniu dziadka w 1942 babcię z rocznym dzieckiem (moim tatą) wywieziono do Niemiec "na roboty" poszukuję dokumentów.
Dokumenty dotyczące rozstrzelania dziadka są w IPN, reszta w Bad Arolsen i AP Łódź.
Pytam przewidując pewien problem, o którego szczegółach nie chciałabym na razie pisać.
Czuję go "przez skórę" a ponieważ intuicja rzadko mnie zawodzi chciałabym sprawdzić u Amerykanów zanim dostanę odpowiedź z Bad Arolsen (zapowiadają oczekiwanie kilkumiesięczne) i AP Łódź bo to co jest w IPN mnie raczej nie zaskoczy....
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Agnieszka
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,

nie wiem czy to właściwa droga, ale próbować można.

http://www.usarmygermany.com/Sont.htm?h ... sernes.htm

potrzebna lokalizacja do szukania.
Powodzenia.
Doniec_Henry
pozdrawiam
krakers

Sympatyk

Post autor: krakers »

Dobry wieczór,
Jestem "nowa" i wciąż się gubię w tych forach.
Wczoraj w "stratach " znalazłam stryjeczną siostrę mojego ojca,która była wywieziona na roboty do Niemiec,wróciła po wojnie,wyszła za mąż i wyjechała do Australii.Z tej radości natychmiast wysłałam do Nich maila z prośbą o dodatkowe dane,a dzisiaj dopiero odkryłam,że jak kliknę na numerek przed nazwiskiem to odkrywa się źródło informacji.Dokumenty są w Bad Arolsen !!!
Teraz martwię się,że jak "Straty" nadadzą bieg sprawie,to po otrzymaniu dokumentów z Niemiec nie udostępnią mi ich,bo nie jestem krewną w linii prostej.A już mi się zamarzyło,że dostanę pokaźną kopertę z danymi Cioci z Austalii i listą pasażerów,tak jak to było w przypadku Pana Kacpra Kaniowskiego...Trzeba było napisać bezpośrednio do Arolsen :( . Czy ktoś z Panstwa miał podobne doświadczenie? Może wysłać jeszcze maila do Niemiec?
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam

Agnieszka
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Straty niczego nie wyslą bo nie taka jest funkcja bazy.
cytat ze strony straty.pl
"Przy wszystkich rekordach wyświetlana jest informacja o źródle pochodzenia danych. W wielu przypadkach po bardziej szczegółowe dane dotyczące represji można sie zwrócić bezpośrednio do instytucji, która jest w posiadaniu dokumentów z których pochodza udostępnione w ramach programu "Straty" informacje."

Musisz zwrócic się do źródła danych np w tym wypadku do ITS Bad Arolsen.
pozdrawiam
Piotr
krakers

Sympatyk

Post autor: krakers »

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.Napiszę do Niemiec.
Pozdrawiam
Agnieszka
Pozdrawiam

Agnieszka
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Witam,

Nie wiem, czy piszę w dobrym temacie. Chodzi o termin odpowiedzi z PCK. W maju wysłałem do nich pismo z prośbą o odszukanie informacji o robotach przymusowych osoby z rodziny. Chciałem podpytać, czy ktoś ostatnio z Forumowiczów wysyłał i dostał odpowiedź z PCK. Chciałbym się zorientować ile obecnie się czeka. Ostatni raz pisałem do PCK w 2008 roku i otrzymałem odpowiedź po 4. miesiącach.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Ja czekam od lutego 2014 :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Jacek_Mruk

Sympatyk

Post autor: Jacek_Mruk »

Rafael pisze:Witam,

Nie wiem, czy piszę w dobrym temacie. Chodzi o termin odpowiedzi z PCK. W maju wysłałem do nich pismo z prośbą o odszukanie informacji o robotach przymusowych osoby z rodziny. Chciałem podpytać, czy ktoś ostatnio z Forumowiczów wysyłał i dostał odpowiedź z PCK. Chciałbym się zorientować ile obecnie się czeka. Ostatni raz pisałem do PCK w 2008 roku i otrzymałem odpowiedź po 4. miesiącach.
--------------------------------------------------

Ja pisałem do Centrum Informacji o Ofiarach II Wojny Światowej.
Adres mailowy

ofiary@ipn.gov.pl

Odpowiedź otrzymałem po około miesiącu z informacjami po kwerendzie, jaką przeprowadzono.
Pozdrawiam Jacek
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Dziękuję. :)
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Ja czekam na odpowiedź z Bad Arolsen od miesiąca(pisałam do nich na początku listopada).Z PCK czekam już ponad miesiąc.
Agnieszka_Tokarska

Sympatyk

Post autor: Agnieszka_Tokarska »

Ja na odpowiedź od Bad Arolsen czekałam od 4 stycznie tego roku, ale właśnie wczoraj doczekałam się odpowiedzi ;)
Pozdrawiam
Agnieszka Tokarska zd. Kopiel
chętnie pomogę w poszukiwaniach pow. kołobrzeski
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Agnieszka_Tokarska pisze:Ja na odpowiedź od Bad Arolsen czekałam od 4 stycznie tego roku, ale właśnie wczoraj doczekałam się odpowiedzi ;)
Hm,to muszę się uzbroić w cierpliwość takim razie :?
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

witam,

ja czekam na odpowiedź z Bad Arolsen od początku grudnia 2014.
Czy to możliwe, że tak długo teraz to trwa? 3 lata temu dostałam 2 razy odpowiedź po 4-5 miesiącach.

Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”