AD Tarnów - digitalizacja zasobu

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

Otrzymaliśmy dysk ze skanami w związku z czym wznawiamy ich dodawanie.
Pozdrawiam,
Michał
marcinp100

Sympatyk

Post autor: marcinp100 »

Witam Panie Michale.

Pozwolę sobie spytać, czy na dysku znajdują się skany z parafii w Limanowej?

Pozdrawiam, Marcin P.
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Post autor: jan2024 »

Ponawiam zapytanie o skany zdjęcia z Parafii Rzymsko katolickiej w Czchów, czy PTG ma zdjęcia?
i czy ewentualnie opublikuje je w skanotece. Na razie są zdjęcia cechu szewców.
...............
z przykrością stwierdzam, że sekcja link

Seria: 4 Cech tkaczy w Czchowie (statuty cechowe, księga cechowa)
..............
jest pusta.
.................
Teoretycznie centrum mormonów jest w Katowicach
ale to podróż pociągiem ponad 1 godzinę w jedną strona a dla mnie rencisty to wielkie wyzwanie mam nadciśnienie i problemy z sercem.
Ale jeśli nie będzie tego w Skanotece to oczywiście będę dojeżdżał do Katowic.
......................
Pozdrawiam.
Jan
Awatar użytkownika
Marek.Podolski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marek.Podolski »

Michał_Zieliński pisze:Otrzymaliśmy dysk ze skanami w związku z czym wznawiamy ich dodawanie.

Czy wiadomo, kiedy wreszcie ukażą się skany z parafii św. Mateusza w Mielcu?

Kilka lat temu przygotowałem dla nich indeks (dostępny tutaj), z rozpisaniem zakresu lat i miejscowości. Mam też fotografie starszych ksiąg z lat 1657–1715, ale ich odczytanie w całości zdecydowanie przekracza moje obecne możliwości.

Pozdrawiam serdecznie,
Marek
hlpedersen7

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: hlpedersen7 »

Marek.Podolski pisze:
Michał_Zieliński pisze:Otrzymaliśmy dysk ze skanami w związku z czym wznawiamy ich dodawanie.
Czy wiadomo, kiedy wreszcie ukażą się skany z parafii św. Mateusza w Mielcu?

Kilka lat temu przygotowałem dla nich indeks (dostępny tutaj), z rozpisaniem zakresu lat i miejscowości. Mam też fotografie starszych ksiąg z lat 1657–1715, ale ich odczytanie w całości zdecydowanie przekracza moje obecne możliwości.

Pozdrawiam serdecznie,
Marek
Mam zdjęcia z Mielca – parafii św. Mateusza z FS. Link do materiałów wysłałem Ci w wiadomości.

Heather

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów nazwiskiem i imieniem lub przynajmniej imieniem.
Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... 5276#75276
Ostatnio zmieniony sob 27 wrz 2025, 23:42 przez hlpedersen7, łącznie zmieniany 1 raz.
dominicmatras
Nowicjusz

Post autor: dominicmatras »

Witam,

Dziękuję za poświęcenie włożone w digitalizację tych cennych dokumentów! Dzięki tym wysiłkom udało mi się odnaleźć skany dotyczące licznych kuzynów z rodziny mojego dziadka, którzy mieszkali w Słopnicach.

Z niecierpliwością czekam na kolejne skany z Laskowej i Łososiny Górnej.

Pozdrowienia z Cleveland, Stany Zjednoczone.
Dominik
Awatar użytkownika
Rams_Daniel

Sympatyk

Post autor: Rams_Daniel »

Szanowni Państwo,

serdeczne gratulacje dla wszystkich zaangażowanych w projekt. Niesamowita praca!

Rozumiem, że celem pierwszorzędowym było zapoznanie się z dokumentami niezeskanowanymi przez Mormonów, niemniej jeśli jesteśmy już o krok dalej - czy może ktoś z Państwa dysponuje wiedzą o indeksacji/wyjaśnieniu sprawy dla ww. cytowanego poniżej zasobu z Parafii Podegrodzie? Może w AD Tarnów znajduje się właściwy mikrofilm lub kopia “Liber Baptizatorum” z lat 1764-1786 dla parafii Podegrodzie?

Będąc na miejscu dostałem informacje, że księgi z tego okresu zostały przekazane w pełni do AD w Tarnowie - oryginałów na miejscu nie ma.

Rams_Daniel pisze:Moi Drodzy,

kiedyś przy poszukiwaniach związanych z parafią Podegrodzie, natknąłem się na pewną nieścisłość w dostępnych zasobach internetowych (mikrofilm zawierający Księgi Parafialne z okresu 1761-1786). Zeskanowane Księgi Ochrzczonych (“Baptizatorum”), w rzeczywistości są zdublowanym skanem Ksiąg Małżeństw (“Matrimoniorum / Copulatorum”). Sytuacja ta wyjaśnia istnienie braków w zapisach dostępnych np. w Genetece.

Co więcej, taka Księga istniała i mam nadzieję, że istnieje dalej. Dowodem na to zdaje się być mikrofilm Liber Baptizatorum z parafii Podegrodzie, obejmujący okres do 1761 roku, gdzie na ostatnim zdjęciu tego mikrofilmu widniały dalsze strony ksiąg z widocznymi urywkami tekstu. Numery mikrofilmów na FamilySearch.org się zgadzają, zaś prawdopodobnie wina leży po stronie Operatora, który błędnie nazwał skany.

Czy mogliby Państwo pomóc w indeksacji/wyjaśnieniu sprawy dla tego zasobu? Może w AD Tarnów znajduje się właściwy mikrofilm lub kopia “Liber Baptizatorum” z lat 1761-1786 dla parafii Podegrodzie?

Proszę o nie sugerowanie się jedynie dostępnym w AD Tarnow indeksem, ponieważ tam ta księga nie jest wymieniona. Z informacji, które udało mi się zapisać w notesie, błędnie nazwany mikrofilm z Księgą Narodzin to był plik zawierający zapis na zakładce strony tytułowej:
  • ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
    Sfilmowane przez Genealogical Society Salt Lake City, Utah w,

Archiwum Diecezjalne Tarnów
    Operator: A. Borkowski
    Data filmowania: 02.05.1994
    Nr Emulsji Filmu: 5059126
    Nr Seryjny Filmu: 1654
    Nr projektu: POL-TAR I
    Nr rolki: 118

Miejsce przechowywania aktu: Parafia Podegrodzie
    Tytuł aktu: Księgi Kościelne Baptizatorum
    Pozycja: MP XIV 1A 1761-1786 ITEM 3
    ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
Awatar użytkownika
jan2024

Sympatyk

Post autor: jan2024 »

Raczej Genealodzy nic nie skanuja tylko pozyskali zdjęcia mikrofilmów od ,,Mormonów"
oczywiście w ADT są i księgi= oryginały i mikrofilmy. pozostawione tam po wizycie.
Ja przed laty dostałem informację, że nie chcą męczyć mikrofilmów bo się rysują i traktują to jako zapas.
Czytniki faktycznie mogę porysować klisze mikrofilmów.
Jest i problem z samymi mikrofilmami fizycznie rolki
to już po ponad 35 latach może ulec degradacji.
Kiedyś były dostępne na stronie ale po rozkazie Benedykta XVI wszystkie archiwa kościelne nakazały ukrycie tych skanów.
Wiem to np od kolegów z Lubgens który korzystali z publikacji z czasów pontyfikatu JP2.
A dziś niestety pozostały indeksy ale nie mają już zdjęć.
Inna sprawa jak coś jest w internecie to ja to kopiuje na swój komputer tak na wszelki wypadek bo czasami komuś przestaje sie podobać publikacja.
Strony czasami przestają działać
od kiedyś był Genpol dziś go niema a publikował np ciekawe czcionki z języka niemieckiego Genpou niema a ja nadal mam różne ,,szwabachy" i czytam sobie stare pismo niemieckie.
......................
Pozdrawiam.
Jan
wolakowna

Post autor: wolakowna »

Dzień dobry, odnośnie AD Tarnów więc pozwolę sobie je tutaj zadać :)

Czy posiadają Państwo w zasobach skany z miejscowości Witkówka (przysiółek Tabaszowej), Lipie (parafia Zbyszyce/Sienna) urodzenia od 1904 wzwyż, Lipie (parafia Zbyszyce/Sienna) zgony 1918 wzwyż, Tropie małżeństwa (na razie nie zostały dodane skany konkretnie z tej miejscowości, a wiem, że proboszcz jest w posiadaniu, ponieważ sam podał mi datę ślubu moich pradziadków) oraz Jamna (Paleśnica) zgony 1936 wzwyż.

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie informacje, na pewno pomogą mi one w dalszym rozbudowaniu drzewa genealogicznego.

Pozdrawiam,
Nikola
kroskr
Nowicjusz

Post autor: kroskr »

Dzień dobry
W Zespół: 906 / Księgi metrykalne parafii rzymskokatolickiej Cerekiew
Jednostka: 4575 / M-1784-1870-Wrzępia
Katalog: Małżeństwa
Lata: 1784-1870
pomiędzy plikiem 18 i 19 brakuje jednego skanu. To jakiś błąd przy obróbce, może brak w plikach źródłowych...
Czy ktoś mógłby to sprawdzić?
dane są zindeksowane, jesdnak interesuje mnie wpis, może zawiera więcej danych niż index

Pozdrawiam Krzysztof
Michal_Sk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Michal_Sk »

kroskr pisze:Dzień dobry
W Zespół: 906 / Księgi metrykalne parafii rzymskokatolickiej Cerekiew
Jednostka: 4575 / M-1784-1870-Wrzępia
Katalog: Małżeństwa
Lata: 1784-1870
pomiędzy plikiem 18 i 19 brakuje jednego skanu. To jakiś błąd przy obróbce, może brak w plikach źródłowych...
Czy ktoś mógłby to sprawdzić?
dane są zindeksowane, jesdnak interesuje mnie wpis, może zawiera więcej danych niż index

Pozdrawiam Krzysztof
Cześć,
indeksowałem Cerekiew z filmu 948456 albo 1883738 ale mam też niezależnie pozyskaną kopię filmu 2063043 który jest w skanotece - brak jest w materiale źródłowym, nie powstał w wyniku obróbki.

Napisz mi proszę PW to udostępnię co potrzeba z tych dwóch pozostałych filmów.
Pozdrawiam,
Michał
geneawdziek

Sympatyk

Post autor: geneawdziek »

Dzień dobry,

W Skanotece zauważyłem brak skanów w zespole 6515 Księgi metrykalne parafii rzymskokatolickiej Porąbka Uszewska - jednostka 5535 - Z-1784-1832-Porąbka
Katalog: Zgony - Lata: 1784-1832

Jest wielka dziura czasowa pomiędzy plikiem 23 (strony księgi zgonów 22 i 23) i plikiem 24 (strony 40-41). Brakuje 16 stron księgi, czyli 8 skanów obejmujących lata 1801-1813, w których na pewno umarło kilku moich przodków.

Czy da się to wyjaśnić i poprawić? Uważam, że nie jest to problem techniczny w Skanotece. Jest to problem, który chyba powstał wcześniej w czasie skanowania na przykład.

Pozdrawiam
Ryszard
Anuszka

Post autor: Anuszka »

Dzien dobry. Zauwazylam ze w skanach parafi Skrzyszow, okolice Tarnowa brak skanow Malzenstw miedzy 1811 a 1837, zespol 7730. Te ksiegi istnieja wedlug archiwum doecezjalnego w Tarnowie, bardzo prosze czy byla by mozliwosc uzupelnienia tego zespolu? Dziekuje
Paulus_Petrus_Pradel

Post autor: Paulus_Petrus_Pradel »

Dzień dobry. Czy ktoś z Szanownych Państwa posiada wiedzę na temat Księgi Małżeństw Parafii Cerekiew z lat 1688-1782? Czy w ogóle są gdzieś dostępne te skany? Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje w tym zakresie.

Z uszanowaniem

Paweł
Alineczka

Sympatyk

Post autor: Alineczka »

Księgi parafii Rożnowice kończą się na 1884. Szukam księgi małżeństw z następnego roku, czyli 1885. Jest gdzieś dostępna?
Pozdrawiam,
Alina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”