Dzień dobry,
jeszcze raz moje gorące podziękowania. Udało mi się ustalić, (dzięki Pani?) pomocy, rodzinne powiązania. Okazuje się, że moja żona jest prapraprawnuczką Semena Jaroszuka wywiezionego w 1875 z synem Janem do guberni orenburskiej a później przewiezionego do Czelabińska. Tam została w 1888 r. przymusowo przewieziona reszta rodziny. W latach 20-tych XX w. Część z potomków Semena wróciła do Polski, niektórzy zostali w Rosji.
Po paru latach poszukiwań i zbierania szczątkowych informacji od rodziny ustaliłem powiązania.
Miałem już nikłe nadzieje na rozwiązanie zagadki a tu dobry Duch pomógł rozwiązać supeł.
Serdecznie pozdrawiam,
Marek Marszałek
(marek.marszalek@gmail.com)
Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.2
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Marszalek_Marek
-
MałgorzataB
Dzień dobry . Szukam jakichkolwiek danych na temat Jana Mietlińskiego syna Antoniego ur. ok 1891r w Sierosławicach powiat konecki obecnie woj. świętokrzyskie, który prawdopodobnie w wieku 17-18 lat został wcielony do armii carskiej i służył tam prawdopodobnie 7 lat. Proszę o pomoc lub wskazówki jak znaleźć jakieś dane na ten temat
-
Irena_Powiśle

Jan Mietlinski s. Antoniego, l. 35, szeregowy 14 Ołonieckiego pułku piechoty, ur. gub. Radomska pow. kozienicki w. Stanisławowice, żonaty, katolik, został ranny w walce dnia 14.VIII. 1915 przy Złoczewie, trafił na początku punktu ewakuacyjnego i szpitala wojskowego w mieście Czerkasy gub. Kijowskiej, gdzie się znajdował do dnia 9.XII.1915, następnie został przydzielony do drużyny wracających do zdrowia.
Były to drużyny-zespoły już robotników przy szpitalu lub w mieście.
To dane z kartki informacyjnej.
Były to drużyny-zespoły już robotników przy szpitalu lub w mieście.
To dane z kartki informacyjnej.
Pozdrawiam,
Irena
Irena