Litwa kowieńska
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- JanczewskaM

- jarymi

Re:
WItam
Mam pytanie czy gdzieś są dostępne księgi metrykalne z Kowna - lata 1760 - 1800 ?
Mam pytanie czy gdzieś są dostępne księgi metrykalne z Kowna - lata 1760 - 1800 ?
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
Re:
Ruszam na Upitę, po wielu bojach udało mi się dotrzeć do mapy tego powiatu, może komuś się przyda (pewnie w wielu miejscach jest ale ja strasznie długo szukałam):
http://www3.lrs.lt/home/images/VISI/Upytes-pavietas.jpg
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3310 ... index.html
Łucja
http://www3.lrs.lt/home/images/VISI/Upytes-pavietas.jpg
http://lakewierzycki21.bloog.pl/id,3310 ... index.html
Łucja
Czy ktoś z Was przeszukiwał w Lietuvos Valstybės Istorijos Archyvas wpisy do ksiąg szlachty gubernii kowieńskiej?
U Uruskiego jest zapis, który mnie interesuje. Podany jest tylko rok wpisu wylegitymowanej rodziny ale mnie bardziej interesuje miejsce zamieszakania/pochodzenia.
Czy można zlecić LVIA zrobienie skanu takiego zapisu czy też trzeba to robić samemu na miejscu?
Jak oni mają zorganizowane te księgi? Czy jest jakś ewidencja, indeksacja, podział na lata, itd?
U Uruskiego jest zapis, który mnie interesuje. Podany jest tylko rok wpisu wylegitymowanej rodziny ale mnie bardziej interesuje miejsce zamieszakania/pochodzenia.
Czy można zlecić LVIA zrobienie skanu takiego zapisu czy też trzeba to robić samemu na miejscu?
Jak oni mają zorganizowane te księgi? Czy jest jakś ewidencja, indeksacja, podział na lata, itd?
Przemek Kisielewski
- Michał_Zieliński

- Otrzymał podziękowania: 14 times
Ja przeszukiwałem księgi szlachty guberni wileńskiej.
Archiwum LVIA nie przeprowadza kwerendy na zamówienie (przynajmniej mi nie udało się uzyskać potwierdzenia, że takie usługi wykonują).
Korzystałem więc z usług osób spoza archiwum, które odpłatnie świadczą takie usługi i w ten sposób uzyskiwałem kopie interesujących mnie wywodów. Niestety trochę to kosztuje, ale jeśli interesują Ciebie pojedyńcze wywody to bez wąpienia jest to tańsze i bardziej efektywne czasowo niż podróż do Wilna.
Księgi są podzielone latami i literami (np. litera L, lata 1798-1820, litera P lata 1798-1812 itp).
P.S. Uruski podaje tylko wyrywkowe informacje z wywodów (rzadko kiedy wymienia wszystkie osoby wywodzące się - w samych wywodach informacji jest nieporównywalnie więcej).
Pozdrawiam,
Michał
Archiwum LVIA nie przeprowadza kwerendy na zamówienie (przynajmniej mi nie udało się uzyskać potwierdzenia, że takie usługi wykonują).
Korzystałem więc z usług osób spoza archiwum, które odpłatnie świadczą takie usługi i w ten sposób uzyskiwałem kopie interesujących mnie wywodów. Niestety trochę to kosztuje, ale jeśli interesują Ciebie pojedyńcze wywody to bez wąpienia jest to tańsze i bardziej efektywne czasowo niż podróż do Wilna.
Księgi są podzielone latami i literami (np. litera L, lata 1798-1820, litera P lata 1798-1812 itp).
P.S. Uruski podaje tylko wyrywkowe informacje z wywodów (rzadko kiedy wymienia wszystkie osoby wywodzące się - w samych wywodach informacji jest nieporównywalnie więcej).
Pozdrawiam,
Michał
-
Strzalkowska_Anna

Witam serdecznie
wlasnie natrafilam na powiazanie mojej rodziny z Kownem. Zygmunt Boleslaw Rewkowski (1905-1961) byl tam urodzony. Czy ktos z panstwa moze natrafil na informacje o Rewkowskich w tym rejonie? Chcialabym tez wiedziec gdzie szukac spisu cmentarzy w Kownie, czy byl zrobiony kiedys spis, jak kiedys przez Jana Puchalskiego? Podejrzewam ze tam wlasnie pochowani beda Zygmunta Rewkowskiego przodkowie. Dziekuje! a
wlasnie natrafilam na powiazanie mojej rodziny z Kownem. Zygmunt Boleslaw Rewkowski (1905-1961) byl tam urodzony. Czy ktos z panstwa moze natrafil na informacje o Rewkowskich w tym rejonie? Chcialabym tez wiedziec gdzie szukac spisu cmentarzy w Kownie, czy byl zrobiony kiedys spis, jak kiedys przez Jana Puchalskiego? Podejrzewam ze tam wlasnie pochowani beda Zygmunta Rewkowskiego przodkowie. Dziekuje! a
-
Pawel_Jurewicz

Nie wiem jak z Deputacją Kowieńską, ale na pewno cały tzw "fond szlachecki" deputacji wileńskiej w Archiwum Historycznym w Wilnie jest w całości zmikrofilmowany ( stąd przypuszczam, że i kowieńskiej także), istnieje do niego indeks rzeczowy i osobowy ( spis nazwisk). Dla wykonania kopii jest specjalny czytnik cyfrowy , niestety niezbyt doskonały, trzeba ustawiać każdą klatkę ręcznie, co dla wiekszej ilosci kopiowanych stron staje sie nieco zmudne. Do tego kopie cyfrowe o ile w miarę czytelne na ekranie są prawie zupełnie do dyskwalifikcji na wydruku papierowym. Próby robienia zdjęc aparatem z czytnika " klasycznego" również muszę zakwalifikować jako niedostateczne, nierównomierne oswietlenie powoduje zupełną czerń na obrzeżach co uniemożliwia późniejsze czytanie.
Za kopie cyfrowe niestety płacić ( niewielkie sumy) i dysk ze skanami otzrymuje się następnego dnia po wykonaniu zamówienia.
Pozdrawiam
Paweł Jurewicz
Za kopie cyfrowe niestety płacić ( niewielkie sumy) i dysk ze skanami otzrymuje się następnego dnia po wykonaniu zamówienia.
Pozdrawiam
Paweł Jurewicz
Czyli najlepiej zamówić skany na dysku podając rok i nazwisko. Czy tak?
Czy też ktoś fizycznie musi przeszukać mikrofilm i powiedzieć jakie strony chce mieć zeskanowane i wtedy dają mu dysk na drugi dzień?
Dzięki Paweł i Michał za informacje.
Najważniejsze, że księgi ocalały.
Przyszło mnie do głowy zapytać się jeszcze o dostęp do arkuszy spisowych Wszechrosyjskiego Spisu Powszechnego 1897.Czy ktoś z Was korzystał i z tego źródła? Dla Litwy Kowieńskiej ocalało sporo arkuszy. Podawałem już w tym wątku nazwy miejscowości dla których są zachowane arkusze spisowe.
Pisałem do LVIA w tej sprawie ale odpowiedzieli bardzo wymijająco pisząc ni z gruszki ni z pietruszki, że nie robią kwerend. Pytałem się tylko o dostęp do arkuszy spisowych.
Czy też ktoś fizycznie musi przeszukać mikrofilm i powiedzieć jakie strony chce mieć zeskanowane i wtedy dają mu dysk na drugi dzień?
Dzięki Paweł i Michał za informacje.
Najważniejsze, że księgi ocalały.
Przyszło mnie do głowy zapytać się jeszcze o dostęp do arkuszy spisowych Wszechrosyjskiego Spisu Powszechnego 1897.Czy ktoś z Was korzystał i z tego źródła? Dla Litwy Kowieńskiej ocalało sporo arkuszy. Podawałem już w tym wątku nazwy miejscowości dla których są zachowane arkusze spisowe.
Pisałem do LVIA w tej sprawie ale odpowiedzieli bardzo wymijająco pisząc ni z gruszki ni z pietruszki, że nie robią kwerend. Pytałem się tylko o dostęp do arkuszy spisowych.
Przemek Kisielewski
-
Skarulis_Andrius
A może ktoś namierzył gdzieś Kulwieciów na Litwie poza Wędziagołą, Ławaryszkmi, Szatami i Kiejdanami? Te sprawdziłam.
Pozdrawiam
Małgorzata[/quote]
Witam,
jestem pochodzenia ze Skorul (Skaruliai), parafii Skorule(teraz Jonavos parapija (parafia Janow)).
Kulwieci mieszkali w parafii Skorulskiey.
Moja baza danych zawiera ponad 50 osob z tym nazwiskiem.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Małgorzata[/quote]
Witam,
jestem pochodzenia ze Skorul (Skaruliai), parafii Skorule(teraz Jonavos parapija (parafia Janow)).
Pozdrawiam
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Oj! Oj!Skarulis_Andrius pisze: jestem pochodzenia ze Skorul (Skaruliai), parafii Skorule(teraz Jonavos parapija (parafia Janow)).
Pozdrawiam
A czy podzielisz się ze mna tymi danymi?!! Poproszę. Bardzo poproszę!
Może masz tam mojego prapradziadka, którego szukam bezskutecznie.
Pozdrawiam
Małgorzata
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 10 times
-
Skarulis_Andrius
Oj! Oj!
Pozdrawiam
Małgorzata[/quote]
Mam dane na 5 osób - Kulwiec Piotr.
Wedlug daty urodzenia może ten Piotr:
Status Animarum parafii Skorulskiey roku 1830
Folwark Smyczki
Kazimierz Kulwiec 42 lat, żona Roża 24 lat, dzieci Tadeusz 4 lata, Piotr 3 lata, Marcelli 1 rok.
Kulwieci w parafii Skorulskiey: Skorule [Skaruliai], Smyczki [Smičkiai], Laikiszki [Laikiškiai], Czyczyny [Čičinai], Pupkule [Pupkuliai], Kulwa [Kulva], London [Londonas], Paryż [Paryžius], Rogaże [Ragožiai], Staszance [Stašėnai], Janow [Jonava]
Moja baza danych zawiera nie ponad 50, a ponad 200 osob
PS: przepraszam piszę z błędami, bo nie uczylam się języku polskiego
Pozdrawiam
Małgorzata[/quote]
Mam dane na 5 osób - Kulwiec Piotr.
Wedlug daty urodzenia może ten Piotr:
Status Animarum parafii Skorulskiey roku 1830
Folwark Smyczki
Kazimierz Kulwiec 42 lat, żona Roża 24 lat, dzieci Tadeusz 4 lata, Piotr 3 lata, Marcelli 1 rok.
Kulwieci w parafii Skorulskiey: Skorule [Skaruliai], Smyczki [Smičkiai], Laikiszki [Laikiškiai], Czyczyny [Čičinai], Pupkule [Pupkuliai], Kulwa [Kulva], London [Londonas], Paryż [Paryžius], Rogaże [Ragožiai], Staszance [Stašėnai], Janow [Jonava]
Moja baza danych zawiera nie ponad 50, a ponad 200 osob
PS: przepraszam piszę z błędami, bo nie uczylam się języku polskiego
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Grażyna, Andrius - bardzo dziękuję.
Andrius - skąd masz te dane? masz może skany jakichs dokumentów, albo namiary gdzie ich szukać? Gdzie można znalęźć ten Status Animarum parafii Skorulskiey roku 1830.
pozdrawiam
Małgorzata
Andrius - skąd masz te dane? masz może skany jakichs dokumentów, albo namiary gdzie ich szukać? Gdzie można znalęźć ten Status Animarum parafii Skorulskiey roku 1830.
pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
Skarulis_Andrius
- JanczewskaM

Andrius bardzo się cieszę, że zawitałeś na nasze forum
Bariera językowa utrudnia nam trochę poszukiwania na Litwie i Twoja obecność tutaj moglaby nam bardzo pomóc, oczywiście jeśli będziesz mógł i miał ochotę. Czy gdzieś w internecie są jakieś informacje jakie zasoby znajdują się w archiwum Archidiecezji Kowieńskiej? Szukam metryk urodzenia z lat około 1897 parafia Św. Trójcy (Švč. Trejybės)w Kownie. Czy genealodzy litewscy mają swoje fora oprócz genealogija.lt? Ciekawa jestem czy jest coś indeksowane i czy moglibyśmy połączyć siły... tworząc coś w rodzaju geneteki.
Monika Janczewska