A jak z nazwiskiem Dzban?
[url=http://[......]/gb/[...]]heheszki[/url]
*Moderacja - pierwsze ostrzeżenie za spam - drugiego nie będzie (JarekK)
Nazwiska - D
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Gawroński_Zbigniew

Wbrew pozorom jest to piekielnie trudne w interpretacji nazwisko. Znaczenie wydaje się oczywiste. Od dzbana, dzbanka, dzbanyszka, zbanyszka itp.
W czym problem? W tym, że nazwisko Dzban występuje we wszystkich krajach dookoła Polski. Nie przymierzając daleko: dobrze znana wszystkim Julia Pitera to też Dzban tylko, ze po rosyjsku, a znana pisarka dla dzieci Krugerowa to też Dzban tylko, że po niemiecku itd. Takie przykłady można mnożyć.
Pozdrawiam pięknie.
W czym problem? W tym, że nazwisko Dzban występuje we wszystkich krajach dookoła Polski. Nie przymierzając daleko: dobrze znana wszystkim Julia Pitera to też Dzban tylko, ze po rosyjsku, a znana pisarka dla dzieci Krugerowa to też Dzban tylko, że po niemiecku itd. Takie przykłady można mnożyć.
Pozdrawiam pięknie.
Zbigniew
-
Wladyslaw_Moskal

Re: Nazwiska na D
-----------------------------------------------------------jandzban pisze:A jak z nazwiskiem Dzban?
[url=http://[......]/gb/[...]]heheszki[/url]
*Moderacja - pierwsze ostrzeżenie za spam - drugiego nie będzie (JarekK)
----------------------------------------------------------------Gawroński_Zbigniew pisze: Wbrew pozorom jest to piekielnie trudne w interpretacji nazwisko. Znaczenie wydaje się oczywiste. Od dzbana, dzbanka, dzbanyszka, zbanyszka itp.
Pozdrawiam pięknie.
Dodam, ze obecnie nazwisko Dzban w Polsce nie wystepuje !!! [3 zrodla].
Kiedys ... tak, ale ... wyemigrowali;
https://familysearch.org/search/records ... me%3Adzban
Wladyslaw
Średzki
Panie Władysławie,Wladyslaw_Moskal pisze: Sadze, ze odszukanie informacji o pradziadku i straszych przodkach duzo Ci powie. Tworz drzewo, a poznasz jak powstalo Twoje nazwisko.
Nie bede zaskoczony, jesli w powstaniu nazwiska pomogly relacje proboszcz->organista->nazwisko.
Pozdrawiam, Wladyslaw
PS
Wiem, ze nosisz nazwisko Sredzki. Ale dlaczego zamykasz sobie droge do kontaktu z innymi Sredzkimi nie podajac sojego imienia i nazwiska ?
Bardzo dziękuję za konstruktywne i cenne uwagi. Zawsze to jakiś trop. Jak pisałem wcześniej temat jest dla mnie trudny bo najstarsi z rodziny juz poumierali. POZA tym mieszkam we Wrocławiu i nie mam kontaktu (kompletnie ich nie znam) z rodzina z Witkowa.
Odnośnie pradziadka wiem ze zginal podczas obrony Warszawy w 1939r, był organista i w 1926 był uczniem Szkoły Handlowej (jest podpisany w książce Polska Deklaracja o Podziwie i Przyjaźni dla Stanów Zjednoczonych).
Odnośnie prapradziadka wiem od ojca ze w 1965 roku miał ponad 90 lat. Niestety tato nie pamięta nic więcej
Zapraszam do.kontaktu każdego spokrewnione z rodzina Średzkich.
Pozdrawiam
Michał