Autorzy indeksów

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nejman_Andrzej »

Witam,

mi również nie podoba się ten nowy system. Przyznam, że te liczby zawsze mnie trochę motywowały do pracy. Natomiast te procenty na pewno nigdy nie będą taką silną motywacją.

Jak czytałem, są też inne osoby, które były przynajmniej częściowo motywowane statystykami w formie liczb.

Jestem ciekaw, czy nie zmaleje teraz liczba dokładanych indeksów lub liczba indeksujących.

Pozdrawiam
Andrzej
Piórkowska_Ewa

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piórkowska_Ewa »

Witam.
Na stronę trafiłam 3 lata temu, indeksuję dwa. Indeksuję, bo uważam ten projekt za wartościowy - choć część moich znajomych zupełnie nie rozumie dlaczego to robię.
Idea ideą, ale było mi miło widząc 20000, a teraz kiedy mój syn (on mi z reguły to sprawdzał) zobaczył te procenty - to pyta mnie to ile mamo?
Dla mnie to było miłe zobaczyć liczbę skanów - to była moja mała nagroda. Szkoda.
Ewa
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

Jak zawsze lepsze jest wrogiem dobrego. Przecież, gdyby nie naciski na administratorów geneteki w dawnym kształcie o dodanie dodatkowych pól do wyszukiwania, nie było by dzisiejszych problemów ze znikaniem indeksów. Były by większe problemy ze znalezieniem osób o popularnych nazwiskach. A indeksy i mnie znikały i ja też komuś kasuje indeksując w obecnym formacie.
I nadal będę indeksował.
Pozdrawiam
Jurek
Rutar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Rutar »

Witam wszystkich :)

Zindeksowałem na razie jeden rocznik urodzeń jednej z Warszawskich parafii- 817 aktów. Wciągnęło mnie i indeksuje kolejny rocznik urodzeń-457 aktów. Nie przestanę nawet gdyby lista zniknęła.Ważne jest dla mnie to, że Ja wiem o tym że coś zrobiłem i może komuś to pomoże.
Mimo że są skany do indeksowanych parafii i to po Polsku to uzupełniam wszystkie pola by być może skrócić czyjeś poszukiwania.

Pozdrawiam serdecznie,

Rutar(687 na liście 0,006)
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Rutar pisze:Witam wszystkich :)

Zindeksowałem na razie jeden rocznik urodzeń jednej z Warszawskich parafii- 817 aktów. Wciągnęło mnie i indeksuje kolejny rocznik urodzeń-457 aktów. Nie przestanę nawet gdyby lista zniknęła.Ważne jest dla mnie to, że Ja wiem o tym że coś zrobiłem i może komuś to pomoże.
Mimo że są skany do indeksowanych parafii i to po Polsku to uzupełniam wszystkie pola by być może skrócić czyjeś poszukiwania.

Pozdrawiam serdecznie,

Rutar(687 na liście 0,006)

I właśnie o to w tym wszystkim chodzi. Nic dodać nic ująć
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
W związku z tym iż nikt ze ŚWIĘTOGENEM nie konsultował, nie zapytał, nie uprzedził, nie powiadomił o podjęciu decyzji o podmianie indeksów ( o wyrzuceniu pracy wolontariuszy do kosza) uważamy tą decyzję za błędną i nic nowego nie wnoszącą, zostałem upoważniony do zakomunikowania na forum iż indeksy przygotowane w formie podstawowej (nie oznacza to że zostały przygotowane na podstawie sumariuszy) przez wolontariuszy wspólpracujących ze ŚWIĘTOGENEM nie będą podmieniane na indeksy rozbudowane. Oba indeksy będą istniały w genetece obok siebie. Żeby było wysztko jasne dotyczy to indeksów opracowanych na podstawie materiałów firmowanych przez ŚWIĘTOGEN czyli materiałów pochodzących z AP Kielce, AP odział Sandomierz AD Kielce oraz parafii świętokrzyskich.

Maciej Terek
Awatar użytkownika
Misiewicz_Elżbieta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Misiewicz_Elżbieta »

Indeksowałam też ze Świętogenu,cieszę się z powyższej decyzji.Z indeksowanie z aktów podstawowych danych z 50 lat,to pytam czy to nie jest ogromna praca?! I to ma byc wyrzucone do kosza?!
Pozdrawiam,
pozycja na liście 19-0,928%
jurekzur

Sympatyk
Legenda
Kontakt:

Post autor: jurekzur »

keret pisze:Witam
W związku z tym iż nikt ze ŚWIĘTOGENEM nie konsultował, nie zapytał, nie uprzedził, nie powiadomił o podjęciu decyzji o podmianie indeksów ( o wyrzuceniu pracy wolontariuszy do kosza) uważamy tą decyzję za błędną i nic nowego nie wnoszącą, zostałem upoważniony do zakomunikowania na forum iż indeksy przygotowane w formie podstawowej (nie oznacza to że zostały przygotowane na podstawie sumariuszy) przez wolontariuszy wspólpracujących ze ŚWIĘTOGENEM nie będą podmieniane na indeksy rozbudowane. Oba indeksy będą istniały w genetece obok siebie. Żeby było wysztko jasne dotyczy to indeksów opracowanych na podstawie materiałów firmowanych przez ŚWIĘTOGEN czyli materiałów pochodzących z AP Kielce, AP odział Sandomierz AD Kielce oraz parafii świętokrzyskich.

Maciej Terek
Gratuluję decyzji
Życzę aby trafiła się parafia z indeksami z sumariuszy i z aktów z unikatów to samo z duplikatów a może jeszcze z raptularzy i ksiąg po łacinie :D
Pozdrawiam
Jurek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jurku zdarzało się:) I zawsze jest pytanie co z tym robić. Wiele czasu temu panował pogląd (i wśró zarządzających i sród indeksujących),żeby tworzyć "combo/zbitkę/hybrydę) *(bo użytkownicy nie rozumieli ż emogą być dwa czy nawet trzy akty o róznych treściach, tych samych numerach w roczniku)
po próbie upakowanie ASC + łacińskiej + (tego nie jetem pewny, ale chyba) raptularza w kilu parafiach

NIGDY więcej!
osobne indeksy winny być.
A postulat rozdzielmy wpisem, nazwą (np "z summariusza") indeksy stworzone na różnej bazie, ale (teoretycznie) dotyczacych tego samego - zgłaszałem prawie od początku istnienia geneteki (wraz z przysłąniem treści skorowidzów zorbionych przez USC w latach chyba 60 dotyczących parafii wolskiej)- to się prawei do niczego nie nadawało, już przy pobieżnym sprawdzeniu z księgą wyszło ponad 30% pomysłem uniemożłiwiających odnalezienia aktu (typu dzieci pod nazwiskami akuszerek wpisane w skorowdiz)
prawie 1/3 wpisów błędna.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Re: Autorzy indeksów

Post autor: Komorowski_Longin »

Komorowski_Longin pisze:A może tak trochę demokracji - woli ludu; przeprowadźmy ankietę wśród indeksujących (niezależnie od aktualnych wyników procentowych), niech większość zdecyduje. A swoją drogą czy nad tym "INTERESEM" jeszcze ktoś panuje i go dogląda (czyt. ma władzę) ?. Proszę o usunięcie mojego nazwiska z listy autorów indeksów.

Longin.
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

keret pisze:W związku z tym iż nikt ze ŚWIĘTOGENEM nie konsultował, nie zapytał, nie uprzedził, nie powiadomił...
Macieju,

Według moich informacji Marta prosiła Kornelię o indeksowanie w rozszerzonym formacie tak samo jak innych koordynatorów indeksacji. Format ten już jest stosowany od prawie dwóch lat i udawanie niewiedzy jest teraz nie na miejscu.

Gdybyś czytał uważnie moje wypowiedzi - praca indeksujących od jakiś 2 dni nie jest już "wyrzucana do kosza" (jak to określiłeś).
Każdy indeksujący nawet po podmianie indeksu będzie widoczny wśród indeksujących daną parafię oraz ma zindeksowane parafie wymienione na profilu. Jedyny minus to nadal ubywające ilości co się nie zmieni (tak samo jak % statystyki na obecną chwilę).

Co do Twoich decyzji - mam nadzieję, że konsultowałeś je z Martą?
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Brawo ! Od 2 dni robicie coś, co robione być powinno od dawien dawna. Dopiero głos większej ilości osób coś dał, chociaż sprawa poruszana była sporo czasu temu .
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Marcinie,

Czasem najtrudniej wpaść na proste rozwiązania. Jakoś w całej tej dyskusji nikt nawet nie zaproponował takiej formy rozwiązania więc masz tu odpowiedź dlaczego tak późno.

Zresztą tak jak pisałem - nie jest to rozwiązanie ubywających indeksów. Wszyscy się skupili na tym zamiast pomyśleć w jaki sposób upamiętnić osoby robiące indeksy.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Zgłosiłam swoją prośbę Marcie o "zdjęcie mnie" z "Zasobów w trakcie indeksowania" i prośba moja została uwzględniona.
Dziękuję wszystkim za współpracę.Może kiedyś wrócę do indeksowania dla Geneteki.Teraz jednak spróbuję robić to dla kogo innego.Dla porównania.Bo indeksowanie to u mnie już nałóg .
Pozdrawiam koleżanki i kolegów i życzę owocnej pracy.
Dana
gz1411

Sympatyk
Tytan

Post autor: gz1411 »

PTG – jest stowarzyszeniem i działa na zasadach jak większość działających w Polsce stowarzyszeń..( jestem po lekturze Statutu PTG i wypisu z KRS-u )

Ja tez jestem członkiem stowarzyszenia, które skupia w swojej strukturze osiem mniejszych stowarzyszeń . Posiedzenia zarządu odbywają się raz na kwartał , z chwilą wystąpienia jakiegoś problemu lub sprawy która wymaga ustaleń , zwołuje się natychmiast Zarząd ( ok. 20 osób ), a jeżeli nie jest to możliwe zbiera się Prezydium Zarządu rozpatruje problem i wydaje komunikat lub podejmuje uchwałę , którą wszyscy przyjmują do wiadomości i stosowania.

W tym wątku nie zauważyłem wypowiedzi kogokolwiek z Zarządu PTG, a strona jest oficjalną stroną PTG .
Co gorsza przy wielu profilach osób wypowiadających się tutaj widnieje „ Członek PTG” i z Waszym zdaniem i uwagami jakie tutaj wypowiadacie szanowni Członkowie PTG nikt się nie liczy ,a o uszanowaniu Waszej wiedzy i doświadczenia w genealogii nie wspomnę.

Wypowiada się tylko Sebastian, który za nadmiar pracy ( w co wierze ) przerzuca winę na innych, dzisiaj na ŚWIĘTOGEN bo się nie konsultował ? Hm.

Dziwię się również , ze zasłużeni dla genealogii ( nie jestem w stanie teraz wymienić wszystkich za co przepraszam ) ale np. Eliza – GENEALOG ROKU – nie jest Członkiem Honorowym PTG tylko Sympatykiem?????.

O cyfrach zamiast procentów nie ma już po co mówić.

Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”