W metryce pod jednym numerem jest zapis o zgonie dwóch osób (rodzeństwa, siostry i brata). Jak poprawnie sporządzić dla nich indeksy? Chodzi mi nadanie nr. aktu dla drugiej osoby.
Dziękuję z góry za pomoc.
Pozdrawiam
MariannaF
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Może to będzie banalne, co napiszę, ale ja w takich sytuacjach po skopiowaniu fragmentu tekstu poprzez przytrzymanie klawiszy Ctrl+Insert, wklejam taki tekst skrótem klawiszy: Shift+Insert. I aż do czasu skopiowania do "schowka" innego tekstu, używam tego Shift+Insert. Chyba, że nie o to chodzi...Pawłowski_Henryk pisze:Witam,
a ja mam pytanie do znawców worda.
czy można w jakis sposób utworzyć skrót klawiszy który powtarzałby ciąg wyrazów?
Robię dokumentację drzewa wg. wzoru Dworzaczka wpisując każdy akt w tabelkę pod odpowiednią datą.
I zamiast wpisywać po raz kolejny Lib.Mort v.Ujanowice czy coś podobnego znacznie lepiej byłby mieć jakąś kombinację klawiszy która wpisywałaby to za mnie.
Próbowałem rozczytać Pomoc do worda ale nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie.
W przypadku austriackich ksiąg metrykalnych z końca XVIII w zapisywanych w tabelkach wymyśliłem taki sposób ich dokumentowania że powtarzam nazwy wszystkich kolumn i wpisuję do nich dane. Przydałby mi się skrót w którym wpisałbym taką formułę:
Mensis: Nr Domus: NOMEN: Religio:Catholica: Accatholica: Sexus: Puer Puella Thori: Illegitimi Legitimi PARENTES: PARENS: MATER: PATRINI: NOMEN:CONDITIO
i spokojnie wypełniał.

Lesław,awdochin pisze: https://voicenote.in/live/
W opcjach jest język polski, można też edytować swój słownik na wymawiane słowa. Nazwiska niby są w bazie, ale dla nietypowych potrafi przekręcać - należy więc wprowadzić korekty do swojego słownika.

Witam,Sroczyński_Włodzimierz pisze: 4. sprawdzenie: ciągłości bazy - funkcja typu "jeśli numer w komórce większy o 1 od komórki wyżej to 1, jeśli nie to 0"