Archiwum Państwowe w Kielcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Zbigniew_Z

Sympatyk

Post autor: Zbigniew_Z »

Chodzi mi o lata 1830-32 i 1857-59, a tych na Family Search niestety nie ma.
W parafii też nie ma z jakiegoś powodu księgi urodzeń 1826-74. Wiem, że kiedyś była, bo sam z niej korzystałem. Niestety, od 2.5 roku nie ma jej tam i nikt niestety też nie wie gdzie się obecnie znajduje - ciężko to wyjasnić.
Proszę więc bardzo o pomoc.
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Proszę podać dane, postaram się pomóc tylko nie wcześniej jak za jakieś 2 tygodnie bo na razie mam sporo zobowiązań. Mogę akty odszukać i podać numery do zamówienia skanów. Nie robię zdjęć bo nie mam aparatu.

Iwona
Zbigniew_Z

Sympatyk

Post autor: Zbigniew_Z »

Bardzo dziękuję za życzliwość i chęć pomocy.
Dane podam na pw. dobrze?
Pozdrawiam
Zbyszek
goodhand

Sympatyk

Post autor: goodhand »

Proszę o pomoc w AP Kielce metryka urodzenia Marianny Kucaba w parafii Jędrzejów z roku 1898
Pozdrawiam Krzysztof
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Krzysztofie, znasz rok i parafie !

Napisz do archiwum i zamów sobie ten akt.

Koszt skanu około 4,- zł Obrazek
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marekzaborski »

Proszę o pomoc w sfotografowaniu kilku stron w księdze hipotecznej konkretnej wsi powiatu iłżeckiego. Jeśli ktoś będzie w stanie pomóc, podam szczegóły.
Osobiście podjechać nie mogę do Kielc, a AP moje wnioski spuszcza na drzewo, tłumacząc niemożność podjęcia się zadania brakiem czasu na tak "rozległe" poszukiwania oraz brakiem sumariusza w księdze.
Rozumiem ich, niemniej jednak jestem w kropce.

Marek
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Których stron to pójdę we czwartek. Myślałam, że tam szukać samemu trzeba.
lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Witam zwracam się z prośbą do osób odwiedzających Archiwum Państwowe w Kielcach i chętnych pomóc o odszukanie aktu małżeństwa w księgach z Parafii Wielgie Kacpra Małaczka z Franciszką Stefańską przed rokiem 1829.
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
Pozdrawiam Łukasz
lukasso

Sympatyk

Prośba nie aktualna okazało się że na familysearch jest Parafia Wielgie wrzucona do katalogu Łódz brakujace księgi z katalogu Radom
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440
Przepraszam za zamieszanie i pozdrawiam
lukasso

Sympatyk

Witam zwracam się z prośbą (choć pewnie i tak nikt nie pomoże) do osób odwiedzających Archiwum Państwowe w Kielcach o pomóc w odszukanie aktów zgonu w parafii Mirzec w latach 1810-1824
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... ord=mirzec
Feliksa Gładysza i Agnieszki Gładysz z domu Duda (małżonkowie rodzice Filipa Gładysza mojego pra....przodka)
Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
Pozdrawiam Łukasz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Łukasz, teraz do archiwum się nie chodzi, wszystko jest tu w necie, Dzięki Ludziom Pracowitym którzy nawet nie za Bóg zapłać, ani za Dziękuje, na nic nie oglądają się tyko fotografują i wstawiają metryki do kompa. Po to byśmy my wszyscy mogli z tego korzystać, ale i tak źle, bo są tu żądania np. czego brak metryki, albo rocznika. Genealogia, jest tylko dla cierpliwych, może kiedyś będzie tak jak we Francji, wszystkie starocie w komputerze i praca jednym palcem, ciekawe na co będziemy narzekać.
Łukasz wydaje mi się ze Mirzec ten koło Tychowa będzie w AP Radom, granice powiatów i województw są inne niż granice Diecezji, czy Dekanatu.
Napisz do AP w Radomiu, podaj namiary na metryki, znajdą i odpiszą nawet szybciej niż z Kielc, za drobną opłatą i podać adres zwykłej poczty z listonoszem i wysłaniu mailem dowód wpłaty, przyjdzie Ci na dysku to co trzeba, pozdrawiam - Julian
lukasso

Sympatyk

Witam,
po pierwsze doskonale wiem, że wiele osób bezinteresownie wykonuje ogromna pracę ale i ja mając dostąp np do ksiąg ze Zwolenia których nigdzie w sieci nie ma osobą które napiszą staram się wyszukać akty. Zresztą nikogo do niczego nie zmuszam to jedynie dobra wola ludzi.
Mirzec i te lata które mnie interesują są w AP w Kielcach zgodnie z podanym linkiem (wiem że granice się nie pokrywają i np Księgi trafiały przy dawnym podziale na województwa do oddziałów Archiwum Państwowego np do Starachowic a po zamknięciu oddziału zasób przeniesiono do Kielc i tak np księgi z Ciepielowa do ok 1875 roku zamiast znajdować się w niedalekim Radomiu znajdują się w odległych Kielcach z Mircem zapewne sytuacja wyglądała podobnie ale gdzie księgi z której parafii się znajdują jest informacja w bazie pradziad) wiem że trwa tam intensywna praca w zdjęciowaniu ksiąg ale do archiwum nadal się chodzi bo nie wszystkie księgi są jeszcze w sieci.
Ja poprosiłem o pomoc będzie ktoś chciał pomoże nie sam się tam wybiorę kiedyś czy jest coś złego w pomaganiu czy proszeniu o pomoc........
Dziękuję wszystkim za odpowiedz typu napisz do archiwum skan kosztuje tylko 4 złote, znam zasady postępowania w kontakcie z Archiwum i pozyskiwaniu informacji itd w takim razie proponuje usunąć wszystkie tematy "AP _______ prośba o pomoc" bo po co one niby są napisałem w sytuacji gdzie nigdzie nie ma dostępu do tych ksiąg sprawdziłem dokładnie wszystkie zasoby internetowe choć zawsze można coś przeoczyć i np na fs mogą być gdzieś w innej parafii czy coś nie jest to jakaś ciotka wujek tylko bezpośredni pra przodkowie. Jeżeli komuś przeszkadza że ktoś prosi o pomoc proponuje powstrzymać się od komentowania i dać szanse osobą które zechcą pomóc.

Pozdrawiam wszystkich którzy chcę dowiedzieć się coś więcej o swoim pochodzeniu....
Staporek_Kamil

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Staporek_Kamil »

Jeżeli Ci koniecznie tak zależy na tych danych z Mirca to jaki masz problem zamówić mikrofilmy tych akt do najbliższego od Twego miejsca zamieszkania (Warszawa?) archiwum??? Nie widzę motywacji do pomocy osobie, która na sugestie ze strony życzliwych osób gdzie i jak szukać zamieszcza komentarze ... "Jeżeli komuś przeszkadza że ktoś prosi o pomoc proponuje powstrzymać się od komentowania i dać szanse osobą które zechcą pomóc"

Pozdrawiam
Kamil Stąporek
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

lukasso pisze: Witam zwracam się z prośbą (choć pewnie i tak nikt nie pomoże) do osób odwiedzających Archiwum Państwowe w Kielcach o pomóc w odszukanie aktów zgonu w parafii Mirzec w latach 1810-1824
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... ord=mirzec
Feliksa Gładysza i Agnieszki Gładysz z domu Duda (małżonkowie rodzice Filipa Gładysza mojego pra....przodka)
Z góry dziękuję za okazaną pomoc. …
Sprawdziłam zasób, istotnie w Archiwum Państwowym w Kielcach są asc - zgony z Mirca 1810-1825. Nie widzę żadnego problemu, jeżeli znajdzie się osoba chętna, która pomoże znaleźć akty zgonu wymienionych osób. Nie widzę też powodu żeby miało to komukolwiek przeszkadzać.

Sawicki_Julian pisze: Witam Łukasz, teraz do archiwum się nie chodzi, wszystko jest tu w necie, Dzięki Ludziom Pracowitym którzy nawet nie za Bóg zapłać, ani za Dziękuje, na nic nie oglądają się tyko fotografują i wstawiają metryki do kompa. Po to byśmy my wszyscy mogli z tego korzystać, ale i tak źle, bo są tu żądania np. czego brak metryki, albo rocznika. Genealogia, jest tylko dla cierpliwych, może kiedyś będzie tak jak we Francji, wszystkie starocie w komputerze i praca jednym palcem, ciekawe na co będziemy narzekać. ….
Napisz do AP w Radomiu, podaj namiary na metryki, znajdą i odpiszą nawet szybciej niż z Kielc, za drobną opłatą i podać adres zwykłej poczty z listonoszem i wysłaniu mailem dowód wpłaty, przyjdzie Ci na dysku to co trzeba, ...
Uprzejmie proszę o ograniczenie się w odpowiedziach do przedstawiania faktów, źródeł oraz rad gdzie należy szukać dokumentów.

Przed wysłaniem odpowiedzi należy sprawdzić informacje,
Sawicki_Julian pisze: ... Łukasz wydaje mi się ze Mirzec ten koło Tychowa będzie w AP Radom, ... Napisz do AP w Radomiu …
Wyraźnie wg Pradziad – Parafia Mirzec http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... ord=mirzec „Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Mircu” znajdują się w Archiwum Państwowym w Kielcach, nie ma potrzeby szukać asc w AP Radom.
Ponadto potwierdzenie informacji w szukajwarchiwach.pl - Mirzec zgony 1810-1825. http://www.szukajwarchiwach.pl/pradziad ... =15&page=1

Jeżeli nie zna Pan odpowiedzi lub brakuje Panu cierpliwości by jej udzielić, proszę nic nie pisać. Wypowiedzi odbiegające od głównego tematu wątku, które nic nie wnoszą do tematu dyskusji, zaśmiecają tyko Forum.

Pozdrawiam serdecznie Maria
Awatar użytkownika
Zawada_Cezary

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zawada_Cezary »

Witam,
Musimy się czasem powstrzymywać od niepotrzebnych komentarzy. Jeżeli ktoś prosi o pomoc w archiwum, to znaczy że jej potrzebuje, ponieważ to o co prosi znajduje się w archiwum. Na pewno lukasso dałby sobie radę sam, czyli za odpowiednią opłatą i po wymianie korespondencji dostałby to co potrzebuje, ale po to utworzono taki temat na forum, by móc takie prośby zamieszczać, wówczas osoba dobrej woli będąca w danym archiwum na pewno chętnie pomoże. Oczywiście jest to 50 % szans ale zawsze jakaś szansa jest. Po za tym, niestety zasady udostępniania w Archiwum kieleckim są dosyć nie wygodne, stąd osoba udająca się do Archiwum nie zawsze załatwi swoje sprawy, a co dopiero czyjeś(mam tu na uwadze ilość ksiąg udostępnianych jednorazowo, wcześniejsze zamawianie ksiąg itd.) W Płocku jest o wiele łatwiej i wygodnie, jeżeli bym zdążył, przejrzał bym 10 parafii na dzień, ale 6 godzin szybko mija.
To tyle rozgadałem się :)
Pozdrawiam wszystkich
Cezary

Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”