Nowe opłaty w Archiwach
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
To i ja dorzucę swój kamyczek do tego ogródka.Chodzi mi opłaty pocztowe.Często sprowadzam mikrofilmy do mego archiwum i do tej pory wszystkie archiwa przysyłały poprzez Pocztę Polską,więc opłaty były do przełknięcia.Dzisiaj otrzymałam mikrofilmy z AP Grodzisk i jest to chyba jedyne archiwum w kraju,które wysyła kurierem.Tak więc opłata zamiast 11 zł wyniosła 43,co razem czyni 54 zł.
Ciekawe czym AP Grodzisk się kieruje?Czy ich zasoby są tak cenne,że wymagają specjalnej troski?Poza wszystkim powinni chyba popierać Pocztę Polską,która wcale nie gorzej wywiązuje się z zadań.
pozdrawiam
Ewa
Ciekawe czym AP Grodzisk się kieruje?Czy ich zasoby są tak cenne,że wymagają specjalnej troski?Poza wszystkim powinni chyba popierać Pocztę Polską,która wcale nie gorzej wywiązuje się z zadań.
pozdrawiam
Ewa
Straszna samowola. Kupczenie naszymi metrykami.
Ja rozumiem, że nie może być za darmo, ale przecież to przekracza wszelkie granice przyzwoitości.
Ja rozumiem, że nie może być za darmo, ale przecież to przekracza wszelkie granice przyzwoitości.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Re: Gdzie zdobyć kopie aktów z Geneteki
Praktyka opisana powyżej byłaby niedopuszczalna gdyby rzeczywiście miała miejsce. Aby to jednak wykazać potrzebna jest kopia korespondencji tj. kopia zamówienia i odpowiedź. Nie jestem prawnikiem ale w moim odczuciu brak wykonania osobistej kwerendy w pracowni naukowej nie powinien mieć najmniejszego znaczenia jeśli złożone zostało zamówienie z podaniem wszystkich danych potrzebnych do identyfikacji aktu.Chorążewicz_Waldemar pisze:Pewna osoba zamówiła w AP w Gdańsku skan aktu urodzenia ,podając wszystkie niezbędne dane:imię ,nazwisko,księgę ,rok,nr zespołu.Wszystko zostało sprawdzone przez nią w AP w księdze.Zamówiła skan mailem i otrzymała odpowiedź:
Archiwum Państwowe w Gdańsku uprzejmie wyjaśnia, iż koszt skanu metryki urodzenia wynosiłby 6,-zł gdyby Pani wykonała kwerendę samodzielnie w pracowni naukowej Archiwum i tam złożyła zamówienie na wykonanie skanu. W przypadku zlecenia tej pracy na pracowników Archiwum minimalny koszt wynosi 31,-zł. Na powyższą opłatę składa się koszt wykonania skanu 6,-zł + koszt pół godziny pracy 25,-zł = 31,-zł
Proponuję wysłać odwołanie od decyzji lub reklamację do dyrektora AP informujące go że obciążenie zlecenia kosztami kwerendy jest bezzasadne oraz poprosić o informację o trybie odwoławczym tzn. do kogo kierować skargę w przedmiotowej sprawie. Sądzę że takie postawienie sprawy powinno spowodować zaniechanie podobnych praktyk w przyszłości. Do złożenia skargi ma prawo każdy obywatel. Na pismo otrzymamy też pisemną odpowiedź.
Jedna pisemna skarga może więcej zdziałać niż 100 słownych utyskiwań. Proszę też o przesyłanie na skrzynkę w stopce strony kopii korespondencji w podobnych sprawach. Chciałbym pomóc ale jak mawiał przyjaciel mojego ojca
Przyjaciel mojego ojca pisze:Gęba jest na kluski.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Re: Gdzie zdobyć kopie aktów z Geneteki
Pozdrowienia. Jola Kozak
- WaldemarChorążewicz

Opłaty w archiwach
Jacku,
nie będę z tobą prowadził dyskusji ponieważ znowu zakończy się niefortunnie. Prowokujące zdanie:
Praktyka opisana powyżej byłaby niedopuszczalna gdyby rzeczywiście miała miejsce. Aby to jednak wykazać potrzebna jest kopia korespondencji tj. kopia zamówienia i odpowiedź.
Przecież przedstawiłem część pisma,nie muszę podawać całości korespondencji z nr i datami,żeby być wiarygodnym.
Masz wyjątkowy talent do podnoszenia ciśnienia.Lekką ręką zarzucasz mi
kłamstwo.
Opisałem realna sytuację i będę ostatnia osoba która poprosi ciebie o pomoc.
A twoje przysłowia pozostaw na inne okazje.
W innej sprawie podajesz rękę ,a za chwilę wtykasz złośliwe szpilki i prowokujesz nowy konflikt.
Kończę ten temat .
Waldemar
nie będę z tobą prowadził dyskusji ponieważ znowu zakończy się niefortunnie. Prowokujące zdanie:
Praktyka opisana powyżej byłaby niedopuszczalna gdyby rzeczywiście miała miejsce. Aby to jednak wykazać potrzebna jest kopia korespondencji tj. kopia zamówienia i odpowiedź.
Przecież przedstawiłem część pisma,nie muszę podawać całości korespondencji z nr i datami,żeby być wiarygodnym.
Masz wyjątkowy talent do podnoszenia ciśnienia.Lekką ręką zarzucasz mi
kłamstwo.
Opisałem realna sytuację i będę ostatnia osoba która poprosi ciebie o pomoc.
A twoje przysłowia pozostaw na inne okazje.
W innej sprawie podajesz rękę ,a za chwilę wtykasz złośliwe szpilki i prowokujesz nowy konflikt.
Kończę ten temat .
Waldemar
- Skrzypczak_Bogumiła

Opłaty w archiwach
Proszę o podanie strony ,na której znajdę konto do Mormonów,adres mailowy znalazłam na www.mormoni.pl,ale jak przekazać kasę nie wiem.Liczę,że ktoś mi odpowie,bo coś nie mam szczęścia na tym forum do uzyskania pomocy - ja pomagam,indeksuję.
Pozdrawiam.Bogumiła
Pozdrawiam.Bogumiła
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
-
Szumny_Tomasz

Bogumiło, numer konta jest podany na tej stronie - CHR we Wrocławiu:
http://www.chr.wroclaw.pl/
http://www.chr.wroclaw.pl/
Pozdrawiam, Tomasz Szumny
Opłaty w archiwach
http://www.mormoni.pl/rodzina-i-swiatyn ... dziny.html
Centra Historii Rodziny
http://www.mormoni.pl/rodzina-i-swiatyn ... ch.html?0=
jak możesz sprawdzić, czy w zbiorach Biblioteki Historii Rodziny znajdują się interesujące cię materiały.
http://www.mormoni.pl/rodzina-i-swiatyn ... ny.html?0=
Udostępnianie mikrofilmów znajdujących się .....
Nie wiem czy Warszawa i Wroclaw maja wspolne konto bankowe.
Centra Historii Rodziny
http://www.mormoni.pl/rodzina-i-swiatyn ... ch.html?0=
jak możesz sprawdzić, czy w zbiorach Biblioteki Historii Rodziny znajdują się interesujące cię materiały.
http://www.mormoni.pl/rodzina-i-swiatyn ... ny.html?0=
Udostępnianie mikrofilmów znajdujących się .....
Nie wiem czy Warszawa i Wroclaw maja wspolne konto bankowe.
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- Skrzypczak_Bogumiła

Opłaty w archiwach
Dziękuję Elu i Tomku.Sprawdziłam konto jest jednakowe,należy wpisać Warszawa albo Wrocław.
Pozdrawiam.Bogumiła
Pozdrawiam.Bogumiła
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Bogumiła.
- Pieniążek_Stanisław

Waldemar Chorążewicz napisał:
"Pewna osoba zamówiła w AP w Gdańsku skan aktu urodzenia ,podając wszystkie niezbędne dane:imię ,nazwisko,księgę ,rok,nr zespołu."
Nie dziwię się, że tej PEWNEJ OSOBIE policzono za 1/2 godz. kwerendy. Podała. imię, nazwisko,księgę rok i numer zespołu.
Nie podała najważniejszego - numeru metryki lub chociaż dokładnej daty zdarzenia. Np. Jeden rocznik chrztów z ksiąg USC w Gdańsku liczy sobie ponad 3.500 wpisów. Czy odszukanie zamówionej metryki nie wymaga czasu, chyba nawet dłuższego niż 1/2 godziny?
I o co tu chodzi? Jaka samowola cenowa?
Staszek
PS. Co do AP Gdańsk. Właśnie wróciłem do domu po całodziennym cotygodniowym fotografowaniu ksiąg metrykalnych , które wykonują członkowie PomTG. W każdą środę pracujemy na 2-3 stanowiska po ok.10 godzin. Już niedługo metryki będą dostępne w internecie dla wszystkich bezpłatnie. Jest to dobra wola NDAP. Archiwa powoli się otwierają dla towarzystw genealogicznych i pozwalają ich członkom fotografować kompleksowo swoje zasoby metrykalne. Dajmy więc spokój z narzekaniem i troszkę poczekajmy bawiąc się tak jak i inni spokojnie w genealogię.
"Pewna osoba zamówiła w AP w Gdańsku skan aktu urodzenia ,podając wszystkie niezbędne dane:imię ,nazwisko,księgę ,rok,nr zespołu."
Nie dziwię się, że tej PEWNEJ OSOBIE policzono za 1/2 godz. kwerendy. Podała. imię, nazwisko,księgę rok i numer zespołu.
Nie podała najważniejszego - numeru metryki lub chociaż dokładnej daty zdarzenia. Np. Jeden rocznik chrztów z ksiąg USC w Gdańsku liczy sobie ponad 3.500 wpisów. Czy odszukanie zamówionej metryki nie wymaga czasu, chyba nawet dłuższego niż 1/2 godziny?
I o co tu chodzi? Jaka samowola cenowa?
Staszek
PS. Co do AP Gdańsk. Właśnie wróciłem do domu po całodziennym cotygodniowym fotografowaniu ksiąg metrykalnych , które wykonują członkowie PomTG. W każdą środę pracujemy na 2-3 stanowiska po ok.10 godzin. Już niedługo metryki będą dostępne w internecie dla wszystkich bezpłatnie. Jest to dobra wola NDAP. Archiwa powoli się otwierają dla towarzystw genealogicznych i pozwalają ich członkom fotografować kompleksowo swoje zasoby metrykalne. Dajmy więc spokój z narzekaniem i troszkę poczekajmy bawiąc się tak jak i inni spokojnie w genealogię.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Re: Opłaty w archiwach
Nie jest moim zamiarem prowokowanie konfliktu, a co najwyżej sprowokowanie do konstruktywnego działania. Napisałem co należy moim zdaniem zrobić w sytuacji gdy podobna do opisanej sytuacja zaistnieje. Pisma nie widziałem i nie wiem co zawiera. Jako że daleki jestem od zarzucania komukolwiek kłamstwa, naciągania klientów i tym podobnych brzydkich rzeczy bez dowodów oraz zaocznego rozstrzygania sprawy, więc potraktowałem ją jako hipotetyczną. Źle zrozumiałeś moje intencje.W innej sprawie podajesz rękę ,a za chwilę wtykasz złośliwe szpilki i prowokujesz nowy konflikt.
edit:
Dodam jeszcze, że warto wykorzystywać nasze prawa i tryb odwoławczy. Nie dajmy się zbyć słownie niesatysfakcjonującym odpowiedziom. Jeśli sami damy się zniechęcić do dochodzenia naszych praw to nic nam nie pomoże. Dlatego zacytowałem "Gęba jest na kluski". Urzędnik może mówić różne rzeczy, ale zanim się pod nimi podpisze dwa razy się zastanowi.
Ostatnio zmieniony śr 23 lut 2011, 22:08 przez Młochowski_Jacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
- WaldemarChorążewicz

Opłaty w archiwach
Drogi Staszku.
Nr aktu także był podany.
Generalnie nie mam pretensji do AP w Gdańsku.Ustalono wewnętrzne
przepisy i jest na to podstawa prawna.
Cel mojego postu był prosty.Spieszmy się z projektami typu
Pomorskie TG z AP Gdańsk ,WZI z Grodziskiem Maz. itp ponieważ
koszty obsługi będą rosły .