Inwentarze Księstwa Łowickiego 1739,1749,1767,1777,1795

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Wiesław_F pisze:Chodziło oczywiście o Stępów w parafii Złaków. :(
Nieprawidłowa nazwa to mały pikuś. Stępów nigdy nie należał do Księstwa Łowickiego. Nigdy też nie był własnością duchowną.
A tak po za tym to z jakiej racji szukasz tam nazwiska Kordalewski? Nigdy tam nie było takiego nazwiska. Nie wiem jak teraz jest... Wit? Takie nazwisko być może istniało. Są pojedyncze kobiety Witówna/Witowa ale jeszcze nie świadczy to o tym, że jest to właściwe nazwisko.
To mają być przodkowie czy jakaś linia boczna? Czy w ogóle masz ustaloną linię choć do 1808? A może czyniłeś poszukiwania na plebanii? Łacinę sam fotografowałem więc ewentualnie coś mogę pomóc. Albo czekaj na indeksy. Warto szukać łaciny w Luszynie zapewne, bo często sakramenty przyjmowano tam bo było bliżej, sam się wybieram ale proboszcza zmienili. A podobno każdemu w wolej chwili pomagał szukać aktów. ;/

Paweł, Ina,

Nie ma Boczek w inwentarzach.
Taka ciekawostka:
1620 r. biskup Wawrzyniec Gembicki nadaje w. Boczki dla Kapituły Łowickiej.
Skoro włościanie nie płacili czynszu i pańszczyzny nie robili dla prymasów to i pewnie dlatego inwentarz ich nie obejmuje.

Ponadto Ina sprostuj swoją prośbę bo w ten sposób nie szukam.

Pozdrawiam,
Adam
Ostatnio zmieniony czw 15 sty 2015, 20:40 przez luigi37, łącznie zmieniany 1 raz.
ina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ina »

Adamie, nie wiem czy o to Ci chodziło.

Lata: 1739,1749,1767,1777,1795
Klucz skierniewicki
Wieś: Nieborów
Nazwisko: Dąbrowski (najstarsze osoby, do których dotarłam - Jan, Paweł)

Klucz skierniewicki
Wies: Nieborów
Nazwisko: Maciągiewicz (najstarsze osoby - Łukasz, Wincenty)

Klucz skierniewicki
Wieś: Arkadia (stara nazwa Arkadii w kluczu - Lupa, Lupia)
Nazwisko: Dąbrowski (najstarsze osoby, do których dotarłam - Jan, Paweł)

Być może, że występują Dąbrowscy i Maciągiewicze o innych, nieznanych mi jeszcze imionach.

Pozdrawiam, Ina
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Nie, nie o to chodziło. Wieś Nieborów nigdy nie należała do Księstwa Łowickiego.
A Arkadia:
1446 r. biskup Wincenty Kot nadaje w. Arkadia kapitule łowickiej.
1777 r. biskup Antoni Ostrowski dokonuje z kapitułą łowicką zamiany swojej w. Płaskocin.

Jak widać Arkadia przez 2 lata należała do prymasa. Gdyby koleżanka choć trochę dostosowała się do instrukcji z pierwszego postu to poprosiłaby o inwentarz z 1778sporządzony tylko dla Lupi.

Sprawdziłem zapiski o Łupi ale nie ma tam Dąbrowskiego. Inwentarz jest o tyle ciekawy że są tam imiona i wiek zarówno gospodarzy, żon lub matek gdy byli kawalerami, dzieci a nawet parobków.

Pozdrawiam,
Adam
Ostatnio zmieniony czw 15 sty 2015, 20:36 przez luigi37, łącznie zmieniany 1 raz.
gryfin86

Sympatyk

Post autor: gryfin86 »

Adamie,
Poproszę o sprawdzenie

Rok inwentarza: 1795
Parafia: Złaków Kościelny
Miejscowość: Niespusz
Nazwisko: Boczek Sebastian, żona Gertruda

Jak znajdziesz chwilę to proszę o sprawdzenie czy przypadkiem więcej Boczków tam nie mieszkało w tym okresie.

Dziękuję i pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Wiesław_F

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wiesław_F »

luigi37 pisze:
Wiesław_F pisze:Chodziło oczywiście o Stępów w parafii Złaków. :(
Nieprawidłowa nazwa to mały pikuś. Stępów nigdy nie należał do Księstwa Łowickiego. Nigdy też nie był własnością duchowną.
A tak po za tym to z jakiej racji szukasz tam nazwiska Kordalewski? Nigdy tam nie było takiego nazwiska. Nie wiem jak teraz jest... Wit? Takie nazwisko być może istniało. Są pojedyncze kobiety Witówna/Witowa ale jeszcze nie świadczy to o tym, że jest to właściwe nazwisko.
To mają być przodkowie czy jakaś linia boczna? Czy w ogóle masz ustaloną linię choć do 1808? A może czyniłeś poszukiwania na plebanii? Łacinę sam fotografowałem więc ewentualnie coś mogę pomóc. Albo czekaj na indeksy. Warto szukać łaciny w Luszynie zapewne, bo często sakramenty przyjmowano tam bo było bliżej, sam się wybieram ale proboszcza zmienili. A podobno każdemu w wolej chwili pomagał szukać aktów. ;/
Rozumiem, przepraszam za zamieszanie.
Szukam rodziny Kordalewskich we wszystkich parafiach. W tym również w Złakowie Kościelnym albowiem:
1. w akcie małżeństwa Szymona Kordalewskiego z Maryanną Nazwikowską z roku 1818 zawartego w Kiernozi jest zapis "... maiacy podług złożoney przed Nami Metryki z Ksiąg Kościoła Złakowskiego wyiętey lat Trzydzieści Siedm Miesięcy trzy, Syn Stanisława Kordalewskiego Kunsztu Młynarskiego Maystra w Miasteczku Kiernozi Zamieszkałego i Maryanny z Witów"...
2. w akcie małżeństwa Kacpra Kordalewskiego z Małgorzatą Woytecką z roku 1815 zawartego w Jamnie jest zapis "... mający podług złożoney przed Nami metryki wyiętey z Ksiąg Kościoła Złakowskiego lat trzydzieści dwa przy Rodzicach dotąd zostający w assystencyi Oyca swego Stanisława Kurdelawskiego (Kordalewskiego) w Chruślach na Gospodarstwie zamieszkałego i Matki Maryanny z Witów..."
W związku z tym, że rodzina Witów występuje w parafii Złaków tylko we wsi Stępów przyjąłem, nie wiem czy słusznie, że tam też mieszkali rodzice Szymona i Kacpra w latach 1780 - 1782 a może i póżniej. Ojciec na pewno był młynarzem, ale raczej nie właścicielem młyna. W związku z tym bardzo często zmieniali miejsce zamieszkania.
Byłem w zeszłym tygodniu w kancelarii parafialnej w Złakowie Kościelnym. Rozmawiałem z przesympatycznym księdzem proboszczem, który udostępnił mi całe posiadane zasoby metrykalne. Niestety ksiąg chrztu (urodzenia) z lat 1780 i 1782 w parafii niestety nie ma. Inne przejrzane dokumenty z lat wcześniejszych i późniejszych osób o tym nazwisku nie zawierają.
Pozdrawiam i dziękuję za informację,
Wiesław_F
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Wiesławie,

Szkoda, że nie zapytałeś się wcześniej, ja już na forum pisałem co jest na parafii, a czego brak. Szkoda drogi, ale w sumie móc zobaczyć księgi na własne oczy to zawsze coś. W Złakowach sporo ludzi przejściowo znajdowało się u schyłku XVIII, stąd pewnie chrzest w Złakowie. W Stępowie rodzina Młynarczyków zapewne młynarzy mieszkała, wiatraki były co najmniej dwa. Ja miałem przodków Gołębiewskich młynarzy którzy przez parę lat mieszkali w Stępowie. Może słuszne skojarzenie z Witami, mogli coś mieć wspólnego ze Stępowem ci Kordalewscy, ale nie można mieć pewności.
W Kiernozi podobno wcale łaciny nie ma? A przynajmniej ta bariera 1808 roku jest nie do przebicia jak się dowiedziałem. Ciekawe, czy te kiernoskie księgi też przypadkiem nie leżą gdzieś w zapomnieniu na strychu...

Pozdrawiam i życzę powodzenia, jak by co to chętnie pomogę w Złakowie :)

Pozdrawiam,
Adam
luigi37

Sympatyk
Ekspert

gryfin86 pisze:Adamie,
Poproszę o sprawdzenie

Rok inwentarza: 1795
Parafia: Złaków Kościelny
Miejscowość: Niespusz
Nazwisko: Boczek Sebastian, żona Gertruda

Jak znajdziesz chwilę to proszę o sprawdzenie czy przypadkiem więcej Boczków tam nie mieszkało w tym okresie.

Dziękuję i pozdrawiam,
Paweł
Nie ma tam żadnego Boczka.

Pozdrawiam,
Adam
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Post autor: Ania_Ciszek »

Adamie,

Dziękuję Ci bardzo za wszystko, co dla mnie sprawdziłeś.

Czy mogę mieć jeszcze prośbę do Ciebie o sprawdzenie następujące:

Rok inwentarza: wszystkie lata
Klucz: michowicki
Miejscowość: Wysokienice (główna wieś parafii Wysokienice)
Nazwisko i imię: wszystkie osoby o nazwisku Kowalczyk

Dziękuję Ci,
Ania
gryfin86

Sympatyk

Adamie,
Poproszę o sprawdzenie

Rok inwentarza: wszystkie lata
Parafia: łowicka
Miejscowość: Chąśno
Nazwisko: wszystkie osoby o nazwisku Kośmider (przede wszystkim Łukasz z żoną Reginą Boczek) i Dominik (przede wszystkim Paweł z żoną Katarzyną Boczek)

Dziękuję i pozdrawiam,
Paweł
Wysocki_Michał

Sympatyk

Post autor: Wysocki_Michał »

Witam

Proszę o sprawdzenie

Rok inwentarza:1767,1777,1795
Klucz:łyszkowicki
Miejscowość:Łyszkowice
Nazwisko i imię: jakikolwiek Wysocki

Z góry bardzo dziękuję.
pozdrawiam
Michał
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Aniu,

Napiszę same nazwiska bo jest tego za dużo. 1795
Józef Kowalczyk (małżeństwo z synem), Jędrzej Kowalczyk (małżeństwo bez dzieci), Mikołaj Kowalczyk (małżeństwo bez dzieci), Franciszek Kowalczyk (małżeństwo bez dzieci), Antoni Kowalczyk (małżeństwo z synem), Franciszek Kowalczyk (małżeństwo z 2 synami i córką);
1777
Kazimierz Kowalczyk (bez dzieci), Wojciech Kowalczyk (dwóch synów i córka), Franciszek Kowalczyk (bez dzieci), Jakub Kowalczyk (3 synów i córka), Jan Kowalczyk (2 córki), Józef Kowalczyk (bez dzieci);
1767
Kaźmirz Kowalczyk, Wojciech Kowalczyk, Jakub Kowalczyk
1749
Wojciech Kowalczyk, Jakub Kowalczyk, Jan Kowalczyk
1739
Jan Kowalczyk, Wojciech Kowalczyk, wdowa Kowalczykowa

Pawle

1777
Kazimierz Kośmider ma kwartę
Na wójtostwie zaś: Jakub Kośmider (3 synów i córka), ma dwie kwarty, dom ,stodoła, 4 woły, koń, dwie krowy;
1767
Na wójtostwie: Jakub Kośmider, Piotr Kośmider, wdowa Kośmidrowa; nie podano majątku;
1749
Nie ma Kośmidrów, ale nie ma też wójtostwa opisanego, gdzie zapewne mieszkali, bo to także moi przodkowie i wiem.
1739
Podobnie jak wyżej

Michale

1795
Wojciech Wysocki, małżeństwo z dwoma synami, mają parobka i dziewkę, stodołę bez chałupy, 2 konie, 2 woły, krowę, 2 owce, 2 świnie;
1777
nie ma nikogo takiego
1767
nie ma nikogo takiego

Pozdrawiam,
Adam
gryfin86

Sympatyk

Dziękuję za informacje

Jak znajdziesz jakieś informacje o Pawle Dominik i jego żonie Katarzynie Boczek to będę wdzięczny (Katarzyna jest siostrą mojego Stanisława i Twojego Jakuba).

Pozdrawiam,
Paweł
luigi37

Sympatyk
Ekspert

gryfin86 pisze:Dziękuję za informacje

Jak znajdziesz jakieś informacje o Pawle Dominik i jego żonie Katarzynie Boczek to będę wdzięczny (Katarzyna jest siostrą mojego Stanisława i Twojego Jakuba).

Pozdrawiam,
Paweł

Zaraz, tak sformułowałeś prośbę że szukałem tylko Kośmidrów. Ale Dominiak to jakiś tam był. Później sprawdzę. Ja mam Dominków (wiele wariantów jednego nazwiska) z Mastek, ale nie mam pojęcia skąd się tam wzięli. Marcin urodził się około 1766 jako syn prawdopodobie Tomasza i Katarzyny z Siekierów.

Pozdrawiam,
Adam
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Post autor: Ania_Ciszek »

Adamie,

Bardzo serdecznie Ci dziękuję.

To bardzo ważne i pomocne dane ponieważ pozwalają uściślić dane z metryk, gdyż potwierdzają (na powiedzmy 95%), czy nie było w danym okresie na przykład dwóch osób o tym samym imieniu i nazwisku w tej miejscowości albo może czy były w tym samym czasie w danej miejscowości dwie osoby o tym samym imieniu i nazwisku.

Spojrzałam do katalogu AAGN i jeśli dobrze rozumiem, to istnieją jeszcze opisy podobne wsi Księstwa Łowickiego z lat:
1). 1652 (nr. zesp. 0136)
2). 1673-1674 (też nr. zesp. 0136)
3). 1682 (też nr. zesp. 0136)
4). 1681-1682 (też nr. zesp. 0136)
?). a także, co ciekawe, z jakiegoś nieokreślonego roku (też nr. zesp. 0136, jako A. Cap. 153)

Ale nie jest jasne, czy też zawierają one spisy osób z imionami i nazwiskami.

Chciałabym Cię zapytać, czy je też może widziałeś ?

Bardzo Ci dziękuję za to, że sprawdziłeś dla mnie te dane.
Ania
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Aniu,

Sam nie przeglądałem tamtych spisów, ponieważ ewidentnie pod tymi sygnaturami kryje się mała ilość stron. W takiej małej objętości na pewno nie ma nazwisk. Natomiast widziałem z 1682 spis z AGAD, który jest zapewne kopią z epoki tego z AAGN.
Wszystkie pozostałe sygnatury oczywiście mam zapisane, więc kiedyś nie zaszkodzi ich przejrzeć do własnej wiadomości historycznej.

Pozdrawiam,
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”