Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Łuniewska_Ewa pisze:Przyłączam się do krytyki, jest beznadziejnie. Szkoda słów. Czy jest nadzieja że te skany pojawią się kiedyś na innych portalach genealogicznych. Pozdrawiam.
Dotychczasowe ( i bardzo bieżące też) doświadczenia skłaniają mnie do bardzo ostrożnego szacowania szans - z prostego powodu:
brak chętnych by przygotować "do emisji" 1 800 000 plików

Możliwości technicznie są, uzyskanie plików raczej nie jest poza zasięgiem..ale nie widzę (patrząc po zgłoszniach do tego co już czeka, a byłoby premierowe, więc chyba z większym sensem) chętnych do roboty

Więc bardzo ostrożnie formułowałbym odpowiedź "czy jest nadzieja"
Jak zwykle - zalezy to od realnego zainteresowania:)
A mamy przecież jeszcze parę dni zanim portal genealogiawarchiwach.pl ruszy na pełnych obrotach - tym bardziej ostrożnie z formułowaniem opinii nt nadziei
Nie widzę przeszkód, ale jeszcze mniej widzę kto miałby to zrobić
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Diabołek81 pisze:Witam
Czy tylko u mnie strona startowa projektu jest malutkim prostokątem, góra środek ekranu?. Opera i Mozilla
Piotrek
Cały czas bez zmian.
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Dziękuję Panu Włodzimierzowi za wypowiedź i pocieszam się tym, że nadzieja umiera ostatnia. Może rzeczywiście kiedy wszystko zostanie zapięte na ostatni guzik, problemy się skończą. Pozdrawiam. Ewa.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

na co nadzieja? że sytuacja "nie ma chętnych na pracę prepublikacyjną przy ewentualnie udostepnionych kopiach" się zmieni?:)
no tak, chyba tylko nadzieja:P jak widać - gdy dochodzi do konkretów z "może pojawią się, gdy będni choętni do roboty" zostaje "pozostaje mieć nadzieję"
pozdrawiam:)
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Włodku chyba pora przestać być delikatnym i mówić wprost -
Nie ma chętnych do pracy i nie ma materiału.
Wszyscy pytają, ale nikt nie deklaruje pomocy.Kto więc ma to zrobić?
:lol: Pewnie Włodek. :lol:
Dlatego nadzieja nic tu nie pomoże -trzeba zakasać rękawy i tak jak wielu z nas, albo indeksować albo Ci co znają obsługę komputera pomóc we wcześniejszej obróbce (o której ja nie mam zielonego pojęcia dlatego tylko indeksuję).
Spróbujcie, to nawet przyjemne i wciągające.Poznacie wielu nowych fascynujących ludzi, tak samo zbzikowanych na punkcie genealogii, a i o skany łatwiej będzie.
Dana
Kalutka

Sympatyk

Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Post autor: Kalutka »

Na http://www.genealogiawarchiwach.pl/ w rejestrach z Gzina (obejmuje m.in. Czarże, Oktowo) brak urodzin z 1875, 1878, 1885, 1886, ślubów z 1875, 1876, 1877, 1883, 1884 i zgonów z 1874,1877, 1878,1882, 1883, 1884.
Czy ktoś ma pojęcie, gdzie mogą być dostępne dane na temat ww. lat (poza Archiwum Diecezjalnym)?
Pozdrawiam
Kalutka
Awatar użytkownika
lukas49

Sympatyk
Ekspert

Post autor: lukas49 »

Przeczytałem wszystkie wypowiedzi w tym wątku i zgadzam się z większością. Miałem podobne problemy.
Jednak po wrzuceniu całości materiału na serwery wiele się zmieniło. Tak na szybko podzielę się moimi spostrzeżeniami.

Portal zaczyna działać coraz lepiej.
Dzisiaj po wpisaniu w wyszukiwarce nazwiska Piotrowski znalazłem 22279 skanów. Ukazują się w grupach po 20 skanów. Po wciśnięciu na dole przycisku "Wczytaj więcej wyników" kolejna dwudziestka. Czas ich wyświetlania na ekranie przyzwoity. Sprawdzałem, każda kolejna dwudziestka nie przekracza 30 sekund.

Jeśli chodzi o możliwości wyszukiwania to "genealogiawarchiwach" pozostawia konkurencję daleko w tyle. Posiada opcje, których nie ma żaden portal genealogiczny. Nawet dodawanie do ulubionych aby przy następnej sesji nie tracić czasu na ponowne ich wyszukiwanie. Nie wspomnę tu o filtrowaniu wyszukanych skanów.

Jedynym mankamentem, który mnie martwi to pobieranie materiałów. Udostępniono tylko pobieranie obrazów widocznych na ekranie przy pomocy prawego klawisza myszki. Dziwi mnie brak możliwości pobierania całych plików źródłowych.
Edit: Przed chwilą rozmawiałem telefonicznie z administratorem portalu. Prowadzone są rozmowy w/s możliwości pobierania całych plików źródłowych a nie tylko "ekranów". :)

Jeśli chodzi o format .png to żaden problem, przecież w prosty sposób można taki plik zapisać jako .jpg. Bardzo popularny i bezpłatny program IrfanView jednym kliknięciem przekształca .png na .jpg. Zaletą formatu .jpg jest niemal 10x mniejsza pojemność pliku.

Jeśli chodzi o indeksację skanów to są już rekordziści którzy zindeksowali kilka tysięcy aktów. Po zatwierdzeniu ich publikacji przez moderatora wyszukiwarka portalu ma wtedy o wiele większe możliwości. Przy okazji uwaga; nie bijmy rekordów ilości indeksów, ważniejsza jest ich zawartość.

W planie digitalizacji archiwów kujawskich miało być 1,5 mln skanów, wykonano już niemal 2,2 mln. :)

Podsumowując życzyłbym sobie aby portal ten nie zatrzymał się w digitalizacji zasobów i kontynuował akcję ich udostępniania z pożytkiem dla wszystkich.
Pozdrawiam - Jan

szukam: Łukasik, Zalewski - Kujawy
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a ja pozotaje sceptyczny co do
chęci partnerskiego traktowania uzywtkowników i/lub organizacji zrzeszających i mających niejakie pojęcie o potzrebach użytkowników
przełożenia wydatku na efekt
profesjanlizmu wykonawcy (mamy lipiec, więc już bez zahamowań)
utrzymywanie sytuacji wytkniętej palcem - tu na forum
"regulamin" - dostęp 2 lipca 2015 12:00
"Punkt pierwszy

Test Test Test

Test Test

Punkt pierwszy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi in mi sapien. Ut non turpis augue. Nulla malesuada ligula dui, vitae elementum dolor dignissim sit amet. Aliquam venenatis nisi eu condimentum sagittis. Pellentesque tempus aliquam fringilla. Morbi elit dui, faucibus lacinia neque et, viverra lacinia tellus. Nam ultrices lobortis massa, eget interdum purus pellentesque iaculis. Vivamus in ipsum sit amet lacus feugiat sagittis. Donec sodales lorem in augue euismod consequat. Nullam condimentum consequat lectus, et faucibus leo lacinia a.

Test Test

Punkt pierwszy

Suspendisse potenti. Sed vitae lobortis justo, ac pharetra elit. Maecenas ultrices elit mi, eget laoreet velit sagittis eleifend. Fusce tempor sagittis elementum. Duis non vehicula velit. Nulla tortor enim, cursus vel vestibulum id, rutrum id nunc. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. In vel molestie lorem. Integer lacinia malesuada mi, sed vestibulum ligula egestas non. Vestibulum in elementum nunc. Curabitur non eros in nulla hendrerit mollis.

Test Test

Punkt pierwszy

Test Test Test

Test Test

Punkt pierwszy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi in mi sapien. Ut non turpis augue. Nulla malesuada ligula dui, vitae elementum dolor dignissim sit amet. Aliquam venenatis nisi eu condimentum sagittis. Pellentesque tempus aliquam fringilla. Morbi elit dui, faucibus lacinia neque et, viverra lacinia tellus. Nam ultrices lobortis massa, eget interdum purus pellentesque iaculis. Vivamus in ipsum sit amet lacus feugiat sagittis. Donec sodales lorem in augue euismod consequat. Nullam condimentum consequat lectus, et faucibus leo lacinia a.

Test Test

Punkt pierwszy

Suspendisse potenti. Sed vitae lobortis justo, ac pharetra elit. Maecenas ultrices elit mi, eget laoreet velit sagittis eleifend. Fusce tempor sagittis elementum. Duis non vehicula velit. Nulla tortor enim, cursus vel vestibulum id, rutrum id nunc. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. In vel molestie lorem. Integer lacinia malesuada mi, sed vestibulum ligula egestas non. Vestibulum in elementum nunc. Curabitur non eros in nulla hendrerit mollis.

Test Test

Punkt pierwszy

Test Test Test

Test Test

Punkt pierwszy

Test Test

Punkt pierwszy

Test Test"

to żenada totalna - szczególnie , ze akceptacja ww curiosum , ewidentnej niedoróby jest warunkiem rejestracji

Kierownik projektu bywał (choć naplótł:) - wiec wie, przestał bywać - tez jego wybór.

Brak mozliwości zgrania skanu...jeśli będzie się utrzymwał przez dłuzszy czas to (z bólem, bo tzreba będzi epewnie z tydzień czasu na to poświęcić) pewnie jednak o skany wystąpimy, żeby każdy użytkownik mógł skorzystać z projektu publicznego wh reguł, do których przywykł

Cały projekt jest projektem mającaym na celu pozyskanie sfinansowania zrobienia kopii zabezpieczających. Środowisko genealogiczne to chyba tylko dla wykazania sensowności takiego wydatku

Otóż jakość wymagana (to wygenereowało pewnie 80-85% kosztów wykazanych w budżecie) jest "nam" całkowicie zbędna. Nie my, genealodzy jesteśmy powdem wydatku paru milionów złotych. Nam tiffy zbędne:)
A możliwość zgrania pliku- wręcz odwrotnie! - bez tego..

kwestii "czy indeksy idą tylko on-line do właściciela portalu czy jest kopia dla twórcy indeksów" nie rozwiążę, niz zindeksuję ani jednego aktu narzedziem zawartym w portalu dopóki ..
"Test Test

Punkt pierwszy

Suspendisse potenti. Sed vitae lobortis justo, ac pharetra elit. Maecenas ultrices elit mi, eget laoreet velit sagittis eleifend. Fusce tempor sagittis eleme ..."
więc nie wiem jak to jest

To o samym widzialnym efekcie:)

Natomiast bez wątpienia wielką wartością jest sam projekt (gdyby tzrymał się załozeń), praca własna archiwów (niedoliczana do budżetu projektu) godna podziwu, premierowe źródło sfinansowania etc

Obawiam się jedynie scenariusza: my (województwo?:) wam (genealogom) miliony i serce na dłoni, a wy nam -czarną niewdzecznosc więc więcej nie będzie

stąd moje słowa
nie nam (bo większość z tej kupy kasy to na kopie tzn zabezpieczające -nazwa niepiękna..jakby inne nie wypełniały cześciowo funkcji zabezpieczenia) - nie genealodzy utawili kodeks dobrych praktyk i nei w gestii genealogów jest zmienić to wyjątokowo szkodliwe (ograniczajace kopie cyrfowe do 1/100 możliwych do wykoanai i użytecznych
nie według naszych potrzeb (zgrywanie)
nie według naszych życzeń ( o te nikt nie pytał, a wyrażane m.in. tutaj - były przmeilczane bądx kwitwoane "nei da sie, zobaczymy)
nie według stnadardów w jakich powinny porozumiewać się partnerskie strony (nierozwiązana kwestia indeksacji tylko dla właściciela portalu)
niedbałość (regulamin ponownie:) tak będę podnijał o tym regulaminie, chś wiem że na pochyłe drzewo...
to ja kurcze jestem płątny konsultant? ktoś kasę bierze..30 czerwca z nami, portla który wymaga akceptacji takiego czegoś i jego wykoanwca to..powinien być obśmiewany przez długi czas. to sklepiki inernetowe z obrotem 25 tysiecy rocznie są ścigane za źle postawione....a.tu

Aj życzyłym sobie, żeby powiązniej podchodzona do tematu. To nie fizyka kwantowa, a i nie zabawa w wolnym czasie. KToś to zawodowo (szkoda, że nie profesjonalnie) robi

Dawno nie spotkałem przykładu na przekucie tak wielkiego wysiłku (z dobrymi efektami) na tak spartolony wynik przez ostatni, względnie najtańszy i najprostszy etap. Niestety, najbardziej widoczny.

To tyle jesli chodzi o argumenty:)
A najproście:
Podsumowując w czterech słowach efekty już oficjalnie działające:

Projekt - tak. Portal-nie.
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

a ja nie mogę przejść procesu rejestracji. albo przychodzą zupełnie puste maile, albo bez odnośnika do potwierdzenia danych. tak samo jest na IE, firefoxie i operze.
jak przez to przebrnęliście?
Andrzej
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

lukas49 pisze: Portal zaczyna działać coraz lepiej...
Kolega to rzecznikiem prasowy rządu powinien zostać :mrgreen: Każdą klęskę jest w stanie jako sukces przedstawić :?
Szkoda mojego czasu, aby wszystkie ułomności tego serwisu opisywać, bo ani nikt kompetentny tego nie przeczyta, a nawet jak przeczyta, to i tak niczego nie poprawi. Bo chyba poprawić tego już się nie da, a raczej trzeba byłoby samą ideę zmienić i zbudować serwis od nowa.
Tylko dwie moje uwagi do indeksujących. Pierwsza, b. ważna. Nigdzie w serwisie nie ma informacji mówiącej o tym, że jakieś zasoby zostały już zindeksowane! W związku z tym istnieje potencjalna szansa, że kilka osób jednocześnie indeksuje te same zasoby :(
Druga sprawa jest taka, że warto korzystać z dwóch alternatywnych przeglądarek. Zdarza się bowiem, że pewne skany wyświetlane jako niedostępne na przeglądarce A możliwe są do oglądnięcia na przeglądarce B. Czyszczenie cach'a nic nie pomaga - taka jest uroda tego serwisu.
J.
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

lukas49 pisze:Przeczytałem wszystkie wypowiedzi w tym wątku i zgadzam się z większością. Miałem podobne problemy.
Jednak po wrzuceniu całości materiału na serwery wiele się zmieniło.
Do całości to jeszcze wiele brakuje.
Np z ASC Choceń brakuje roczników: 1813-1816,1838,1840,1849,1853-1854,1860-1861,1886,1890,1892
ASC Dąbie brak roczników 1812-1813,1819,1845,1853,1856,1863,1869 itd
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
alwierzba

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: alwierzba »

Does anyone know if the website is now officially released, and no longer the beta version? Also, I've noticed that the site has stopped uploading new scans a few days ago, but many of the parishes are missing years worth of scans. A number of the parishes that I'm interested in (Straszewo, Siniarzewo, Sędzin....) have many many years of records available in the Włocławek archives, but are not loaded on the website. Any updates are appreciated!

Also, the website still seems slow and erratic. I've also tried with mulitple browsers (Safari, Firefox, and Google Chrome), but none seem to work consistently.

Best Regards,
alwierzba
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Wcale tam na razie nie zaglądam bo mnie wkurza to szukanie czekanie.Poczekam aż się wyklaruje.
Barbara
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Gordziejuk_tanyi

Sympatyk
Adept

Post autor: Gordziejuk_tanyi »

Witam.
Gdzie mamy zgłaszać problemy techniczne? Strona powinna już działać poprawnie, jednak nadal widzę skany, które się nie ładują. Np w Konecku 1874 skan nr 15 i 18 nie chce się załadować. Inne skany z tego rocznika są widoczne, tylko te nie. Dodam, że te konkretne skany nigdy się nie ładowały, bo sprawdzałam to wielokrotnie. Czy mamy się kontaktować bezpośrednio z administracją archiwum?
Aleksandra
Michał_Golubiński

Członek PTG
Tytan

Post autor: Michał_Golubiński »

Dziwi mnie to, że zatrzymał się licznik wgrywanych materiałów a jest sporo braków. Parafii Mokowo brakuje prawie w całości - wrzucony jeden rocznik. Nie przeglądałem za dużo, rzuciłem okiem na kilka roczników z 5-6 parafii i praktycznie w każdej parafii są braki albo pomylone roczniki. Oczywiście chodzi mi o braki ksiąg, których obecności w archiwum jestem pewien i to na tak małej próbie.

Portal sam w sobie to już inna bajka, tam jest mnóstwo rzeczy do dopracowania delikatnie to ujmując. Dziwi mnie też, że zamiast postawić na prostotę to wiele rzeczy zostało niepotrzebnie przekombinowanych co prowadzi do tego, że jest nieprzyjazny użytkownikowi.

Michał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”