Archiwum Państwowe w Płocku
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Serdecznie proszę osobę odwiedzającą AP w Płocku o odczytaniu kilku informacji z aktu ślubu (wg indeksacji w genetece) nr 1 z roku 1823 w parafii Pacyna zawartego pomiędzy Wincentym Wiwata i Franciszką Dalicką (miejscowość Kąty). Choć mam nadzieję, że w rzeczywistości nazwisko pana młodego to Wiwała.
Pozdrawiam,
Maciej Majewski
Maciej Majewski
Jeśli ktoś byłby w AP Płock to miałbym prośbę by spróbował ustalić czy materiały przez nich zeskanowane o których piszą na swojej stronie WWW udostępniają lub planują udostępnić chociażby na "szukajwarchiwach.pl" (a dokładniej mam na myśli: Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej Pilichowo, pow. płocki z lat 1866-1879, 1889-1910; które zeskanowano w ramach programu KULTURA+).
Z góry dziękuję
S.
Z góry dziękuję
S.
- Bea

Ja z nietypowym zapytaniem. Na stronach SZWA pojawiły się skany z AP Płock, gdyby ktoś jeszcze ich nie widział, to są tu:
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/str/1 ... #tabZasoby
Czy ktoś może widział tam parafię Gradzanowo 1826-... ? Wg PRADZIADa księgi z tych lat ma nie tylko AD, ale również AP Płock. Niestety nie umiem tego zasobu znaleźć. Może ktoś też tam szuka i mi pomoże ?
http://www.szukajwarchiwach.pl/50/str/1 ... #tabZasoby
Czy ktoś może widział tam parafię Gradzanowo 1826-... ? Wg PRADZIADa księgi z tych lat ma nie tylko AD, ale również AP Płock. Niestety nie umiem tego zasobu znaleźć. Może ktoś też tam szuka i mi pomoże ?
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
Z pradziada wyciągasz numer zespołu jeśli nie znasz. W tym przypadku chodzi o Gradzanowo Kościelne numer 187/0 (wszystkie z AP Płock mają jeszcze z przodu 50/ czyli 50/187/0) i korzystając z linka do zasobów AP Płock w szwa widać, że nie ma tego numeru w szwa, nie wprowadzono do ewidencji, nawet nie że niezeskanowany tylko w bazie nie ma zewidencjonowanego nawet jako pustego bez skanów. A miał być?
Na pewno nie ma go we wrzutce z 7 stycznia.
Na pewno nie ma go we wrzutce z 7 stycznia.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
To zrozumiałe, nie miałaś potrzeby, skoro nic z AP Płock nie było w SzwA.
Z AP Lublin jest zupełnie inaczej, tylko podczas ostatniego uzupełnienia do bazy wrzucono więcej zespołów niż jest ich z całego AP Płock, a była to już szósta czy siódma wrzutka z tego AP. Do tego APL cały swój zasób już zewidencjonował w Zosi, więc SzwA może służyć jako elektroniczny inwentarz zasobów i jednostek tego archiwum, a nie tylko jako wyszukiwarka skanów. Podam tylko, że w Szwa widać ponad 3 tysiące zespołów z tego AP, tam znaleźć coś, wyłowić z ogromu danych jest trudniej.
Przeglądarka nie jest intuicyjna ale to kwestia przyzwyczajenia.
Z AP Lublin jest zupełnie inaczej, tylko podczas ostatniego uzupełnienia do bazy wrzucono więcej zespołów niż jest ich z całego AP Płock, a była to już szósta czy siódma wrzutka z tego AP. Do tego APL cały swój zasób już zewidencjonował w Zosi, więc SzwA może służyć jako elektroniczny inwentarz zasobów i jednostek tego archiwum, a nie tylko jako wyszukiwarka skanów. Podam tylko, że w Szwa widać ponad 3 tysiące zespołów z tego AP, tam znaleźć coś, wyłowić z ogromu danych jest trudniej.
Przeglądarka nie jest intuicyjna ale to kwestia przyzwyczajenia.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Romanowski_Piotr

W sprawie Kryska to niewłasciwy adres, należy pytać tutaj:Ludwik_Olczyk pisze:Czy ktoś wie kiedy pojawi się Krysk? A przy okazji. Czy Płocka nie stać na zamieszczenie całego materiału z samego Płocka? Dziwne.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-22107.phtml
Piotr
-
Lichtblau_Dariusz

-
kowalskamalgorzata

Witam
Mam prośbę do osób odwiedzjących archiwum w Płocku. Dotarłam do nowej gałęzi rodziny w parafii Goleszyn. Wiem, że 14.03.1894 r. w Kosenicach( obecnie nie istnieje), parafia Goleszyn urodziły się bliźnięta Józef i Marianna Kruszewscy, dzieci Franciszka i Józefy z Kurowskich. Może, ktoś będzie akurat prowadził poszukiwania w tej parafii i mógłby zrobić fotkę z tych aktów, albo chociaż sprawdzić skąd mogli pochodzić(parafie) , bo nie udało mi się trafić na żaden ślad. Niestety nie znam numeru aktu tylko datę.
Pozdrawiam Małgorzata
Mam prośbę do osób odwiedzjących archiwum w Płocku. Dotarłam do nowej gałęzi rodziny w parafii Goleszyn. Wiem, że 14.03.1894 r. w Kosenicach( obecnie nie istnieje), parafia Goleszyn urodziły się bliźnięta Józef i Marianna Kruszewscy, dzieci Franciszka i Józefy z Kurowskich. Może, ktoś będzie akurat prowadził poszukiwania w tej parafii i mógłby zrobić fotkę z tych aktów, albo chociaż sprawdzić skąd mogli pochodzić(parafie) , bo nie udało mi się trafić na żaden ślad. Niestety nie znam numeru aktu tylko datę.
Pozdrawiam Małgorzata
Francuski genealog prosi o pomoc i zdjęcie aktu urodzenia swoich polskich przodków
ZDROJENSKI/ZDROJEWSKI Aleksander
urodzony 25.03.1793 Niestum/Ciechanów
rodzice Jan i ZIELIŃSKA Katarzyna
Moze i akt ślubu rodziców był w Ciechanowie ?
ZDROJENSKI/ZDROJEWSKI Aleksander
urodzony 25.03.1793 Niestum/Ciechanów
rodzice Jan i ZIELIŃSKA Katarzyna
Moze i akt ślubu rodziców był w Ciechanowie ?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
kowalskamalgorzata

Archiwum Panstwowe w Plocku - Szrensk
Witam,
Czy ktos wybiera sie do Archiwum Panstowe w Plocku ? Interesuja mnie dane dotyczace aktu malzenskiego n°110 z 1718 roku, miejscowosc Szrensk, miedzy Kazimierzem Godyckim i Anna.
Dziekuje za informacje.
Ewa
Czy ktos wybiera sie do Archiwum Panstowe w Plocku ? Interesuja mnie dane dotyczace aktu malzenskiego n°110 z 1718 roku, miejscowosc Szrensk, miedzy Kazimierzem Godyckim i Anna.
Dziekuje za informacje.
Ewa
-
Piotr_Romanowski

Archiwum Panstwowe w Plocku - Szrensk
Obawiam się, że aktu takowego w AP Płock nie ma. Par. Szreńsk z tych lat jest w Archiwum Diecezjalnym ale aktu nie ma; są jedynie sumariusze ogólne