Stryj

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Wiesz dlaczego Ci nie pomogę, Nike? Jest taki (i nie przypominam sobie, aby wymarł) "dobry zwyczaj", a mianowicie podpisywanie się imieniem na forum, ponieważ jest to pewnego rodzaju zwrot grzecznościowy.

Pozdrawiam,
Bogdan (może być nawet Luis, ale żeby było)
justyna_

Sympatyk

Post autor: justyna_ »

Szanowni Państwo,

z uwagą przeczytałam wcześniejsze wiadomości, poczytam linski z CBN Polona, sprawdziłam GGD OFB Familybook. Może jeszcze będą mogli mi Państwo pomóc. Szukam rodziny Kornela Makuszyńskiego, pisarza.
Urodził sie 8.01.1884 w Stryju jako jedyny syn, a jedno z siemiorga dzieci Edwarda Makuszyńskiego i Julii z Ogonowskich. Szukam jakichkolwiek informacji na temat całej rodziny, próbuję odtworzyć ich drzewo genealogiczne. Znalazłam informację, że Kornel został półsierotą w wiku około 10 lat, czyli Edward zmarł około 1894 roku. Ponoć późniejszy autor "Koziołka Matołka" zerwał kontakty z rodziną, ale pojawia się w jego życiorysie postać Ewy Makuszyńskiej, czy to była siostra? Nie wiem. Może Państwo mi pomogą? Będę wdzieczna!

Serdeczności

Justyna
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry.

Pani Justyno proszę o prywatą pocztę możliwe, że pomogę ciupinkę.

Bogdan
Eufrozyn

Sympatyk

Post autor: Eufrozyn »

Witam,
proszę o pomoc w odnalezieniu aktu urodzenia mojej mamy - urodzonej w 1932 w Stryju, wyzn. rzym.-kat.
Andrzej
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Eufrozyn pisze:Witam,
proszę o pomoc w odnalezieniu aktu urodzenia mojej mamy - urodzonej w 1932 w Stryju, wyzn. rzym.-kat.
Andrzej
Ten akt jest dostępny w urzędzie stanu cywilnego gminy, w której matka się urodziła oraz a w kościele parafialnym masz przecież księgi chrztu. To jest zbyt młody akt aby znajdował się w archiwach. Nadal znajduje się w miejscu jego stworzenia.

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Eufrozyn pisze:Witam,
Andrzej
Co prawda nie jest to informacja o akcie ale o indeksie:
Jednymi z najmłodszych akt przechowywanych obecnie w AGAD są indeksy do ksiąg metrykalnych z parafii Stryj: urodzonych, z lat 1931-1945 (nr 1296), zaślubionych, z lat 1931- 1945 (nr 1298) i zmarłych, z lat 1932-1945 (nr 1300). Właściwych ksiąg z tych lat AGAD nie posiada
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Wystarczy zamówić mikrofilm o numerze 2039889 urodzenia 1921-1936 brudnopis.
Jakie to proste.
gz1411

Sympatyk
Tytan

Post autor: gz1411 »

Witam
Posiadam akt urodzin moich przodków wystawione w parafii Stryj z roku
1843 w którym widnieją nazwiska : Maria MIERZWIŃSKA c. Ludwika i Anny z WOJCIECHOWSKICH
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/486 ... 6dac3.html

oraz akt urodzenia z Wojniłowa z 1880 roku - Joanna Wanda HALKA c. Mikołaja i Julii zd. SPACZYŃSKA
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cba ... 6d951.html

oraz akt ślubu z Wojniłowa z 1899 roku Tomasz ZABORNIAK s. Ludwika i Marii zd. KOLASA i w/w Joanny Wandy HALKA
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/266 ... cb0fd.html

Jakby ktoś z państwa natknął się w swoich poszukiwaniach na te nazwiska będę wdzięczny za wiadomość.
Pozdrawiam
Grzegorz
justyna_

Sympatyk

Post autor: justyna_ »

BODEK pisze:Dzień dobry.

Pani Justyno proszę o prywatą pocztę możliwe, że pomogę ciupinkę.

Bogdan
Panie Bogdanie,

podbijam moje pytanie, dawno, dawno temu wysłałam PW, ale nadal mam informację, że wiadomość nie jest przeczytana. Będę wdzięczna za kontakt lub za jakiekolwiek wskazówki jak szukać Makuszyńskich.

Z pozdrowieniami

Justyna

PS Odszyfrowałam "Ewę", która okazała się być Emą, czyli Emilią z Bażeńskich Makuszyńską. Mam trop rodziny (chyba siostry Kornela) z Tarnowa prawdopodobnie, tylko tyle na razie, ale się nie poddaję. PSB milczy niestety.
kuba74

Post autor: kuba74 »

Witam!
Jestem tu nowy poszukuję informacji o nazwisku Kubrycht. dziadkowie pochodzili z okolic Stryja. Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam
Rafal
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry.

Pani Justyno, dawno, dawno temu napisałem (czytaj wysłałem) do Pani e-maila z informacjami na temat Makuszyńskich, które tak na szybko można było ustalić.
O ile mnie pamięć nie myli (Dzień Dziadka jutro), pisałem między innymi o tym, że to co podaje Wikipedia: "Ojciec osierocił rodzinę, gdy Kornel miał 10 lat" to bzdura. W odpowiedzi na mój list nie otrzymałem od Pani żadnej wiadomości typu: "Dziękuję, proszę o jeszcze" lub " A teraz kochany Koziołku pocałuj mnie w d....". Więc też nie drążyłem tematu (czytaj olałem). Wynika z tego, że lekcje będę musiał odrobić jeszcze raz. Proszę o adres na moją pocztę.

Miłego dnia,
Szatan już po VII klasie.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

kuba74 pisze:Witam!
Jestem tu nowy poszukuję informacji o nazwisku Kubrycht. dziadkowie pochodzili z okolic Stryja. Będę wdzięczny za każdą informację.

Pozdrawiam
Rafal
Rafale sporo wiadomości możesz uzyskać na stronach:
Zbiorcza wyszukiwarka Logana Kleinnwaksa
wpisując nazwisko

http://genealogyindexer.org/

oraz na stronach
https://www.google.pl/search?q=kubrycht ... 2&ie=UTF-8

Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry.

Panie Rafale czy szukał pan tutaj?

http://wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/archiwum/ ... etrykalne/

Jeżeli nie to życzę owocnych poszukiwań.

Miłego dnia,
Bogdan
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Dzień dobry.

Celowo nie otwierałem nowego wątku, bo rzecz dzieje się w tym mieście. Ale też nie o miasto mi chodzi, a metamorfozy zawodowe moich krewnych. Przedział czasowy 1894 - 1913 rok.

Goniec w tutejszym Sądzie - maszynista.
Woźnym sądowym - maszynista.
Pisarz w kancelarii kolejowej - maszynista.
Szewc - konduktor kolejowy.
Szewc - listonosz.

Moje pytanie ma charakter edukacyjny. Czy aby zostać konduktorem, listonoszem, maszynistą należało mieć ukończone gimnazjum plus oczywiście kurs przygotowawczy do nowo wykonywanego zawodu? Czy też wystarczyło ukończyć szkołę powszechną plus wspomniany wyżej kurs?

Jak to było? Może Państwo wiedzą coś na ten temat? Proszę o sugestie.

Miłego dnia,
Bogdan

-----------------------------------------------------------------------------------
"Najbliższa mi jest prawda, że póki nas ktoś pamięta, wciąż żyjemy" - Carlos Ruiz Zafon "Cień wiatru".
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Przeniesione (wklejone) z postu: "Stryj, ulica Długa i Unii Lubelskiej".

Dzień dobry,

Szukam pomocy w ustaleniu miejsca zamieszkania moich pradziadków i kuzynów, którzy mieszkali w Stryju juz przed I wojną światową. Wszyscy pracowali w warsztatach kolejowych. Ze spisu parafian katolickich wynika, że mieszkali przy ulicy Długiej, ale mimo usilnych starań, nie udało mi się znaleźć w Stryju takiej ulicy. Jednak ulica Długa w mieście Stryj musiała istnieć i ulica ta musiała być długa, bo ostatni numer ze spisu to 297.

Wnioskując z sąsiednich stron w rejestrze i zakładając, że ksiądz kierował się lokalną geografia, tak jak np po kolędzie, i analizując plan miasta Stryja, zgaduję, że ulica Długa zmieniła później nazwe na ul. Unii Lubelskiej. Rejestr pochodzi z 1910 roku, a po 1918 nazwy ulic zmieniano. Nie mam jednak pewności.

W internecie znalazłem opis domu rodziny Langner przy Unii Lubelskiej w Stryju:
http://www.rodzina-langner.strefa.pl/ddd.htm
Z opisu wynika, że ich dom, jako jedyny był piętrowy.

Postanowiłem spisać wszystkie nazwiska z rejestru parafian i zamieścić je na forum w nadziei, że ktoś coś będzie wiedział, być może ktoś nawet bedzie miał jakieś zdjęcia tej ulicy, za co byłbym niezmiernie wdzięczny.

Spis parafian katolickich Stryj 1910-1911 rok, ulica Długa:
(przepraszam za brak poslskich czcionek i możliwe błędne odczytanie nazwisk)

Nr Nazwisko

1 Mielnicki, Wojnarowski, Prafin
3 Matuszczak, Meifach
4 Samborotka, Dadaniuk, Fortheim
6 Sikora
8 Pawlowski, Jarosinski, Ostafinski
8 Kupczyk
8 Pochron 8a
10 Stachocki, Metlinger, Stepik
13 Fandaczek, Kostkiewicz
13 Halenda, Siakiewicz, Warcholek, Jakimów, Dubis
18 Buchs
18 Kozakiewicz
20 Kon
21 Gruszka
24 Skrójwgo, Kusz
25 Bojarek, Wójcicka
28 Kroupa, Kruczkowska, Petra, Rosinska, Koryniec
29 Świerczyński, Horyniszyn, Matulicz
29 Wojewódka, Patejdl, Staboczanski
34 Kampala
36 Czarnecki (Czanerka?), Lewandowska, Zakrzewska
36 Bialek, Chudzio, Krupska, Cwikowski, Fankowska
37 Mozdzierz
38 Meder, Sloninka, Niemczewski
38 Wall Jan
40 Wechowski
40 Schindler
42 Piwiec, Bozek
42 Schoefer, Kochanski, Sosinska, Matuszkiewicz
53 Dabek, Kolbusz
54 Dabek
54 Wielimowski
54 Skiba 54a
54 Czajewska 54b
54 Mroczko, Kostecka
56 Niewinski, Iwaszko, Klaput
62 Podgórski
62 Bunczyk, Kozlowski
62 Niemkiewicz
67 Zabaczynski
72 Bialas, Sawko
78 Adamczyk
84 Wiacek, Dobczanski, Szczytula, Tuzyl
136 Boski, Sotal
136 Mielnik, Dutka, Dutkiewicz
137 Mial, Klasa
147 Golebiewski, Plowik
148 Wojciechowski
149 Zaidel
156 Zelazny, Janis, Swiatecki, Wolk
158 Reif, Szpir 158a
162 Koziol
172 Mozdzierz, Kucharski
196 Niwinska, Szczepila, Kicowski
198 Plachtowski
209 Jackiewicz
210 Lozinski
210 Wiackiewicz
211 Grzywacz
211 Jedziewski, Hokimer
215 Choupek
223 Sewerniak, Sawicki
223 Leisoucz, Sucharski
236 Wesolowski, Legiezynska, Lodwaszcz
250 Jakubowski, Jaworski
257 Dyl, Borys, Safula
259 Piechotowski, Sanków, Karzowski
262 Wollak
264 Pilch, Weiss, Klucewicz
269 Didyk, Waiser
269 Worobiec, Wójcik, Szczygiel
276 Zagrodzki, Kochanczyk
293 Grabanczyk
296 Patalska, Leredynska
297 Zazulak, Busko, Wójcik
297 Rublowski

Źródło:
http://wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/archiwum/ ... alne/20.1/
i następne

Dzień dobry,

pewnie bym nie odpisał na ten post, gdyby (żeby nie było, że nie mam nic innego do zrobienia), gdyby nie temat Stryja. Rozum podpowiada NIE! A serce TAK!
Dlaczego? A dlatego, że post jest nie podpisany. A przyzwoitość na tym Forum (tak uważam) tego wymaga i kropka. Co to jest "JW"? Jednostka Wojskowa?
Może zmienię Nick na: "Speedy 2015". Wszyscy w starym roku, a ja już w NOWYM! A... tam skoczę sobie do przyszłości, jakby coś nie tak, to jeszcze szybko wrócę i poprawię. Dlaczego "Speedy", dlatego Nicku "JW" (Jędrek Wolny - czytaj spóźniony) na tej stronie istnieje już od lat w „Wejdź na Forum”: temat: "Genealogia Kresowa", a w nim podtemat: "Stryj". I tam się zamieszcza takie zapytanie(a). Tylko co? Tylko trzeba poszukać, ale się nie chce, a mnie się ma chcieć odpowiedzieć.
Co do "Naszego Wujka" (nie mylić z kopalnią), to potomkowie mieszkańców Stryja, dawno go już poznali. Ja osobiście jestem z nim na Ty. Ale nie zdradzę imienia. Co do ulicy Długiej, przemianowanej na ulicę Unii Lubelskiej, to nie wiem. Śledząc metryki swoich bliskich tych urodzonych przed 1918 rokiem, a potem tych urodzonych po tym roku sam się dowiesz. Przemianowali czy nie. W 1891 roku ulicę Pańska przemianowano na 3 Maja, a po 1908 roku Wałową na ulicę Andrzeja hr. Potockiego. Obecnie znowu Wałowa. Wracając do Długiej vel Unii Lubelskiej, to w poście wyżej "Rodzina Langer" napisano: „Obecnie, ta ulica nazywa się A. Szeptyckiego”. Skoro tak, to leży w dzielnicy Szumlańszczyzna.
Wspomniana wyżej ulica jest połączona z ulicą Szumlanszczyzna. Nazwa dzielnicy i ulicy zachowała się do dnia dzisiejszego. Co do spisania wszystkich nazwisk z rejestru, to jestem za! Tylko proszę zrób tak jak należy, czyli: tak jak w indeksach kościelnych. Tom, strona.
Jakby to miało wyglądać, a tak: "Adamski 20.1 str. 287", strzelam "Bednarek 20.2 strona 456". Aaa! I jeszcze jedno. Ułóż to wszystko alfabetycznie, jak w indeksie. Jakie to będzie ułatwienie dla przyszłych
adeptów Genealogii. Chyba się rozmarzyłem. Bo po jakie licho wertować 1101 stron w poszukiwaniu informacji
skoro mam indeks. Super! A jak już skończysz i będziesz miał jeszcze siły, to jest kolejny spis - wcześniejszy pod numerem 26. Jestem pełen podziwu takiej inwencji. Naprawdę! Sam próbowałem i poległem.

Cóż Ci życzyć? Wytrwałości? A może zwyczajnie: Miłego wieczoru. Przystanę jednak na zawołaniu: Do roboty! Za czasów PRL-u była nawet taka piosenka. Nostalgia? Aaa...tam! Cicho być!

Bogdan.

Dzięki Bogdan za dodatkowe informacje i sugestie. Ja jestem tu nowy, ale jeśli znasz inne zainteresowanie osoby to mam propozycję.

Ten indeks parafian jest kopalnią informacji. To właśnie z niego dowiedziałem się kiedy urodził się pradziadek i jak na imie miała jego matka. Poznałem też sąsiadów pradziadka i odkryłem, że dwie rodziny kuzynowstwa były sąsiadami. Dowiedziałem się też, że pod tym samym numerem mieszkała też inna rodzina - szczegół który być może tłumaczy zarówno wczeniejsze wydarzenia, jak i późniejsze życiorysy... A swoją drogą jak to możliwe żeby w parterowym domku mieszkało tyle osób? Może lokatorzy mieszkali w komórkach czy szopach w podwórzu?

A propozycja do zainteresowanych genealogią Stryja jest taka żeby ten spis zdygitalizować na zasadzie crowdsourcingu, czyli każdy robi np. 10 stron a potem ktoś zbiera to do kupy. Właściwie to mógłby być nawet jeden arkusz online do ktorego każdy by coś dokładał. Indywidualnie nikt tego nie zrobi, ale dzieląc całość po kawałku pójdzie bardzo szybko.

Ważne żeby stworzyć zarówno indeks nazwisk, jak i spis mieszkańców według ulic. Niektróre nazwiska i adresy są już w:
genealogyindexer.org/Stryj.xls

Pozdrawiam serdecznie z Londynu,
Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”