Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Graza

Sympatyk

Archiwum Archdicezjalnie w Plock

Post autor: Graza »

Ala
mam pytanie, czy jadac do AD w Płocku trzeba się wczesniej umawiac? Wybieram sie tam niebawem i wolę nie byc zaskoczona
pozdrawiam
Grazyna
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witaj!
Zapraszam do Plocka - Ala
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 21:52 przez 2ala030450, łącznie zmieniany 1 raz.
Zenek

Sympatyk

Post autor: Zenek »

"Podsędkowice wymienione są już w 1360 r. w przywileju księcia Siemowita dla kościoła w Rawie. Już wtedy wieś miała prawo chełmińskie. Pierwszym znanym z imienia mieszkańcem wsi "Pothsantkowicze" był Mikołaj z Podsędkowic, którego syn Jan zakupił w 1418 roku wójtostwo we wsi Trzepowo, należącej do kapituły płockiej. W 1439 roku wymieniony jest w dokumentach Piotr zwany Dzieweczka z Podsędkowic, ówczesny wójt Białej toczący spór z Mikołajem, miejscowym plebanem, o łąkę nad brzegiem Białki. Sama nazwa miejscowości wskazuje, że wieś była nadaniem książęcym dla rycerza-szlachcica pełniącego urząd podsędka, czyli zastępcy sędziego w sądzie ziemskim. Dogodne położenie nad rzeką Białką i wysoka pozycja społeczna właściciela Podsędkowic, umożliwiły powstanie młyna wodnego, który pracował od średniowiecza, aż do okresu powojennego. Warto zauważyć, że młyn wiejski był gwarantem dochodów czynszowych właściciela wsi, jego prestiżu i rozwoju samej miejscowości"To jest z orgynalnie dokument w Archiwum Plocku. Jestem pewno dokument istnieje ale nie dostal niema pomoc z kziadzem w archiwum.

Dodatki informacji: Natomiast oryginal dokumentu z
1418 roku znajduje sie w Archiwum Diecezjalnym w Plocku pod nr 174.
Adres obu archiwow znajdzie Pan w internecie.
To jest informacji z Anna Supruniuk autorka do "Otoczenie ksiecia mazowieckiego Siemowita IV"

Zenek
Awatar użytkownika
szczesna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: szczesna »

Alu,
dziękuję za zainteresowanie . Rozumiem, że przy takiej organizacji pracy w AD każdy stara się sprawdzić "swoich".
Jeśli jednak będziesz przeglądała którąś z wymienionych ksiąg, miej na uwadze moje zapytanie :).
Najbardziej zależy mi na roczniku 1837 Wincenty Kluczewski, KTO BYŁ jego OJCEM? Wojciech czy Franciszek?

Akt z 1844 r. Wojciech Kluczewski.... będę zamawiała bez sprawdzania.
Pozdrawiam
Joanna
Pozdrawiam
Joanna

Nazwiska, które mnie interesują: Kluczewski, Sienicki/Siennicki, Weiss/Wajs, Linke, Schuttke, Cieślak
Bilska_Aleksandra

Sympatyk

Post autor: Bilska_Aleksandra »

Dzień Dobry
Potrzebuję pomocy w Archiwum Diecezjalnym w Płocku, chodzi o akt Konsystorza Pułtuskiego Diecezji Płockiej z roku 1868 (prawdopodobnie 5 czerwca 1868) o nr 332 w sprawie pozwolenia na zawarcie małżeństwa Wojciech Bakuła i Anastazja Pogorzelska
może być odpłatnie
Aleksandra Bilska
Graza

Sympatyk

Post autor: Graza »

Alu
Dziekuje za informacje, wybiere sie tam jeszcze w czerwcu.
pozdrawiam serdecznie
Grazyna
2ala030450

Sympatyk

Witaj Joasiu!
Odezwij się do mnie, mam dla Ciebie przesyłkę.
Ala
2ala030450

Sympatyk

Archiwum Diecezjalne w Płocku - prośba

Witaj Tomek!
Odezwij sie do mnie mam dla Ciebie przesyłkę z AD z Plocka.
Ala
Zenek

Sympatyk

Ala.
Czy ma cos informacji dla mnie?

Zenek
2ala030450

Sympatyk

Witam!
Nie, ponieważ byłam w AD tylko 3 godziny i nie mialam czasu na inne poszukiwania - przykro mi, ale kolejny raz w AD będę dopiero jesienią i to tez na 2-3 godziny. Twoja sprawa wymaga poszukiwań w aktach pisanych łaciną - wiem cos o tym. Ja z łaciną nie radzę sobie. Czas, którym dysponowałam musiałabym w całosci poswięcić Twojej sprawie.
Ala
Zenek

Sympatyk

Ala.
Ja rozumiem prawie wszystko. Nastepie raz w archiwum bedzíe w jesienie?? Ty nie musisz szukac w aktach, akt jest nr 174. Chyba wie o inne osob w Plocku ktore moga pomoc mi. To jest bardzo waznie dla mnie, to jest gniazdo moje przodkowie.

Zenek
2ala030450

Sympatyk

Zenek.
Po przeczytaniu ostatniego Twojego wpisu postanowiłam jednak głębiej zapoznac sie z Twoja prośbą:[
Pozdrawiam Ala
Ostatnio zmieniony pn 16 sty 2012, 21:54 przez 2ala030450, łącznie zmieniany 1 raz.
Zenek

Sympatyk

Ala.
Dziekuje za odpowiedz. Podroz do Polski jest problem. Nie mam czas lub pienadzy dlatego pytalem o pomoc. Ja moge wyslij kopi z moim prawo jazdy lub pelnomocnik, dla ciebie, to jest dowod za moje tozsamosci. To musi byc wystarczy dla ks Dyrektora. Dla mnie archiwum jest uslugi dla zwykle osoby i jego (ks) zadanie jest pomoc.

Zenek
beatpatt35

Sympatyk
Adept

Post autor: beatpatt35 »

Proszę Państwa, czy ktoś z Państwa szukał w AD Płock przodków z miejscowości Radziochy, gmina Skępe? Czy wiedzą Państwo do jakiej parafii mogła należeć ta miejscowość w XIX wieku? Chodzi mi głównie o lata 1870-1890. Michał
Michał Chrzanowski
2ala030450

Sympatyk

Witaj Michał!
Radziochy nalezy do parafii Karnkowo - http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IX/472
Szkoda, ze nie podales nazwiska, ktore poszukujesz, poniewaz jestem w posiadaniu sumariuszy z parafii Karnkowo.
Chętnie Ci sprawdzę lub podaj swój adres meil na mojej prywatnej poczcie, a ja prześle Ci sumariusze z parafii Karnkowo i bedziesz sam sobie poszukiwał przodków w tej parafii.
Pozdrawiam -Ala
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”