Archiwum Państwowe w Siedlcach
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: spostrzeżenia po wizycie w Archiwum Państwowym w Siedlca
Niektóre parafie są juz zdigitalizowane właściwie do "końca" (chociaż nie zawsze od "początku")
np. Mokobody do 1910r.
Mordy do 1909r.
Suchożebry do 1909r.
Wyrozęby do 1906r.
Zbuczyn do 1908r.
Skórzec do 1909r.
Kopcie do 1911r.
To tylko przykłady:)
Nic nie wiem nt. Czerwonki Liwskiej, bo zwracałam uwagę głównie na "moje" parafie....
np. Mokobody do 1910r.
Mordy do 1909r.
Suchożebry do 1909r.
Wyrozęby do 1906r.
Zbuczyn do 1908r.
Skórzec do 1909r.
Kopcie do 1911r.
To tylko przykłady:)
Nic nie wiem nt. Czerwonki Liwskiej, bo zwracałam uwagę głównie na "moje" parafie....
Pozdrawiam
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Parafia Przesmyki siedlece nazwisko Kamińscy
Prosiłabym o pomoc w odnalezieniu aktu małżenstwa Aleksandra Grzymały i Anny z wyszomierskich w okolicach roku 1910 . miejscowość kutyski parafia skibniew podawice. Oraz akt malzenstwa Jakuba i Feliksy Dekudowskich ok 1915 roku . z telak a akty powinny znajdowac sie w kosowie lackim. Z gory serdecznie dziekuje
- A.Michałowski

Siedlce
Witam,
Czy może,ktoś z odwiedzających w najbliższym czasie Archiwum w Siedlcach,mógłby w miarę możliwości sprawdzić, skorowidze pięciu roczników ślubów zawartych w parafii w Zbuczynie ?
Aleksander.
Czy może,ktoś z odwiedzających w najbliższym czasie Archiwum w Siedlcach,mógłby w miarę możliwości sprawdzić, skorowidze pięciu roczników ślubów zawartych w parafii w Zbuczynie ?
Aleksander.
-
Małgorzata2005

Potrzebuję pomocy w Archiwum Państwowym w Siedlcach
Czy Ktoś może mi pomóc
- poszukuję Aktu Urodzenia z 30.05.1908 Skup Józef ( stosowany zapis
Szkup Józef )
syn Franciszka Skup ( Szkup) i Kazimiery Skup ( Szkup ) z Leszczyńskich
urodzony w Siedlcach ( dawne siedleckie).
- poszukuję Aktu Urodzenia z 30.05.1908 Skup Józef ( stosowany zapis
Szkup Józef )
syn Franciszka Skup ( Szkup) i Kazimiery Skup ( Szkup ) z Leszczyńskich
urodzony w Siedlcach ( dawne siedleckie).
Pozdrawiam - Małgorzata
Re: Parafia Przesmyki siedlece nazwisko Kamińscy
Wprawdzie nie mogę pomóc w przypadku wymienionych metryk, ale mam ciekawostkę związaną z nazwiskiem Dekudowski. Jan Dekudowski był w latach 1742-1764 plebanem w kościele greko-unickim w Kosowie Lackim. Był ostatnim plebanem, ponieważ unici z tej parafii przechodzili masowo na katolicyzm. Dlatego pleban Jan udzielał również sakramentów w kościele katolickim, zarówno unitom jak i katolikom. Powszechne były małżeństwa mieszane. Zresztą liczne potomstwo Jana również weszło w związki małżeńskie z drobną szlachtą z tej parafii i poszukiwany Jakub Dekudowski jest z pewnością potomkiem plebana.adka696 pisze:Prosiłabym o pomoc w odnalezieniu aktu małżenstwa Aleksandra Grzymały i Anny z wyszomierskich w okolicach roku 1910 . miejscowość kutyski parafia skibniew podawice. Oraz akt malzenstwa Jakuba i Feliksy Dekudowskich ok 1915 roku . z telak a akty powinny znajdowac sie w kosowie lackim. Z gory serdecznie dziekuje
Rozpocząłem prace nad monografią parafii Kosów Lacki, ale potrwa to jeszcze wiele lat i z całą pewnością nie obejmie okresu późniejszego niż połowa XIX wieku.
W przypadku Wyszomierskich i Grzymałów opracowuję monografię par. Skibniew Podawce. Praca powoli zbliża się do końca. Myślę że za 2-3 lata powinna być gotowa do druku. Z tym że wypisy z ksiąg metrykalnych sięgną jedynie 1904 roku. Późniejszych nie spisywałem. Natomiast jeśli interesują Cię najdawniejsze dzieje tych rodzin to wydałem książkę "Niepiekłowie" obejmującą dzieje rodzin Niepiekło, Wyszomierscy/Wyszomirscy i Grzymałowie (mają wspólnych przodków), przy czym w przypadku Wyszomierskich i Grzymałów opis ich dziejów zakończyłem na XVII wieku.
Pozdrawiam
Lech
- andrzej_debno

Prośba do Lecha
Szukam informacji o Scholastyce Grzymale, ur. ok. 1803, ślub z Wojciechem Rozwadowskim przed 1820 r.
Dziękuję
Andrzej
Szukam informacji o Scholastyce Grzymale, ur. ok. 1803, ślub z Wojciechem Rozwadowskim przed 1820 r.
Dziękuję
Andrzej
W par. Skibniew nie było Scholastyki Grzymała, ani żadnego Rozwadowskiego.andrzej_debno pisze: Szukam informacji o Scholastyce Grzymale, ur. ok. 1803, ślub z Wojciechem Rozwadowskim przed 1820 r.
Pozdrawiam
Lech
Witam .Szukam Aktu Urodzenia Stanisław Wujek Ur 1869 Dembe, Parafia Kosów Lacki pow Sokołowski.Ojciec Jakub Wujek, Matka Józefa Wujek z dom Balcerzak
Pozdrawiam Michał
Pozdrawiam Michał
Witam,
Poszukuję informacji na temat rodziny Chojeckich zamieszkałych w miejscowości Dąbrówka Wyłaz, parafia Skórzec.
Konkretnie chodzi mi o zgonTeresy Chojeckiej zd Jastrzębska ( zgon po 1811r. ) niestety nie znam dokładnej daty.
Mogę odwdzięczyć się wizytą w AP Lublin.
Pozdrawiam,
Ewa
Poszukuję informacji na temat rodziny Chojeckich zamieszkałych w miejscowości Dąbrówka Wyłaz, parafia Skórzec.
Konkretnie chodzi mi o zgonTeresy Chojeckiej zd Jastrzębska ( zgon po 1811r. ) niestety nie znam dokładnej daty.
Mogę odwdzięczyć się wizytą w AP Lublin.
Pozdrawiam,
Ewa
Witam,
Czy któryś z szanownych forumowiczów wybiera się w najbliższym czasie do AP Siedlce. Poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka z parafii Żelechów w 1887 roku. Nie znam jednak daty urodzenia ani numeru aktu.
Pozdrawiam
Dominika
Czy któryś z szanownych forumowiczów wybiera się w najbliższym czasie do AP Siedlce. Poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka z parafii Żelechów w 1887 roku. Nie znam jednak daty urodzenia ani numeru aktu.
Pozdrawiam
Dominika
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Jęsli masz rok archiwum zrobi ci skan. Za chyba 5 czy 10 złotych.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Worwąg_Sławomir

Wg Pradziada w AP Siedlce są tylko metryki od 1890.Domirka pisze:Witam,
Pozdrawiam
Dominika
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Dzięki, też na to liczyłam, ale czekam na odpowiedź od maja. Dlatego pytam o pomoc forumowiczów.
Dominika
Dominika
Poszukuję aktu urodzenia mojego pradziadka z parafii Żelechów w 1887 roku.
Wg Pradziada w AP Siedlce są tylko metryki od 1890.
Z próżnego i Salomon nie naleje.Domirka pisze:czekam na odpowiedź od maja. Dlatego pytam o pomoc forumowiczów.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Nowocin_Beata

Marko, interesuje mnie parę metryk z Trzebieszowa. Czy możesz coś sprawdzić?
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.
Pozdrawiam, Beata.