Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

DanutaP

Sympatyk

Post autor: DanutaP »

Joanno bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Rydecki. Osoba, której szukam to brat mojej babci. Urodził się po 1880 roku, syn Hilarego i Ludwiki. Ale informacja o każdym innym Rydeckim też mnie ucieszy.

pozdrawiam
Danka
jotzet

Sympatyk

Post autor: jotzet »

Dzien dobry,
Proszę o sprawdzenie nazwiska :

Stanisław Zawadziński, syn Wincentego i Katarzyny z Mózgów.
Urodzony w 1872(?) roku gdzieś na terenie Ponidzia (kieleckie).
Po 1900 opuścił rodzinne strony i znalazł zatrudnienie w gorzelni, gdzieś w lubelskim.
W 1904 roku obięła go mobilizacja w związku z wojną rosyjsko - japońską. Kolejną wiadomość o nim mam dopiero z roku 1913, kiedy to po powrocie z wojny osiadł w Korcu na Ukrainie. Chrzci tam swoje pierwsze dziecko Janinę.
Stanisław był starszym bratem mojego dziadka.

Serdecznie dziękuję
Janusz
krzaja

Sympatyk
Mistrz

Post autor: krzaja »

Witam,
Proszę o sprawdzenie: Łukasik Antoni, Wielgopolan

Pozdrawiam i dziękuję
Janek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Szanowna Koleżanko!
Takie wykazy, jako że są oparte o źródła internetowe przeważnie rosyjskojęzyczne należy publikować z podawaniem tych źródeł (prawo autorskie), Poza tym tytuł tematu "Wykaz nazwisk polskich w wojsku carskim" zobowiązuje do umieszczania tam osób, które naprawdę służyli w wojsku carskim, a są tam osoby, które w 1918 roku były dziećmi (np. Jasiński Gustaw - miał 10 lat a trafił do wykazu z "Listy ofiar politycznego terroru w ZSRR"). A może zmienić tytuł tematu?
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Nazwiska wpisałam na listę...
Joanna z d. Sawicka

Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

quote="joannayvona2302"]Szanowny Kolego....
do każdego wpisu umieszczam źródło ...jak zakończę definitywnie ten temat zamieszczę wszystkie nazwy starych książek...(bibliografię)
swoją drogą bardzo brzydko z Twojej strony jest to, że bagatelizujesz prośbę moją o nie wpisywanie się w tym temacie...trochę szacunku dla mojej pracy w tym temacie...
co do praw autorskich to bardzo dobrze je znam !!![/quote]
Witam!
Ja zwróciłem uwagę na oczywiste błędy i niedopatrzenia. Jest to elementarny obowiązek i prawo każdego użytkownika forum, które nie jest przecież pani strona domową, gdzie można sobie takie "szlabany" nakładać. Radzę lepiej weryfikować informacje, na które ludzie czekają i nie zasłaniać się "starymi książkami" i bibliografią, która ma się ukazać na końcu tego opracowania.
Źródła powinny być podawane przy każdej informacji. A już teraz powinny być usunięte przypadkowe nazwiska dzieci, które rzekomo służyły w armii carskiej.
A praw autorskich trzeba przestrzegać, nawet gdy się ich nie zna.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

W temacie : opracowanie polskich nazwisk - chociaż prosiłam bardzo o to, żeby nikt tam niczego nie wpisywał, by temat był przejrzysty , widoczny - nasz kolega wpisał :
..." Szanowna Koleżanko!
Takie wykazy, jako że są oparte o źródła internetowe przeważnie rosyjskojęzyczne należy publikować z podawaniem tych źródeł (prawo autorskie), Poza tym tytuł tematu "Wykaz nazwisk polskich w wojsku carskim" zobowiązuje do umieszczania tam osób, które naprawdę służyli w wojsku carskim, a są tam osoby, które w 1918 roku były dziećmi (np. Jasiński Gustaw - miał 10 lat a trafił do wykazu z "Listy ofiar politycznego terroru w ZSRR"). A może zmienić tytuł tematu?

czy naprawdę jest grzechem wpisanie jednego nazwiska, które akurat nie dotyczy carskiej armii...?
otrzymuję dużo różnych maili jak i wiadomości na priv....staram się pomóc wszystkim jak tylko potrafię...
być może moja praca jak to twierdzi Szanowny Kolega - Jerzy - nie ma sensu...?
zaznaczam, iż wiedzę moją czerpię z książek !
poddaję to Waszej opinii....czekam na wypowiedzi....
Joanna z d. Sawicka

Marzena64

Sympatyk

Post autor: Marzena64 »

Pani Joasiu

Przede wszystkim bardzo dziekuje za dane dotyczaca osoby o nazwisku Wichrowski.
Bardzo wiele osob uzyskalo od Pani informacje o swoich przodkach, a kolejka wciaz rosnie. Osobiscie mam wielki szacunek dla osob Pani pokroju, ktore poswiecaja swoj wolny czas i odpowiadaja na wszystkie zapytania, a przeciez nie musza..

Serdecznie pozdrawiam

Marzena
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Ta praca ma sens, ale trzeba wyeliminować oczywiste błędy i przypadkowe wpisy (nie dotyczy to jednego przypadku). Nie trzeba sie obrażać, tylko lepiej sprawdzać to co się pisze, mając na uwadze fakt, że na te informacje czekają żywi ludzie nieraz bezskutecznie poszukujący śladów wiadomości o swoich przodkach. Radze przyjąć moje uwagi jako koleżeńską pomoc, a nie chęć dokuczenia. Takiej cechy nikt mi na tym forum nie wytknął.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkre »

Witam!
Proszę o sprawdzenie: Tomasz Bąkowski
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam!

Proszę o sprawdzenie następujących nazwisk: Adamski, Czyżewski, Dzierzbicki (Dzierbicki), Fornalski, Sarnecki :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Dunajewski_Paweł

Sympatyk

Post autor: Dunajewski_Paweł »

Witaj Joanno
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Dunajewski
Pozdrawiam miło
Paweł Dunajewski
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Post autor: KrystynaJovanovic »

Witaj Joanno,

Prosze o sprawdzenie : Wiktor lub Jakub SZTIUSSI lub Stiussi.
Dziekuje
Krystyna
Grażyna_Słupczyńska

Sympatyk

Post autor: Grażyna_Słupczyńska »

Witaj Joasiu
Proszę o sprawdzenie: Karol Paszkowski ur.1846 w Iwanowicach Guberni Kaliskiej.Mogą wystąpić też jego synowie,ale wszyscy
z w/w Guberni.

Pozdrawiam gorąco
Grażyna.
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Wszystkie nazwiska przyjęłam do wiadomości...
odpowiedź będzie umieszczona w temacie: wykaz nazwisk polskich w wojsku carskim - opracowanie
Joanna z d. Sawicka

Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”