Poszukiwania na Ellis Island, Pomoc w odczytaniu Manifestu

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

slawek77

Sympatyk

Micjla London

Post autor: slawek77 »

Może ktoś wie co urzędasy na Ellis Island mogły mieć na myśli wpisując w rubryce ojciec "i.l."?
pomponik

Sympatyk

Micjla London

Post autor: pomponik »

Witaj Slawek,

Przepuszczam ze slowo jest father-in-law, czyli teść.

Pomponik
slawek77

Sympatyk

Micjla London

Całkiem możliwe tylko że po tym skrócie nikt nie jest wymieniony co stwarza pewne problemy z weryfikacją tej teorii...
Ale tak czy inaczej dziękuję Pomponik za odpowiedź :)
pomponik

Sympatyk

Micjla London

Witaj Slawek,

Czasami jest tak ze ktos zapisany powyzej twojego krewnego tez jedzie do tej samej osoby co twoj krewny i tu moze byc napisane do kogo podruznik jedzie.

Pozdrawiam
slawek77

Sympatyk

Micjla London

Witaj Pomponik,
Też tak sobie myślałem bo wspomniana osoba podróżowała z mężem, ale chciałem poznać zdanie innych osób zamiast zgadywać :)
Dzięki
Sławek
Awatar użytkownika
wspomnienia3

Sympatyk

Micjla London

Post autor: wspomnienia3 »

Witam
Czy mogę prosić o pomoc na Ellis Island,chodzi o odczytanie informacji dotyczących brata mojej prababci-Severin Braciak
https://www.ellisisland.org/search/matc ... &dwpdone=1
Pozdrawiam,Beata
Awatar użytkownika
Krystyna_Domańska

Administrator Geneteki
Tytan

Micjla London

Post autor: Krystyna_Domańska »

Proszę o odczytanie adresu Andrzeja Majewskiego do którego wybierał się mój pradziadek Józef Frankowski
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32b ... e5cd6.html
Dziękuje
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
pomponik

Sympatyk

Micjla London

Witaj Beato,

Niestety orginal manifest bedzies musiala odnalesc sama, klikajac na slowa previous (poprzedni) albo next (nastepny) bo manifest ktory ci sie wyswietla nie jest ten ktore ma dane Severina Braciaka. Ale, jest tez drukowana lista ktora mozna zobaczyc (kliknij na slowa View Text Version Manifest) i jest napisane ze Severin jest meszczyzna, mial 23 lata, byl kawalerem, Byl niemcem z polskiego pochodzena (prawdo podobnie mial niemiecki paszport), i ostatnie miejsce zamieszkania bylo Nekla, Niemiec.

Pozdrawiam, pomponik
Awatar użytkownika
wspomnienia3

Sympatyk

Micjla London

Witaj Pomponiku
Dziękuję za wskazówki. Znalazłam też "mojego" Braciaka na https://familysearch.org. Z tego co wiem to 6.04.1906 wypłynął z portu w Bremie do Nowego Jorku statkiem o nazwie Chemitz. Był on polakiem urodzonym w Nekli i tutaj mnie trochę zadziwiło,że był niemcem.. Teraz to chyba zwrócę się o pomoc w poszukiwaniu na Familysearch
Dziękuję Pomponiku za pomoc :)
Pozdrawiam.Beata
dpawlak

Nieaktywny

Micjla London

Post autor: dpawlak »

A kim miał być, jak Polski nie było wtedy (w 1906) na mapie? Nie myl obywatelstwa z narodowością.
Nekla leżało na terytorium Niemiec więc jako obywatel niemiecki otrzymał niemiecki paszport, co w tym dziwnego?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
pomponik

Sympatyk

Micjla London

Witaj Darek,

Ja tylko podalam co jest napisane na spisie pasazerskim - to nie byla zadna krytyka zmojej strony. A wyjasnienie historii z 1906 zostawiam dla tych co maja wiecej wiedzy o takich sprawach niz ja.

Pozdrawiam, pomponik

PS: jak bys chcial tak byc surowo poprawnym to bys zmienil temat postu Micjla London na Poszukiwania na Ellis Island, Pomoc w odczytaniu Manifestu, bo tu sie podaje Pomoc w Odczyaniu, a nie lekcje histori polskiej/niemieckiej.
Awatar użytkownika
wspomnienia3

Sympatyk

Micjla London

Dziękuję Pomponiku za Twoją odpowiedź.
Po krytyce Darka aż się odechciało dalej siedzieć tutaj. Ja poszukiwałam pomocy a nie słów ostrej krytyki i to z taką złośliwością :)
Pozdrawiam.Beata
pomponik

Sympatyk

Micjla London

Witaj Beato

Nie wiem czy masz kopie spisu pasazerskiego Seweryna ale jak nie to prosze:

http://stevemorse.org/ellis2/mmv.htm?mo ... splay=true

Wystarczy kliknac na obraz i obraz ci sie powinien powiekszyc. Jest napisane ze on pojechal do brata do Grafton, Chicago. W tym przypadku tylko jest jedna strona spisu pasazerskiego.

Niestety Beato jest pare osub ktorzy maja sporo wiedzy historycznej, itd, ale nie umia utrzymacz cierpliwosci dla osub ktore wstawjaja swoje pierwsze kroki na forach tak jak www.genealodzy.pl . Prosze cie nie przejmuj sie 'ten co pyta to nie bladzi'.

Pozdrawiam, pomponik

pozdrawiam, pomponik
Awatar użytkownika
wspomnienia3

Sympatyk

Pomponiku Dziękuję!
nie miałam wogóle tego spisu-Bardzo dziękuje! Teraz muszę poszukać do jakiego brata pojechał (Stanisława czy Wacława?). Nie miałam nawet nawet pojęcia,że któryś z braci już wyemigrował.
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam
Beata
pomponik

Sympatyk

Beato,

Pismo jest slabo czytelne w poziomie gdzie jest napisane do kogo Sweryn jechal. Moze byc ze on jechal do znajomego Jakoba Baychren? By bylo dobrze jak by sie jego znalazlo na spisie ludnosci 1910 r. Niestety ja dostepu do www.ancestry.com nie mam.

Zyczeci suksesu w dalszych poszukiwan, pomponik
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”