Instytut Pamięci Narodowej IPN

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dzuga

Sympatyk

skta IPN w Warszawie

Post autor: Dzuga »

Jeżeli znasz personalia sprawców zabójstwa małżonków Zdanowskich i osoby te mogą pracownikami lub funkcjonariuszami organów bezpieczeństwa PRL, możesz złożyć wniosek o udostępnienie do wglądu (w IPN właściwym dla Twojego miejsca zamieszkania - nie musisz jeździć po Polsce) dokumentów osobowych dotyczących pracownika lub funkcjonariusza organu bezpieczeństwa państwa, składany na podstawie art.35c ust 1 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. o IPN (Dz. U. z20t8 t. poz.2032, z późn. zm. załącznik do procedury nr 6. Jest na stronach IPN. Nie musisz być krewnym UB-ka, naukowcem, dziennikarzem lub innym "członkiem wąskiego kręgu uprawnionych". Sprawdź czy figurują https://katalog.bip.ipn.gov.pl/informac ... ?katalog=5, ale nie musi ich tam być. Musisz jednak podać IPN dane personalne, które w sposób kategoryczny wskażą konkretną osobę. Dostaniesz zwykle teczki personalne ale mogą tam być dane, które mogą Ci pomóc. Próbuj. Mnie się udało.

Dzuga
Rychter_Ida

Sympatyk

skta IPN w Warszawie

Post autor: Rychter_Ida »

Witam, zauważyłam poradę o katalogu, ale strona nie działa

Pozdrawiam Basia
Barbara
Tom57

Sympatyk

RE: skta IPN w Warszawie

Post autor: Tom57 »

Dzuga
Zdanowski Marian ur. 1909 to żołnierz NSZ, który po ujawnieniu się został wraz z małżonką zastrzelony we własnym domu w roku 1953, prawdopodobnie przez partyzantów Dołęgi Znicza, który na tym terenie działał po wojnie. Ludzie mówką, że był to wyrok za ujawnienie się, ale czy tak było tego nie wiem i dlatego chciałbym się dowiedzieć jak było naprawdę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”