Jak poszukiwać rodziny w USA? -.. (cz.4)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- pozmirowski

CD..
HORCHOS
Nekrolog
June 8, 2008
Stella S. Horchos
June 1, 2008
Stella Sophia (Wozniak) Horchos,
80, died June 1, 2008 at the VNA Hospice CMC Hospital, Scranton.
Born in Dupont May 16, 1928, she was a daughter of the late Frank and Lottie (Boyanowski) Wozniak. She was a member of Sacred Heart of Jesus Church, Dupont, and the Christian Mothers Rosary Society. She graduated from Dupont High School and the Empire Beauty School. In her earlier years, she operated Jim’s Market along with her husband, Jim; afterward, she operated her own beauty shop in Scranton (Stella’s Beauty Shop).
Stella also worked many years in the local garment industry at Center Fashions, Dupont, and Laura Fashions, Avoca. Her last employment was with the Pittston Area School District. Stella was a lifetime member of the VFW Post 4909, Dupont, and The Polish American Citizens Club, Dupont. She was also an avid member and dancer with the Polkacholics and the Polka-Lites.
She is survived by her daughter, Joan and husband, Joe Sandy, Springbrook Township; son, James and wife, Susan Horchos, Pittston; brother, Frank Wozniak, Dupont; granddaughters Nicole and Angela Sandy; Valerie, Lori and Samantha Horchos; Chrissy and husband, Cory Hoffman; great-grandchildren Tacoma, Denver and Sky Hoffman. She is also survived by her loving companion and dance partner, Edward “Benny” Telipski; nieces, nephews, cousins, and sisters-in-law.
In addition to her parents, she is preceded in death by her husband, James S. Horchos, who died February of 1988; and a brother, John Wozniak.
Funeral services were June 6 with Mass of Christian Burial at Sacred Heart of Jesus Church, Dupont. Interment, parish cemetery.
Memorial contributions may be made to VNA Hospice of Lackawanna County, 301 Delaware Ave., Olyphant, 18447.
Arrangements by Kiesinger Funeral Services, Duryea. Online condolences may be made to www.kiesingerfuneralservices.com
Joanna
HORCHOS
Nekrolog
June 8, 2008
Stella S. Horchos
June 1, 2008
Born in Dupont May 16, 1928, she was a daughter of the late Frank and Lottie (Boyanowski) Wozniak. She was a member of Sacred Heart of Jesus Church, Dupont, and the Christian Mothers Rosary Society. She graduated from Dupont High School and the Empire Beauty School. In her earlier years, she operated Jim’s Market along with her husband, Jim; afterward, she operated her own beauty shop in Scranton (Stella’s Beauty Shop).
Stella also worked many years in the local garment industry at Center Fashions, Dupont, and Laura Fashions, Avoca. Her last employment was with the Pittston Area School District. Stella was a lifetime member of the VFW Post 4909, Dupont, and The Polish American Citizens Club, Dupont. She was also an avid member and dancer with the Polkacholics and the Polka-Lites.
She is survived by her daughter, Joan and husband, Joe Sandy, Springbrook Township; son, James and wife, Susan Horchos, Pittston; brother, Frank Wozniak, Dupont; granddaughters Nicole and Angela Sandy; Valerie, Lori and Samantha Horchos; Chrissy and husband, Cory Hoffman; great-grandchildren Tacoma, Denver and Sky Hoffman. She is also survived by her loving companion and dance partner, Edward “Benny” Telipski; nieces, nephews, cousins, and sisters-in-law.
In addition to her parents, she is preceded in death by her husband, James S. Horchos, who died February of 1988; and a brother, John Wozniak.
Funeral services were June 6 with Mass of Christian Burial at Sacred Heart of Jesus Church, Dupont. Interment, parish cemetery.
Memorial contributions may be made to VNA Hospice of Lackawanna County, 301 Delaware Ave., Olyphant, 18447.
Arrangements by Kiesinger Funeral Services, Duryea. Online condolences may be made to www.kiesingerfuneralservices.com
Joanna
Dzień Dobry Pani Krystyno!
Zwracam się o pomoc w sprawdzeniu w drzewie publicznym „Hawkes, Ellis, Lahey, Lowe, Wood, Foster, and Ormsby” osoby: Bernhard Ruppert, ur. 1889 w Nowym Yorku, żona Rosalie. Myślę na 90%, że jest osoba, której szukam.
Przesyłam link do strony: http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 10__date=1
Bernard Ruppert i Rozalia Kwiatkowska – ur.1899, mieli 2 córki. W censusie z 1930 z, który otrzymałam wcześniej widnieje Marion ur. 1921 i Rosalia ur. 1925. Czy mogłaby Pani sprawdzić czy można ustalić coś więcej?
Pozdrawiam serdecznie
Milena
Zwracam się o pomoc w sprawdzeniu w drzewie publicznym „Hawkes, Ellis, Lahey, Lowe, Wood, Foster, and Ormsby” osoby: Bernhard Ruppert, ur. 1889 w Nowym Yorku, żona Rosalie. Myślę na 90%, że jest osoba, której szukam.
Przesyłam link do strony: http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse. ... 10__date=1
Bernard Ruppert i Rozalia Kwiatkowska – ur.1899, mieli 2 córki. W censusie z 1930 z, który otrzymałam wcześniej widnieje Marion ur. 1921 i Rosalia ur. 1925. Czy mogłaby Pani sprawdzić czy można ustalić coś więcej?
Pozdrawiam serdecznie
Milena
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Mileno!milena02 pisze:Dzień Dobry Pani Krystyno!
Pozdrawiam serdecznie
Milena
Bernhard "Ben" Ruppert B: 7 Aug 1888 New York
Parents
Frank RUPPERT 1842 - 1920
Mary Ann 1851 - 1920
Wife Rosalie Ruppert B: abt 1899
1900 United States Federal Census
about Ben Ruppert
Name: Ben Ruppert
Home in 1900: Queens Ward 2, Queens, New York
Birth Date: Aug 1888
Birthplace: New York
Relationship to Head of House: Son
Father's Name: Frank
Father's Birthplace: Germany
Mother's Name: Mary
Mother's Birthplace: Germany
Marital Status: Single
Frank Ruppert 57
Mary Ruppert 49
Peter Ruppert 18
John Ruppert 16
Joe Ruppert 11
Ben Ruppert 11
Annie Ruppert 9
1910 United States Federal Census
about Bernhard Ruppert
Name: Bernhard Ruppert
Age in 1910: 21
Estimated birth year: abt 1889
Relation to Head of House: Son
Father's Birth Place: Germany
Mother's Name: Anna M
Mother's Birth Place: Germany
Home in 1910: Queens Ward 2, Queens, New York
Frank Ruppert 69
Anna M Ruppert 59
Joseph Ruppert 21
Bernhard Ruppert 21
Anna Ruppert 19
World War I Draft Registration Cards, 1917-1918
about Bernhard Ruppert
City: Queens
County: Queens
State: New York
Birthplace: New York;United States of America
Birth Date: 7 Aug 1888
W censusie z 1930 roku Rozalia jest z drugim mężem a dwie córki są
z pierwszego małżeństwa.
W 1920 r.jest z pierwszym mężem z synem i córką.
Jeżeli tak jest to może jeszcze coś znajdę.
1920 United States Federal Census
about Rosalie Lyons
Name: Rosalie Lyons
Home in 1920: North Bergen Ward 1, Hudson, New Jersey
Estimated birth year: abt 1899
Relation to Head of House: Wife
Spouse's name: Albert
Father's Birth Place: England
Mother's Birth Place: Austria
Marital Status: Married
Sex: Female
Albert Lyons 28
Rosalie Lyons 21
Robert M Lyons 2
[2 9/12]
Rosalie G Lyons 0
[4/12]
http://img191.imageshack.us/img191/4016/lyons.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Wiesławie!pozmirowski pisze:Witam serdecznie.
Franciszek Czajkowski urodzony w Kowalewie /Pułtusk/ około 1890 .
Zmarł prawdopodobnie około 1952 w Pitzburgu.
Pomożecie?
Dziękuję.
Franciszków Czajkowskich jest dużo na ancestry.com ale żaden z nich
nie był z Kowalewa oraz nie zmarł w Pittsburgu w 1952 roku.
Może posiadasz jakieś dodatkowe informacje,czy był żonaty jak emigrował.jeśli tak,to jak miała na imię jego żona.
Jak był kawalerem to podaj imiona rodziców.
Pozdrawiam
Krystyna
NagrobkiJoanna71 pisze:CD..
HORCHOS
Nekrolog
June 8, 2008
Stella S. Horchos
June 1, 2008
Joanna
http://www.family-images.com/pa/avoca/s ... vocapa.htm
http://freepages.genealogy.rootsweb.anc ... Group.html
http://freepages.genealogy.rootsweb.anc ... 01956.html
Joanna
Witam ponownie!Krystyna_Czerniga pisze:Witaj Mileno!milena02 pisze:Dzień Dobry Pani Krystyno!
Pozdrawiam serdecznie
Milena
Bernhard "Ben" Ruppert B: 7 Aug 1888 New York
Parents
Frank RUPPERT 1842 - 1920
Mary Ann 1851 - 1920
Wife Rosalie Ruppert B: abt 1899
1900 United States Federal Census
about Ben Ruppert
Name: Ben Ruppert
Home in 1900: Queens Ward 2, Queens, New York
Birth Date: Aug 1888
Relationship to Head of House: Son
Father's Birthplace: Germany
Mother's Name: Mary
Mother's Birthplace: Germany
Frank Ruppert 57
Mary Ruppert 49
Peter Ruppert 18
John Ruppert 16
Joe Ruppert 11
Ben Ruppert 11
Annie Ruppert 9
1910 United States Federal Census
about Bernhard Ruppert
Age in 1910: 21
Estimated birth year: abt 1889
Relation to Head of House: Son
Father's Birth Place: Germany
Mother's Name: Anna M
Mother's Birth Place: Germany
Home in 1910: Queens Ward 2, Queens, New York
Frank Ruppert 69
Anna M Ruppert 59
Joseph Ruppert 21
Bernhard Ruppert 21
Anna Ruppert 19
World War I Draft Registration Cards, 1917-1918
about Bernhard Ruppert
City: Queens
County: Queens
State: New York
Birthplace: New York;United States of America
Birth Date: 7 Aug 1888
W censusie z 1930 roku Rozalia jest z drugim mężem a dwie córki są
z pierwszego małżeństwa.
W 1920 r.jest z pierwszym mężem z synem i córką.
Jeżeli tak jest to może jeszcze coś znajdę.
1920 United States Federal Census
about Rosalie Lyons
Name: Rosalie Lyons
Home in 1920: North Bergen Ward 1, Hudson, New Jersey
Estimated birth year: abt 1899
Relation to Head of House: Wife
Spouse's name: Albert
Father's Birth Place: England
Mother's Birth Place: Austria
Marital Status: Married
Sex: Female
Albert Lyons 28
Rosalie Lyons 21
Robert M Lyons 2
[2 9/12]
Rosalie G Lyons 0
[4/12]
http://img191.imageshack.us/img191/4016/lyons.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
Odszukała Pani właściwe osoby. Zdziwiłam się informacją, że Rozalia miała jeszcze jednego męża! Sprawdziłam ponownie census z 1930 roku i faktycznie córki nazywają się Lyons. Ja wiedziałam tylko o Bernardzie. Mieszkali oni na Brooklynie razem z rodzicami Rozalii. Jeżeli uda się znaleźć coś więcej to będę niezmiernie wdzięczna.
Dziękuję
Milena
- Skrzypczak_Bogumiła

-
Kubiak_Urszula

Witam.Nie wiem gdzie zamieścić moje pytanie,dotyczy ono strony http://www.footnote.com/,udało mi się zalogować,ale co dalej ?Czy móglby mi ktoś podpowiedzieć.Proszę. 
Ula.
Ula.
- maria.j.nie

Witam Krysiu
Proszę
pomóż Danielowi (pierwszy post)
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ght=#56269
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ght=#57495
Daniel zamieścił swoje zapytanie w osobnym temacie nadając tytuł T: Szukam rodziny pradziadka, w USA . Przyłączyłam post Daniela do wątku : Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com(cz.2)
Dziękuję z góry
Pozdrawiam serdecznie Maria
Proszę
Wysłany: 20-05-2010 - 11:21leonlas pisze:Witam.
Mieszkam w Polsce, potrzebuje pomocy w odszukaniu rodziny z USA,
rodziny mojego pradziadka:
Burszawicz Marcin - "Polish Army in France Recruitment Records".
Posiadam francuska ksiazeczke wojskowa.
Proszę pisać na forum lub pw lub na adres e-mail: leonlas@tlen.pl
Pozdrawiam
Daniel Jablonski - Ostrow Mazowiecka
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ght=#56269
Wysłany: 05-06-2010 - 17:55leonlas pisze:Witam.
Głównie mi chodzi o rodzinę w USA. Pradziadek był we francuskim wojsku...
Pozdrawiam Daniel
Daniel zamieścił swoje zapytanie w osobnym temacie nadając tytuł T: Szukam rodziny pradziadka, w USA . Przyłączyłam post Daniela do wątku : Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com(cz.2)
Dziękuję z góry
- Czajkowska_Joanna

Witam Pani Krystyno,
jJuż kiedyś mi Pani pomogła w odnalezieniu jedej z gałęzi rodzinnych, a informacje okazały się bardzo owocne. Mam jeszcze jedną prośbę, mianowicie mam informacje o jeszcze jednej osobie z rodziny, która wyemigrowała do USA. Mianowicie chodzi o Teresę Mojsa ur. 21.11.40 r w Roszkach-Woźkach z domu Kalinowska. Do USA wyjechała 16.01.1988. W Polsce pracowała jako nauczycielka i była inwigilowana przez służby bezpieczeństwa PRL. Czy dałoby się ustalić jakiś kontakt do tej osoby?
pozdrawiam
Joasia
jJuż kiedyś mi Pani pomogła w odnalezieniu jedej z gałęzi rodzinnych, a informacje okazały się bardzo owocne. Mam jeszcze jedną prośbę, mianowicie mam informacje o jeszcze jednej osobie z rodziny, która wyemigrowała do USA. Mianowicie chodzi o Teresę Mojsa ur. 21.11.40 r w Roszkach-Woźkach z domu Kalinowska. Do USA wyjechała 16.01.1988. W Polsce pracowała jako nauczycielka i była inwigilowana przez służby bezpieczeństwa PRL. Czy dałoby się ustalić jakiś kontakt do tej osoby?
pozdrawiam
Joasia
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witam!maria.j.nie pisze:Witam Krysiu
Proszępomóż Danielowi (pierwszy post)
Wysłany: 20-05-2010 - 11:21leonlas pisze:Witam.
Mieszkam w Polsce, potrzebuje pomocy w odszukaniu rodziny z USA,
rodziny mojego pradziadka:
Burszawicz Marcin - "Polish Army in France Recruitment Records".
Posiadam francuska ksiazeczke wojskowa.
Proszę pisać na forum lub pw lub na adres e-mail: leonlas@tlen.pl
Pozdrawiam
Daniel Jablonski - Ostrow Mazowiecka
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ght=#56269Wysłany: 05-06-2010 - 17:55leonlas pisze:Witam.
Głównie mi chodzi o rodzinę w USA. Pradziadek był we francuskim wojsku...
Pozdrawiam Daniel
Dziękuję z góry![]()
Marcina Burszawicza nie ma na ancestry.com.
Danielu,podaj więcej danych o Marcinie,m.in.rok i miejsce urodzenia,
rok emigracji,czy był żonaty,jak tak,to imię jego żony.
Często są nazwiska zmieniane ale jak się ma więcej danych to jest
większa szansa na odnalezienie tej osoby.
Serdecznie pozdrawiam
Krystyna
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Joasiu!Czajkowska_Joanna pisze:Witam Pani Krystyno,
pozdrawiam
Joasia
U.S. Public Records Index, Volume 2
about Teresa Mojsa
Name: Teresa Mojsa
Birth Date: 27 Nov 1940
Address: 110-01 62 Drive 11 F
City: Forest Hills
State: NY
Zip Code: 11375
TERESA MOJSA
6612 CENTRAL AVE