Jak szukać w Czechach ?

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

star_sailorr

Sympatyk

Re: Czechy - Milevsko pow taborski

Post autor: star_sailorr »

Cześć Kamila,

myślę, że udało mi się znaleźć coś, co może mieć związek z Adolfem i jego ojcem. Pod tym linkiem znajduje się historia gminy Závada (znajduje się w tym samym województwie, co Krnov):
https://www.zavada.cz/modules/file_stor ... 44e39%7C64

Jest tam opisany wiatrak zbudowany w latach 70. XIX wieku przez Josefa Bizoň, syna młynarza Fabiana Bizoň. Josef zmarł 11.10.1897 roku w wieku 66 lat, jego ciało znaleziono w młynie, prawdopodobnie zmarł tam osamotniony. Jego syn Adolf, również młynarz, zmarł 27 wrzesnia 1902 roku w wieku 34 lat na tuberkulozę. Po jego śmierci młyn przestał być używany a potem "zniknął bez śladu".
Pozdrawiam,
Sandra
kamila.87

Sympatyk

Post autor: kamila.87 »

Wow!
To wszystko jest bardzo ciekawe co udało Ci się znaleźć. Serdecznie dziękuję.
Nie do końca mi się to jednak zgadza - chyba że Adolf miał ojca też Adolfa, a on z kolei miał ojca Josefa.

Adolf, którego poszukuję nie mógł umrzeć w 1902 roku, ponieważ w 1935r. urodził mu się syn. Adolf też był młynarzem, pracował w młynie w Branicach, gdzie zachorował na pylicę płuc i został przewieziony do szpitala w Rybniku gdzie zmarł i gdzie został pochowany. Nie znam daty urodzenia Adolfa ani jego przodków. Wiem tylko z opowieści, że jego ojciec również był młynarzem i pracował w Czechach, kojarzy mi się miejscowość Bromovice, ale nie są to sprawdzone informacje :(
Pozdrawiam
Kamila Z.
star_sailorr

Sympatyk

Post autor: star_sailorr »

Myślę, że można założyć, że Adolf miał syna Adolfa juniora. To byłby ciekawy zbieg okoliczności, że w tym samym rejonie mieszkali dwa młynarze o tym samym imieniu i nazwisku - Adolf Bizoň, którzy mieli ojca o imieniu Josef. Czeskie Úvalno, Brumovice i polskie Branice są położone bardzo blisko siebie.
Masz może akt urodzenia syna Adolfa z 1935 roku, czy ten rok znasz z rodzinnych opowieści? Urodził się już w Polsce czy jeszcze w Czechach?
Pozdrawiam,
Sandra
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Kamila,
Krok po kroku.
Odszukaj akt zgonu Adolfa, nastepnie akt slubu w tych aktach bedzie podane miejsce
urodzenia oraz jego wiek. Na tej podstawie rusza Twoje poszukiwania dalej.
Nie kazdy Adolf jest Twoim przodkiem.

W IWS lekko rannym byl Adolf Bison, pochodzil ze wsi Langendorf, Ratibor/Wielowieś, Racibórz.
http://des.genealogy.net/search/show/4737167
http://dir.icm.edu.pl/Slownik_geograficzny/Tom_XIII/363
Inni o tym nazwisku sa z : Lubomia, Kornowac, Bielau (Cz),Ostróg i Grabowka.

Pozdrawiam
Grazyna
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Post autor: diabolito »

Witam,
czy jest jakiś wykaz parafii w Czechach w XVII wieku?
Szukam parafii w okolicach Rýmařov (niem. Römerstadt) − w kraju morawsko-śląskim, w powiecie Bruntál.

Szukam ślubu Balthasara Brauner i Mariny.
25.11.1654 znajduję ich pierwsze dziecko. Parafia Römerstadt, urodzenie w Jonsdorf.
Nie mogę natomiast znaleźć ich ślubu w tej parafii. Szukam jakie mogły być parafie w okolicy.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Może, Robercie, spis parafii dekanatu Bruntál będzie pomocny:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dekanat_Brunt%C3%A1l
Pozdrawiam.
Elża
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Elżu, dzięki bardzo.

Napisałem do archiwum w Ołomuńcu i bardzo mi rozjaśnili jeśli chodzi o ówczesne parafie. Szkoda tylko, że nie prowadzą kwerendy na indywidualne zamówienia (tak mi odpisali).

Wstawię, bo może ktoś będzie też tego szukał:

W 1672 r. Parafia Rýmařov należała do dekanatu Šumperk wraz z parafiami: Šumperk, Hanušovice, Rapotín, Vernířovice, Velké Losiny, Bludov, Holčovice, Šilperk, Ruda na Moravě, Kopřivná, Staré Město pod Červníkštejk.

Z kolei dekanat Bruntál w 1672 roku to: Bruntál, Andělská Hora, Stara Rudná, Dolní Velkruby, Velká Morava, Albrechtice, Rýžoviště, Jiříkov.

Około 1688 r. W Rýmařovie założono dziekanat obejmujący parafie Rýmařov, Sobotín i Velké Losiny.
Ostatnio zmieniony pn 26 lip 2021, 12:17 przez diabolito, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
kamila.87

Sympatyk

Grazyna_Gabi pisze:Kamila,
Krok po kroku.
Odszukaj akt zgonu Adolfa, nastepnie akt slubu w tych aktach bedzie podane miejsce
urodzenia oraz jego wiek. Na tej podstawie rusza Twoje poszukiwania dalej.
Nie kazdy Adolf jest Twoim przodkiem.

Pozdrawiam
Grazyna
Wystąpiłam o akt urodzenia mojego dziadka i akt ślubu, gdzie został wpisany jego ojciec Adolf - niestety nie mam miejsca urodzenia, ani dokładnej daty. Wpisane zostało, że Adolf urodził się w 1891 roku. Zmarł około roku 1950 w Rybniku. Mam za mało informacji by wystąpić o jego akt zgonu :(
kamila.87

Sympatyk

star_sailorr pisze:Cześć Kamila,

myślę, że udało mi się znaleźć coś, co może mieć związek z Adolfem i jego ojcem. Pod tym linkiem znajduje się historia gminy Závada (znajduje się w tym samym województwie, co Krnov):
https://www.zavada.cz/modules/file_stor ... 44e39%7C64

Jest tam opisany wiatrak zbudowany w latach 70. XIX wieku przez Josefa Bizoň, syna młynarza Fabiana Bizoň. Josef zmarł 11.10.1897 roku w wieku 66 lat, jego ciało znaleziono w młynie, prawdopodobnie zmarł tam osamotniony. Jego syn Adolf, również młynarz, zmarł 27 wrzesnia 1902 roku w wieku 34 lat na tuberkulozę. Po jego śmierci młyn przestał być używany a potem "zniknął bez śladu".
W artykule jest ojciec Josefa - Fabian Bizon z Bele. Udało mi się urzędowo poświadczyć że mój przodek Josef Bison ur. w 1830 roku z zawodu młynarz, miał syna nie tylko Adolfa ale i Johanna Bisona ur. 24.05.1861 w Bele! z zawodu młynarza w Hulschinie/Hulczynie. Johann z kolei miał syna Adolfa równierz młynarza w Brumowicach ur. 05.04.1892.

Wszystko wskazuje na to, że Josef z tego artykułu jest moim przodkiem! Bardzo Ci dziękuję za odnalezienie tego. Jestem ciekawa czy uda się znalezc wiecej informacji. Teraz tez mam dużo pracy w poszukiwaniach rodzin ze strony żon wszystkich "moich" młynarzy :)
kkrzastek

Sympatyk

Jaka to miejscowość w Czechach?

Post autor: kkrzastek »

Proszę o pomoc w ustaleniu nazwy miejscowości, w której urodziła się panna młoda.
https://drive.google.com/file/d/1npgj0e ... sp=sharing

Z księgi odczytuję "DOMARADZIC" w Czechach, jednak nie umiem zidentyfikować dzisiejszej nazwy. Sprawdzałem Domaradzice, Domorodzice, Domaradzic, Domorodzic, ale nic nie znalazłem.

Możliwe, że w księdze zapisana jest zniekształcona nazwa.

Pozdrawiam
Krzysztof
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Mysle, ze chodzi o Domaradz. W poblizu Rzeszowa sa 4-ry Domaradze.

Urodzona gdzie? w Domaradzie. Patrz mapa.szukacz.pl

Zbyszek Maderski.
kkrzastek

Sympatyk

Post autor: kkrzastek »

To nie jest Domaradz w Polsce. Na zdjęciu jest dopisek "in Bohemia". Jej rodzice byli z pochodzenia Czechami.
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

A może Domaradz (województwo opolskie)?
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Tez o tym myslalem. Domaradz w powiecie Namyslowskim i dodatkowo w nie tak duzej odleglosci od Chmielowa/k Wroclawia, a kobieta mieszkala w Chmielowie. Namyslow, Domaradz i Chmielow leza na Dolnym Slasku a ten od Sredniowiecza naleza do Czech czyli Bohemii.

Zbyszek Maderski
Awatar użytkownika
diabolito

Członek PTG

Ale chyba nie o ten Chmielów chodzi. Ślub jest w Jadachach, a Chmielów jest obok.
https://www.google.com/maps/dir/Chmiel% ... 935363!3e2
Poza tym, dopisek Bohomus jest po miejscu urodzenia a przed zamieszkaniem.
Pozdrawiam serdecznie,
Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”