Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Kromplewski_Franciszek

- Kontakt:
Szanowna Joanno proszę o sprawdzenie w Księdze adresowej nazwisko mego kuzyna Kromplewski Jan lub Krumplewski lub Крумплевский Иван Кромлевский Ян. Mieszkał on Sankt Petersburgu i zmarł tam 1937r Po jego śmierci mieszkała tam jego żona i córki, dlatego proszę popatrzeć także na nazwisko Kromplewska -Krumplewska . Może tym sposobem zdobędę adres-nazwę parafii w której brał ślub, bo nie posiadam żadnych jego dokumentów metrykalnych.
Franciszek Kromplewski
Franciszek Kromplewski
WitajKromplewski_Franciszek pisze:Szanowna Joanno proszę o sprawdzenie w Księdze adresowej nazwisko mego kuzyna Kromplewski Jan lub Krumplewski lub Крумплевский Иван Кромлевский Ян. Mieszkał on Sankt Petersburgu i zmarł tam 1937r Po jego śmierci mieszkała tam jego żona i córki, dlatego proszę popatrzeć także na nazwisko Kromplewska -Krumplewska . Może tym sposobem zdobędę adres-nazwę parafii w której brał ślub, bo nie posiadam żadnych jego dokumentów metrykalnych.
Franciszek Kromplewski
w księdze adresowej S.Petersburga znalazłam tylko jedną pozycję :
Kromplewski Bronisław syn najprawdopodobniej Piotra zam. linia B.O. (litery w j.rosyjskim) dom 35 albo 85 (słabo widoczne).
Sprawdzałam w internecie czy taka ulica / linia istnieje...faktycznie jest - ładne stare kamienice.
Innych oboczności nazwiska jak też osób nie znalazłam.
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
-
Kromplewski_Franciszek

- Kontakt:
Joanno dziękuję za szybkie i fachowe sprawdzenie-odczytanie potrzebnego nazwiska . Jestem tą informacja zaskoczony bo spodziewałem sie czegoś innego . Kromplewski Jan brat mego dziadka mieszkał w Sankt Petersburbu i pracował w fabryce Putiłowa. Prawdopodobnie w latch 1897-1903 miał ślub katolicki ze swoja zona Helena , z która miał pięć córek . Teraz mam następną zagadkę kto to był Kromplewski Braonisław.? Czy on jest zapisany jako Кромлевский? Proszę podpowiedzieć co może oznaczać "zam. linia B.O. "Okazuje się ,że Kromplewskich-Krumplewskich jest tam więcej proszę uprzejmie jeszcze raz popatrzeć może występują kobiety o tym nazwisku.
Serdeczności
Franek
Serdeczności
Franek
- Grazyna_Gabi

Witam,
Ksiazka adresowa S.Petersburg 1913
1.Krumplewska Irena(Irina) c. Iwana(Jana), zam. 7-ja rota 3, obecnie Krasnoarmejska
strona 330
http://arc.familyspace.ru/archive/view? ... =4&num=330
i fotka tej ulicy oraz domu numer 3
7-я Красноармейская ул., 3
http://www.citywalls.ru/search-street256.html
2.Krompewska (nie mam pojecia co to za imie???) Beniam. ( Бенiам.) corka Iwana (Jana), zam. Zabalkajskij 37
str. 328
http://arc.familyspace.ru/archive/view? ... =4&num=328
Pozdrawiam
Grazyna
Ksiazka adresowa S.Petersburg 1913
1.Krumplewska Irena(Irina) c. Iwana(Jana), zam. 7-ja rota 3, obecnie Krasnoarmejska
strona 330
http://arc.familyspace.ru/archive/view? ... =4&num=330
i fotka tej ulicy oraz domu numer 3
7-я Красноармейская ул., 3
http://www.citywalls.ru/search-street256.html
2.Krompewska (nie mam pojecia co to za imie???) Beniam. ( Бенiам.) corka Iwana (Jana), zam. Zabalkajskij 37
str. 328
http://arc.familyspace.ru/archive/view? ... =4&num=328
Pozdrawiam
Grazyna
Franciszku, nazwisko dosłownie napisane Kromplewskij - oczywiście rosyjskimi literami - zamieszkały : linia B.O - też zastanawiałam się dlaczego nie ulica a linia...sprawdziłam w internecie - faktycznie jest linia B.O.Kromplewski_Franciszek pisze:Joanno dziękuję za szybkie i fachowe sprawdzenie-odczytanie potrzebnego nazwiska . Jestem tą informacja zaskoczony bo spodziewałem sie czegoś innego . Kromplewski Jan brat mego dziadka mieszkał w Sankt Petersburbu i pracował w fabryce Putiłowa. Prawdopodobnie w latch 1897-1903 miał ślub katolicki ze swoja zona Helena , z która miał pięć córek . Teraz mam następną zagadkę kto to był Kromplewski Braonisław.? Czy on jest zapisany jako Кромлевский? Proszę podpowiedzieć co może oznaczać "zam. linia B.O. "Okazuje się ,że Kromplewskich-Krumplewskich jest tam więcej proszę uprzejmie jeszcze raz popatrzeć może występują kobiety o tym nazwisku.
Serdeczności
Franek
co do oboczności nazwiska: Krumlewskij, Krumplewskij - nic więcej nie figuruje w spisie mieszkańców na rok 1916 ! żadna kobieta nie jest wymieniona; tylko i wyłącznie Bronisław.
Sprawdzę jeszcze fabrykę którą wymieniłeś...może tam coś znajdę.
Joanna z d. Sawicka
- Grazyna_Gabi

.....co może oznaczać "zam. linia B.O.
B.O. - skrot - Васильевский остров
W adresie powinna byc informacja ktora to linia 1-sza, 2-ga, ...itd, poniewaz tych ulic jest sporo.
Dla przykladu:
1-я линия ул. ВО, czyli 1-sza linia Wasilewskiego ostrowa(wedlug pisowni rosyjskiej).
Ulice S.Petersburga
http://www.citywalls.ru/select_street.h ... ogs2vq7ll5
Grazyna
W adresie powinna byc informacja ktora to linia 1-sza, 2-ga, ...itd, poniewaz tych ulic jest sporo.
Dla przykladu:
1-я линия ул. ВО, czyli 1-sza linia Wasilewskiego ostrowa(wedlug pisowni rosyjskiej).
Ulice S.Petersburga
Grazyna
z pośpiechu ' zjadłam ' numerGrazyna_Gabi pisze:.....co może oznaczać "zam. linia B.O.
Dla przykladu:
Ulice S.Petersburga
Grazyna
linia B.O. 14 dom 35 albo 85
Joanna z d. Sawicka
- Grazyna_Gabi

Jesli nr. 35
to bedzie ten domek
14-я линия ул. ВО, 35
http://www.citywalls.ru/search-street34-page2.html
a jesli 85, to ten
14-я линия ул. ВО, 85
http://www.citywalls.ru/search-street34-page4.html
Grazyna
to bedzie ten domek
14-я линия ул. ВО, 35
a jesli 85, to ten
14-я линия ул. ВО, 85
Grazyna
Fajnie, że to znalazłaś Gabi...w starych księgach odwrotnie było zapisane : linia B.O. 14 dom 35 lub 85;Grazyna_Gabi pisze:Jesli nr. 35
to bedzie ten domek
14-я линия ул. ВО, 35
a jesli 85, to ten
14-я линия ул. ВО, 85
Grazyna
nic tylko pakować walizki
Joanna z d. Sawicka
- Grazyna_Gabi

Franku,
Czy to jest moze Twoj post zamieszczony na rosyjskiej stronie "Szukam przodkow"?,
adres jest rosyjski wiec mam watpliwosci i na wszelki wypadek zalaczam link aby nie przepadl.
http://www.ortho-rus.ru/titles/bb_show. ... vu3o05aa75
i przez gogle tlumacz
http://translate.google.de/translate?js ... 75&act=url
Owa Irina rowniez szuka Kromplewskich/Krumplewskich w S.Petersburgu i innych miejscach.
Grazyna
Czy to jest moze Twoj post zamieszczony na rosyjskiej stronie "Szukam przodkow"?,
adres jest rosyjski wiec mam watpliwosci i na wszelki wypadek zalaczam link aby nie przepadl.
http://www.ortho-rus.ru/titles/bb_show. ... vu3o05aa75
i przez gogle tlumacz
http://translate.google.de/translate?js ... 75&act=url
Owa Irina rowniez szuka Kromplewskich/Krumplewskich w S.Petersburgu i innych miejscach.
Grazyna
-
Kromplewski_Franciszek

- Kontakt:
Szanowana Joanno i Grażyno krok po kroku i znajdujecie coraz więcej ciekawych wiadomości dla mnie .Zaczynam pomału zbierać te informacje w całość. Wiem ,że Jan brat mego dziadka miał pięć córek tz Stefania , Bronisława, nieznana, Helena i Stanisława
Trzy pierwsze córki zmarły w czasie 1 i 2 wojny światowej ..
Informacja o dwóch córkach , ktore znalazła Grażny tz :1.Krumplewska Irena(Irina) c. Iwana(Jana), zam. 7-ja rota 3, obecnie Krasnoarmejska, oraz Krompewska (nie mam pojecia co to za imie???) Beniam. ( Бенiам.) corka Iwana (Jana), zam. Zabalkajskij 37
Próbowałe dopasować do córek Jana , ale nie pasują . Być może miał on więcej córek , lub to są córki z innej rodziny.
Jakby nie brał to są ważne informacje dla mnie
Piszesz Grażyno? : Czy to jest może Twój post zamieszczony na rosyjskiej stronie "Szukam przodkow"?,
To jest prawdopodobnie posy Iryny KRumplewskiej z Pietrozawodsa , ale to zaraz dokładnie sprawdzę. Natomiast Irena-Iryna znaleziona przez Ciebie Grażynko z racji wieku na pewno już nie zyje .
Przesyłam gorące pozdrowienia z Zimnego Dolnego Śląska
Trzy pierwsze córki zmarły w czasie 1 i 2 wojny światowej ..
Informacja o dwóch córkach , ktore znalazła Grażny tz :1.Krumplewska Irena(Irina) c. Iwana(Jana), zam. 7-ja rota 3, obecnie Krasnoarmejska, oraz Krompewska (nie mam pojecia co to za imie???) Beniam. ( Бенiам.) corka Iwana (Jana), zam. Zabalkajskij 37
Próbowałe dopasować do córek Jana , ale nie pasują . Być może miał on więcej córek , lub to są córki z innej rodziny.
Jakby nie brał to są ważne informacje dla mnie
Piszesz Grażyno? : Czy to jest może Twój post zamieszczony na rosyjskiej stronie "Szukam przodkow"?,
To jest prawdopodobnie posy Iryny KRumplewskiej z Pietrozawodsa , ale to zaraz dokładnie sprawdzę. Natomiast Irena-Iryna znaleziona przez Ciebie Grażynko z racji wieku na pewno już nie zyje .
Przesyłam gorące pozdrowienia z Zimnego Dolnego Śląska
Miła Joasiu!
Bardzo, bardzo dziękuję za informacje o Sławinskich z Permu. Ich zakres, szerszy niż się spodziewałam, skłania do dalszych pytań. Można? - "Moi" Sławińscy z guberni mohylewskiej cieszyli się bardzo licznym potomstwem. Paru synów o zawodach nierolniczych pracowało w głębi Imperium, córki wychodziły za mąż za kolegów braci. Stąd nasuwają się jeszcze pytania o Bronisława Sławińskiego s. Antoniego, Stanisława Gajla męża Jadwigi ze Sławińskich i Aleksandra s. Piotra ożenionego z Zofią ze Sławińskich. Wszyscy z Permu związani z "budową dróg żelaznych".
Serdecznie pozdrawiam i znów dziękuję, tym razem awansem.
Anna
Bardzo, bardzo dziękuję za informacje o Sławinskich z Permu. Ich zakres, szerszy niż się spodziewałam, skłania do dalszych pytań. Można? - "Moi" Sławińscy z guberni mohylewskiej cieszyli się bardzo licznym potomstwem. Paru synów o zawodach nierolniczych pracowało w głębi Imperium, córki wychodziły za mąż za kolegów braci. Stąd nasuwają się jeszcze pytania o Bronisława Sławińskiego s. Antoniego, Stanisława Gajla męża Jadwigi ze Sławińskich i Aleksandra s. Piotra ożenionego z Zofią ze Sławińskich. Wszyscy z Permu związani z "budową dróg żelaznych".
Anna
- Aftanas_Jerzy

Witam!joanna23 pisze:AniuAnna99 pisze:Witaj, Joasiu!
Dziękuję serdecznie za informacje o Sławińskich w armii carskiej i ogromnie jestem wdzięczna, że zainteresowałaś się tym nazwiskiem w księdze adresowej Permu.
Odnaleziony w tej księdze Stefan Sławiński syn Antoniego, inżynier - chyba "budowy dróg żelaznych" - był bratem mojej babci, u której zmarł w 1922 roku już w Polsce. Sławinskich Andżeli c. Juliewa i Aleksandra s. Mikołaja w tej chwili w rodzinnej konstelacji zlokalizować nie potrafię, ale pokrewienstwo prawdopodobne. Czy moglabym Cię prosić o dostępne informacje o Sławinskich z Permu?
Z wdzięczna, serdeczną myślą pozdrawiam. Anna
Sławiński Stefan s. Antoniego figuruje w Permskiej Służbie Telegraficznej Dróg Żelaznych - Służba Tjagi (niestety nie wiem co to oznacza) jako inżynier technik , ul. B.Jamskaja 9 i figuruje też jako przedstawiciel prawosławnych w ' obszczestwie posobia ';
Sławiński Aleksander s. Mikołaja- pomocnik kontrolera w Kontroli Permskiej Żelaznych dróg, ul. B.Jamskaja 79 albo 70 (słabo widoczne)
Sławińska Andżela c. Juliewa wymieniona jako mieszkanka na ul. B.Jamskaja - 1 część prawej strony Wierchot do Solikamsk.(skrót Solikamskiej ?)
Z tego co wnioskuję ulica B.Jamskaja odnosi się do ich zamieszkania czyli wszyscy mieszkali na tej samej ulicy :wink:
może Jerzy Ci pomoże w słownictwie, którego ja nie znam...
Odpowiadam na pytania dot. słownictwa:
a) Służba Tjagi (Служба Тяги) - Służba Trakcji (trakcja = 1. siła pociągowa lokomotywy, 2. eksploatacja przewozu towarów i ludzi na kolejach i statkach) W tym przypadku stosować w znaczeniu 2.
b) "Obszczestwo posobja" (общество пособия) = towarzystwo pomocy (socjalnej, materialnej, zapomóg) - rodzaj społecznej organizacji charytatywnej,
c) Sławińska Andżela c. Juliewa - ojciec miał na imię Юлий (Juliusz, ale nie Julian).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
AniuAnna99 pisze:Miła Joasiu!
Anna
w księdze Gub.Mogilewskiej z roku 1907 figuruje :
- Sławiński Andrzej syn Andrzeja, koleżskij asesor Krestianskiego Poziemielnowo Banku
w księdze Gub.Mogilewskiej z roku 1912 figurują :
- w/w Andrzej
- Sławiński Aleksy syn Jana - pracował na Stacji Żeleznodorożnej: Mogilew na Dnieprze, Riga i Orł. (skrót)
- Sławiński Roman syn Jana - przedstawiciel/członek rady w Powiatowym Oddziale Więziennictwa
obie księgi nie posiadają spisu mieszkańców .
Joanna z d. Sawicka
- Grazyna_Gabi

Faktycznie, w Petersburgu bylo sporo Kromplewskich.
Na liscie represjonowanych jest tez kilku, wszyscy mieszkali w Leningradzie czyli Sant Petersburgu.
Кромплевский Виталий Францевич/ Kromplewski Witalii s. Franciszka
Родился в 1904 г., г. Ленинград; поляк; б/п; точильщик завода ГОМЗ им. ОГПУ.. Проживал: г. Ленинград.
Арестован 21 августа 1937 г.
Приговорен: Комиссия НКВД и прокуратуры СССР 14 сентября 1937 г., обв.: 58-7-10-11 УК РСФСР.
Расстрелян 20 сентября 1937 г.
Источник: Ленинградский мартиролог: 1937-1938
Кромплевский Виталий Францевич, 1904 г. р., уроженец и житель г. Ленинград, поляк, беспартийный, точильщик завода ГОМЗ им. ОГПУ. Арестован 21 августа 1937 г. Комиссией НКВД и Прокуратуры СССР 14 сентября 1937 г. приговорен по ст. ст. 58-7-10-11 УК РСФСР к высшей мере наказания. Расстрелян в г. Ленинград 20 сентября 1937 г.
Кромплевский Леон Францевич/Kromplewski Leon s. Franciszka
Родился в 1906 г., г. Ленинград; поляк; б/п; контрольный мастер турбинного цеха № 2 завода им. Ленина. Проживал: г. Ленинград, Театральная пл., д. 16, кв. 16..
Арестован 20 октября 1937 г.
Приговорен: Комиссия НКВД и прокуратуры СССР 19 ноября 1937 г., обв.: 58-1а УК РСФСР.
Расстрелян 24 ноября 1937 г.
Кромплевский Станислав Францевич/Kromplewski Stanislaw s.Franciszka
Родился в 1903 г., Ковенская губ., Ново-Александровский уезд, д. Зигмонтишки; поляк; член ВКП(б) с 1932 исключен в 1937 в связи с арестом; точильщик завода ГОМЗ им. ОГПУ.. Проживал: г. Ленинград.
Арестован 1 сентября 1937 г.
Приговорен: Комиссия НКВД и прокуратуры СССР 14 сентября 1937 г., обв.: 58-7-10-11 УК РСФСР.
Кромплевский Станислав Францевич, 1903 г. р., уроженец д. Зигмонтишки Ново-Александровского у. Ковенской губ., поляк, член ВКП(б) в 1932-1937 гг., точильщик завода ГОМЗ им. ОГПУ, проживал: г. Ленинград. Арестован 1 сентября 1937 г. Комиссией НКВД и Прокуратуры СССР 14 сентября 1937 г. приговорен по ст. ст. 58-7-10-11 УК РСФСР к высшей мере наказания. Расстрелян в г. Ленинград 20 сентября 1937 г.
Кромплевский Франц Францевич/ Kromplewski Franciszek s. Franciszka
Родился в 1902 г., г. Ленинград; поляк; б/п; слесарь прокатного цеха завода Севкабель. Проживал: г. Ленинград, В. О., 2-я линия, д. 11, кв. 3..
Арестован 23 ноября 1937 г.
Приговорен: Комиссия НКВД и прокуратуры СССР 15 декабря 1937 г., обв.: 58-10-11 УК РСФСР.
Расстрелян 20 декабря 1937 г.
I ... ??? ten sam rejon urodzenia jak u Stanislawa, rozstrzelany tez w Leningradzie ale Krumplewski.
Крумплевский Альбин Карлович/Krumplewski Albin s. Karola
Родился в 1896 г., Ковенская губ., Ново-Александровский уезд, д. Мешкели; литовец; б/п; диспетчер 3-го отделения эксплуатации ст. Петрозаводск Кировской ж. д.. Проживал: КАССР., г. Петрозаводск.
Арестован 9 сентября 1937 г.
Приговорен: Комиссия НКВД и прокуратуры СССР 21 октября 1937 г., обв.: 58-9-11 УК РСФСР.
Расстрелян 30 октября 1937 г.
Jak widac, wszyscy byli Polakami i z jednej rodziny, tak jakby bracia i cala czworka zostala rozstrzelana w 1937 r.
Rowniez wsrod poleglych w II WS
Kromplewski Aleksander s. Kazimierza, ur. 1896 w Leningradzie
http://www.obd-memorial.ru/Image2/filte ... 63de9a964a
Grazyna
Na liscie represjonowanych jest tez kilku, wszyscy mieszkali w Leningradzie czyli Sant Petersburgu.
Кромплевский Виталий Францевич/ Kromplewski Witalii s. Franciszka
Родился в 1904 г., г. Ленинград; поляк; б/п; точильщик завода ГОМЗ им. ОГПУ.. Проживал: г. Ленинград.
Арестован 21 августа 1937 г.
Кромплевский Виталий Францевич, 1904 г. р., уроженец и житель г. Ленинград, поляк, беспартийный, точильщик завода ГОМЗ им. ОГПУ. Арестован 21 августа 1937 г. Комиссией НКВД и Прокуратуры СССР 14 сентября 1937 г. приговорен по ст. ст. 58-7-10-11 УК РСФСР к высшей мере наказания. Расстрелян в г. Ленинград 20 сентября 1937 г.
Кромплевский Леон Францевич/Kromplewski Leon s. Franciszka
Родился в 1906 г., г. Ленинград; поляк; б/п; контрольный мастер турбинного цеха № 2 завода им. Ленина. Проживал: г. Ленинград, Театральная пл., д. 16, кв. 16..
Арестован 20 октября 1937 г.
Приговорен: Комиссия НКВД и прокуратуры СССР 19 ноября 1937 г., обв.: 58-1а УК РСФСР.
Расстрелян 24 ноября 1937 г.
Кромплевский Станислав Францевич/Kromplewski Stanislaw s.Franciszka
Родился в 1903 г., Ковенская губ., Ново-Александровский уезд, д. Зигмонтишки; поляк; член ВКП(б) с 1932 исключен в 1937 в связи с арестом; точильщик завода ГОМЗ им. ОГПУ.. Проживал: г. Ленинград.
Арестован 1 сентября 1937 г.
Кромплевский Станислав Францевич, 1903 г. р., уроженец д. Зигмонтишки Ново-Александровского у. Ковенской губ., поляк, член ВКП(б) в 1932-1937 гг., точильщик завода ГОМЗ им. ОГПУ, проживал: г. Ленинград. Арестован 1 сентября 1937 г. Комиссией НКВД и Прокуратуры СССР 14 сентября 1937 г. приговорен по ст. ст. 58-7-10-11 УК РСФСР к высшей мере наказания. Расстрелян в г. Ленинград 20 сентября 1937 г.
Кромплевский Франц Францевич/ Kromplewski Franciszek s. Franciszka
Родился в 1902 г., г. Ленинград; поляк; б/п; слесарь прокатного цеха завода Севкабель. Проживал: г. Ленинград, В. О., 2-я линия, д. 11, кв. 3..
Арестован 23 ноября 1937 г.
Приговорен: Комиссия НКВД и прокуратуры СССР 15 декабря 1937 г., обв.: 58-10-11 УК РСФСР.
Расстрелян 20 декабря 1937 г.
I ... ??? ten sam rejon urodzenia jak u Stanislawa, rozstrzelany tez w Leningradzie ale Krumplewski.
Крумплевский Альбин Карлович/Krumplewski Albin s. Karola
Родился в 1896 г., Ковенская губ., Ново-Александровский уезд, д. Мешкели; литовец; б/п; диспетчер 3-го отделения эксплуатации ст. Петрозаводск Кировской ж. д.. Проживал: КАССР., г. Петрозаводск.
Арестован 9 сентября 1937 г.
Приговорен: Комиссия НКВД и прокуратуры СССР 21 октября 1937 г., обв.: 58-9-11 УК РСФСР.
Расстрелян 30 октября 1937 г.
Jak widac, wszyscy byli Polakami i z jednej rodziny, tak jakby bracia i cala czworka zostala rozstrzelana w 1937 r.
Rowniez wsrod poleglych w II WS
Kromplewski Aleksander s. Kazimierza, ur. 1896 w Leningradzie
http://www.obd-memorial.ru/Image2/filte ... 63de9a964a
Grazyna