Krystyno ja od 2 lat tez dzialam aby te dutki jeszcze ktos mogł zobaczyc. Nie mam szans aby jeszcze raz pojechac do tej parafii tam bardzo ciezko wejsc ksiadz blokuje wiec uruchamiam inne kanaly. Jezeli mi wyjdzie i ksiegi znajda sie w innym miejscu uruchamiam okregowe towarzystwo genealogogiczne wtedy szansa na zdjecia i moze kiedys znajda sie w genbazie i sama nawet chetnie podejme sie ich indeksacji.kwroblewska pisze:
Marzeno, to co opisujesz z własnego doświadczenia to wyjątkowy przypadek, w wielu parafiach są braki w księgach i z tym albo trzeba się pogodzić albo podjąć działanie jak - moyra777 spisuje mieszkańców par. Mazew.
____
Krystyna
"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- marzanna62

Re: Lewicki Filip, Franciszek - prośba o odczytanie aktów
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
Kiersznowski_Tomasz

Odczytanie aktu małżeństwa w języku polskim
Dzień dobry
Mam ten sam problem Warszawa Cyrkuł VI
Akta pisane po polsku.
Marianna Julianna Tarasińska ur. 12.01.1817 r. c. Andrzeja i Anny z Maciejowskich nr aktu 15
http://szukajwarchiwach.pl/72/188/0/-/4 ... 0hnAzNodVw
Nie odczytałem nic - to co odczytałem to tylko przypuszczenia.
Pozdrawiam
Tomasz
Mam ten sam problem Warszawa Cyrkuł VI
Akta pisane po polsku.
Marianna Julianna Tarasińska ur. 12.01.1817 r. c. Andrzeja i Anny z Maciejowskich nr aktu 15
Pozdrawiam
Tomasz
- Krystyna.waw

-
Kiersznowski_Tomasz

Przepraszam - widocznie coś nie wyszło mi podczas kopiowania linku.
Już wklejam..
Akta pisane po polsku.
Pozdrawiam - proszę o pomoc
Tomasz
Już wklejam..
Akta pisane po polsku.
Pozdrawiam - proszę o pomoc
Tomasz
-
MonikaMaru

Tomaszu,
Dziecko zgłosił Jan Rydłowski, przyjaciel, 33 lata mający, majster profesji kowalskiej zamieszkały w Warszawie ul. Nowy Świat 1302 i oświadczył , że urodziło się 12.I.br w domu przy ul. Wróblej 2871 z matki Anny z Maciejowskich Tarasińskiej lat 28 mającej zamieszkałej w Warszawie ul. Wróbla 2871 i ojca Ignacego Tarasińskiego lat 30, dworsko służącego nie........? w Warszawie. Dziecięciu nadano imię Marianna Julianna w przytomności Adama Sieleckiego, majstra profesji rymarskiej, zam. w domu pod liczbą 1299 .....uf, dalej już nie mam siły. Najważniejsze dane masz.
Dziecko zgłosił Jan Rydłowski, przyjaciel, 33 lata mający, majster profesji kowalskiej zamieszkały w Warszawie ul. Nowy Świat 1302 i oświadczył , że urodziło się 12.I.br w domu przy ul. Wróblej 2871 z matki Anny z Maciejowskich Tarasińskiej lat 28 mającej zamieszkałej w Warszawie ul. Wróbla 2871 i ojca Ignacego Tarasińskiego lat 30, dworsko służącego nie........? w Warszawie. Dziecięciu nadano imię Marianna Julianna w przytomności Adama Sieleckiego, majstra profesji rymarskiej, zam. w domu pod liczbą 1299 .....uf, dalej już nie mam siły. Najważniejsze dane masz.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
-
Kiersznowski_Tomasz

-
Michał_Bąbol

Dobry wieczór! Potrzebuję pomocy w odczytaniu uwagi z rejestru mieszkańców pewnego domu. Chodzi o słowa po oznaczeniu "z N. 86". Parokrotnie próbowałem to zrobić, niestety bez większych rezultatów
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/532/68116 ... doneta.png
Pozdrawiam!
http://zmniejszacz.pl/zdjecie/532/68116 ... doneta.png
Pozdrawiam!
- kwroblewska

-
Michał_Bąbol

-
MonikaMaru

Może w innych dokumentach był Andrzej, ale w tym akcie wyraźnie napisano "... z oyca zaś Ignacego ..." - na drugiej stronie, druga linijka od góry, pierwsze słowo.Kiersznowski_Tomasz pisze:
Ojciec jest jednak Andrzej Tarasiński (odczytywano: Andrzey, Jędrzej, Ignacy, a nawet Onufry).
Pozdrawiam
Tomasz
A przy okazji - ojciec był "nieprztomny w Warszawie". Przypuszczalnie po kilku dniach nauczyłabym się swobodnie odczytywać skrybę.
Pozdrawiam,
Monika
Monika
-
Kiersznowski_Tomasz

Moniko
Masz całkowitą rację. Dzięki Tobie odnalazłem rodzeństwo Julianny, mogłem ich skojarzyć.
Niestety jeden dokument jest z tego samego cyrkułu z 1815 roku - ten sam skryba.
Nie wiem czy mogę zwracać się o pomoc?
Z pozostałymi nie będę miał problemów - są powyżej 1823 r. - zmienił się pisarz.
Jeszcze raz bardzo dziękuję
Tomasz

Masz całkowitą rację. Dzięki Tobie odnalazłem rodzeństwo Julianny, mogłem ich skojarzyć.
Niestety jeden dokument jest z tego samego cyrkułu z 1815 roku - ten sam skryba.
Nie wiem czy mogę zwracać się o pomoc?
Z pozostałymi nie będę miał problemów - są powyżej 1823 r. - zmienił się pisarz.
Jeszcze raz bardzo dziękuję
Tomasz
-
MonikaMaru

-
Kiersznowski_Tomasz

Moniko
Dzięki metryce Tomasza Walerego Tarasińskiego ur. 15.12.1823 w W-wie napisanej „po ludzku” spróbowałem interpolować co niżej.
Link do tej metryki (może będzie pomocny) :
http://szukajwarchiwach.pl/72/188/0/-/8 ... 90VCeFl6ug
Poniżej właściwy link:
http://szukajwarchiwach.pl/72/188/0/-/3 ... Yan6MeL4RA
Henryk Franciszek Tarasiński ur. 11.01.1815 r. w Warszawie s. Andrzeja i Anny
z Maciejowskich.
str. 1
32 Roku tysiąc osiemset piętnastego
str. 2
dnia jedenastego ?miesiąca stycznia, o godzinie dwunastej z rana w Warszawie. Przed
Nami Urzędnikiem Stanu Cywilnego Gminy szóstej Miasta Stołecznego Warszawy w
powiecie i ???? . Stawił się Andrzej Tarasiński ojciec lat dwadzieścia
dziewięć liczący, dworsko służący, zamieszkały w Warszawie…
… i okazał Nam dziecię płci męskiej, które urodziło się w domu jako wyżej na dniu
jedenastego miesiąca stycznia roku bieżącego o godzinie jedenastej z rana,
oświadczając, iż jest spłodzone z niego i Anny z Maciejowskich lat trzydzieści
liczącej jego małżonki i że życzeniem jego jest nadanie mu imienia Franciszek Henryk.
Tylko tyle udało mi się „odczytać”.
str. 3
… urodzenia po przeczytaniu onego stawającym podpisaliśmy. Oświadczające osoby pisać
nie umieją.
Szczerze zobowiązany
Tomasz

Dzięki metryce Tomasza Walerego Tarasińskiego ur. 15.12.1823 w W-wie napisanej „po ludzku” spróbowałem interpolować co niżej.
Link do tej metryki (może będzie pomocny) :
http://szukajwarchiwach.pl/72/188/0/-/8 ... 90VCeFl6ug
Poniżej właściwy link:
http://szukajwarchiwach.pl/72/188/0/-/3 ... Yan6MeL4RA
Henryk Franciszek Tarasiński ur. 11.01.1815 r. w Warszawie s. Andrzeja i Anny
z Maciejowskich.
str. 1
32 Roku tysiąc osiemset piętnastego
str. 2
dnia jedenastego ?miesiąca stycznia, o godzinie dwunastej z rana w Warszawie. Przed
Nami Urzędnikiem Stanu Cywilnego Gminy szóstej Miasta Stołecznego Warszawy w
powiecie i ???? . Stawił się Andrzej Tarasiński ojciec lat dwadzieścia
dziewięć liczący, dworsko służący, zamieszkały w Warszawie…
… i okazał Nam dziecię płci męskiej, które urodziło się w domu jako wyżej na dniu
jedenastego miesiąca stycznia roku bieżącego o godzinie jedenastej z rana,
oświadczając, iż jest spłodzone z niego i Anny z Maciejowskich lat trzydzieści
liczącej jego małżonki i że życzeniem jego jest nadanie mu imienia Franciszek Henryk.
Tylko tyle udało mi się „odczytać”.
str. 3
… urodzenia po przeczytaniu onego stawającym podpisaliśmy. Oświadczające osoby pisać
nie umieją.
Szczerze zobowiązany
Tomasz
-
MonikaMaru

32.
Data aktu: 30.I.1815
str. 2
Dnia 30 miesiąca stycznia, o godzinie dwunastej z rana w Warszawie przed Nami Urzędnikiem Stanu Cywilnego Gminy szóstej Miasta Stołecznego Warszawy w powiecie i Departa.Warszaw. stawił się Andrzej Tarasiński ojciec lat dwadzieścia dziewięć liczący, dworsko służący, zamieszkały w Warszawie w domu pod liczbą 1254 przy ul. Nowy Świat w cyrk. 6
[color]
i okazał Nam dziecię płci męskiej, które urodziło się w domu jego przy ulicy i w cyrkule jako wyżej na dniu 20-tym miesiąca stycznia roku bieżącego o godzinie 8-ej z rana, oświadczając, iż jest spłodzone z niego i Katarzyny z Maciejowskich lat trzydzieści liczącej jego małżonki i że życzeniem jego jest nadanie mu imienia Franciszek Henryk.
Po uczynieniu powyższego oświadczenia i okazaniu dziecięcia w przytomności Tomasza Sasina? lat 50 liczącego, utrzymującego szynk, zamieszkałego w Warszawie w domu pod liczbą 1254 przy ul. NowyŚwiat w c. 6-tym, tudzież Bartłomieja Stadnickiego 54 lata liczącego, utrzymującego dorożki, zamieszkałego jak wyżej.
Ja urzędnik Stanu Cywilnego niniejszy akt urodzenia po przeczytaniu onego stawającym podpisaliśmy. Oświadczające osoby pisać
nie umieją.
Katarzyna jest w 17-ej linijce od góry, ostatnie słowo.
Kolory oszalały i wszystko, mimo moich usiłowań zmiany, jest niebieskie .
Data aktu: 30.I.1815
str. 2
Dnia 30 miesiąca stycznia, o godzinie dwunastej z rana w Warszawie przed Nami Urzędnikiem Stanu Cywilnego Gminy szóstej Miasta Stołecznego Warszawy w powiecie i Departa.Warszaw. stawił się Andrzej Tarasiński ojciec lat dwadzieścia dziewięć liczący, dworsko służący, zamieszkały w Warszawie w domu pod liczbą 1254 przy ul. Nowy Świat w cyrk. 6
[color]
i okazał Nam dziecię płci męskiej, które urodziło się w domu jego przy ulicy i w cyrkule jako wyżej na dniu 20-tym miesiąca stycznia roku bieżącego o godzinie 8-ej z rana, oświadczając, iż jest spłodzone z niego i Katarzyny z Maciejowskich lat trzydzieści liczącej jego małżonki i że życzeniem jego jest nadanie mu imienia Franciszek Henryk.
Po uczynieniu powyższego oświadczenia i okazaniu dziecięcia w przytomności Tomasza Sasina? lat 50 liczącego, utrzymującego szynk, zamieszkałego w Warszawie w domu pod liczbą 1254 przy ul. NowyŚwiat w c. 6-tym, tudzież Bartłomieja Stadnickiego 54 lata liczącego, utrzymującego dorożki, zamieszkałego jak wyżej.
Ja urzędnik Stanu Cywilnego niniejszy akt urodzenia po przeczytaniu onego stawającym podpisaliśmy. Oświadczające osoby pisać
nie umieją.
Katarzyna jest w 17-ej linijce od góry, ostatnie słowo.
Kolory oszalały i wszystko, mimo moich usiłowań zmiany, jest niebieskie .
Pozdrawiam,
Monika
Monika
-
Kiersznowski_Tomasz