Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Mam problem z brakiem akt
Dzień dobry
Indeksuję parafię Piotrków Kujawski i znalazłem problem. Rok 1868, zaczynają się dokumenty w języku rosyjskim. Ksiądz chyba ze stresu pomylił numerację. Po akcie nr 47 następuje akt 58. Mam na myśli spisy urodzeń. Oryginalna numeracja kart jest poprawna (12 - 13). Pominąć te numery czy wpisać brak aktu? A takich kwiatków jest więcej.
Z poważaniem
Sławek
Indeksuję parafię Piotrków Kujawski i znalazłem problem. Rok 1868, zaczynają się dokumenty w języku rosyjskim. Ksiądz chyba ze stresu pomylił numerację. Po akcie nr 47 następuje akt 58. Mam na myśli spisy urodzeń. Oryginalna numeracja kart jest poprawna (12 - 13). Pominąć te numery czy wpisać brak aktu? A takich kwiatków jest więcej.
Z poważaniem
Sławek
-
Sroczyński_Włodzimierz

Mam problem z brakiem akt
niepokojące jest to "mam na myśli spisy urodzeń"
jak pomyłka w numeracji aktów, to żaden problem - indeksujesz konkretną księgę, nie ma powodów wiele by robić puste rekordy, jeśli nie ma aktów 48-57. Możesz wielki błąd to nie będzie (wypełnić rok, numer, uwagi "pominięty numer" , reszta puste , zostaje pytanie o pole "plik")
jakich kwiatków?
jak pomyłka w numeracji aktów, to żaden problem - indeksujesz konkretną księgę, nie ma powodów wiele by robić puste rekordy, jeśli nie ma aktów 48-57. Możesz wielki błąd to nie będzie (wypełnić rok, numer, uwagi "pominięty numer" , reszta puste , zostaje pytanie o pole "plik")
jakich kwiatków?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
ewa_marciniak

a jak układają się daty aktów? jest dziura?
mnie to wygląda na przeskoczenie liczby dziesiątek z 4 na 5 czyli błąd autora księgi,
jeśli numeracja kart jest oryginalna to nie ma podstaw do wprowadzania pustych rekordów z wymyślonymi numerami (zresztą zawsze jestem temu przeciwna, bo niby co one wnoszą?)
ale właśnie, to jest jakiś indeks? a może podlinkuj?
e.
mnie to wygląda na przeskoczenie liczby dziesiątek z 4 na 5 czyli błąd autora księgi,
jeśli numeracja kart jest oryginalna to nie ma podstaw do wprowadzania pustych rekordów z wymyślonymi numerami (zresztą zawsze jestem temu przeciwna, bo niby co one wnoszą?)
ale właśnie, to jest jakiś indeks? a może podlinkuj?
e.
Piotrków Kujawski
Dzień dobry
Nie nie ma interwału czasowego między aktem 47 a 58
akt 47 data 1868-04-21
akt 58 data 1868-04-24
Są to oczywiście daty urodzenia a nie daty chrztu. Wszystko wygląda jakby była zachowana ciągłość wpisów.
To bardzo duży skok w numeracji, dlatego pytam. Wcześniej brak aktu nr 46 (pominięty) oraz aktów 11-14, ale w tym ostatnim przypadku brak karty nr 4 w skanach.
Podaję link
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Co do pominięcia pustych aktów (nie dodania tych numerów w spisie) to się akurat nie zgodzę - są osoby, które przeglądają metryki z danego roku i jak zobaczą przeskok o 10 bez jakieś przyczyny to powiedzą, że źle wykonałem indeksy. Sam często widziałem podobnej treści uwagi do wykonanych indeksów.
Z poważaniem
Sławomir Radzimski
akt 47 data 1868-04-21
akt 58 data 1868-04-24
Są to oczywiście daty urodzenia a nie daty chrztu. Wszystko wygląda jakby była zachowana ciągłość wpisów.
To bardzo duży skok w numeracji, dlatego pytam. Wcześniej brak aktu nr 46 (pominięty) oraz aktów 11-14, ale w tym ostatnim przypadku brak karty nr 4 w skanach.
Podaję link
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Co do pominięcia pustych aktów (nie dodania tych numerów w spisie) to się akurat nie zgodzę - są osoby, które przeglądają metryki z danego roku i jak zobaczą przeskok o 10 bez jakieś przyczyny to powiedzą, że źle wykonałem indeksy. Sam często widziałem podobnej treści uwagi do wykonanych indeksów.
Z poważaniem
Sławomir Radzimski
Ostatnio zmieniony pn 06 lip 2020, 11:28 przez grad, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

plusem stworzenia prawie pustych rekordów z nieistniejącymi numerami aktów jest ewentualne zmniejszenie niepewności - jak ktoś rocznik wyświetli to będzie miał "po kolei" bez luk z info w uwagach "błędna numeracja"
ja bym nie zalecał uwzględnienia aż takiej dociekliwości przeciętnego użytkownika geneteki :)
a te inne kwiatki to..?
ja bym nie zalecał uwzględnienia aż takiej dociekliwości przeciętnego użytkownika geneteki :)
a te inne kwiatki to..?
- magda_lena

Re: Piotrków Kujawski
I tym się, naprawdę, przejmujesz, jesli wiesz, że jesteś w porządku?grad pisze:Dzień dobry
[...]
Z poważaniem
Sławomir Radzimski
Tym bardziej, że akta są dostępne i każdy może sam sprawdzić?
Nie możesz po prostu trzymać się numeracji, czyli tego co w księdze, z ewentualną notatką w uwagach (przy akcie nr 58 ) "prawdopodobnie pomyłka w numeracji"?
Bo wygląda to na pomyłkę, jak już Ci wyżej wyjaśniano.
Pozdrawiam, Magdalena
-
ewa_marciniak

na dodatek pomyłka następuje przy przejściu na drugą stronę kartygrad pisze: Nie nie ma interwału czasowego między aktem 47 a 58
aby tego uniknąć (prawie zawsze) wystarczy wprowadzić w odpowiednich rubrykach daty i linki do skanów, by każdy sam sobie sprawdził jak to jest zapisane w księdze, a przecież tam "pustych aktów" nie ma.grad pisze:Co do pominięcia pustych aktów (nie dodania tych numerów w spisie) to się akurat nie zgodzę - są osoby, które przeglądają metryki z danego roku i jak zobaczą przeskok o 10 bez jakieś przyczyny to powiedzą, że źle wykonałem indeksy.
no i tak jak pisze magda_lena
Nie tyle można, co trzeba trzymać się numeracji podanej dla danego aktu w księdze, nawet jeśli będzie to trzykrotnie ten sam numer pod rząd, albo np. będzie brakowało numerów nieparzystychmagda_lena pisze:Nie możesz po prostu trzymać się numeracji, czyli tego co w księdze, z ewentualną notatką w uwagach (przy akcie nr 58 ) "prawdopodobnie pomyłka w numeracji"?
Bo wygląda to na pomyłkę, jak już Ci wyżej wyjaśniano.
Pozdrawiam, Ewa
Przy indeksacji duplikatów aktów urodzenia parafii Cerekiew k. Bochni z 1794r (duplikat sporządzono w 1876r) natrafiłem na poniższy wpis:
https://i.imgur.com/0d2zLWo.png
W kolumnie dla ojca wpisane jest wyłącznie g. dinus - czy słusznie jest tutaj założyć że w trakcie kopiowania księgi doszlo do pominięcia przez pomyłkę rodziców, czy też może źle odczytuję wpis (Generosus Dominus)?
https://i.imgur.com/0d2zLWo.png
W kolumnie dla ojca wpisane jest wyłącznie g. dinus - czy słusznie jest tutaj założyć że w trakcie kopiowania księgi doszlo do pominięcia przez pomyłkę rodziców, czy też może źle odczytuję wpis (Generosus Dominus)?
Pozdrawiam,
Michał
Michał
- magda_lena

Michale, w tym akcie nie ma nazwiska dziecka, niezależnie od tego czy była to" pomyłka przez roztargnienie", czy go nie znano, czy cokolwiek innego.
Indeksujesz zgodnie ze stanem w księdze.
Anna Barbara - rubryka H (nazwisko) puste.
Indeksujesz zgodnie ze stanem w księdze.
Anna Barbara - rubryka H (nazwisko) puste.
Pozdrawiam, Magdalena
Witam,
mam pytanie natury technicznej - czy nasz Geneszukacz rozpoznaje znaki polskie? Bo często mam nazwiska, które w akcie wpisane są bez polskich znaków. W tym wypadku w rubryce wpisuje 2 nazwiska - oryginalne i z polskim znakiem. Gorzej jest, jak nazwisko ma 2 takie litery, bo wtedy w rubrykę wpisać muszą aż 4 nazwiska (nigdy nie wiem, jak ono będzie wyszukiwane oraz która forma jest tą poprawną). Jeżeli geneszukacz polskie i nie-polskie znaki traktowałby tak samo, wpisywałbym wtedy tylko formę oryginalną, taką jaka jest w akcie.
mam pytanie natury technicznej - czy nasz Geneszukacz rozpoznaje znaki polskie? Bo często mam nazwiska, które w akcie wpisane są bez polskich znaków. W tym wypadku w rubryce wpisuje 2 nazwiska - oryginalne i z polskim znakiem. Gorzej jest, jak nazwisko ma 2 takie litery, bo wtedy w rubrykę wpisać muszą aż 4 nazwiska (nigdy nie wiem, jak ono będzie wyszukiwane oraz która forma jest tą poprawną). Jeżeli geneszukacz polskie i nie-polskie znaki traktowałby tak samo, wpisywałbym wtedy tylko formę oryginalną, taką jaka jest w akcie.
Pozdrawiam,
Szymon
Szymon
-
Sroczyński_Włodzimierz

Pytasz o przygotowanie indeksów do geneteki?
wyszukiwarka geneteki rozpoznaje znaki polskie, ale umożliwia szersze szukanie - tj w raporcie uzyskasz wyniki z diakrytycznymi i bez.
Indeks powinien być jak najbardziej wierny dokumentowi, z którego jest sporządzany - szczególnie w przypadku nazwisk, inne formy (jeśli są uzasadnione) mogą być, oryginalna (ale "po polsku" tj alfabetem łacińskim, a właściwie polskim) być musi.
geneszukcz nie jest domyślnym uchwytem do geneteki
w genetece i tylko genetece szukamy geneteką
geneszukaczem - w kązdeż bazie , w genetece i pozostałych, szerzej amniej rozbudowanie
więc indeksy do
geneteki nie pod geneszukacz powinny być sporządzane
metryki nie pod geneszukacza winny być sporządzane
meldunowe nie pod geneszukacz
itd
geneszukacz to dodatkowa nakładka, bazy o różnej strukturze, wybrane pola z rekordów o inne budowie przeszukuje
wyszukiwarka geneteki rozpoznaje znaki polskie, ale umożliwia szersze szukanie - tj w raporcie uzyskasz wyniki z diakrytycznymi i bez.
Indeks powinien być jak najbardziej wierny dokumentowi, z którego jest sporządzany - szczególnie w przypadku nazwisk, inne formy (jeśli są uzasadnione) mogą być, oryginalna (ale "po polsku" tj alfabetem łacińskim, a właściwie polskim) być musi.
geneszukcz nie jest domyślnym uchwytem do geneteki
w genetece i tylko genetece szukamy geneteką
geneszukaczem - w kązdeż bazie , w genetece i pozostałych, szerzej amniej rozbudowanie
więc indeksy do
geneteki nie pod geneszukacz powinny być sporządzane
metryki nie pod geneszukacza winny być sporządzane
meldunowe nie pod geneszukacz
itd
geneszukacz to dodatkowa nakładka, bazy o różnej strukturze, wybrane pola z rekordów o inne budowie przeszukuje
Czyli nie ma sensu mnożyć nazwisk w polu tylko dlatego, że powinno być z polskim znakiem?
Przykład: akt urodzenia, nazwisko panieńskie matki. W akcie jest "Maryanna z Kozminskich". Bardzo duże prawdopodobieństwo, że faktyczne nazwisko to Koźmińska albo Koźminska (i tak może być wyszukiwana potem). Wpisać w pole "Kozminska Koźminska Koźmińska" czy darować sobie i wpisać tylko tak jak w oryginale ("Kozminska")?
Co jeżeli nazwisko jest niewyraźne i jest dylemat jednej literki (na przykład między "a" a "u")? Wpisać dwie formy ze spacją? A co jeżeli nazwisko jest całkowicie zamazane i da się odczytać tylko np pierwszą literę? Zostawić puste?
Dodatkowo, w przypadku imion ojca i matki jest tylko jedno pole, instrukcja nakazuje wpisywać tak jak jest w akcie. Co zrobić z "Błażeyami", "Woyciechami" i "Maryannami"? Wpisać oryginalnie czy uwspółcześnić (tak żeby się dało znaleźć potem)?
Przepraszam za nawał pytań, ale wolałem zebrać w jedno, żeby było szybciej.
Przykład: akt urodzenia, nazwisko panieńskie matki. W akcie jest "Maryanna z Kozminskich". Bardzo duże prawdopodobieństwo, że faktyczne nazwisko to Koźmińska albo Koźminska (i tak może być wyszukiwana potem). Wpisać w pole "Kozminska Koźminska Koźmińska" czy darować sobie i wpisać tylko tak jak w oryginale ("Kozminska")?
Co jeżeli nazwisko jest niewyraźne i jest dylemat jednej literki (na przykład między "a" a "u")? Wpisać dwie formy ze spacją? A co jeżeli nazwisko jest całkowicie zamazane i da się odczytać tylko np pierwszą literę? Zostawić puste?
Dodatkowo, w przypadku imion ojca i matki jest tylko jedno pole, instrukcja nakazuje wpisywać tak jak jest w akcie. Co zrobić z "Błażeyami", "Woyciechami" i "Maryannami"? Wpisać oryginalnie czy uwspółcześnić (tak żeby się dało znaleźć potem)?
Przepraszam za nawał pytań, ale wolałem zebrać w jedno, żeby było szybciej.
Pozdrawiam,
Szymon
Szymon
Witaj Szymon
Ja zawsze wpisuję imiona w wersji współczesnej Marianna, Błażej itp (w instrukcji jest jakaś pomyłka), nasze indeksy służą NAM do poszukiwań przodków.
W aktach częstym zjawiskiem jest brak "przecinków" nie uważam, że Kozminska i Koźmińska to oboczności, wyszukiwarka wyszuka i Koźmińską i Kozminską, dylemat czy a czy u - sprawdzić inne słowa skryby, czy domykał a, to kwestia stylu pisania nie oboczności, jak nazwisko zamazane nic nie wpisujemy.
Ja zawsze wpisuję imiona w wersji współczesnej Marianna, Błażej itp (w instrukcji jest jakaś pomyłka), nasze indeksy służą NAM do poszukiwań przodków.
W aktach częstym zjawiskiem jest brak "przecinków" nie uważam, że Kozminska i Koźmińska to oboczności, wyszukiwarka wyszuka i Koźmińską i Kozminską, dylemat czy a czy u - sprawdzić inne słowa skryby, czy domykał a, to kwestia stylu pisania nie oboczności, jak nazwisko zamazane nic nie wpisujemy.
pozdrawiam
BasiaS
BasiaS
A jeżeli faktycznie nie da się zdecydować, która litera jest poprawna (mam kilka przykładów w temacie "Indeksacja - Jak odczytać, zapisać imię", jedne z ostatnich postów)? Wpisać podwójnie czy zostawić i nie próbować zgadywać?
Pozdrawiam,
Szymon
Szymon
-
Sroczyński_Włodzimierz

indeks jest do odnalezienia dokumentu
zawsze miej to na uwadze:)
pamiętając o tym większość problemów z decyzją zniknie
dwa - to da lepszy efekt
choć czasem faktycznie nic się nie da, wtedy kwerendziście NIE pomaga wstawienie "?"
moim zdaniem
a pytania i odpowiedzi wskazują, że o konkretny odczyt (inne wątki) i zapis pytać, konsultować warto
Kozminska
Błażej (w imionach chyba warto standaryzować - literówki wychwycisz, a nie stoi to w sprzeczności z celem)
nazwiska minimum oryginał, też dlatego, że jak zaczniesz zmieniać to trudno będzie granice ustawić
zawsze miej to na uwadze:)
pamiętając o tym większość problemów z decyzją zniknie
dwa - to da lepszy efekt
choć czasem faktycznie nic się nie da, wtedy kwerendziście NIE pomaga wstawienie "?"
moim zdaniem
a pytania i odpowiedzi wskazują, że o konkretny odczyt (inne wątki) i zapis pytać, konsultować warto
Kozminska
Błażej (w imionach chyba warto standaryzować - literówki wychwycisz, a nie stoi to w sprzeczności z celem)
nazwiska minimum oryginał, też dlatego, że jak zaczniesz zmieniać to trudno będzie granice ustawić