Pochodzenie nazwisk (cz.7)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kaka111

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Strzyż

Post autor: kaka111 »

Witam ponownie,

Dziękuję serdecznie za pomoc. Oto kolejne nazwisko, którego pochodzenia jestem ciekaw: Strzyż.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Karol
Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Karbowska_Marianna »

Bardzo proszę o etymologię nazwiska Wiliński. Marianna
pozdrawiam Marianna
Potomek_Wosinskich

Sympatyk
Legenda

Post autor: Potomek_Wosinskich »

Wiliński myślę że jest od wileńskich terenów.

* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:

4. Formułowanie treści wiadomości (postów).

o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Strzyż 1434 - od staropolskiego strzyż, strzeż 'ptak strzyżyk', może też od imion złożonych typu Strzeżysław'.

Wiliński - od nazwy miasta Wilno.

Źródło: Kazimierz Rymut 'Nazwiska Polaków.Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2011
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Pochodzenie nazwiska WILIŃSKI

Dzięki za podpowiedź i instrukcję. Już dawno chciałam zrobić ten automatyczny podpis ale nie wiedziałam jak.
pozdrawiam Marianna
ROMAN_B

Sympatyk

Re: Pochodzenie nazwiska Wiliński.

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

Etymologia nazwiska Wiliński.

Dr hab. Alina Naruszewicz-Duchlińska, profesor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, tak pisze o etymologii nazwiska Wiliński: „Wiliński. Zdaniem K. Rymuta (zob. Nazwiska Polaków. Słownik historyczno-etymologiczny, t. II L-Ż, Kraków 2001, s. 682) nazwisko pochodzi od imienia germańskiego Wilhelm, to zaś od wil- ‘chęć, wola’, helm ‘hełm’. Nazwisko można wywodzić też od wilin, przymiotnik od wila, „i wasz zapewne chłopiec pod wiliną pójdzie opiekę”, por. też wilać//; 1. (o psie, kocie) machać, merdać, kręcić, fajtać, wachlować, ruszać, kiwać ogonem, 2. snuć się jak mgła (zob. tzw. Słownik warszawski, t. VII, s. 607). Por. też wilić = chylić się (zob. Słownik gwar polskich, opr. J. Karłowicz, t. VI, s. 125). To nazwisko odnotowuje w swej pracy M. Jaracz (Nazwiska mieszkańców Kalisza od XVI do XVIII wieku, Bydgoszcz 2001, s. 403): Lucia Wilinska virgo 1749.”.

Pozdrawiam - Roman.
Elkalew

Pochodzenie nazwiska

Post autor: Elkalew »

Szukam informacji na temat nazwiska Łącki,Erwiński,Pinski wiem że pochodzą te rodziny z kujaw.
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gawroński_Zbigniew »

Moja łyżeczka dziegciu.

Może to zbieg brzmień, choć nie sądzę. Wilin to przede wszystkim do 18 wieku (a w zasadzie do Bismarcka) Wielet, Słowianin Połabski po... wielecku. Samo słowo "wilin" w starodderowskoniemieckich :) :) :) = kowal.

Wilisz pochodzi od Wilhelma. Tak przynajmniej jasno wynika ze źródeł, a nie jak chce pani profesor. Vilnia to litewska wełna pokręcona, pofalowana, albo antropoleksema: kędzior.

Nie można zapominać o starosłowiańskich imionach o podstawie Wili - np Wilimir, Wilisław, Wilidrag, Wilam, Wilek, Wilasz i kilkanaście innych rozpowszechnionych w całej Słowiańszczyźnie. Podstawa Wili = zdaniem ks. Moroszkina od weles, tj duch przodków (nie mylić z "bogiem" Welesem). Stąd imiona można by tłumaczyć jako sławny jak/walczący jak/ceniony jak przodek.

Takie trzy inne hipotezy.
Ostatnio zmieniony czw 07 lut 2019, 08:27 przez Gawroński_Zbigniew, łącznie zmieniany 1 raz.
Zbigniew
Karbowska_Marianna

Sympatyk
Ekspert

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia lub rozjaśnienia mroków.
pozdrawiam Marianna
yolanda65

Sympatyk

nazwisko

Post autor: yolanda65 »

Witam serdecznie. Czy mogę prosić o analizę nazwisk Machlik i Reschke. Dziękuję4 serdecznie
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

nazwisko

Reszke/Reschke/Rensch i podobne to słowiańska (serbołużycka) zgermanizowana wersja imienia Reszka/Ryszka, skrócenia imienia Wawrzyniec/Laurentius. Albo również serbołużyckie od "resk" = niem: Zaungrasmücke = piegża, albo niem: Rotschwänzchen = kopciuszek - to chyba z powodu podobieństwa tych ptaszków. Nazwisko bardzo stare. Pierwszy raz zanotowane już w roku 1350 z polską fonetyką.

Powyższe w oparciu o "Herkunft Deutsches Nachnamen". Drugie nazwisko później.

...i bardzo prosimy podpisywać swoje posty przynajmniej imieniem ;) bo zaraz tu panią jakiś moderator okracze, że będą się pióra sypać! ;)

-=-=

Z nazwiskiem Machlik mam spory kłopot. Albo jest to prościutkie słowiańskie Malik, zdrobnienie jednego z imion męskich: Mateusz, Maciej, Marek, Marcin, wtórnie zgermanizowane ze złapaniem (ch) w środku. Albo jest to nazwisko od podstawy: mâch = przyjaźń, braterstwo krwi. Przy czym ta druga opcja ogranicza terytorium powstania nazwiska do czasów i miejsca środkowodolnoniemieckiego.
Zbigniew
ROMAN_B

Sympatyk

Rozważania o etymologii nazwiska Machlik.

Post autor: ROMAN_B »

yolanda65, witaj.

Pewnie nie zapoznałeś się z regulaminem naszego forum. Regulamin wymaga podpisywania postów przynajmniej imieniem.

Moje "trzy grosze" do dyskusji o genezie nazwiska Machlik.

W mojej ocenie nazwa osobowa Machlik to derywat, nazwa pochodna, która została utworzona za pomocą sufiksu -ik od podstawy słowotwórczej Machl-. Proces ten można zapisać jako wzór: Machl + ik = Machlik; Machl-ik.
Temat Machl- występuje w wielu nazwiskach, na przykład: Machl, Machla, Machlaj, Machlak, Machlański, Machlarz, Machlejd, Machler, Machlerczyk, Machlewicz, Machlewski, Machlikowski, Machlowski, Machlus.
Zacznijmy rozważania od przyrostka -ik. Format ten obecnie należy do grupy sufiksów tworzących zdrobnienia. Dodanie takiego formatu do podstawy słowotwórczej zmienia jego znaczenie. Zgodnie z tą regułą, dodanie do wyrazu słoń przyrostka -ik spowoduje powstanie derywatu słonik, oznaczającego kogoś o małym rozmiarze, mniejszym niż słoń [ podstawowa nazwa ]. Dodatkowo derywat słonik informuje o pozytywnych emocjach w stosunku do słonika. W ten sposób powstały też niektóre nazwy własne, na przykład nazwiska Michalik [ od imienia Michał ], Kowalik [ od nazwy zawodu kowal ]. Wynika z tego, że format -ik tworzył nazwy własne, podobnie jak sufiksy -ak, -ek. W dobie średniowiecza wspomniane przyrostki zaczęły przyjmować funkcję patronimiczną [ tak zwane nazwiska odojcowskie, które tworzone były od imion, przezwisk, funkcji, zawodu ojca ], inaczej mówiąc pochodzenie od kogoś. Zatem, wskazywały te miana na relację zachodzącą między ojcem a synem. Z czasem relacja ta została zachwiana i przyrostki -ik, -ek, -ak zaczęły tworzyć ogólne modele nazwiskowe [ tak zwane nazwiska strukturalne ]. Ta cecha powodowała, że przy pomocy wspomnianych formatów polonizowano też obce nazwiska.
Zatem, nazwa osobowa Machlik może być:
• nazwiskiem patronimicznym, ojciec Machl a jego syn to Machlik,
• nazwiskiem strukturalnym [ modelowym ] powstałym od podstawy słowotwórczej Machl.
Pozostaje ustalić co może znaczyć podstawa słowotwórcza Machl. Machl to inna forma imienia Matej. Machl [ Matej ] to imię, które bardzo często występuje w Czechach albo na Słowacji. Od imienia Machl w Czechach tworzono nazwy miejscowości typu Machlov. Imię Matej spotyka się też innych krajach południowosłowiańskich. Imię Matej pochodzi od imienia Maciej albo Mateusz, które w Polsce do XVI wieku nie były rozróżniane. W polskich źródłach średniowiecznych udokumentowano je w XIII wieku. Znane dawne zapisy to: Maciej (1293), Matys(z) (1336), Matusz (1373), Maciejusz (1378), Matyja (1395), Matej (1397).

To moja robocza hipoteza, która częściowo pokrywa się z informacjami podanymi przez pana Zbigniewa Gawrońskiego.

Mam nadzieję, że przywołane przeze mnie informacje pomogą Ci w dalszych badaniach nad genezą nazwiska Machlik oraz genealogią osób je noszących. Wnioski i weryfikację pozostawiam już Tobie.

Pozdrawiam – Roman.
yolanda65

Sympatyk

Rozważania o etymologii nazwiska Machlik.

Post autor: yolanda65 »

Bardzo dziękuję. Jola F.
Wolski_M92

Sympatyk

Post autor: Wolski_M92 »

Jeden z moich przodków zmienił swoje pierwotne nazwisko z "Łakomiak" (czasami także "Łakomy") na "Budziarz". Było to na początku XIX wieku. Kilka lat później nazwa Budziarz stała się Budziarek.
( http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 880&exac=1 ), ( http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 820&exac=1 )

Na stronie niemieckiej czytałem, że "Lakommy / Lakomy" jest pochodzenia francuskiego ( http://www.namenkunde.de/namensanalyse_ ... kommy.html ). Uchodźcy z Francji (głównie hugenoci i kalwiniści) przenieśli następnie nazwę za granicę. Jednak uciekli głównie do Prus i Holandii. Czy wiadomo, czy któryś z nich również wyemigrował do Polski? Czy uważasz również, że Łakomy/Łakomiak jest pochodzenia francuskiego, czy masz jakieś inne wyjaśnienie?

A co oznacza "Budziarz / Budziarek"?
Alex

Szukam: Wolski, Egierski, Otkiewicz, Karczewski, Raciborski, Mieszkowski, Nałkowski, Hubryk, Sikorzak, Kuczyński, Czerwiński, Ogrodziński, Lisicki, Lachowicz, Szymański, Milewicz, Bełżyński,
Łakomy, Budziarek, Olczak, Dobrodziej, Rajski, Wawroski
Gawroński_Zbigniew

Sympatyk

Ale na tej linkowanej stronie to... skrajne bajdurzenie jest. Poza informacją, że nazwisko może mieć w podstawie Lac = jezioro ja tam nic nie widzę. Brakuje tylko jeszcze analizy numerologicznej i szczęśliwego kamienia. :) Mam nadzieję, że nie płaciłeś za to???!!!

Nazwisko Łakomy po raz pierwszy odnotowano na terenie Polski w 1409 roku. Ma ono wg prof. Rymuta pochodzić od rzeczownika "łakota" = współczesne: łakomstwo. Łakomiak to syn Łakomego.
Zakładając niemieckie wpływy w nazwisku. Jest dolnoniemiecki przymiotnik używany nie tak dawno na wszystkich Prusach: "lakomsch" = łakomy = sknera, skrajnie oszczędny (było też takie polskie znaczenie tego słowa, ale już zanikło).

Podobnie Budziarek to syn Budziarza. Etymologia nazwiska to bardzo trudna sprawa, ponieważ nałożyło się w nim najmniej 3 warstwy znaczeniowe i nie odpowie nikt jednoznacznie od czego pochodzi. Mogą to być: buda, Buda = wieś sezonowa, od czasownika budzić , od imion z podstawą Budzi; np: Budzisław, Budzimir, Budzichwał, itp. Ja przy tego rodzaju nazwisku obstawiam , że pochodzi ono od Bud tj. letnich osad zakładanych zazwyczaj przy torfowiskach służących do pozyskiwania torfu i produkcji potażu. Na Kujawach dla przykładu prawie każda większa wioska miała swoją kolonię, która nazywała się Budy.
Zbigniew
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”