Jaka to miejscowość? - prośba o odczytanie - j.polski cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Pytanie o miejscowość
mam pytanie;
w akcie małzeństwa z 1891 roku z parafii Szreńsk jest napisane, że panna młoda urodziła się w Prusach w Lidzbarku, powiat Lidzbark, rozumiem, że odnosi się to do Lidzbarka Warmińskiego?
natomiast jest też napisane, że jej matka mieszka za granicą w Luberadzu.
jak sprawdziłem Luberadz znajduje się na mazowszu, dlaczego więc jest napisane, że mieszka za granicą?
Nie jestem biegły w historii Polski z 19 wieku więc prosze o odpowiedź i wyrozumiałość dla laika
pozdrawiam
Karol
w akcie małzeństwa z 1891 roku z parafii Szreńsk jest napisane, że panna młoda urodziła się w Prusach w Lidzbarku, powiat Lidzbark, rozumiem, że odnosi się to do Lidzbarka Warmińskiego?
natomiast jest też napisane, że jej matka mieszka za granicą w Luberadzu.
jak sprawdziłem Luberadz znajduje się na mazowszu, dlaczego więc jest napisane, że mieszka za granicą?
Nie jestem biegły w historii Polski z 19 wieku więc prosze o odpowiedź i wyrozumiałość dla laika
pozdrawiam
Karol
-
Szczepaniak_Tomasz

Pytanie o miejscowość
Karol,
Lidzbark bez dopiska to raczej Lidzbark Welski (niedaleko parafii Szreńsk).
Za granicą bo mniej więcej w tych okolicach biegła w XIX wieku granica Rosyjsko - Pruska (Polska w tym czasie nie istniała).
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Za granicą bo mniej więcej w tych okolicach biegła w XIX wieku granica Rosyjsko - Pruska (Polska w tym czasie nie istniała).
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Re: Pytanie o miejscowość
a czy Lidzbark Welski był powiatem? bo w dokumencie jest napisane, że miejscowośc Lidzbark, a po przecinku powiat Lidzbark. Zapisane jako: LicbarkSzczepaniak_Tomasz pisze:Karol,
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
-
Szczepaniak_Tomasz

Re: Pytanie o miejscowość
Jak Licbark to Warmiński. Welski powiatem nie był.
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
Pozdrawiam
Tomasz Szczepaniak
-
przemko20161

Zagadka - jaka to miejscowość
Witajcie
Dzisiaj otrzymałem z USC z Przedborza metrykę małżeństwa Józefa Peruckiego z Józefą Karbowniak z 1942 r akt jest po polsku ale intryguje mnie miejsce gdzie ur się Józef Perucki nazwa jest z brzmienia niemiecka ale zapisana fonetycznie - ze słuchu rzecz w tym że nie mogę tej miejscowości odnaleźć gdzieś w Niemczech może wy pomożecie odgadnąć jaka to miejscowość i gdzie ta miejscowość w Niemczech się znajduje
link po niżej o nazwie 100 jpg
https://drive.google.com/drive/my-drive
Czy link działa ? napiszcie
Pomóżcie
Przemek
Dzisiaj otrzymałem z USC z Przedborza metrykę małżeństwa Józefa Peruckiego z Józefą Karbowniak z 1942 r akt jest po polsku ale intryguje mnie miejsce gdzie ur się Józef Perucki nazwa jest z brzmienia niemiecka ale zapisana fonetycznie - ze słuchu rzecz w tym że nie mogę tej miejscowości odnaleźć gdzieś w Niemczech może wy pomożecie odgadnąć jaka to miejscowość i gdzie ta miejscowość w Niemczech się znajduje
link po niżej o nazwie 100 jpg
https://drive.google.com/drive/my-drive
Czy link działa ? napiszcie
Pomóżcie
Przemek
-
przemko20161

-
przemko20161

https://zapodaj.net/673ad0784c432.jpg.html
W jakiej miejscowości ur się Józef Perucki w Niemczech gdzie ts miejscowość jest ?
Przemek
W jakiej miejscowości ur się Józef Perucki w Niemczech gdzie ts miejscowość jest ?
Przemek
Ostatnio zmieniony pt 09 cze 2017, 20:12 przez przemko20161, łącznie zmieniany 1 raz.
-
przemko20161