Nazwiska w średniowieczu

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Bodman

Re: Nazwiska w średniowieczu

Post autor: Bodman »

jamiolkowski_jerzy pisze:Troche zbaczamy od tematu ale wywołany odpowiadam w kwestii przydomka warda. (i jego oboczności).
Ale tylko na podstawie Wikipedii https://pl.wikipedia.org/wiki/Strusowie_z_Podlasia nie byłbym pewny czy aby mamy tu do czynienie z niewątpliwą genezą od leworęczności. Poza tropem bawarskim ukazany jest także trop krzyżacki, pruski. Może i u Strusow z tego kierunku był jakiś Warda.
W rzeczywistości jakakolwiek informacja z wikipedii nie może być znaczącym źródłem wiedzy. W przypadku Strusów z Podlasia zamieszczona tam notatka - szczególnie w jej wcześniejszej formie - zawierała również przemyślenia mojego kuzyna (którego "zaraziłem genealogią") wynikające z naszych dyskusji, a celem wpisu była raczej chęć ukazania zwyczajnemu czytelnikowi, że taki ród szlachecki jak Strusowie w polskiej historii w ogóle istniał. Owe "przemyślenia" - mniej lub bardziej trafne - poleciłem mu usunąć, tym bardziej, że w tej kwestii pojawiły się również uwagi osób postronnych.

Bogdan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”