Zmiana wyznania - z prawosławia na katolicyzm

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jaro_Chudzik

Sympatyk

Re: Zmiana wyznania - z prawosławia na katolicyzm

Post autor: Jaro_Chudzik »

izai24 pisze:Witajcie,
mój przodek prawdopodobnie (wg wieści rodzinnych a z tymi wiadomo jak bywa) zmienił wyznanie z prawosławnego na katolickie aby ożenić się z prababcią w 1913 roku. Ślub był w parafii Służewo natomiast urodził się w Warszawie (jeśli akt zgonu nie kłamie Aleksander Stankiewicz
ur Warszawa 30.10.1891). I teraz pytania:

- gdzie szukać śladów po ewentualnej zmianie wyznania (jeśli faktycznie miała miejsce)?

- jak znaleźć akt urodzenia w Warszawie? Mrówcza robota mnie czeka czy podając datę w archiwum za 2 zł (jak w przypadku sprawdzenia w pojedynczej parafii) są w stanie podesłać mi akt?

- pytanie poza konkursem dlaczego w akcie ślubu wpisano zupełnie inne imię i nazwisko matki panny młodej niż brzmiało faktycznie (w akcie zdecydowanie nie wygląda to na Marię Kowieską)? Co mogło spowodować taki błąd?

https://naforum.zapodaj.net/74ecae27ce9a.jpg.html

Pozdrawiam
Iza
Akt ślubu rzekomo z 1913 roku (!?) z zaboru rosyjskiego spisany w języku polskim, zamiast w urzędowym języku rosyjskim !? To wymaga wyjaśnienia.

Próba odpowiedzi na pytanie poza konkursem: skoro nie zgadza się z twoimi oczekiwaniami ani imię ani nazwisko zaślubionej załóż, że ten akt nie dotyczy ślubu z Marią Kowieską. Jeżeli wymieniony w akcie Aleksander Stankiewicz był twoim przodkiem (Stankiewicz to dość popularne nazwisko, a Aleksander był dość popularnym imieniem) przyjmij, że Maria Kowieska mogła nie być jego pierwszą żoną.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

1- nie musiał "zmieniać wyznania" żeby wziąć ślub z katoliczką, na marginesie aktu jest notatka o wpisaniu imienia ojca Franciszek, [nie jest to prawdziwe imię ojca, nazwisko pozostawało bez zmian, w latach pięćdziesiątych była taka możliwość, składało się podanie do Urzędu (najczęściej do Milicji Obywatelskiej)] trzeba ją rozszyfrować, chyba jest tam nr atu urodzenia
2 - jeżeli był prawosławny, aktu trzeba szukać w parafiach prawosławnych w Warszawie
3 - z postu wynika, że Iza pyta o nazwisko MATKI nowozaślubionej Zofii Petrau (?) , żeby to wyjaśnić, sprawdź, czy w tej parafii są aneksy do tego ślubu, lub znajdź akt chrztu Zofii.
pozdrawiam
BasiaS
Awatar użytkownika
benyzet

Sympatyk

Post autor: benyzet »

Witam w Nowym Roku. Może mój post nie do końca w temacie,ale na FamillySearch są dwa mikrofilmy z Archidiecezji Lwowskiej dotyczące osób zmieniających wyznanie. Pisałem o tym jakiś czas temu,ale nie pamiętam w którym temacie :) Dostępny po zalogowaniu. Są na nim też osoby z całej ówczesnej Polski ( m.in. Tarnów,Lubaczów,Warszawa),zauważyłem to,szukając swojego pradziadka. Podaję numery mikrofilmów 2395653( od item.3) i 2395688 ( od item.1)
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”