Konkurs - Cyfrowe Drzewo Genealogiczne

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony sob 19 lut 2022, 18:52 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

j.w.
wystarczy co setny i to w horyzoncie kilku lat
i będzie jak np z rekonstrukcjami nieistniejących miast 3d, filmami
kilkanaście lat temu opinia "technologicznie jak najbardziej możliwe, ale kogo "z młodzieży to zainteresować może?
a jest
https://www.youtube.com/watch?v=_svAHZHE1uA

tzw deep fake to inny poziom - nie tylko technologiczny - niż "koloryzowanie zdjęć" ale już w zasięgu
teoretycznie gdy zachowały się wspomnienia, listy - można nawet bawić się już w "rozmowę" na dowolny temat z odeszłymi sto lat temu i inne "nekromancje"

odtwarzanie produkcji, technik, kuchni sprzed setek lak
zachowań
map (hydrografia!)
"zabawy w rycerzy" mocno nawiązujące do postaci historycznych
wszystko przed nimi

nie udawajmy, że my tacy naukowcy - też się bawimy przede wszystkim, tylko w zdecydowanej większości ubogim zestawem klocków
czas oprzyrządować czym innym niż "drzewko z metryk"

Elitarność rozumiana jako "wymagać więcej od siebie" chyba nie jest niczym złym?
Już gorzej widzę otwieranie kolejnych tzw "tradycyjnych muzeów" (może nawet utrzymywanie istniejących w formie "gablota plus podpis plus kapcie") niż próby wciągnięcia dziesięciolatków i trochę starszych w cokolwiek co może mieć nowe formy.
Nie widzę powodu, by inną miarą mierzyć tego typu inicjatywy niż "poważne olimpiady"..chyba bardziej elitarne od pewnego poziomu.
"Ten się nie myli c nic nie robi"? Tak, ale dodałbym - powtarza dawno używane , "bezpieczne" schematy.

A czemu widzieć różne aktywności w opozycji do siebie? Nie dla wszystkich jest to samo ważne, modele "wszystko albo nic" tzn robienie tylko jednego, przeznaczanie całego zasobu na wieloletnie "najważniejsze projekty" ma też efekt taki, że nic nowego się pojawi. Utracone okazje skutkiem. Dzielić nakłady trzeba, próbować, nawet kosztem że się nie uda.
Z punktu widzenia archiwistów pewnie nie ma ważniejszej rzeczy niż wzrost płac. I byliby w stanie pewnie to obronić, że nie da się nic zrobić sensownego oferując minimalną ustawową, 50% średniej, a lokalnie i 30% średniej.
Więc raczej kwestia "jakie proporcje" niż "nic na próby, dopóki są ważniejsze rzeczy"
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
KemMarzanna

Sympatyk
Mistrz

Post autor: KemMarzanna »

Dwa miesiące na taką pracę dla szóstoklasisty to chyba trochę mało, a nawet bardzo mało. Chyba, że bierzemy pod uwagę tylko dzieci genealogów :), które już mają przygotowane materiały. Próbowałam kiedyś z młodzieżą poznać ich korzenie. Niestety mieli problem nawet z dziadkami aby podać ich nazwiska i imiona, a datach nie wspomnę.
Żylińska_Jola

Sympatyk

Post autor: Żylińska_Jola »

Konkurs przeznaczony jest dla klas szóstych. W niektórych szkołach nie ma klas szóstych. Są to, te dzieci, które poszły do szkoły jako "sześciolatkowie". Tak jest w mojej szkole. Dzwoniłam na podane numery, powiedzieli, żeby napisać e-mail. Napisałam - nie odpowiedzieli do dzisiaj. Dzwoniłam do ministerstwa, przełączali mnie z numeru na numer. Nikt nic nie wiedział. Zrezygnowałam.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Jola
brantade

Post autor: brantade »

Próbowałem tworzyć drzewo w tym "konkursie" w trzech przeglądarkach - nie mogę wstawić więcej niż jednego członka rodziny, bo znika pomarańczowy kafelek "dodaj członka rodziny". Mało tego próbowałem zarówno w IOS jak i Windowsie. Komuś z was udało się zrobić choć fragment drzewa?
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

Konkurs chyba spotkał się z tak "wielkim" odzewem, że aż go przedłużono do pocztku maja. Podobno poprawili aplikację do tworzenia drzewa.

Przetestowane - drzwo tworzy się trochę lepiej. Ale dalej nie widzę możliwości dodawanie źródeł, co miało być oceniane.

Dochodzę do wniosku, że praca konkursowa to praca pisemna a nie drzewo genealogiczne...

Radek
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

radicalman napisał:
Jednnakże spełnienie warunków konkursu: konsultacja z archiwami, jak najszerszy wachlarz dokumentów (metryki, KLS, świadectwa, dokumenty tożsamości?), osadzenie tego wszystkiego w historii społeczności czy narodu, zaangażowanie nauczyciela i przygotowanie tego w formie projektu edukacyjnego (nauczyciela czy ucznia? bo to nie jest jasne) + RODO dla żyjących... to chyba trochę dużo jak na 12-13-latków... Ale może nie doceniam naszej młodzieży...
Zgadzam się z powyższą opinią. Dla szóstoklasistów , to jednak za dużo. Wkład pracy dorosłych byłby przy tym projekcie edukacyjnym niewspółmierny do wysiłku dziecka. Co jest zresztą zrozumiałe, ale chyba nie o to chodzi.
Owszem, jeśli weźmiemy pod uwagę uczniów wszechstronnie uzdolnionych , to tak, jednak uczeń przeciętny nie poradzi sobie z wymogami konkursu.

Przed pandemią, Zachodniopomorskie Towarzystwo Genealogiczne "Pomerania" - przez trzy lata z rzędu - organizowało konkurs genealogiczny, adresowany do uczniów klas siódmych i ósmych.

Skąd mój ród, skąd moje korzenie, to tytuł konkursu.

Forma nie była obwarowana skomplikowanymi wymaganiami. Postawiliśmy na opowiedzenie historii rodziny w formie wypracowania, na umiejętność jej wplecenia w kontekst historyczny, zastosowanie posiadanych dokumentów, zdjęć oraz stworzenie drzewa genealogicznego wg własnego uznania. Postawiliśmy na samodzielność, ale zwróciliśmy się z prośbą do nauczycieli o nadzór.

Jako osoba, sprawdzająca te prace , mogę powiedzieć, że wielu uczniów z tym zadaniem sobie nie poradziło.
Raziła - głównie - nieporadność językowa. Tam, gdzie włączyli się nauczyciele i rodzice, forma natychmiast zyskiwała.

W związku z tym były też prace piękne pod względem merytorycznym i językowym z ciekawymi formami drzew genealogicznych i te w pierwszym roku nagrodziliśmy bardzo skromnie, własnym sumptem.
Przez dwa lata nagrody rzeczowe fundowało Archiwum Państwowe w Szczecinie, zaś pieniężne Stowarzyszenie Kresy Wschodnie - Dziedzictwo i Pamięć ze Szczecina, więc oprawa wręczenia nagród była okazała.

Myślę, że taki konkurs o jakim mowa w poście powinien być adresowany do trochę starszej młodzieży.
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Konkurs

Post autor: maria.j.nie »

Ogłoszono wyniki pierwszej edycji ogólnopolskiego konkursu dla uczniów klas VI szkół podstawowych "Bez korzeni nie zakwitniesz. Moja Wielka i Mała Ojczyzna".
Dwoje finalistów z Podkarpacia https://nowiny24.pl/konkurs-na-cyfrowe- ... 5-16482701
Gala etapu wojewódzkiego odbyła się w Archiwum Państwowym w Rzeszowie ... Spośród 44 prac wyłonionych w pierwszej edycji konkursu kapituła wybrała 3 laureatów. 2. miejsce w tym wąskim gronie zajął reprezentant Podkarpacia ... Uroczysta gala z udziałem wszystkich finalistów odbędzie się we wrześniu w Warszawie.

Pozdrawiam serdecznie, Maria
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Ciekawe, ale brakuje mi informacji, ile prac "nadesłano"
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
pebro

Sympatyk

Post autor: pebro »

Krystyna.waw pisze:Ciekawe, ale brakuje mi informacji, ile prac "nadesłano"
W artykule: "Spośród 44 prac wyłonionych w pierwszej edycji konkursu..."
--
Pozdrawiam Paweł
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

pebro pisze:
Krystyna.waw pisze:Ciekawe, ale brakuje mi informacji, ile prac "nadesłano"
W artykule: "Spośród 44 prac wyłonionych w pierwszej edycji konkursu..."
Krysi chodzi zapewne o to ilu ludzi zgłosiło się w ogóle w całej Polsce.
W błąd wprowadza ta "pierwsza edycja konkursu". Pewnie chodzi nie o edycję ale o etap wojewódzki konkursu, o którym w przypadku województwa wielkopolskiego znajdziesz informację tu
https://ko.poznan.pl/rodzice_uczniowie/ ... ojewodzki/
tylko w tym województwie zgłoszono 22 prace z czego wybrano 3 finalistów, którzy przeszli do etapu ogólnopolskiego.
generalnie idea była chyba taka żeby wybrać 3 prace z województwa, choć jak widać się nie udało
w mazowieckim
https://www.kuratorium.waw.pl/pl/rodzic ... istow.html

tu nieco lepszy komunikat :)
https://www.lodz.ap.gov.pl/art,543,rozs ... a-ojczyzna
Ostatnio zmieniony śr 13 lip 2022, 09:52 przez Arek_Bereza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Arek_Bereza pisze:Krysi chodzi zapewne o to ilu ludzi zgłosiło się w ogóle w całej Polsce
Dzięki ❣ 💖
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

22 prace w wielkopolskim hmmm, na razie nie znalazłem info o innych województwach ale zainteresowanie takie, że strach się bać. Zielona Góra dała nawet protokół, w którym nie zapisano ile prac wpłynęło
Opole może być niechlubnym rekordzistą za to przyznało się, że
"W aplikacji wpłynęło 5 zgłoszeń prac konkursowych. Wszystkie prace wpłynęły w terminie. Jedno zgłoszenie okazało się błędne. Ocenie podlegały zgłoszenia 4 uczniów."
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

w pewnym stopniu taki wynik i nas obciąża
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Obciąża po kolei, ministerstwo, nauczycieli i rodziców.
Pozdrawiam, Irek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”